Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul lui Cristoiu de luni, 1 aprilie 2019

Voit sau nu, manifestațiile de stradă anti PSD de pînă la europarlamentare servesc PSD

Nu încape îndoială, ca axioma despre Balenele care plutesc în mare și nu în tigăi, că Manifestația din Piața Universității din seara de sîmbătă, 30 martie 2019, a fost un eșec.
De dimineață site-urile TeFeListe clocoteau de anunțuri despre ce se va face și ce se va drege la noapte.
Luîndu-le în serios, mi-am zis, Hait! Ăștia pun de un Maidan de tip cel de la Kiev, tocmai acum, cînd la Kiev, Petru Poroșenko, profitorul Maidanului e pe cale s-o belească (vorba lui Marin Preda!). Și vedeam mii de oameni blocînd circulația, punînd regimul PSD în mare încurcătură – să lase blocajul, spre revolta automobiliștilor sau să-i ia cu forța –, făcînd un lanț uman transmis în direct de fătucele gîfîinde pe televiziunile de știri, inclusiv pe cele favorabile PSD, după care manifestanții, prevăzuți cu merinde și chitare, aveau să rămînă în Piața Universității, într-o reeditare a legendarei manifestări din primăvara lui 1990 pînă la europarlamentare. E drept, în 20 mai 1990, victoria copleșitoare a FSN și-a avut una dintre cauze și în Protestul din Piața Universității, căruia masele FeSeNiste le-au răspuns mergînd masiv la urne. Credeam însă că acum regizorii din umbră ai unor astfel de manevre s-au mai deșteptat și prin urmare știu ei ce fac.

Presupunerile mele izvorau din două fapte ciudate în legătură cu această manifestație:

 • Era programată în Piața Universității și nu în Piața Victoriei. Ca loc de desfășurare a unor proteste care trebuie să lovească mediatic Piața Universității n-are avantajele Pieței Victoriei. Aceasta din urmă e mult mai potrivită pentru manifestații care se cer văzute de cei care trec cu mașina și filmat de cei care n-au treabă. Piața Universității poate fi avantajată numai dacă se blochează circulația. Asta obligă jandarmii să intervină, televiziunile și Facebook-ul transmit live intervenția în forță, cîte o protestatară în blugi (nu în fustă, Doamne ferește! să nu i vadă cine știe ce), se lasă tîrîtă pînă la dubă și gata, evenimentul mediatic e garantat.
 • Nu avea nici un motiv imediat, știut de toată lumea, cum a fost, de exemplu, în ianuarie 2017, celebra Ordonanță 13. Dacă nu exista nici un motiv public de tresărire a revoltei, se putea presupune că e o manevră menită a institui o nouă Piață a Universității.

Manifestația a fost un eșec. Televiziunile au preferat să dea imagini de la nunta PSD-iștilor Olguța Vasilescu și Claudiu Manta, avînd drept punct culminant, echivalent cu realegerea Tovarășului și a Tovarășei la Congres, dansul lui Liviu Dragnea cu iubita.
Că Manifestația a fost un eșec n-au putut ascunde nici site-urile și televiziunile TeFeListe. Titlurile au fost astfel concepute încît să evite amănuntele care vorbesc despre un succes: numărul de participanți, faptele și vorbele acestora. Ziare.com a titrat „Protest în Piața Universității: Jos dictatura! Magistrați, nu cedați! Tudor Chirilă cheamă românii în stradă”. Nimic nou sub soarele acestui titlu. Nimic nou sub soarele acestui titlu. Tudor Chirilă cheamă de vreo doi ani cetățenii în stradă. Ca să aibă unde să le dea un cap în gură, după cum s-a văzut din întîmplări recente. G4 Media.ro a evitat și ea abil referirile la prezență și înfăptuiri: „Protest în Piața Universității. Printre cei prezenți au fost și politicieni, și artiști. Oamenii au avut mesaje anti-guvernamentale, pro-justiție și pro-Kovesi.” Hotnews. ro s-a mulțumit cu un titlu bun la toate: ”Protest în Piaţa Universităţii din Capitală împotriva Guvernului şi pentru susţinerea Laurei Codruţa Kovesi”.

Singurul care a încercat să falsifice grosolan realitatea a fost Adevărul, ziarul oferit de SIE ospătarului Cristian Burci ca bacșiș, pentru că se ploconește fără cusur. Titlul reportajului e de o nerozie rar întîlnită chiar și în activitatea Serviciilor românești:
„Noapte albă în Piaţa Universităţii: protest pentru apărarea Justiţiei.”
Cîteva rînduri de sub poalele acestui titlu dezvăluie că la ora 21.10, „Manifestanții au început să plece din Piața Universității”.
Păi cum a fost noapte albă o dată ce manifestanții au plecat la 21 și 10 minute. Sau pentru chelnerii de la Adevărul, închiriați de șeful de sală Cristian Burci, noapte înseamnă de la 18 la 21 și ceva?
Momentul cel mai spectaculos a fost gîndit în lanțul uman din Piața Universității pînă la sediul DNA. Pentru asta ar fi trebuit cîteva mii de participanți. Au fost doar două sute. Și aceștia grămădiți în fața Teatrului Național în jurul hidosului grup statuar dedicat lui Caragiale.

Mă număr printre cei care cred în utilitatea protestelor de stradă. Ca luptător în prima linie împotriva Regimului Iliescu am fost la toate manifestațiile de stradă dintre 1990-1996. Prin publicațiile conduse de mine Zig-zag magazin, Expres magazin și Evenimentul zilei am susținut mișcările de stradă. Am renunțat la participare după alegerile din 1996. Aceste alegeri au adus Schimbarea mult dorită, au dovedit că un regim poate fi schimbat prin vot și mai ales au arătat că România ieșise din zona gri de pînă atunci, realitate care ne îngrijorase pe toți cei care luptasem împotriva regimului Ion Iliescu. Dezastrul moral al Regimului CDR, care și-a plantat din primele clipe slugi precum Stere Gulea în posturi cheie, m-a convins că nici un partid politic nu merită efortul de a-l sprijini cu patimă.

Știu însă din Istorie și din experiență că mișcările de stradă trebuie să îndeplinească două condiții de esență pentru a fi un succes:

 • Să izbucnească dintr-un fapt care a stîrnit emoție, un fapt care a provocat reacția spontană. De regulă acest fapt aparține Puterii, fie că e vorba de o putere centrală sau locală. Oamenii pot ieși în stradă spontan atît împotriva unei OUG, cît și împotriva unei decizii locale prin care se afectează mediul sau trecutul istoric.
 • Să vizeze o chestiune precisă. Altfel spus, manifestațiile să ceară ceva concret, cum ar fi de exemplu, abrogarea unei legi, a unei decizii. E vorba de ceva care se poate îndeplini imediat sub presiunea străzii, de Puterea care se simte amenințată de amploarea manifestațiilor de stradă. E greu de crezut că o manifestație spontană poate avea drept cerință inițierea unei legi (presupune timp) și cu atît mai puțin dărîmarea unui regim care depinde numai și numai de alegeri.

Inițiatoarea manifestării din Piața Universității, Corupția ucide, a scris pe Facebook în convocatorul la ieșirea în stradă:

„Sîmbătă – 30 Martie ne adunăm în Piața Universități împotriva domniei clanului Dragnea.
Hoția, prostia, corupția şi incompetența acestor indivizi care au ajuns la putere doar pentru a pune pe butuci statul de drept și a-și scăpa pielea de rigorile legii împing țara către un dezastru greu de reparat.
Au cîştigat alegerile prin vot democratic în baza unor promisiuni electorale false, după mai bine de 2 ani de asalt continuu împotriva statului de drept considerăm că şi-au pierdut legitimitatea.
Liviu Dragnea, şeful Camerei Deputaților este un infractor dovedit. Nu mai poate fi la conducerea acestei instituții unde se modifică legi pe bandă rulantă. Este inadmisibil ca un infractor să poata modifica legile Justiției şi Codurile Penale!
Pe 30 Martie ne vedem în Piața Universității începînd cu orele 18.00 să strigăm împreună JOS CLANUL DRAGNEA!”

Trec peste mediocritatea textului, în cîteva rînduri șovăielnic în privința Logicii și chiar a Gramaticii.
Potrivit anunțului, cetățenii au fost convocați în Piața Universității pentru a participa la un fel de talk show isteric împotriva PSD, în genul celor practicate de Rareș Bogdan înainte de a deveni Nomber One al PNL.
Un talk show însă cu doar 200 de telespectatori, deopotrivă participanți.

Orice om normal din țara asta s-ar fi întrebat înainte de a se osteni să meargă sîmbătă seara în centrul Bucureștiului:
Bine, bine, merg la protest, dar ce o să cer?
Jos Clanul Dragnea?

Cea mai bună formulă de a da jos Clanul Dragnea e acesta:
Obținerea de către PSD a unui scor dezastruos la europarlamentare.
Mai mult ca sigur PSD ar intra într-un proces de mari tulburări.
Ca să nu mai spunem că un rezultat dezastruos al PSD la europarlamentare ar da semnalul unui trend pentru prezidențiale și ar da un suflu uriaș Opoziției.
Pentru aceasta e nevoie ca electoratul de Dreapta să iasă la vot.
Energia care se cheltuie în mod inutil cu manifestații de stradă succesiv eșuate ar putea fi folosită mult mai util în perspectiva europarlamentarelor. De ce nu se înscriu în chip spectaculos liderii protestelor – Tudor Chirilă, Ana Blandiana, Mihail Șora, într-un partid din Opoziție, în Alianța 2020, de exemplu?
De ce nu se implică puzderia de ONG-uri TeFeListe într-o campanie pentru scoaterea lumii la vot, la vot împotriva PSD?

Desigur, ONG-urile al căror rost pare a fi cel de a organiza manifestații de stradă pot organiza mai departe manifestări în genul celei de sîmbătă seara.
E dreptul lor.
Eu însă îmi permit să atrag atenția că:

 • Manifestările de stradă în această perioadă duc la mobilizarea electoratului PSD-ist, convins că prin ele se încearcă răsturnarea votului dat în 2016 și prin urmare va ieși la vot ca să-l confirme pe cel acum contestat.
 • Manifestările de stradă risipesc o revoltă care ar trebui păstrată pentru ziua votului. Dacă votul ar fi prezentat drept singura formulă de exprimare a unei revolte eficiente, atunci s-ar putea crea energia cerută de mersul la vot.
 • Manifestările de stradă fără succes compromit mișcările de stradă ca instrument de presiune asupra regimului. Dacă se fac manifestări în genul celei de sîmbătă seara, fără o cauză concretă și fără un obiectiv concret, acest gen de luptă se banalizează și cînd va fi nevoie de coborîrea masivă în stradă, oamenii vor fi deja obosiți.

Cine știe că într-o democrație singura formă de cădere a unui regim e votul, se întreabă:
Nu cumva atît cei care organizează netam-nesam manifestații cu obiective vagi, cît și cei care-i hărțuiesc pe liderii PSD, fac jocurile PSD?
Voit sau nu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

29 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de luni, 1 aprilie 2019”

 • Realitatea tv este tot mai aproape de faliment, asta fiind „elegant” spus, că sa nu zic de … ÎNCHIDERE ! Ceea ce nu este rău deloc !
  Degeaba se victimizează mme Rifai-țîțe ai, căci, orice s-ar spune datoriile trebuie plătite !!!

 • Nik the Dick: ¨ România, sub guvernarea PSD, se-mprumută cu dobânzii de aproape 5 %¨
  Cum vine cacademiciene asta? O dobânzie, doua dobânzii? 😛 😛
  Si zici tu ca Dulapu´rânjit nu are nicio treaba cu faptul ca tara e perceputa ca fiind nefunctionala. Doar pesedeii isi dau singuri in gura..

 • Auzi, bă ALUPIGUS, nici tu n-ai înțeles ce-am vrut eu să spun ! Aia cu „normal” să i-o spui măh-tii !

  • Ba , vezi ca-mi datorezi drepturi de autor , alupigus l-am facut eu pe unul , pentru prima oara , mai deunazi .
   Daca erai tot tu , inseamna ca ai frustrari lipsite de orice imaginatie , ca minte se vede ca nu ti-au dat prea multa ursitorile , ti-au urat sa fii ca apa plata , fara nici urma de fineturi .

 • Da’, ce treabă ai tu cu asta ? George Pruteanu
  scria tot cu î (din i), și nu avea nici o „remușcare”, dac’ai înțeles ce voiam să spun?
  Macar, pe Fb, sau messenger, sau chiar pe WhatsApp, nu se mai obosește nimeni să pună … „căciulițe” !

 • Diacriticelor
  Autocorectul mi-a făcut figura.

 • Un sfat pentru maestrul Crstoiu,

  Dragă maestre,
  Am trecut în viață prin multe „reforme”. Printre acestea și aceea a unor reguli de utilizare a diacronicelor  , Î si â, î.
  Și recent a revenirii la acestea.
  De fiecare dată a trebuit să ma supun.
  Astăzi constat ca am făcut bine.
  Constat că editoarele de texte respectă regula ușurând tehnoredactarea.
  Originalitatea dumneavoastră nu stă în acest mizilic.
  Treceți la respectarea regulilor că nu aveți nimic de pierdut

  Cu stimă

 • KWJ iese la ceas de amiază să ne (mai) transmită o „păcăleală” ! Probabil, tema principală va fi, ca de obicei, una de … plictis general, că doar n-o incepe iar să-și justifice promulgările ! Culmea ar fi să inițieze un concurs de genu’ Guess Question, pt referendum !

  • Începe să se profileze întrebarea de la referendum, nu-i așa ? Dacă nu cumva e o „capcană”, pt PSD-isti ! Hai, ia să vă văd, ce ziceți !?!

 • Maestre, gresiti! FSN a castigat la un scor zdrobitor alegerile din „Duminica orbului” nu pentru ca una dintre cauza ar fi fost protestele din Piata Universitatii, ci pentru ca partidul lui Ion Iliescu, Petre Roman si Brucan, toti evrei, preluase infrastructura si fondurile PCR, iar partidele istorice erau practic necunoscute. FSN a avut de partea lui institutiile statului precum si masinaria de propaganda a defunctului partid comunist, pe cand PNT, PNL si PSDR nu aveau acces nici la presa centrala, nu aveau nici filiale locale si nu dispuneau nici de bani. Daca nu era mitingul-maraton din fata Teatrului National, victoria FSN ar fi fost mult mai categorica, pentru ca mai rea decat reclama negativa este ignorarea.

 • Tăpălagă și Dogioiu sunt cei mai compromiși jurnaliști. Mă rog, îi numesc jurnaliști pentru că asta le este meseria acreditată în spațiul public. Că, oficial sunt de altă încadrare în cîmpul muncii, n-o pot spune, că nema dovezi. Din cuprinsul editorialelor lor, ai crede că România este într-o continuă Apocalipsă. Cum se uită oamenii ăștia în ochii semenilor, pe stradă, în magazin, într-un parc?!
  Și da! Intensitatea gălăgioșilor a scăzut, de la o mitingeală la alta, din 2017.
  Ce să mai încoace și-n colo.
  Semne clare, anul are.

 • Presa internaționalăa anunță că UE (condusă cu codoșii lu Soros gen Timmermans, Manfred Weber și Tajani) a eliberat 67000 de carduri anonime de debit ptr cheltuielile unor migranți ilegali. Unii din ei au fost reținuți pe teritoriul UE ca foști membri ai Stat islamic. De ce oare derbedeii ăștia politici de la UE nu arată aceeași grijă pt cetățenii europeni? 😎 Nu votați la europarlamentare gunoiul „rezist” din fruntea UE gen Cristian Preda sau Monik Macovei, așchia nu sare departe de trunchi.

 • A apărut în mass-media israeliană: „Oare Berlinul trage sfori românești în legatura cu Ierusalimul?”Dacă Klaus Werner Iohannis, președintele statului român, Berlinul sau UE refuză să relocheze ambasadele lor la Ierusalim, atunci e evident că unii pun interpretarea dreptului internațional deasupra dăinuitoarei securități a Israelului. Ignoranța capitalelor occientale demonstrează că consecințele și câștigurile teritoriale a două războaie cruciale și existențiale în care Israelul a fost atras sunt pur și simplu neacceptate. Forma prezentă a Pax Germanica [pace germană în limba latină – nota traducerii] înseamnă și impunerea unei schimbări de percepție, upgradând autorul a două războaie mondiale în rolul de făcător de pace (justitz iarul.ro)

  • Nu ştiu cum se face că de fiecare dată cînd un oficial al UE atacă România pentru a susţine pe cineva din Statul paralel, imediat apare legătura lui cu George Soros şi Open Society Foundations, principalul ONG al acestuia! Ultimul pe această lungă listă este MANFRED WEBER, liderul PPE din Parlamentul European, cel pe care Germania vrea să-l propună pentru a-i lua locul lui Jean Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene (Cotidianul). Deci de fapt UE e condusă cu o mafie prezidată de senilul Soros, care își păstreaz[ funcțiile sau și le transmite după necesitate.

  • Nepoate!
   Am avut ceva treabă prin Arhivă.
   Treaba mea ce…treabă am avut.
   🙄
   Cine crezi că mai cercetează Istoria (afar’ de mine), de te-ai apucat să ștergi praful, fără consimțămîntul meu?Asemenea și cu adnotările tale. Cereau o minimă aprobare, cît de cît, acolo. Să nu se mai repete.
   😎

 • Cica la revolutie , Iohannis nu a iesit din casa , ca nu stia din care .

  • 😆

   • Idioții de la Societatea Timișoara, conduși cu o odraslă de milițiann numită Florian Mihalcea, l-au premiat cu Premiu Speranța pe stîlpul de Stat Paraklel tractoristu Agustin Lazăr, procuror general, cu doar o zi înainte ca presa să publice documente despre tortionarul Lazăr ca procuror comunist, care chinuia deținuți politici. Jos labele de pe Revoluția Romînă jegurilor „rezist” de la Timisoara, ar trebui să vă numiți Societattea Canabis, v-ar descrie mai bine 😆

    • Maestre Cristoiu, îl jicniți pe Burci făcîndu-l ospătar, Îi ziceți mai bine traficant de copii, e mai onorabil azi ptr lumea lor de rezistenți.Redacția aia de la „Adevărul ” e vai de ccapu ei, parcă acolo scriu copii scăpați din trafic și înfiați de Soros 😎 Nu știe nimnei de ex de ce nu-l pun pe bou de Cr Preda să spele dușumelele după ce-și predă compunerile la print 😆

   • A venit capra la cârlig cu Luluța și tradiția 😆 ! Asta-i tare! justi tziarul.ro

   • „Augustin Lazăr este cîinele deținuților de la Aiud dar și procurorul faimos care s-a ocupat de casele lui Klaus Iohannis. Sub Augustin Lazăr toate dosarele s-au rătăcit sau au fost îngropate. Și ca un vîrf al ridicolului, Augustin Lazăr de astăzi este cel care a instrumentat dosarele cu cele 12-15 brățări dacice din aur masiv, descoperite de căutătorii de comori în Munții Orăștiei. Cu basmul brățărilor de aur răscumpărate pe sume uriașe din străinătate(…)” (sursa text justitziarul/ro, Cornel Nistorescu)

  • Fake !
   Atunci avea … decât una !

   • Răspunsul era pt Scipio !

    • N-ai inteles poanta , e prea mult pentru matale ; normal ca , probabil , nu avea vreo casa , nu daduse inca avalansa meditatiilor -la mult jinduita fizica , sport national -peste prea inaltul , sa-si permita ceva mansarda , asta urma sa fie , dovada stau miile de Einsteini de Sibiu care au impanzit globul dupa ce au luat lumina ,indestulandu-i fondul locativ cu pricina .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *