Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Norocul PSD a fost gestul iresponsabil al Opoziției de a depune Moțiune de cenzură fără a ști sigur că va trece

Norocul PSD a fost gestul iresponsabil al Opoziției de a depune Moțiune de cenzură fără a ști sigur că va trece

Partidele de Opoziție în frunte cu PNL au suferit o înfrîngere usturătoare în Parlament prin eșecul Moțiunii de cenzură.
Potrivit tradiției moldo-valahe înfrînții s-au străduit să prezinte rahatul în care au intrat de bunăvoie și nesiliți de nimeni drept tort aniversar cu frișcă.
Dan Barna a dat naștere unei politrucii de care mulți dintre cei trași pe sfoară de Un Altfel de politică, formula TeFeListă pentru Un altfel de ciordeală, nu l-ar fi crezut în stare:
Prin raportare la scorul cu care a fost înfrîntă Opoziția la Moțiunea anterioară cel de acum marchează un progres în dărîmarea Puterii prin Moțiune de cenzură:

„Diferența față de moțiunea precedentă a scăzut semnificativ și dacă vom fi convingători cu cei de la putere s-ar putea ca moțiunea următoare să treacă.”

De la liderul USR, dat de unii ca viitorul președinte al României, ne-am fi așteptat la mai mult decît o trăsnaie politrucă.
Potrivit lui Dan Barna PSD va fi dat jos printr-o succesiune de moțiuni și nu prin una.
Raluca Turcan a devenit celebră prin neghiobiile spuse cu ochii larg deschiși. De data asta ea s-a întrecut pe sine avertizînd că nu rezultatul Moțiunii trebuie luat în considerare, ci gestul de a depune o Moțiune de cenzură:

„Am demonstrat că avem determinarea de a ne asuma guvernarea pentru a respecta votul românilor”.

Acestea sînt încercări jalnice ale Opoziției de a mai îmblînzi imaginea de eșec dezastruos care a fost inițiativa de a depune o Moțiune de cenzură fără a avea siguranța că ea va trece.
Liderii PSD, ca și presa de casă a partidului, dau o mînă de ajutor Opoziției în efortul de a micșora proporțiile înfrîngerii cultivînd teza că de fapt Opoziția n-a vrut ca Moțiunea să treacă. De ce? Pentru că Opoziția s-ar teme să preia Guvernarea știind că ar fi incapabilă să o susțină. Impusă prin mesajele asumate de comunicatorii PSD, teza vrea să spună că doar PSD e în stare să guverneze. Opoziția nu e în stare și, culmea, speriată de perspectiva de a guverna, s-a făcut doar c-a depus Moțiunea de cenzură.

În realitate, Opoziția a vrut să cadă Guvernul și să preia Puterea. N-am auzit pînă acum cel puțin în postdecembrism de vreun partid care s-ar teme să ia guvernarea conștient că nu i-ar face față.
Astfel că marți, 18 iunie 2019, Guvernul n-a căzut, pentru că Opoziția a jucat teatru, ci pur și simplu pentru că Opoziția n-a putut.

Întîmplarea de marți trebuie privită drept ceea ce e:
Un eșec al Opoziției de a prelua puterea speculînd efectul europarlamentarelor.

Miercuri, 12 iunie 2019, comentînd scorul fantastic obținut de Alianța 2020 la europarlamentare, mă grăbeam să precizez:

„Toți cei care invocă miracolul, surpriza, lovitura, victoria zdrobitoare a Alianței 2020 la scrutinul din 26 mai 2019 trec cu vederea un amănunt crucial:
Scorul uluitor a fost unul de palmares.
Ceva asemănător unui cinci la zero obținut de Naționala noastră la un meci amical cu Anglia în timpul întrecerilor din preliminariile campionatului european de fotbal.

Practic nu s-a întîmplat nimic în campionatul european la care participă Naționala noastră.
Acest cinci la zero nu face nici cît unul la zero cu Insulele Feroe.
1 la 0 poate fi un scor care să ducă la calificare.
Cinci la zero cu Anglia într-un meci amical nu duce la nimic.

În democrație bătălia politică are drept principal scop cucerirea și supraviețuirea la putere.
Din acest punct de vedere, scorul obținut de Alianță la 26 mai 2019 e lipsit de valoare.”

Partidele anti PSD au obținut scoruri bune și foarte bune. PNL s-a clasat pe locul întîi. USR a făcut un salt uriaș prin raportare la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Pro România și PMP au supraviețuit examenului trecînd pragul. Prin raportare la alegerile din decembrie 2016 PSD și ALDE au semnat un dezastru. PSD a obținut un scor la jumătatea celui de acum doi ani. ALDE, intrată în Parlament în decembrie 2016, cu un scor de 6%, acum a obținut doar 4%.
Mare bucurie în seara anunțării exit polurilor. Curgea șampania prin sediile Opoziției ca Dunărea la Cazane!

Ceea ce am scris despre Alianța 2020 e valabil și pentru întreaga Opoziție.
Scor mare la partidele de Opoziție. Scor catastrofal în cazul PSD. Înfrîngere fără drept de apel a PSD. Victorie incontestabilă a Opoziției.

În politica de peste tot, nu numai de la noi, contează doar rezultatele în planul bătăliei pentru putere. Nu de puține ori, la prezidențiale, cîte un candidat smulge entuziasmele tuturor prin prestația sa. Numai că la voturi biruie un altul, despre care toți spun că nu merita să cîștige. Da, dar cel care merge la președinție e cel care a cîștigat meciul de campionat și nu meciul amical.

A cîștigat ceva Opoziția după alegeri în planul bătăliei pentru putere?
Altfel spus s-a concretizat uriașa victorie de la europarlamentare într-un cîștig, fie acesta cît de mic, în arhitectura puterii?
Moțiunea de cenzură a căzut. Asta înseamnă că pînă la prezidențialele din noiembrie 2019, PSD rămîne la Putere, iar Opoziția rămîne în Opoziței.

Imediat după alegeri, prin condamnarea lui Liviu Dragnea s-a eliberat postul de președinte al Camerei Deputaților. Pe data de 29 mai 2019 au avut loc alegeri pentru președinția Camerei Deputaților. A concurat din partea Opoziției Raluca Turcan. Scorul a fost în favoarea PSD cu 172 de voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”.
Teoretic, PSD era în corzi. Practic a rămas în picioare.
Eșecul previzibil al Moțiunii a fost pregătit de Opoziție prin manipularea propriului electorat cu următorul raționament. E mult mai bine că am lăsat mai departe PSD la putere. Se va eroda astfel și mai tare. Stînd în Opoziție, noi vom profita de această erodare.

Raționamentul are cîteva mari slăbiciuni:

 1. Potrivit propagandei duse de Opoziție rezultatele euroscrutinului dezvăluie un PSD la pămînt. Din înălțimea dîmbului de la Cotroceni, Klaus Iohannis proclama chiar în seara exitpoolurilor:
  „Rezultatul arată cum văd românii această guvernare eșuată. Acest accident al democrației, care este guvernarea PSD, trebuie să dispară. Guvernul PSD trebuie să plece în urma acestor rezultate”.
  Păi dacă PSD e erodat deja, de ce mai e nevoie de cîteva luni pentru a se eroda? Las la o parte faptul că e antinațional să lași să guverneze mai departe un partid despre care spui că e catastrofal pe motiv că el va guverna și mai catastrofal. Dacă Patria e în primejdie, atunci a nu face nimic e o clară iresponsabilitate istorică. Cum adică? Vedem că nava a luat-o razna, că se îndreaptă spre stînci, dar deși pe vas, nu facem nimic zicînd că trebuie să lăsăm nava să să se facă țăndări!
 1. Potrivit Constituției, primul examen real, cu directă influență asupra puterii, va avea loc în noiembrie 2019, la prezidențiale. Pînă atunci PSD guvernează. Prin căderea Moțiunii e lăsat să guverneze încă cinci luni. Dacă PSD e sau nu la guvernare n-are nici o legătură cu alegerile prezidențiale. Prin urmare sacrificarea țării e inutilă chiar și de dragul funcției de președinte. Klaus Iohannis cîștigă prezidențialele cu sau fără PSD la putere.

Cîștigarea prezidențialelor nu înseamnă automat pierderea puterii de către PSD și venirea Opoziției la guvernare. Campania prezidențială anunță o confruntare între candidatul USR și candidatul PNL. Dacă în al doilea tur biruie candidatul USR, e greu de crezut că noul președinte se va da peste cap să vină PNL la guvernare. În aceste condiții, Opoziția se poate mîngîia cu gîndul că va ajunge la guvernare prin alegerile din 2020. Aceste alegeri n-au cum avea loc mai dvreme de decembrie 2020. Pînă atunci sînt deja un an și cinci luni. Așadar, PSD va guverna încă un an și șase luni. Din simplul motiv că Opoziția speră că astfel va cîștiga alegerile parlamentare. Un fel de dat al vrabiei din mînă pe cioara de pe gard.

Marele cțștigător al acestui meci real de astă dată e indiscutabil PSD.
Nu numai în planul realitățiii, dar și în cel al imaginii:

 • Depunerea Moțiunii de cenzură a transformat o confruntare desfășurată pe terenul închis al politicii într-un meci desfășurat pe terenul deschis al opiniei publice. Dacă n-ar fi fost depusă Moțiunea de cenzură, s-ar mai fi putut întreține propagandistic imaginea unui PSD aflat la pămînt, pe care Opoziția îl poate da jos de la Putere cu un simplu bobîrnac. La o asemenea imagine PSD n-avea cum să răspundă convingător. Era greu de contrazis imaginea de dezastru dată de rezultatul de la europarlamentare. Norocul PSD s-a numit depunerea Moțiunii de cenzură. Confruntarea a devenit meci urmărit de întreaga țară. Practic, marți, 18 iunie 2019, a avut loc un fel de alegeri parlamentare anticipate. Alegeri care au confirmat majoritatea PSD-ALDE din Parlament. În planul imaginii, PSD și-a revenit după dezastrul din 26 mai 2019.
 • La această Moțiune de cenzură Opoziția a avut două mari avantaje:
  Unul s-a numit UDMR, altul Pro România.
  UDMR prin schimbarea baricadei a făcut și mai puternică profeția că Moțiunea va trece.
  Pro România, partid creat de Victor Ponta ca un pretext al parlamentarilor PSD de a trece de partea Opoziției fără a ameți prin acest salt, părea vasul în care urmau să curgă șuvoaie de PSD-iști.

Scoaterea din jos a lui Liviu Dragnea lăsa impresia unui PSD în derută. Viorica Dăncilă părea o simplă variantă de incendiu. Iată însă că și fără Liviu Dragnea PSD a reușit să rămînă la putere.
Toate aceste condiții dezavantajoase pentru PSD sporesc imaginea PSD de partid greu de învins. Dacă și în aceste condiții PSD a trecut cu brio o Moțiune de cenzură, mai putem vorbi de un PSD pe tobogan?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Norocul PSD a fost gestul iresponsabil al Opoziției de a depune Moțiune de cenzură fără a ști sigur că va trece”

 • Da pacalici, vad… vad ca te zbati ca un coi intr-o galeata sa demonstrezi cat de imbecil esti.

 • Toate bune si frumoase. Doar ca nici pana la aceasta ora, in curand se face o luna, rezultatele alegerilor din 26 Mai nu au fost inca validate, nici pentru europarlamentare, nici pentru referendum. In conditiile date, ma si intrem cat de lagal este ausweis-ul emis de BEC europarlamentarilor romani.
  Inteleg ca exista un schimb intens de adrese intre CCR si BEC, iar raspunsurile primite de la BEC sunt unul mai aberant decat celalalt. Nimic nu se pupa cu nimic. Procesele verbale nu se inchid pe cifre, ciferele din procesele verbale nu se pupa cu cifrele introduse in calculatoarele STS. O sa vedem cum se va termina povestea. Inclin sa cred ca se va pune batista pe tambal pentru simplul motiv ca nimeni nu are interes sa porneasca un scandal in jurul unui set de alegeri de importanta minora pentru partide.
  P.S. A nu se intelege ca vreau sa minimizez importanta faptului ca somerul Ciolos a primit si el un loc de munca. Intrucat i-a expirat pensia speciala de ex-comisar EU acum vreo 2 ani, probabil ca a dus-o destul de greu in ultima vreme.

  • Sandy, vezi că cam (!) te-nșeală … „tastatura”, … man ❗
   Ai văzut, sper, că n-am zis … „altceva” ❗

   • Nope, it’s all on me, man….neither first nor last.

    • Sincer sa fiu, mă refeream la GRESELILE din text !

     • Dany boy, esti foarte inteligent. Am presupus ca intelegi limba engleza daca m-ai luat cu „man”. Raspunsul meu se refera exact la acest lucru. Iti raspundeam in acelasi spirit de gluma ca nu e vina tastaturii pentru greselile din text, recte, cele cateva litere alterate din cauza carora nu mai poti tu respira, ci vina imi apartine integral…si mai spuneam ca nu e prima si nici ultima oara cand fac/voi face astfel de greseli.

     • Errare humanum est sed perseverare diabolicul !
      It was a joker, too ❗???

     • Vezi, am început și eu să fac … „greșeli”, ‘cause it’s trendy ❗

 • @ Tudor Bucur
  Nu am fost blocat pe blog, FB-ul mi-a dezactivat contul pour jamais.

 • Maestre, PSD este pe topogan, deoarece nu poate controla serviciile secrete, care, practic, au asigurat victoria partidelor de opozitie la europarlamentare. Bine, interventia serviciilor era necesara pentru a-l stopa pe Dragnea sa-si duca servilismul fata de Israel pana la capat, dar, in vederea desfasurarii unor alegeri prezidentiale cat de cat corecte, aceasta trebuie limitata cat mai mult posibil. Fara scoaterea STS in afara procesului electoral, eliminarea listelor suplimentare si conditionarea votului in strainatate de inscrierea prealabila, votul pentru alegerea presedintelui va fi din nou viciat ca in anii precedenti cand presedinti au iesit Basescu si Iohannis, desi castigatorii reali erau Geoana si Ponta. Nu fiti convins ca PSD va guverna pana la sfarsitul lui 2020, deoarece viitorul presedinte va incepe schimbarea din temelii a societatii romanesti, astfel ca vor exista surprize inclusiv in privinta formei de guvernamant. Dupa toate probabilitatile, urmatorul sef al statului va fi un REFORMATOR, deoarece Romania va avea parte spre sfarsitul anului de un „moment astral, de o ocazie unica”, care va arata romanilor directia si sensul de urmat pentru triumful neamului nostru. Asa cum am spus deseori aici, presedinte va fi un necunoscut, nu o persoana publica, care sta si asteapta momentul oportun pentru a iesi la lumina.

  • Poate candidează Dan Diaconescu ! He, he, heee ❗

   • Ha, ha! Diaconescu fara cazul Elodia nu mai are nicio valoare! El a fost votat de toti cretinii care si-au pierdut noptile uitându-se la ZERO TV.

    • Si, crezi că n-ar mai fi destui, care să-l voteze ?

     • Nu, pentru ca asa cretin cum a fost, electoratul lui DDD nu o sa-l ierte niciodata pentru ca si-a „topit” partidul, daruindu-i-l lui Oprea. Dupa minciuna preelectorala ca el nu va face niciodata vreo alianta, domnul „nici nu stiti ce pierdeti” a facut o fuziune si si-a pierdut partidul. 😆

  • Din comentariu rezultă că „serviciile” care au viciat europarlamentarele sunt de fapt STS-ul.
   Nu se poate afirma că știm, sau bănuim, ce va face noul președinte (Mesia) al României, fără să aflăm întâi cine este candidatul „surpriză”.

 • Adevarul este ca rezultatele bune obtinute de opozitie la europarlamentare nu au schimbat majoritatea parlamentara detinuta de PSD înainte de alegeri. Era de asteptat ca motiunea de cenzura sa nu treaca. A fost imposibil ca 33 de parlamentari pesedisti sa fie convinsi sa voteze pentru caderea propriului Guvern. PNL si Alianta USR-PLUS au mizat probabil pe faptul ca Victor Ponta ar putea avea succes în racolarea de pesedisti, dar se pare ca Pinochio sta cu fundul în doua luntri si-si cam pacaleste tovarasii de opozitie.

  Electoratul opozitiei care a ajuns sa realizeze ce mult conteaza iesirea la vot, nu va fi descurajat însa de caderea acestei motiuni, el se va mobiliza la fel de bine si la iarna, si în 2020, iar PSD nu va mai câstiga de acum încolo alegeri în România pe care a guvernat-o prost prea multi ani.

  • Ce ai pătimit, Mateo?!?
   Nope!
   Nu, nu ești tu!
   Mageo!
   Ți-a furat cineva nick-nameul!

   • :mrgreen: 😛 😆

    • M-a pârât securistul Nikola Serban si FB-ul mi-a dezactivat contul.

     • Te-a pârât ma-ta, oligofrenule ! De disperare, ca n-a avut inspiratia sa te faca marinar.. 😀
      Cam cat de ordinar poti sa fii, acum doua zile te autodenuntai ca ¨turnator¨ la FB, iar azi, nici kk n-ai mancat, nici gura nu-ti miroase!

     • Opozitia si-a tras singură un croșeu de dreapta in față. Nici nu mai contează ca n-au nimerit fața adversarului. Toti admiram forta distrugatoare a loviturii

     • Jan Aifon, toata lumea stia ca motiunea nu va trece, dar gestul democratic trebuia respectat. Daca opozitia nu depunea aceasta motiune de cenzura, ea ar fi fost criticata pentru faptul ca nu a depus-o. Daca a depus-o…

  • Vă semnalez o greșeală de apreciere în propoziția: „Electoratul opoziției care a ajuns să realizeze ce mult contează ieșirea la vot,…”
   Deci, este greșit să apreciezi că electoratul care a votat anti-Dragnea este al opoziției, deoarece acel vot nu a fost pro – PNL sau pro- USR.
   Că să devină și anti-PSD trebuie să vedem evoluția din partid, iar primul examen va fi la alegerea de la congres al președintelui PSD.
   Chiar și dacă pesedistii fac greșeala gravă, alegând pe Viorica (principalul instrument al lui Dragnea), încă nu înseamnă că voturile viitoare anti-PSD înseamnă voturi pro-opozitie sau pro-Johanis. Depinde de percepția electoratului din momentul scrutinului, respectiv cine va fi considerat „răul cel mai mic”.

   • Si eu va semnalez ca votul acela a fost si anti-PSD. Pentru simplul faptul ca PSD l-a sustinut pe Dragnea si pe acolitii lui, vot anti-Dragnea a însemnat automat si vot anti-PSD. Si asa ceva nu se uita foarte repede. Unde pui ca PSD nu se dezminte, continuînd sa-i apere pe infractori, asa cum a procedat recent cu Tariceanu caruia a refuzat sa-i ridice imunitatea parlamentara, ca sa poata fi judecat pentru mita de 800.000 euro.

    • … simplul fapt…

    • Evident că a fost și anti-PSD, dar preponderent a fost anti-Dragnea.
     Numai așa se poate explica numărul mare de votanți, respectiv focalizarea pe o singură persoană.
     În plus, nu a existat nici o manifestare stradală pro-Dragnea, deci și membrii de partid au fost de acord cu sentința.
     Referitor la Tăriceanu, de ce a fost nevoie de 17 volume de hârtii, cand în una sau două fraze se putea explica „proba” indubitabilă care demonstra însușirea mitei?

     • Sa nu cadem în capcana celor care îsi dau cu parerea despre dosarele penale, fara sa le cunoasca si fara sa fie judecatori. Eu am scos în evidenta gravitatea faptului ca parlamentarii PSD-ALDE nu i-au ridicat imunitatea parlamentara sefului Senatului României, presupus mare corupt, si ca electoratul anti-pesedisto-aldist nu va uita asta la urmatoarele alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *