Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Gîndul lui Cristoiu de joi, 25 aprilie 2019

Tărăboiul remanierii are o victimă electorală: USR+PLUS

Noua remaniere: Guvernarea PSD – balamuc cu acte-n regulă, acesta e titlul comentariului meu de pe cristoiublog.ro din 22 aprilie 2019.
De ce balamuc ?
Am argumentat pe larg această apreciere în mai multe emisiuni tv și mai ales în textul de pe blog.
Rezum aici, pentru ca să fie mai bine înțelese, nedumeririle mele iscate de noua decizie a CExN privind remanierea a trei miniștri :
Remanierea Rovanei Plumb și a Nataliei Intotero pe motiv că sînt pe lista candidatelor la europarlamentare, pe locuri în față și, așadar, cu șanse de a se număra printre cîștigătoare, n-are nici o justificare din toate punctele de vedere. Mai întîi, pentru că abia după două luni de la alegeri cei validați de alegători pot opta dacă să meargă sau nu la Bruxelles. Asta în condițiile în care, orice ar spune sondajele, nici un candidat n-are siguranța că va trece de examenul scrutinului. Ce nenorocire ar fi fost dacă Rovana Plumb și Natalia Intotero rămîneau ministre? Nici una. E greu de crezut că PSD ar fi pierdut la scrutin din nemulțumirea electoratului că două candidate au făcut campanie în timp ce erau și în funcții de demnitar.
Nici a treia remaniere, a lui Tudorel Toader, nu are vreun un temei. Așa cum am mai scris, Tudorel Toader era un bun paratrăznet în ofensiva PSD pentru modificarea Justiției. I s-a reproșat că a tot amînat OUG pentru modificarea Codurilor, din care cauză ele au stagnat în Parlament. Între timp Parlamentul a votat în doi timpi și trei mișcări modificarea Codurilor prin procedură de urgență. De ce mai trebuia remaniat Tudorel Toader ?

Mai scriam că noua remaniere e un veritabil balamuc și pentru că nu demult, pe 21 februarie 2019, s-a încheiat epopeea ultimei remanieri, începute pe 19 noiembrie 2018. Timp de trei luni, și pentru că Klaus Iohannis a boicotat cît a putut, spațiul public românesc a fost acaparat de epopeea remanierii, colorate puternic de tema Războiului între Palate. Pe 25 martie 2019, Liviu Dragnea anunță public o nouă remaniere. Pînă pe 17 aprilie 2019, în spațiul public se discută numai despre noua remaniere. Apariția celui de a-l treilea remaniat, Tudorel Toader, amplifică tărăboiul schimbărilor. După 17 aprilie 2019, opinia publică a urmărit cu pasiune de roman polițist demisionează sau nu Tudorel Toader. După ședința CExN s-a pus problema reacției lui Klaus Iohannis. Și cu ochii închiși îți dădeai seama că președintele, aflat în vîltoarea unei campanii electorale prezidențiale, în care se întrece doar cu el însuși și evident cu umbrele care sînt potențialii concurenți, va apela la binecunoscutul truc singurul pe care-l știe:
Tragerea de timp.

La observația asta s-a spus imediat că ședința a decis două formule de remaniere:
Prin trimiterea propunerilor la președinție.
Prin restructurarea Guvernului.

Prima, din start anunțată ca eșec, ar fi fost susținută de Viorica Dăncilă. Și imediat s-a lansat zvonul că prin asta premierul s-a manifestat contra, în cadrul unei aventuri mai largi de a se manifesta ca independentă de Liviu Dragnea. Oricît de mult s-ar insista pe stilul otova al Vioricăi Dăncilă nu cred că-și imaginează cineva un premier lovit brusc de iluzii în materie de Klaus Iohannis. Putem paria că Viorica Dăncilă știa că președintele va trage de timp. De ce atunci s-a apucat să susțină ceva în genul Să-i mai dăm președintelui o șansă? Și admițînd că Viorica Dăncilă se afla sub drogul bunei impresii despre Klaus Iohannis, se ridică întrebarea:
Cum de-au acceptat ditamai liderii PSD formula remanierii și n-au decis doar restructurarea pentru a evita balamucul respingerii din partea lui Klaus Iohannis?

Sîntem în 25 aprilie 2019. Se intră în campania electorală. Epopeea remanierii tinde s-o egaleze pe cea a remanierii din noiembrie 2018.
Cît despre restructurare, aceasta nu a fost decisă.
Claudiu Manda zicea marți seara la România9 că abia după Paști s-ar pune problema.
Toate acestea m-ar îndreptăți să continui a susține teza unui balamuc dezastruos creat de PSD printr-o remaniere absolut inutilă.

Despre asta scriam pe cristoiublog.ro:

„O altă cauză a dezastrului stă în adîncirea imaginii de Guvernare haotică.
Așa cum am scris, sondajele arată că principala acuzație adusă PSD la ora actuală este guvernarea haotică. O restructurare, o remaniere adîncește această imagine de balamuc chiar în fața electoratului PSD. Nu a trecut, cred, o lună și ceva și a fost o remaniere, fără nicio justificare. În cazul PSD, adîncește imaginea de guvernare de balamuc. PSD întotdeauna a avut un atu în buna administrare țării. De data aceasta, prin măsurile luate azi, indiferent că era vorba de doi miniștri care puteau să plece ca să candideze, indiferent de Tudorel Toader, noua remaniere e fără rost în planul guvernării. Are rost doar în planul intereselor personale ale lui Liviu Dragnea. E totuși cam mult sacrificarea unei Guvernări, a unui partid de dragul intereselor pe care le are un om.”

Marți seara, la România9 a lui Ionuț Cristache, după ce mi-am expus nedumeririle iscate de tărăboiul remanierii care ar putea fi, dar nu e încă, restructurare, întrebîndu-mă ce i-a apucat pe cei de la PSD prin provocarea acestei noi Crize politice, mi-am dat seama, chiar în timp ce peroram despre balamucul guvernamental, că e ceva în neregulă.

PSD nu e un partid oarecare. Chiar și cînd liderul suprem o ia razna baronii locali și centrali, hîrșiți în lupte politice de decenii, nu fac prostii de-a dreptul. Remanierea din aprilie 2019 lasă impresia unor lideri PSD care s-au idiotizat t cu totul. În comentariul anterior susțineam că la originea Tărăboiului e voința lui Liviu Dragnea de a face rost de trei posturi în guvern ca să le dea, pe post de bomboane astupătoare de guri flămînde, unor baroni din PSD. Liviu Dragnea e însă și el un politician hîrșit. Cînd e vorba de supraviețuirea politică, știe să treacă peste sentimente și interese. Împăcarea cu Gabriela Firea e o dovadă. Să-și fi pierdut mințile politice liderii PSD în frunte cu Liviu Dragnea atît de tare încît să riște în chip inutil imaginea de haos?

Răspunsul e dat de două realități:

 • Între timp Camera Deputaților a adoptat pe repede înainte modificările la Codurile Penale, modificări vitale pentru interesele liderilor PSD și nu numai. Modificările sînt de mult timp reclamate de structurile din provincie, de primari îndeosebi. Prin amploarea lor modificările echivalează cu o amnistie pentru politicieni. În timp ce primarii PNL sînt gata să boicoteze o conducere care pune piedici acestei amnistii, de care va beneficia toată lumea, inclusiv Klaus Iohannis, pentru că reducerea termenului de prescripție micșorează posibilitatea de a fi înhățat în viitor de Binom, primarii PSD sînt cum nu se poate mai fericiți. Și pregătiți să se dea peste cap ca să scoată la vot electoratul PSD.
  Pus în balanță acest efect electoral cu cel iscat de imaginea balamucului, efectul Codurilor biruie la scor.
 • În toată această perioadă, în spațiul public au existat doar două tabere politice. Pe de o parte PSD, pe de alta Klaus Iohannis sprijinit de PNL. Ceilalți competitori – USR+PLUS, Pro România – au trecut în plan secund. La 26 mai 2019 partidele care au nevoie de prezență în afara structurilor de partid sînt USR+PLUS și Pro România. Cele interesate în prezența doar la nivelul structurilor din teritoriu sînt PSD și PNL. Nu cumva Scandalul remanierii a fost pus la cale de PSD pentru a acoperi cele două realități? Cu acceptul tacit al PNL și chiar la lui Klaus Iohannis?

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de joi, 25 aprilie 2019”

 • Nemernicul asta de KWJ a incercat sa strecoare patru intrebari in doua..
  Iar pesedeii s-au facut ca nu observa si au acceptat. Sperand probabil sa obtina efectul din bancul in care taranul isi duce la targ martoaga, ca s-o faca de ras.
  La prima intrebare, eu pot sa fiu IMPOTRIVA amnistiei dar PENTRU gratiere (care poate fi un act singular, pentru o situatie exceptionala)…N-am cum sa-mi manifest aceasta optiune.
  A doua intrebare e si mai crancena, prima parte referindu-se la interzicerea OUG pe coruptie iar a doua la o chestie procedurala privind OUG in general. Aici, acceptand prima parte, mai clara , romanii sunt obligati golaneste sa accepte un lucru asupra caruia 99,9% din populatie nu are nici cea mai mica idee sau competenta..

 • @ Eugen Ful : Chiar crezi ca politicienii corupti nu stiau ce fac când furau?
  Daca te pretinzi asa bun crestin, ar trebui sa-l ierti si pe Iohannis în Joia Neagra.

  • Pai fugi in fata Parchetului sa-i intrebi cand ii prinzi: ¨Stiati ce faceati cand furati?¨ sau ¨Va pare rau ca ati furat?¨. Ca ESTI din filmul asta. 😀

 • Eu as zice ca este taman pe dos:
  Alianta 2020 USR -PLUS are de câstigat de fiecare data când PSD si PNL fac niste pasi gresiti, fie separat, fie, în mod tacit, împreuna. Românul s-a saturat de figurile prafuite ale politicienilor din PSD si PNL si de figurile jalnice pe care acestia le fac la Guvern sau în opozitie. Vremea politicienilor retrograzi se apropie de sfârsit si votul din 26 mai va demonstra asta.

  • Normal ca ai zice exact pe dos, discursul de tip stahanovist te recomanda ca un vajnic si inflacarat USR-ist.. 🙂
   Cu Partidul Securitatii: Inainte!!!

  • Profu, hai, s-o lăsăm în pantaloni, că … măcăne !
   Nu credeam că poa’ să e’ziste un prezident mai „exacerbat”, decât acest ssaass !?!
   Nici măcar … EMOȚII nu știe să stârnească !!!
   Măi joyanis, nu uita,
   Românii nu te mai „vrea” !

 • Joyannus va pieri pe „întrebările” lui, la referendumul din 26.05. 2019 !
  Sunt convins „1000%” că răspunsurile vor fi …
  NU, iar nenea sasu’ o va lua a n-a oară în ✋!
  Și atunci, chiar că nu mai are ce face, iar pe fruntea lui va apare scris LOOSER , poate chiar cu litere proiectate de laseru’ lu’ dide !

 • Mult stimații mei, Tirane & Adriane
  Acest blog, de la o vreme, începe sa semene din ce in ce mai mult cu o toaletă de țară, de-aia din fundul grădinii !
  Cred că nu mai era cazul să precizez că m-am referit la unele comentarii „răutăcioase” !
  Am zis „toaletă”, desi trebuia sa zic „latrină”, dar m-am gândit să nu se … „interpreteze” !
  Nu vreau să spun mai multe, dar sper că, atât cei doi sus-numiți, cât și „alții” vor „empatiza” cu ceea ce am vrut sa zic ! Hai că asta seamănă cu pasajele din cartea lui KWJ, unde începutul se regăsește la sfârșitul fraxelor, dar, acum ce sa fac daca … așa a ieșit

 • Ba Jipulica , tată , ca sa-l parafrazez pe Tomita Caragiu , de cate ori sa-ti spun , nu am treaba cu Clujul , sunt mai de pe-aproape decat crezi , asa ca ma bate gandul sa trec prin Putineiu , sa vad daca pozele sunt recente , nu m-am dumirit prea mult , mai ales ca pentru prima data nu apari in poza .
  Veneai de la dentist si nu se cadea sa te arati , sau cumva tavalesti vreo bunicuta nevoiaşă din Gogosaru in lanul de rapita ?, nu prea am ginit miscarile voastre , cum esti tu ghiduş ,e posibil , desi ma bate gandul , mai putin prozaic , ca poate-ti faceai unele nevoi in lan ,la dimensiunile tale , erai ca-n codru , daca nu te trăda trotineta lasata in mijlocul drumului ,nu banuia nimeni ce fapte marete executi , ceea ce nu-i de colo ,nu-i pentru orice neinitiat in arta frumosului , tot bucurie de natura se cheama , chiar scremuta , nu conteaza .

  • Bravo, Serban, vezi ca-ti poti descarca ineptiile si la subsol? Atât doar ca aici trebuie sa ai gura mai putin spurcata, de nu, esti alungat cât ai zice „pa”.
   Scriitorule închipuit, doar persoanele josnice îsi fac un titlu de glorie din batjocorirea defectelor fizice ale cuiva.
   Asteapta-l linistit pe Nikola, care o sa apara sa te aprobe si sa-ti completeze opera cu vreun textulet la fel de ridicol si de neavenit pe un blog respectabil.

   • Bai Sanepida trista, nu are nicio legatura Scipio cu Serban, orice prost poate sa-si dea seama. Bine, mai putin tu si cascopitecul, dar asta nu mai mira pe nimeni.
    Oricum, faceti echipa frumoasa, un ipocrit si un hodorog vulgar . Vulgaritatea poate fi uneori acceptabila, daca este amuzanta, la asta e doar foarte explicita.
    Ipocrizia nu are nicio circumstanta atenuanta, in cazul tau este chiar agravata prin extremele pe care reusesti sa le atingi: un caracter absolut infect care se prezinta ca o fecioara ingenua.

   • Mon cher Sa-ne.. , esti idiot ,eu sunt unul , Serban altul si , cu voia ta , esti a cincea roata la caruta in speta, te bagi ca musca-n dosul calului si dai cu oistea-n gard , fara sa te fulgere prin devla ca pe-aici e vorba de ceva pamflet , chestie care e prea mult pentru pregatirea ta , daca ma-ntelegi ce voiu a spune , ca doar nu vrei sa-i iei boii de la bicicleta lui Jipulica ; un baiet simpatic in definitiv ,si un mare curajos daca-si publica poza in virtual , cu care ne mai conversam si noi , mai contondent cateodata ,cu asperitati altadata,dar treaba de reciprocitate , si totul e bine cand se termina cu bine , numai ca tu nu prea pricepi fineturi , caz in care chiar nu am cu ce sa te ajut , cat m-as stradui .
    Dar ,totuşi , daca tot te pasioneaza relatia mea epistoleasca cu Jipulica , si de te paşte o oarecare invidie , trimite o poza ,un potret ,un peisaj , ceva , sa ne putem apuca de lucrare , iti garantez ca pana duminica , cand va strangeti tot neamul sa sarbatoriti , o sa va distrati copios cu vreun pastel două ,nehastagiene ,binenteles , numai sa te tii de-o grija , sa ai prin preajma vreo ruda mai citită, sa-ti traduca , altfel stricam degeaba orzul pe gaşte , si-i păcat in săptămana mare sa ne-ntrebuintam degeaba .

 • Este INADMISIBIL să nu sesize nimeni faptul că, toată lumea cere „fără penali în politică”, dar nimeni nu zice nimik despre…
  „cu oameni de afaceri integrii în domeniul de activitate”.

 • Pe viitor, dragă Teo Matei, te rog să fii cu mult mai puțin ironic(Ă) la adresa Maestrului!
  Nu știi tu, ce ȘTIE Maestrul…punct!

 • Teo Matei, deci:
  • în „febra” pregătirilor pentru mini-vacanța de Paște ortodox, ai timp -musai!!!- să și mai postezi…cu bățul prin gard;
  • în graba cu care -musai!!!- ai citit editorialul Maestrului, n-ai înțeles nimik!
  Îți explic faptul că, sunt mulți oameni din umbră -musai!!!- necunoscuți de către opinia publică beneficiari ai tuturor tipurilor de afaceri (mai mult sau mai puțin ortodoxe/catolice…ce ironie!) care au nevoie de suportul…acestor modificări, pentru că, n-așa!, nu se știe ce se poate întâmpla în viitor.
  Liviu Dragnea este omul momentului la vedere!!! care trebe să…rezolve această problemă. Nu era Liviu Dragnea, era altul -musai!!!- câștigător al alegerilor generale din 2016, fac referire.
  P.S.
  Un Paște fericit și ție!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *