Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Condamnarea lui Liviu Dragnea – o lovitură pentru Opoziție

Condamnarea lui Liviu Dragnea – o lovitură pentru Opoziție

PSD a suferit un dezastru la europarlamentare. A fost duminică, 26 mai 2019. Luni, 27 mai 2019, partidul a mai primit o lovitură:
Liviu Dragnea, liderul autoritar al partidului, a fost condamnat la 3 ani și jumătate cu executare.

Ambele fapte cu pretenții îndreptățite de a deveni istorice, au stîrnit în presă, în politică, în opinia publică, tradiționala reacție pătimașă, tipic românească, descrisă magistral de Caragiale.
Am fost un jurnalist preocupat cu înverșunare ca să fiu cald, obiectiv într-o României a patimii electorale permanente.
Sub semnul efortului de a fi mai departe calm, cum trebuie să fie un jurnalist, pentru că jurnalistul e cel care a văzut de toate prin profesia lui și nimic nu-l mai miră, nimic nu-l mai descumpănește, nici măcar o Înviere, pentru că una cea de acum 2000 de ani, a fost relatată de primii reporteri ai lumii, Luca și Matei, voi căuta să fac o analiză la rece, fără patimă, a marilor Întîmplări care au fost scrutinul europarlamentar și condamnarea lui Liviu Dragnea.
Ele fac parte dintr-un Plan despre care Viorica Dăncilă a fost instruită de ofițerul de caz:
Formarea unui guvern de Uniune Națională prin care PSD să împartă puterea, altfel spus, ciolanul, cu partidele din Opoziție, cu PNL în primul rînd.
Singura formulă de contracarare a acestui Plan ar fi fost preluarea de către PSD a inițiativei strategice prin trecerea în Opoziție.
În aceste condiții normal ar fi fost ca Liviu Dragnea să anunțe duminică seara, retragerea PSD de la guvernare.
E lesne de înțeles ce descumpănire ar fi fost în rîndurile Regizorilor.

Să mă explic.
Scrutinul europarlamentar are un specific aparte.
Rezultatul lui nu modifică cu nimic aritmetica parlamentară.
Altfel spus, teoretic, partidul aflat la guvernare nu pleacă de la putere și dacă nu trece pragul de 5 la sută. Asta deoarece, structura parlamentului rămîne cea de la alegerile parlamentare. E drept, după un astfel de scrutin, în funcție de rezultate, Opoziția poate pretinde plecarea de la putere a partidului aflat la Guvernare. În alte țări, unde nu există schizofrenia noastră constituțională, care face practic imposibile anticipatele, partidul aflat la putere declanșează alegeri anticipate. Rezultatul acestora poate infirma sau confirma rămînerea la putere. Așa s-a întîmplat după scrutinul europarlamentar în Grecia. Partidul aflat la putere a pierdut scrutinul. Deși asta n-a însemnat o modificare a aritmeticii parlamentare, partidul aflat la putere a anunțat alegeri anticipate. La noi, unde aceste alegeri sînt practic imposibile (s-ar impune de urgență modificarea Constituției pentru a permite anticipatele, unul dintre instrumentele prin care democrațiile se salvează de la explozie), Opoziția are drept instrument de acțiune Moțiunea de cenzură. Firește, asta dacă nu cumva chiar partidul de la Putere decide să se retragă, așa cum făcea pe vremuri PNL-ul lui Ion C. Brătianu.

Deși europarlamentarele nu vizează aritmetica parlamentară, obținută prin alegerile parlamentare, totuși ele contează în măsura în care rezultatele se constituie într-un semnal dat de electorat în planul opțiunilor politice.
Știm deja rezultatele de la europarlamentare.
Se constituie ele într-un semnal că PSD trebuie să plece de la Putere?
Indiscutabil, da.
Și argumentele forte nu țin de rezultatul în procente, nici de ierarhia partidelor, nici de raportarea la ce și-au propus partidele, ci de cîteva fapte semnificative pentru schimbarea de opțiune în cadrul electoratului.

Să le trecem în revistă.
PSD a obținut 23%. Prin raportare la scorul din decembrie 2016 – 45% – e o prăbușire. În doar doi ani de zile. Și-n doi ani de zile în care au luat măsuri economice menite a ridica nivelul de trai. Aceste măsuri n-au reușit să împiedice incredibila prăbușire. De regulă se vorbește în astfel de cazuri de erodarea la guvernare. În cazul PSD, o reducere la jumătate a capitalului electoral nu e rezultatul unei erodări. E rezultatul a ceva mult mai important, care s-a petrecut la nivelul electoratului. Să ne reamintim în ce condiții a obținut PSD scorul de 45%. În cele ale unei participări de 39,26%. Prezența la vot duminică, 26 mai 2019 a fost de 49%. Cele 10 procente în plus au fost evident ale electoratului anti-PSD care a stat acasă în decembrie 2016. Acest electorat a văzut în europarlamentare momentul de a administra PSD lovitura pe care n-a dat-o în decembrie 2016. De ce a ieșit acum electoratul anti-PSD la vot acum și nu în decembrie 2016? În condițiile unei prezențe uriașe, PSD a rămas la votul adus de mobilizarea prin structurile din teritoriu. Chiar și în condițiile unei prezențe cu peste 10 la sută, ar fi fost normal să iasă la vot și adepți ai PSD, cîștigați de acest partid în cei doi ani de guvernare. Nu numai că aceștia nu au ieșit, dar mai mult o parte dintre cei care au votat PSD în decembrie 2016 au stat acasă. Ca număr de voturi, repet, ca număr, nu ca procentaj, PSD a pierdut peste un milion de voturi. Eșecul nu-și are cauza în prezența mare la vot. O astfel de prezență aduce și din partea cealaltă votanți. PSD nu numai că n-a adus. PSD a pierdut un milion și ceva de voturi. Ce s-a întîmplat în acești doi ani de guvernare? Răspunsul ni-l dă scorul obținut de ProRomânia:
Aproape 7%.

Pro România e un partid înființat de Victor Ponta avînd un program politic redus la un singur punct:
Jos Dragnea!
Fostul premier din partea PSD și-a atacat fostul partid nu numai din punct de vedere al conducerii, dar și al întregului program politic.

Deși n-are structuri în teritoriu, deși n-are program, deși și-a redus campania la intervențiile publice de chibiț anti-PSD ale lui Victor Ponta și ale Corinei Crețu, Pro România a obținut un scor de aproape 7%. Se înțelege că voturile au venit dinspre Stînga, dinspre electoratul PSD, și nu dinspre Dreapta. Asta înseamnă că PSD a pierdut în cei doi ani de guvernare o parte a electoratului care l-a votat în decembrie 2016. De regulă în astfel de cazuri, electoratul fidel stă acasă. Acest electorat a ieșit la vot pentru a vota anti-PSD. E unul dintre argumentele că europarlamentarele s-au transformat într-un Referendum Contra PSD. Principalul semnal dat de electorat a fost antiPSD-ismul. Un anti-PSD-ism întruchipat de un om: Liviu Dragnea, așa cum comunismul fusese întruchipat de Nicolae Ceaușescu.

Un alt argument trimite la victoria PNL. Victoria PNL își are explicația în aducerea drept cap de listă și mai ales de number one a lui Rareș Bogdan. Venirea lui Rareș Bogdan a depășit hotarele unei modificări de listă. Ea a fost percepută ca venirea unui nou lider al PNL lider care a schimbat radical campania dusă de partid. Pînă la venirea lui Rareș Bogdan vioara întîi în campanie era USR+PLUS. Radicalismul absolut, violent al Alianței 2020 împotriva PSD a dus la creșterea formațiunii în sondaje. Deși dădea și el din gură împotriva PSD, PNL nu era perceput ca luptător împotriva PSD de talia Alianței. Pe de o parte pentru că electoratul anti-PSD suspecta PNL de blat cu PSD, pe de alta pentru că nici Ludovic Orban, nici Raluca Turcan nu era luați în serios în zbieretele lor anti-PSD. Impresia de comedie jucată de cei doi era puternică, mai ales în condițiile în care dinspre USR veneau, prin folosirea băiatului lui Caramitru drept rebelul formațiunii, acuzații în vecinătatea insultei huliganice. Rareș Bogdan a venit în PNL, ca urmare a impunerii de către Klaus Iohannis, cu un uriaș avantaj față de obosiții purtători de cuvînt și lideri ai partidului:
Cel de purtător de cuvînt al celor care urăsc PSD.

Ca jurnalist Rareș Bogdan încălcase toate normele profesionale prin emisiunile sale în care erau insultați nu numai liderii PSD, dar și jurnaliștii care nu făceau spume la gură ca invitații săi, mai toți aduși din hrubele vieții noastre publice. Cu toate acestea emisiunea sa avea succes, un succes mult mai mare decît cele în care PSD era criticat cu argumente, dar minim civilizat. A fost semnalul că față de PSD se instalase mult mai mult decît anti-PSD. Se instalase ura față de PSD. Această ură a fost adusă de Rareș Bogdan în campania dusă de PNL. Cine urmărește intervențiile lui Rareș Bogdan în campanie rămîne surprins de absența argumentelor anti-PSD în favoarea înjurăturilor, insultelor anti-PSD. A fost semnalul că se crease o stare de spirit anti-PSD de forța urii stîrnite de regimul Ceaușescu în ultimi ani de existență, acea ură care duce la revolta spontană.

Clasarea PNL pe locul întîi are drept principală explicație asumarea de către principalul partid de Opoziție a radicalismului anti-PSD susținut de USR+ PLUS.
Un alt argument c-a fost vorba de un vot anti-PSD e dat de incredibilul succes al USR. Fără structuri în teritoriu, fără primare în marile orașe, fără acces la principalele televiziuni, USR a obținut un scor de 22%. Un scor obținut grație unui mers la urne a multor tineri, dintre care o parte însemnată n-au fost pînă acum la vot. Faptul că acești tineri au făcut efortul de a ieși din casă, de a sta la coadă fără a fi aduși de structurile din teritoriu, spune multe despre ura față de PSD. Ei au văzut în USR+PLUS întruchiparea anti-PSD-sismului absolut. Deocamdată nu putem vorbi de un electorat pro Alianță, ci de unul anti-PSD. Cea mai bună dovadă e dată de creșterea PNL în sondaje în clipa în care în campanie a venit Rareș Bogdan, pe post de PNL-ist mai anti-PSD chiar decît Dacian Cioloș. Nu în ultimul rînd un alt argument că e vorba de un vot anti-PSD îl constituie eșecul ALDE. ALDE e principala victimă a anti-PSD-ismului ca stare de spirit a electoratului din 2019. În absența structurilor, ALDE n-a beneficiat ca USR de votul spontan.

Ce semnal dau alegerile europarlamentare?
Că din punct de vedere al stării electoratului PSD nu mai poate rămîne la Guvernare. Desigur, o Moțiune de cenzură are șanse puține de izbîndă.
Din punct de vedere al aritmeticii parlamentare, PSD poate să rămînă la guvernare. Orice istoric al clipei, dar și orice istoric va spune însă imediat că nu se poate guverna împotriva Poporului. Pînă la alegerile din 2020 ar mai fi un an și ceva de guvernare. Un an în care un Guvern va trebui să ia măsuri, să fie cît de cît acceptat de electorat. În cazul Guvernului PSD nu e vorba numai de acceptare. E vorba de ostilitate. Cum să guvernezi un Popor ostil? Ceva din această ostilitate s-a mai micșorat prin condamnarea lui Liviu Dragnea. Din acest punct de vedere, condamnarea e o mare lovitură și pentru anti-PSD-ism. Partide întregi își pierd principalul punct din program. Strada rămâne fără cel de hărțuit. Presa anti-PSD rămîne fără cititori. Totuși nu e deajuns. Pentru a se reface, pentru a cîștiga alegerile care vor urma, PSD trebuie să treacă în Opoziție.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

40 comentarii pentru articolul „Condamnarea lui Liviu Dragnea – o lovitură pentru Opoziție”

  • D-le Cristoiu, nu stiu daca cititi comentariile, dar incerc sa va spun ceva.
    Pe scurt, despre votul romanilor din Italia:
    – la prezidentiale, europarlamentare si referendum, romanii pot vota doar cu cartea de identitate si atat.
    – la parlamentare au 2 variante:
    a) merg in tara si voteaza fiecare la domiciliu, sau
    b) voteaza in Italia, cu conditia sa aiba REZIDENTA aici (implicit contract de munca in regula)
    La locale cred ca trebuie sa voteze acasa.

    Concluzie:
    Iata de ce au votat atat de multi la prezidentiale, europarlamentare si referendum. Sunt multi fara rezidenta (ma refer in Italia, probabil ca si-n UK, Spania, Germania, Franta, etc)
    Si cumva asta explica si configuratia parlamentului, consiliilor judetene, primarii.
    Probabil ca votul electronic va rezolva problema (nu a mea, eu sunt ok cu rezidenta)
    Si imi permit sa cred ca asta-i explicatia cum de Bucurestiul are primari PSD la primariile de sector si la primaria generala, de ex.
    Am vrut sa spun demult asta cuiva, poate se stie, nu stiu.
    Toate cele bune, A.G.

  • Serban are simtul umorului, iar asta e o calitate destul de rara zilele astea si pentru care sunt dispus sa iert multe. Dincolo de asta, n-am nicio prietenie cu el, te-ai luat dupa idiotul asta care mai misuna p-aici cand i se face frig sub piatra..

    • Pt Geo comentariul de mai sus..

      • M-ai convins. Cei care au simtul umorului pot sa batjocoreasca femeile de pe blog, dar eu, pentru ca sunt un „porc misogin” merit tot dispretul. Nu am cum sa fiu misogin, ba, Nikola, pentru ca misoginii se comporta la fel cu toate femeile, ori eu o simpatizez pe Gabriela Proca, Roxana etc.

        • Nu pentru ca esti porc misogin esti de condamnat, aici am exagerat intentionat, pentru ca ai fost magar..ci pentru ca esti hashtag rezist vehement si fara discernamant.
          Daca ai avea discernamant ai fi moderat, ca majoritatea de pe blog.
          Circumstanta atenuanta pe care ti-o gasisem, aceea ca esti platit pt postari, ai infirmat-o.

        • Si ca idee, misoginismul tine de perceptie, in nici un caz de comportament..

          • mai bine zis, nu neaparat de comportament..

          • Hai, ca m-am saturat de tine! Uita-te la postarile Adrianei de astazi sa vezi cât sunt de moderate! Tot moderate erau si ale lui Tecton, caruia nu i te-ai adresat niciodata. De Serban, nici nu mai vorbesc. Si au mai fost si alti pesedisti ca ei. Ura si la gara, de mâine nu o sa-ti mai raspund la „interpelari”.

          • Ai macar idee ce inseamna ¨majoritate¨ si care e diferenta fata de ¨totalitate¨? Adica, din peste 20 de persoane cate au postat astazi, mi-ai gasit contraargument UNA????
            Daca esti slab si n-ai argumente, revolta-te! Asta-i exact atitudinea descreieratiilor care urla in strada . Daca ii iei la bani marunti, si-au pierdut rationamentul, dar niciodata ¨cocosenia¨!

  • Teo Matei, iar te comporti ca un caine turbat, de data asta xenofob..
    Eu cunosc 2 familii care au origini mixte maghiara+romana, dar nu s-au declarat la vreun recensamant etnici maghiari..si voteaza constant UDMR.
    Nu stiu de unde ai acumulat atata ura, eu nu am dorit vreodata puscarie nimanui, nici celor care mi-au facut personal rau, esti ca aia care se aruncau in fata masinii sa-l linseze pe Dragnea, in drum spre puscarie.
    Mi-e mila de tine baiatule pentru ce viata trebuie ca ai avut sau ai..

    • Citeste articolul în întregime, cifrele sunt exagerate! Familiile despre care vorbesti tu sunt prea putine.
      Înceteaza cu prostiile atunci când îti închipui tot felul de lucruri despre viata mea, ca nu-i frumos ce faci!
      Ce-ai vrea, dupa ce mi-am exprimat tot timpul parerea ca Dragnea trebuie sa ajunga dupa gratii, sa încep acuma sa am regrete, sa ma comport ca o muiere?!
      Ba, Nikola, mare lucru daca tu nu esti femeie!
      Si fii atent ca eu sunt ardelean si stiu ce le poate capul majoritatii ungurilor si mai ales liderilor UDMR!

      • Si eu sunt ardelean, dar nu o javra xenofoba, am prieteni unguri si-i cunosc destul de bine ca sa stiu ca nu au un procent mai mare sau mai mic de nemernici decat noi.
        Una era cd il atacai fiind in libertate, dar sa-l calci pe cap pe unul cazut, spune multe despre caracter, nu despre sex.
        Si comentariile de porc misogin fata de ¨muieri¨, te definesc ca un adevarat barbat!

        • Vezi-ti de treaba ta, eu am unguri si în familie, stiu prea bine despre ce vorbesc. Bine ca nu sunteti voi, pesedistii, xenofobi cu sasii!

          • Si stii ceva? Te deranjeaza ca sunt un „porc misogin” (vezi-ti pleonasmul, ca nu as avea cum sa fiu misogin cu barbatii), dar nu te deranja ca prietenul tau, Serban, era un porc de porc nesimtit si vulgar cu o gramada de femei pe blog. Ba, o mai jigneai si tu câteodata pe Roxana.

          • Pleonasm??? Mai uite-te un pic la context, poate observi niste nuante, nu am zis ca esti misogin cu femeile.
            Corectie, CU UN SINGUR SAS, nu cred ca a generalizat nimeni, ca tine cu maghiarii.
            Despre Doamna Roxana, care-si baga p*la de cate ori avea ocazia, numai de bine.. 😀

          • Si nu stiu ce unguri ai in familie, dar sunt convins ca si ei au o parere extraordinara despre marele roman de langa ei.. 😀

  • Pai cum asa, Maestre?…inteleg ca lupta inca nu s-a incheiat. Net-ul imi spune ca Dragnea continua sa conduca Romania din inchisoare. Tot net-ul imi spune ca Dragnea a subjugat justitia – de unde concluzia ca Dragnea insusi le-a ordonat judecatorilor sa-l bage la inchisoare, de presupus pentru a-si putea duce la capat agenda malefica.
    Sper ca Iohannis sa se prinda de schema si sa-l gratieze pe Dragnea si astfel sa-i dejoace planurile.

    • Inteligentule, nu fa pe prostu’! Ticalosul nu i-a „subjugat” pe judecatori în persoana, ci începuse sa-si „subjuge” Justitia prin modificarea câtorva legi care sa-l scape de puscarie si de cazier.

      • Geo/Teo…nu mi-am propus sa te laud dar ma obligi sa recunosc ca esti un tip al carui 1/IQ tinde asimtotic spre infinit.

        • … bine ca nu ASIMPTOTIC!

          • Ai descoperit o litera lipsa. Bravo. Acum ca am lamurit-o pe asta mai ai timp pana maine sa si intelegi se am scris mai sus.

  • In acelasi timp cu Dragnea, trebuiau sa-si prezinte demisia si „baronii” PSD. Sunt monumente de nesimtire si lasitate. Nu s-au implicat in alegerile europarlamentare, nu s-au implicat nici in referndumul pentru familie.
    Au vrut sa-l „faca” pe Dragnea cu orice pret. Acum o sa numeasca un presedinte docil, posibil dna Dancila.
    De fapt, Dragnea nu a stiut sa gestioneze succesul din 2016. A jucat la doua capete, fiind in contact permanent cu statul paralel, in speranta de a scapa de dosarele penale si de accede in functia de prim ministru. A numit in diverse functii persone dintr-o gasca sau alta, in general nepregatiti pentru functia respective. Datorita agendei personale, a pierdut controlul asupra partidului, din el desprinzandu-se o aripa si o aripioara.
    Si pentru ca baronii au tupeul sa vorbesca de demisii, ar fi normal ca PSD sa treca in opozitie.

  • Bai, care esti postacul care m-ai provocat sa fac pariu ca Dragnea va fi condamnat definitiv la închisoare?

  • Maestre, la fel ca Mircea Badea, pronosticurile mele s-au dovedit a fi gresite, dar cred in continuare ca Iohannis nu va obtine al doilea mandat si ca peresedinte va deveni un Anonim vizionar care va ridica Romania. Acesta este asteptat sa apara si de patriotii din Intelligence si de Romania profunda.

  • două chestii: 1) condamnarea face din Dragnea un fel de martir al luptei impotriva statului paralel

    2) electoratul PSD nu a iesit la vot pentru că europarlamentarele nu au nici un sens, alegerile care contează, care au sens pentru electoratul PSD sunt cele pentru parlamentul Romaniei

    • Deci nici Dragnea nu e așa mort cum pare, nici PSD nu au pierdut chiar asa mult cum zic rezultatele, Parlamentul european e ca juriul pentru Nobelul de literatură, undeva departe, controlat de altii, nu de cei votati in Romania, asa ca jumate din votantii PSD nici nu s-au mai obosit sa se deplaseze spre sectiile d votare. Ăsta de ieri e un rezultat artificial pe o ceva care nu se știe ce e aia, ca intrebarile la referendum de altfel.

      • Da, exact aşa a fost, nu s-a ieşit la vot fiindcă nu s-a considerat o miză. Ptr, pesedişti alegerile locale şi parlamentare sunt importante.

        • Ti-e greu sa accepti ca multi dintre fostii votanti PSD si-au schimbat optiunea electorala din cauza Terminatorului de PSD, Dragnea.

    • Strategii din spatele cortinei cu ajutorul justiției apolitice au transformat acest scrutin intr-o execuție populară prin fixarea luni a termenului final în procesul lui Liviu Dragnea.
      Astfel s-a creat o emoție colectivă care a dat posibilitatea oricărui ….. sa ia parte efectiv la execuția publică din piața mare exact ca pe vremea Inchizitiei fără sa aibă habar vreunul care e vina lui Dragnea pentru care se face vinovat de erezie. Aceleași instincte primare gloată spălată pe creier, insetata de sânge și nimic altceva.
      Din păcate scrutinul ăsta a fost doar despre execuția unui om care a avut curajul sa spună adevărul și nimic mai mult.
      Acum apar iudele ca ciupercile după ploaie, istoria se repetă la nesfârșit și poporul ăsta de tâmpiți nu-si învață odată lecția.
      A revenit epoca fanariotilor dragilor poporul ăsta nu a fost liber niciodată și nici nu va fi atâta timp cât își vând patrioții.

  • Maestre, o intrebare: Nu vi se pare ca USR-ul aduce oarecum cu începuturile miscarii legionare ? Si ma refer la contextul socio-politic in care au aparut (popor deziluzionat de vechile partide), tineri usor debusolați care îsi doresc tot dar nu stiu sa spuna exact ce, elementul cool al conducatorilor miscarii, etc… Nu sunt un specialist, dar privindu-i mai atent in ultimile zile pe cei de la USR mi-am dat seama ca parca i-as mai fi vazut pe undeva…prin istorie. E doar o parere… Stima. Radu

    • @Radu, faci o mare si impardonabila eroare. Sa-i compari pe USR-isti, care sunt niste neo-marxisti, globalisti, progresisti si antihristi cu legionari, care erau nationalisti, multi dintre ei devenind chiar sfinti in inchisorile comuniste, inseamna sa dai dovada de o imensa si crasa incultura. Lrgionarii s-au lansat cu un mesaj anti-bolsevic. Spre deosebire de ei, TFL-istii au dus o campanie „pro-europeana”, deci neo-bolsevica. Legionarii erau impotriva URSS, pe cand useristii sunt pentru Noua Uniune Sovietica. Aia erau autohtoni, astia sunt in buna masura alogeni sau dezradacinati. USL a fost creat ca o reactie la suveranismul manifestat de factiuni ale „partidelor traditionale”, care, amplificat, poate duce renasterea Romaniei. USR are totusi legatura cu ML, in sensul specificat de tine, cu deosebirea ca ultima nu a fost creata in laboratoarele Securitatii, ci venea ca o reactie fireasca de auto-aparare nationala. USR are rolul de supapa a nemultumirii populare, care in lipsa ei ar putea fi captata de o miscare national-crestina eurosceptica. In loc sa lasa ca furia poporului sa ameninte statutul Romaniei de colonie a Imperiului European, Securitatea a indreptat-o inspre Dragnea si PSD. Acesta este motivul demonizarii liderului PSD. Dragnea a fost sacrificat pentru ca romanii sa redevina pro-europeni.

      • Scuze pentru unele „agramatisme”!

      • Dând dovada de o imensa si crasa incultura, va multumesc pentru lumina pe ca mi-ati adus-o in gânduri… Eu intrebasem daca cele 2 „fructe” seamana intre ele (banuind a fi mere), iar dv. ati rezolvat aceasta dilema explicand de ce avocado e leguma si nu fruct (sau invers)… 😛 …
        Si, apropos… intrebam de „inceputurile” miscarii si nu despre „sfintii din inchisori” (care totusi au devenit sfinti dupa 80 de ani si nu dupa 500 ca Stefan cel Mare 😛 – in fine, diferenta de abordare a celor 2 epoci istorice –
        O zi excelenta,

    • Mai mult, aduce chiar cu … nazismul din anii 30, din Germania !

    • În Constituție scrie clar (pentru cine știe să citească) că prevederile referitoare la amnistie nu pot fi modificate, dar Dragnea în loc să atace la CCR întrebările a acceptat jocul lui Johanis. Merită să stea la pușcărie pentru că are timp să se gândească ce prostie a făcut acceptând Referendumul și are la dispoziție și 4 pereți să-și dea cu capul. Referendumul a fost o perdea de fum, distrăgând atenția de la propaganda Alianței 2020 și a PNL-ului, care au fost principalii beneficiari ai scrutinului, deci Dragnea își merită soarta, deoarece a demobilizat electoratul de stânga și a expus partidul acestui risc, deși cred că era conștient că există sentimente anti-Dragnea puternice, în electorat.

    • Radu, articolul asta a aparut in ziua in care Angela Merkel, asa zis cancelar al Germaniei, averiza asupra cresterii populismului in UE. Aceasta idioata utila a lui Soros uita sa adauge un singur lucru- ea si gashca ei de spalati pe creieri, cu migratia lor ilegala si cu saracirea mucitorului UE si cu imbogatirea imensa a globalistilor, sint direct responsabili de acest lucru. 😎 Ce-o insemna ptr aceasta semisenila ca „avertizeaza” pe ceva? Nimic. Probabil ii avertizeaza pe senilii ei alegatori ceva de genu „Fetelor ce ne facem?”. UE a fost condusa cu betivi si soalati pe creieri. Sa vedem acum ce podoabe mai vin la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *