Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Gîndul lui Cristoiu de joi, 18 aprilie 2019

Opțiune strategică la PNL: Transformarea europarlamentarelor în alegeri parlamentare anticipate

Deși oficial campania pentru europarlamentare începe în 26 aprilie 2019, se vede chiar și din cer că partidele s-au angajat deja în competiție. Panourile electorale spînzură pe fațadele multor clădiri din București. Pe vremea copilăriei mele, cînd mergeam la Focșani cu căruța, tata punea calului un soi de apărătoare la ochiul drept, ca să nu se sperie cînd treceam pe lîngă turnul de apă din marginea orașului. Tare mă tem că azi, un cal în drum prin București ar avea toate motivele să se sperie dînd cu ochii de Traian Băsescu sau Rareș Bogdan de înălțimea unor blocuri, mai ceva decît Gulliver în Țara Piticilor. Panourilor li se adaugă mitingurile în care se întrec, în materie de număr de participanți și zbierete, PNL și PSD. La număr de mitinguri ținute PNL bate la scor PSD. Alianța 2020 n-a ținut pînă acum vreun miting. Dacă se va gîndi să țină unul va trebui să caute o locație la care participanții – cei din proletariatul digital – să poată veni cu trotineta electrică.

O scurtă retrospectivă a europarlamentarelor de pînă acum ne arată că participarea e de regulă redusă. Partidele abia dacă reușesc să scoată oamenii la vot prin structurile din teritoriu. Un clasament al prezenței la vot ne arată că cea mai mare prezență a fost atinsă în 2014: 32,44%. În rest, prezența s-a învîrtit în jurul cifrei de 29%. O prezență mică e favorabilă partidelor cu structuri în teritoriu, mai ales PSD. E limpede că o prezență la vot de peste 40%, ceea ce ar fi o premieră chiar și pentru parlamentare, ar defavoriza PSD. De regulă cel care nu iese din casă la vot e electoratul de Dreapta. Deși cu structuri în teritoriu, PNL are nevoie ca de aer de o prezență la vot de peste 30%. Sub 30% ar însemna un eșec al Referendumului decis de Klaus Iohannis. Cu ce imbold ar porni PNL la prezidențiale în condițiile acestui eșec?

Campania de pînă acum confirmă nevoia de prezență masivă la vot din partea formațiunilor de Dreapta. PSD, de exemplu, nu pare a dramatiza chestiunea prezenței la vot. Chiar dacă apare deja tradiționalul slogan Veniți la vot! impresia de ansamblu e de interes discret ca prezența să nu fie masivă. Și pentru ca această prezență să nu fie masivă trebuie ca europarlamentarele să nu depășească atmosfera de rutină, tipică acțiunilor la care participarea e asigurată prin intervenția structurilor din teritoriu. Cel puțin deocamdată, deosebirea de obiective se vede în atmosfera acțiunilor de campanie. Dintre toate partidele, inclusiv dintre toate partidele de Dreapta, PNL pare cel mai preocupat de a da manifestărilor sale un ton dramatic, gen, acum ori niciodată. Din acest punct de vedere aducerea în partid și punerea drept cap de listă a lui Rareș Bogdan a fost o mișcare menită a spori dramatizarea. De la emisiunile sale Rareș Bogdan are talentul de a face din orice ieșire în public în cadrul campaniei un exercițiu de tocsin din timpul Revoluției franceze. Electoratul e chemat la vot într-o atmosferă de isterie în genul celei provocate de agitatorii cordelieri sub sloganul Patria e în primejdie!

Trecînd în revistă intervențiile publice ale liderilor PNL din ultimul timp am descoperit și o manevră menită a scoate lumea la vot. E vorba de transformarea europarlamentarelor în alegeri parlamentare anticipate. Una dintre cauzele slabei prezențe la vot la europarlamentare e absența mizei în materie de politică internă. Nici un rezultat la europarlamentarele de pînă acum n-a adus schimbări radicale în structura puterii. După cele din 2007, din 2009 și cele din 2014 partidul de guvernămînt a rămas la putere. În aceste condiții, electoratul de Dreapta n-ar prea avea motive să se ostenească. Ei și ce dacă PSD obține cele mai multe mandate? Altfel ar sta lucrurile dacă electoratul de Dreapta ar fi convins că rezultatul europarlamentarelor din 26 mai ar putea duce la o schimbare de guvern în favoarea Dreptei. E ceea ce anunță în ultimul timp liderii PNL în cadrul campaniei electorale. Dacă rezultatele sînt dezastruoase pentru PSD – susțin aceștia- se creează condițiile ca o Moțiune de cenzură depusă imediat după 26 mai 2019 să treacă. Și astfel europarlamentarele vor deveni alegeri parlamentare.

Citez din liderii PNL.

Ludovic Orban:

„Românii dacă vin la vot la alegerile pentru Parlamentul European, votul lor reprezintă votul la o moţiune de cenzură împotriva lui Dragnea şi a actualului Guvern. Pentru că o prezenţă masivă la vot şi un vot dat PNL poate să ducă la dărîmarea guvernului şi, votînd PNL, votezi o moţiune de cenzură împotriva lui Dragnea şi PSD.” ( 22 martie 2019, Bacău)

Rareș Bogdan:

„Vom obţine un scor istoric, cel mai mare scor pe care PNL l-a avut în ultimii 30 de ani va fi pe 26 seara. Credeţi că ne vom opri aici, după ce vom lua peste 30%, iar PSD cade la sub 25%? Îi vom trimite acasă pe cei de la PSD, la revedere legitimitate!” (6 aprilie 2019, B1Tv).

Anunțul făcut de Ludovic Orban despre o moțiune de cenzură imediat după europarlamentarele e menit a induce electoratului de Dreapta că la 26 mai se va vota, sub acoperirea de europarlamentare, dacă PSD va rămîne sau nu la putere. O asemenea strategie impune europarlamentarelor tensiunea ieșită din comun a alegerilor parlamentare. Asta ar putea duce la un salt uriaș în prezența la vot. Care prezență e în favoarea PNL și a Opoziției în general. Strategia PNL vizează nu numai PSD. Vizează și Alianța USR+PLUS. Dacă sînt chemați la vot ca să aducă o schimbare la nivelul puterii, românii vor opta pentru votul util. Și votul util nu poate fi decît în favoarea PNL, partid care poate înlocui la guvernare PSD.

Un sondaj recent, pe care am reușit să pun mîna, îmi confirmă ipoteza despre transformarea europarlamentarelor în alegeri parlamentare. 70 la sută dintre cei intervievați consideră europarlamentarele importante. Dintre aceștia 60 la sută consideră că sînt importante pentru ca Să se schimbe situația în țară.

Care sînt reproșurile aduse de electorat actualei guvernări?
Pe locul doi, după Venituri mici, vine Guvernare slabă, haos, incompetență. E interesant că 42 la sută dintre votanții PNL împărtășesc această credință, dar și 23 la sută dintre votanții PSD. Interesant e și faptul că Desființarea independenței justiției e doar pe locul 10 dintr-un clasament de 13, în timp ce Sănătatea e pe locul trei. Asta explică, printre altele, atacul lui Klaus Iohannis împotriva Sorinei Pintea.

Rezultatele sondajului avertizează că sînt toate condițiile pentru ca europarlamentarele să se transforme – prin tensiune maximă, prin emoție indusă – în alegeri parlamentare anticipate.
Sînt conștiente de asta și celelalte partide competitoare?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de joi, 18 aprilie 2019”

  • Atenție mare !
    Liceul Gh. Lazăr a fost închis, din cauza suspiciunilor de meningită !
    O eleva de 18 ani ar fi decedat !
    Sunt curios câți trebuie sa moara pt ca haiduca puntea să declari epidemia !
    Atenție mare băieți care aveți prietene de la Lazăr ! MENINGITA E CONTAGIOASĂ !

  • Teo Matei :¨PSD, mintind alegatorii, iar opozitia, luptându-se sa-i dovedeasca pe mincinosi.¨
    Exact! Asta e problema opozitiei din ultimii ani, decat sa ofere solutii, sa se constituie intr-o alternativa credibila si viabila la guvernare, prefera sa scuipe, sa injure si sa dea cu șutul.
    Mult succes in a-i scoate pe indecisi la vot cu schema asta!
    Fanaticii, binenteles, in extaz; strigatul lor se aude peste mari si tari.
    DECAT ca nu sunteti destui.. 🙂

  • Între parteneri: ,,mai Rareș „, ,,mai Ludovic”!
    La partid: ,,trebuie, daddy”!
    Rivalitati: puie!
    Strada: hastag!
    Premierul: douăzeci douăzeci, shalom!

  • Astept sa pastrati acest sondaj si sa-l comparati cu rezultatele la europarlamentare. Poate in felul acesta veti acorda sondajelor de opinie importanta cuvenita: cosul de gunoi.
    Dl Orban traieste intr-o lume virtuala. Adversarul la aceste alegeri nu este PSD, este USR+PLUS. Nu vad cum va reusi sa treaca o motiune de cenzura cand nu pot avea majoritate. Daca se bazeaza pe sustinerea unor parlamentari PSD, se insala. Cainele nu pleaca de la macelarie, nici parlamentarii nu vor sa plece din parlament cu un an si jumatate mai devreme. Pensia speciala se plateste pentru mandat intreg, nu pentru fractii.
    Ce va face dl. Orban daca va avea rezultat mai slab decat acum 5 ani? Astept pronosticul dvs.

    • Păi dacă tot ne-am „lămurit” cum e cu „statu’ paralel”, ar trebui sa ne obișnuim și cu o „lume paralelă”, in care trăiesc unii oameni ca Orban, Rareș, Cioloș & femeile lui de „pluș”,#rezist, că sa nu mai vorbim de KWJ !

  • Maestre, o alianta de „dreapta” ar mai echilibra intentia de vot, dar nu PNL-ul capusat de PDL. Propaganda, oricat ar fi ea de bine elaborata si promovata, nu va aduce voturi in plus care sa conteze, daca romanul nu va simti ca alternativa este mai buna decat actuala Putere. Ori, PNL nu are cu ce se lauda, ci dimpotriva. Oricat de scurta ar fi memoria politica a romanilor, totusi ei nu uita ca PDL a taiat pensiile si salariile, ia gonit din tara, a indatorat tara cu 20 de miliarde, a inchis scoli si spitale, etc. PDL atarna ca o piatra de moara de gatul PNL. Stiu multi alegatori de dreapta care au schimbat tabara din cauza fuziunii dintre liberali si basisti. Singurul partid care ar mai putea acumula capital politic ar fi USR, pentru ca este un partid de TFL-isti, dar si acesta se va eroda rapid din cauza idioteniilor promovatate. Gaselnita cu transformarea europarlamentarelor in anticipate este o prostie. Chiar presupunand prin absurd ca PNL va fi peste PSD, asta nu inseamna ca o motiune de cenzura va duce la caderea guvernului si la alegeri parlamentare anticipate. PSD nu are de ce se teama din acest punct de vedere, cum nici schimbarea lui Tudorel Toader cu Nicolicea nu va pune in dificultate electoratul sau. De ceea ce trebuie sa se teama PSD si PNL este ANONIMUL care le va invinge la prezidentiale, pe care nici dvs. nu-l stiti, cum nu-l stiu nici serviciile secrete, pentru ca nu este persoala publica si nu apartine niciunei structuri de putere. Rezumand: 1. PSD va invinge PNL la europarlamentare. 2. PSD va ramane la guvernare. 3. PSD, PNL, USR vor pierde prezidentialele. Veti vedea ca va fi asa cum va spun eu!

  • maestre, dați prea mult despre gîndacu de bucătărie rareș Bogdan, o să-i dea oamenii cu Flit. Putregaiul ăsta ajuns să însceneze răpirea familiei proprii (țineți minte articolele Diviziei presă? de ce menține tăcerea viermele acu?) numai ca săși facă publicitate, e bolnav mintal, o să fie votat eventual la Bălăceanca. Umblă prin țară cu alt putregai Sigfrid Muresan, zis uite putza, ia maimutza, un aflător în treabă la Parlamentu european al sorosistului Tajani, care și-a înjurat țara continuu. dați o șansă cu scriitura dvs minunată și unor oameni normali la cap- candidați, că sînt o mulțime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *