România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Au impus americanii „Integrarea problemei corupției în structura strategiei de securitate națională ca factor de risc și obiectiv de securitate”?

Pe 27 iunie 2018, Mediafax transmitea următoarea știre:

„Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici au depus, miercuri, pentru dezbatere şi adoptare propunerea legislativă privind declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei.”

Sîntem la finele lui martie 2019.
Mai e puțin și face un an de la această inițiativă legislativă unică în felul ei în postdecembrism, pentru că:

 1. E semnată de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului, amîndoi însă lideri ai celor două partide de Guvernare.
 2. Un document de o asemenea importanță prin semnături nu vizează nici rescrierea hotarelor țării, nici schimbarea de alianțe în plan internațional, nici măcar modificarea unei legi fundamentale, cum s-ar putea crede după cei doi înalți demnitari care și-au dat osteneala să conceapă și să semneze legea.

Documentul vizează un Act: Hotărîrea CSAT numărul 17 din 28 februarie privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor.
E vorba de unul dintre cele mai vînate documente de către presă, dar și de unul dintre documentele postdecembriste care au născut și continuă să nască ipoteze, presupuneri, zvonuri, toate produse de refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o da publicității. Scandalul Hotărîrea CSAT s-a ivit după publicarea primelor Protocoale secrete între SRI și diferite instituții de forță responsabile cu investigarea penală a cazurilor de corupție. Politicieni, jurnaliști, lideri de opinie, adversari ai lui Traian Băsescu, susținători ai tezei că fostul președinte a dirijat sau măcar a protejat abuzurile Binomului, au atribuit Hotărîrii măsura semnării Protocoalelor.

Traian Băsescu s-a apărat cît a putut.
A eșuat totuși în tentativa de a convinge opinia publică că Hotărîrea CSAT nu prevede înființarea Protocoalelor.
Și dintr-un simplu motiv:
Nimeni dintre jurnaliștii independenți n-au văzut Hotărîrea.

Legea inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, deși votată de Parlament, n-a dus la necesara lămurire a opiniei publice. Klaus Iohannis a contestat-o la CCR, CCR a retrimis-o la Parlament și la Parlament s-a înmormîntat.

Zilele acestea s-a făcut mare caz de poza de la Dosarul Codruței Kovesi. Motivul tărăboiului a fost dat de invitarea mea ca martor la Secția de investigare a infracțiunilor comise de magistrați pentru a confirma dacă poza depusă de Sebastian Ghiță o dată cu denunțul de la începutul lui decembrie 2018 e cea văzută de mine în telefonul mobil al lui Sebastian Ghiță cu prilejul interviului de la Belgrad.

Am făcut această paranteză, pentru că documentelor văzute de mine pentru a fi descrise – bilețelul roz al lui Călin Popescu-Tăriceanu, Jurnalul Elenei Udrea, poza lui Sebastian Ghiță – s-a adăugat zilele trecute unul:
Legendara Hotărîre a CSAT.

La emisiunea de duminică de la Mediafax, Gîndurile lui Cristoiu, am prezentat Documentul în întregimea sa.
Practic nu mai e nevoie de legea Tăriceanu–Dragnea.
Hotărîrea a intrat în circuitul public prin descrierea mea.

Traian Băsescu a susținut în mai multe rînduri că Hotărîrea nu e secretizată. Într-adevăr, pe Document nu există nici o precizare în legătură cu caracterul secret. Cu toate acestea, unei adrese trimise de Mediafax, pe 3 martie 2018, Administrația Prezidențială refuza să pună la dispoziția organului de presă, în virtutea liberului acces la informațiile de interes public, Hotărîrea nr. 17:

„În conformitate cu prevederile art. 7 alin (1) şi ale art. 12 alin (1) din Legea nr. 415/2002, ședințele Consiliului au caracter secret, iar hotărîrile acestuia se comunică autorităților administrației publice şi instituțiilor publice la care se referă, integral sau în extras, ori instituțiilor publice care au responsabilități privind punerea în aplicare a prevederilor acestora;

– În respectarea obligațiilor ce ne revin în temeiul legislației referitoare la protecția informațiilor clasificate, solicitarea dumneavoastră nu poate fi soluționată în mod favorabil.”

În aceste condiții și avînd în vedere că întreg conținutul a fost dezvăluit de mine în emisiune și pe cristoiublog.ro, nu văd de ce Klaus Iohannis n-ar da publicității. Hotărîrea.

Ar fi necesar asta, deoarece:

 • Hotărîrea e un Document crucial în înțelegerea celor aproape două decenii de dezbatere a temei corupției în România.
 • Hotărîrea a fost și este folosită în bătălia politică după cum cer interese de moment și nu după adevăratul ei conținut.
 • Hotărîrea face parte dintre documentele invocate în ultima vreme cînd se trec în revistă abuzurile Binomului, dar mai ales încălcarea Constituției de către SRI pe vremea fostei conduceri.

Emisiunea s-a concentrat pe descrierea Documentului. Fiind pe post de văzător de documente secrete, comentariile mele au trecut în plan secund.
Să-mi fie îngăduit să adaug celor din emisiune cîteva comentarii.

Esența Documentului e dată de articolul numărul unu:

„Integrarea problemei corupției în structura strategiei de securitate națională ca factor de risc și obiectiv de securitate.”

Documentele WikyLeaks dezvăluie înalta apreciere dată de Ambasada SUA la București deciziei de a integra corupția în rîndul factorilor de risc la adresa Securității Naționale:

CONFIDENTIAL SECTION 01 OF 04 BUCHAREST 001123
Tags: Traian Băsescu, corupţie, SRI, SCAT
Subiect: Hotărîrea preşedintelui Traian Băsescu de a combate corupţia

Au fost aduse în atenţie declaraţiile lui Traian Băsescu din 2005, potrivit cărora SRI trebuie să furnizeze informaţii substanţiale despre sursele corupţiei şi să le împărtăşească cu agenţiile abilitate. În acelaşi timp, au fost redate opiniile «Transparency International Romania», care în replică la decizia CSAT privind utilizarea serviciilor de informaţii pentru combaterea corupţiei, a susţinut că acestea sunt afectate de corupţie.

Aspecte se regăsesc în presă. Afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu au fost formulate în contextul Bilanţului SRI din anul 2005.

02 BUCHAREST 000806, neclasificat
Tags: sondaj CURS, Irak, alegeri anticipate, corupţie
Subiect: lupta împotriva corupţiei

Combaterea corupţiei va rămîne prioritară pentru Guvernul român, în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a desemnat lupta împotriva corupţiei ca fiind o prioritate a securităţii naţionale.

UNCLAS SECTION 01 OF 03 BUCHAREST 000872
Tags: justiţie, corupţie, opinie publică, Olli Rehn
Subiect: Semnarea, de către România, a Tratatului de aderare la UE

Din momentul în care preşedintele Băsescu a preluat mandatul şi a declarat că lupta împotriva corupţiei reprezintă o prioritate pentru securitatea naţională, Guvernul român a iniţiat o serie de anchete în cazuri de corupţie la nivel înalt, care au avut ca rezultat şi ridicarea imunităţii unor foşti miniştri.

SECRET SECTION 01 OF 04 BUCHAREST 001747
Tags: Mueller, interceptări, justiţie, SRI, Maior, SECI
Subiect: Vizita la Bucureşti a directorului FBI, Mueller

Mueller i-a spus Procurorului General al României Laura Kovesi că FBI este dispus să o sprijine în domeniul pregătirii şi expertizei pentru procurori şi anchetatori. Oficialul american s-a arătat încrezător că parteneriatul dintre SUA şi România în domeniul combaterii criminalităţii cibernetice se va intensifica. Kovesi a spus că ar aprecia o analiză a FBI asupra legislaţiei româneşti, tehnicilor de anchetare şi, în special, în domeniul managementului informaţiei. Mueller a sugerat că un instrument esenţial pentru combaterea corupţiei ar fi interceptarea convorbirilor telefonice şi posibilitatea de a le utiliza în tribunale ca probă.”

Am reprodus aceste cablograme secrete, pentru că ele ar putea răspunde la o întrebare ridicată de Hotărîrea CSAT:
Cum se face că pe 28 februarie 2005, la doar două luni de la instalare, Traian Băsescu ajunge la concluzia că prin Hotărîre CSAT corupția devine risc de securitate, iar lupta împotriva corupției o chestiune de siguranță națională, în care trebuie să se implice și SRI? Premier la vremea respectivă era Călin Popescu-Tăriceanu. Ca vicepreședinte CSAT el a participat la ședința respectivă. Tot el a girat Hotărîrea de Guvern nr.231/2005, adoptată de Cabinetul Tăriceanu la 30 martie 2005 şi intrată în vigoare la 1 aprilie 2005 prin care se aprobă: „Strategia naţională anticorupţie pe perioada 2005-2007.

Un document despre care se vorbește la o întîlnire între ambasada SUA și ONG-uri :

„UNCLAS SECTION 01 OF 03 BUCHAREST 000353
Tags: Guvern, economice, anti-corupţie
Subiect: Organizaţiile nonguvernamentale exprimă un optimism precaut cu privire la progresul luptei împotriva corupţiei

Strategia naţională anticorupţie a României 2005-2007 a reprezentat un punct central al discuţiei.”

Să credem că includerea corupției printre factorii de risc a fost sugestia dacă nu chiar indicația dată de partenerul strategic?
Ce ne spun cei doi lideri ai României de atunci, Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu?

N.B. Duminică, 24 martie 2019, în timp ce dădeam din picioare pe Calea Victoriei (asta se numește la mine plimbare), m-a oprit un TeFeList cu cască de biciclist ca să mă înjure c-am mințit în legătură cu poza de la Cramă. Am rămas nițel descumpănit. Nu pentru că orice găuzar își îngăduia să mă înjure pe stradă fără ca eu să-l fi băgat în prealabil în mamițica sa, ci pentru că poza de la dosarul penal al Codruței Kovesi, Zeița din visurile erotice ale lui Cristian Tudor Popescu, n-a fost dată publicității. Pentru a putea spune c-am mințit prezentînd o altă poză decît cea reală ar fi însemnat ca ea să fi fost comparată cu cu poza de la dosar. Ajuns acasă, am căutat să mă lămuresc de pe Internet, de acolo de unde se hrănise TeFeListul biciclist. Am descoperit pe Hotnews următoarea știre:

„Un fotomontaj prezentat în emisiunea de joi a Alessandrei Stoicescu de la Antena 3 și care suprapunea figurile Laurei Codruța Kovesi și ale lui Sebastian Ghiță într-o imagine de pe Getty Images, pentru a ilustra presupusa prezență a fostei șefe a DNA la o întâlnire în cramă cu Ghiță, s-a viralizat vineri pe Facebook.”

Carevasăzică ăsta era temeiul fandacsiei!
Sandra Stoicescu a pus pe ecran, în timpul dialogului cu mine de la emisiunea de joi, 21 martie 2019, un montaj cu Sebastian Ghiță și Codruța Kovesi într-o cramă. Moderatoarea a prezentat astfel fotografia:

„Noi am făcut aici un experiment, e o poză imaginară, că noi nu am văzut fotografia. Atunci ne-am închipuit cum ar fi putut să fie. Haideți să o și vedem în prim plan și să vedem pe cine am putea să adăugăm sau să scoatem din poză.”

Deși moderatoarea a insistat că nu e fotografia de la dosar, că e vorba de un montaj, deși eu am povestit din nou, a nu știu cîta oară, fotografia invocată în interviu și prezentă la Dosar, în care apar Codruța Kovesi, fosta soție a lui Sebastian Ghiță și fostul socru, fotografie în care fosta șefă a DNA pozează în fața obiectivului, fanii Codruței Kovesi au căzut în orgasme de chibiț pe rețelele sociale. Fotografia invocată de Cristoiu era un fals după Getty Images, un fals pus la cale de mine și de cel de la Belgrad.

De aici TeFeLiștii au tras următoarele concluzii vesele:

 1. Idolița lor n-a fost niciodată la cramă la Sebastian Ghiță, ca să se dea huța la petrecerea prilejuită de Ziua de naștere a omului de afaceri.
 2. În instanță, Codruța Kovesi va spulbera falsul și va ieși din sală mai virgină decît Nicolae Ceaușescu de la procesul de la Brașov.
 3. Ion Cristoiu minte cînd descrie o poză în care Codruța Kovesi se trage în poză pe fundal de butoaie de vin.

Vorba Tovarășei din 21 decembrie 1989: Stați la locurile voastre, tovarăși!
Fotografia de la dosar e cea văzută de mine în telefonul mobil al lui Sebastian Ghiță.
E o fotografie care dovedește că fosta șefă a DNA venise la crama lui Sebastian Ghiță nu pentru a-l ancheta, nu pentru a discuta cu el despre IT, nici măcar pentru a-l felicita în numele Parchetului General, ci pentru a sărbători împreună cu familia acestuia Ziua de naștere a omului de afaceri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

28 comentarii pentru articolul „Au impus americanii „Integrarea problemei corupției în structura strategiei de securitate națională ca factor de risc și obiectiv de securitate”?”

 • Cine citea cartea despre politica SUA in America Latina, ar fi stiut ce urmaza sa vina, dar, la noi, nu este cazul, pentru ca romanii considera ca le stiu, deja, pe toate, iar daca exista vreo lacuna, vin riul si ramul si completeaza lipsa.
  Inca o carte de citit atent, pentru ca se vede planul pentru multi ani ce urmau sa vina.
  The Fringes of Power: 10 Downing Street Diaries, 1939-1955
  John Colville, Author W. W. Norton & Company $25
  Cartile trebuiesc citite din urma, pentru ca se pot observa mai bine conexiunile, tot asa ca si in cele scrise de Zbigniew Brzezinski. Incercati cu Between Two Ages, publicata si in Romania, in 1973, deoarece este vizibila astazi.
  Network (1976)-este un film in care se anunta inceperea globalismului. Acum ar trebui sa-l intelegeti mult mai bine! Nu toate filmele sint doar filme!

 • O carte de citit cu creionul in mina:

  21st Century U.S. Army Military Police Internment and Resettlement Operations Field Manual Ring-bound – April, 2002
  by Department of Defense (Author)

  Se gaseste la Amazon punct com si costa 30,67$

 • Coruptia din Germania:
  Cazul Ẃulff:
  https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/chronik-die-affaere-wulff-12823212.html

  In Germania traditia este ca toti cei din politica sa aiba cite o „toarta”, altfel pot deveni „probleme fara antidot”. Asa a fost si cazul fostului presedinte Wulff care, inainte de-a fi scos afara, s-a luat de banci, iar asta este un „pacat major” la „civilizati si avansati”! Politician in Vest este un concurs de casting, pentru marile functii care vin dupa iesirea din serviciul public. A se vedea Barroso, Schroeder sau Major.

  https://muskelkater.wordpress.com/2012/02/25/warum-musste-christian-wulff-wirklich-gehen-ganz-einfach-er-wurde-zu-gefahrlich/

  https://www.youtube.com/watch?v=vHzCXa8d4b0

  Este clar ca-n Romania nimeni n-a stiut despre ce anume vorbeste, dar au facut-o toti!

 • Marile puteri au inerese si pentru a le impune au anumite tactici standard. Cum romanii nu citesc mai nimic si nu sint capabili sa se uite nici macar pe la vecini, ca sa invete de la altii, nu-si pot permite decit rolul de victima sigura, lucru cit se poate de vizibil.

  Ce-au facut in America de Sus si Centrala scrie in aceasta carte:
  Der Koloss im Norden- Geschichte der Lateinamerikapolitik der USA- Frank Niess
  Colosul din Nord – Istoria Politicii Americane in America Latina

 • Nu, ba! SANE PID(ofile), sunt umbra ta.. Daca esti idiot, pedofil, retardat(pardon, e sub idiot), te-as ajuta sa-ti depasesti conditia, doar ca nu te lasi! Tre´sa vorbesc cu ma-ta…cred ca ti-a vorbit ma-ta! 😛 😛
  https://www.youtube.com/watch?v=Wu9rzt3WaWE
  min 2.00…pt conformitate 😛

 • Teo Matei
  Las-o jos cu iordanianul. Stiu de la sursa ce democrat si ce iubit e la el acasa. Si eu am crezut ca vai, Jordan, wow, ce frumos!. Mi-a taiat-o unul de la ei scurt si cuprinzator. Singura democratie functionala din zona ramane Israelul, chiar daca nu-ti convine!

 • Suntem o țară a extremelor: pana in 2005 ne plângeam că nici un politician n-a fost vreodată arestat și corupția era evidentă, iar în 2019 că s–au decimat toți politicienii importanți prin abuz de protocoale. Astea au fost biciul occidental, pentru că cel rusesc știm cum a fost!

 • Am lipsit un pic, sper ca nu s-a luat nimeni de
  SANE, PID(ofile)!
  😛 😛

  • Ramâne cum am stabilit:
   esti umbra Pitigoiului porno, Serban, pe blog, bai, Niccollo ❗
   „Aoleu, ce taraboi, dai într-unul, tipa doi!”

   • Bre, esti penibil. Parca esti catelu’ Pandele in lupta dreapta cu lupii. Chiar ai cel mai rece nas?

    • cib, stiam ca si tu faci parte din ceata lui Pitigoi, nu era cazul sa-mi aduci aminte. Pacat de tine, esti totusi diferit de ceilalti doi care sperie blogul. Tu sperii doar vestul, nu-i asa?! 😆

 • Nu stiu daca americanii sau UE, recte Germania, au impus manevra cu coruptia risc de securitate nationala dar sigur Romania e laboratorul in care toate fortele straine fac tot felul de experimente iar aia care ar trebui sa cenzureze si sa minimizeze activitatea serviciilor straine in aceasta tara nu numai ca nu o fac dar s-au si incardasit cu aia de afara. Pana la urma, serviciile noastre secrete cu cine tin, cu strainii sau cu Romania. Nu de alta dar pe la vecinii estici toti au dat flit strainilor care au incercat manevre asemanatoare la ei. Pana si bulgarii le-au ras in nas. Oricum coruptia din Romania e mic copil pe langa miliardele care se smenuiesc si se spala in occidentul ala „deontolog” si ipocrit! Problema e ca idiotii din vest nu inteleg ca facand astfel de experimente, vor reusi doar sa creasca sentimentele antioccidentale in randul publicului roman care mai are o farama de materie cenusie proprie la purtator.

 • Foarte inteligent, bai, Nikola! Uite-asa, cu texte dintr-astea îti dai treptat arama pe fata! Tu nu conspiri cu Serban doar din slugarnicie, ci si din prostie, caraghiosule!

 • Sa nu facem confuzia americani- USA deep state (cu Soros ca interfata)

  • Măi, ‘balama’
   , tu-ți … (nu, bă, nu te-njur!) dai seama ce spui ?!? Asta-i ca aia cu Sula (Cornelius, băi) și prefectura ❗ ❗ ❗
   Las’ că vă bagă Ghinea pe toți, la … PUȘCĂRIE … Politic ❗ ❗ ❗

 • O fi Jipa, biciclistul cu cască, mai știi maestre ?

  • ❗ ❗ ❗

   • Formularea „oricine”, nu include și idioții, in nici un caz . Totul este să știi unde să găsești aceste semne ❗ ❗ ❗
    BTW, am mai găsit unul : ✏️

   • Bai, Nikola, în lipsa de argumente în povestea cu Serban, ma faci pedofil. Vezi, daca te înhaitezi cu hartuitorul sexual, ca-i si copiezi obiceiurile sociopate?! Sa-ti fie rusine ❗

   • Nu-i mai băga în seamă pe toți producătorii de pârțuri, de la subsol 1, sau 2 ❗ Când frustrarea da pe DINAFARĂ, e foarte grav ❗

   • Acest frustrat nu merită să fie băgat în seamă ❗

 • WERNER MINTE MICA – Presedintele Romaniei se face grav de ras. Incercand sa dreaga busuiocul dupa ce a catalogat romanii si moldovenii drept doua popoare diferite, Iohannis se afunda si mai rau. Desi declaratia in care se refera la romani si moldoveni cu sintagma de “ambele popoare” este inregistrata video, Iohannis sustine ca a spus “natiuni”. Chiar si asa, termenul de “natiune” este sinonim cu cel de “popor”. Fripturiștii din Divizia Presă (DIGI, Dogioiu Raresh Bogdan etc) nu au mai rîs de data asta fiindcă îi ciugulesc din palmă lu Soros (prin klaus) și în plus, nici ei nu stau prea bine cu nr de neuroni din dovlecii care le înlocuiesc capetele. 😆

 • Maestre Cristoiu, nu ignorați incidentul cu drogatu tefelist care v-a înjurat. Ăștia trebuie închiși al beci ca și cîinii turbați, ei nu fac politică ci au doar niște dictaturi pe fiecare cap de oligofren. Dați drogatu în primire la poliție să-l ia ăia pe sus, altfel rateurile de protestatari-tarifați ai lu frații Orban și Cioloș vor prinde curaj. 😎 Scria în presă că #rezist e doar o turmă inofensivă, de „activiști furajați la troaca lu soros. Bine ! Cînd drogații „rezist vor începe să atace ziariștii independenți pe stradă, e sigur că SRI se va trezi al realitate? Fiindcă serviciile sînt infiltrate de oxiuri sorosiști. :cool:Iar poliția doarme în bocanci, îi confundă cu niște găști de cartier.

  • Stați să vedeți ce va fi peste vreo lună, când se apropie alegerile, sau chiar în săptămâna dinaintea lor ❗

 • Păi ziariștii independenți nu au văzut Decizia CSAT fiindcă la aia au avut acces doar fiii de tîrfe sorosiste gen CTP, Dan Tapalabă, Mircea Marianu, Coloneleasa Dogioiu, liviu Avram, etc aripa „jurnalistică” aflată în grațiile serviciilor. Cum să dea Iohannis Decizia CSAT? O fi el zevzec da nu într-atît încît săși taie creanga de sub picioare. Fiindcă același Stat paralel care l-a servit pe Băsescu, îl servea și pe clăpăugu lu Soros, Klaus Iohannis 😎

 • A ajuns și Titanul să fie înjurat de tefeliști. Presa isterică, anarhistă și antinațională duduie pentru că e an electoral. Dezastru plăcut!
  PS.
  M-am mai fost de mult pe aici.
  Îl salut, îi doresc sănătate lui Gabi Șerban. Rade-i!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *