Alegeri locale, rezultate parțiale: – Consilii locale: PSD – 36,26%, PNL – 29,41%, AUR – 9,35% – Primari: PSD – 38,47%, PNL – 32,72%, AUR – 6,29%

Desemnarea Codruței Kovesi ca Procuror european – o amplă Operațiune de imagine

La una dintre emisiunile România9 de la TVR am avut cu Mirel Curea, redactor șef-adjunct la EvZ și fost colaborator de al meu încă din 1990, o polemică amicală. El susținea că fosta șefă a DNA n-are nici o șansă întrucît pe plan european se știe ce procuror prost a fost ea în România. Eu ziceam că în vremurile de azi, atît pe plan intern, cît și pe plan extern, n-are importanță realitatea. Are importanță imaginea asupra realității. După emisiune, i-am spus lui Mirel Curea, pentru a-l convinge de ce înseamnă imaginea cuiva pe plan internațional, următoare ipoteză. Imaginează-ți că Grigore Cartianu ia premiul Nobel pentru literatură. Și eu și tu știm că ipochimenul e un avorton intelectual. Știm că se fălea la Evenimentul cu faptul că ține o nepoată de a mea. Știm că e un semidoct. Și nu numai noi doi știm cine e Grigore Cartianu, dar și alți și alți jurnaliști. Ei și ce dacă în România breasla știe cine e Cartianu? Dacă ia Premiul Nobel, putem să ne azvîrlim în gîrlă, imaginea lui pe plan intern și extern e cea de scriitor care a luat premiul Nobel, deși sărmanul abia dacă a reușit să lipească cu scotch unul sub altul niște texte scrise de alții despre Revoluție.

Așa și cu Codruța Kovesi.
Noi știm că e un procuror mediocru. Alina Bica și-a atras ura ei de neîmpăcat, deoarece i-a zis în public că nu știe carte. Noi știm că în calitate de șefă a Parchetului General mai întîi și de șefă a DNA mai apoi ea n-a fost altceva decât o profitoare a unei relații privilegiate cu Florian Coldea, atotputernicul șef al SRI, și al protecției din partea lui Traian Băsescu. Noi știm că dosarele de la DNA au fost realizate în marea lor parte de către SRI, iar cînd au fost realizate doar de DNA, au căzut în instanță. Noi știm că Codruța Kovesi a plagiat. Noi știm că imaginea ei din presă a fost creată la ordin de Divizia Presă a SRI.
Ei și?

Judecînd după acestea toate, Codruța Kovesi ar fi trebuit să fie trimisă, după debarcare, la un parchet de Ocol. Ei uite că n-a fost trimisă. Ei uite că și-a depus candidatura la șefia parchetului. Și nu numai că și-a depus-o, ceea ce din start presupunea că i s-a garantat măcar intrarea în competiție, dar mai mult a fost trecută și pe lista scurtă înaintea unui francez și a unui neamț. O listă din trei inși și nu din 10, nu din cinci, făcînd din start din Codruța Kovesi primul procuror din Europa ca profesionalism. În cele două Comisii ale Parlamentului i-a învins pe cei doi contracandidați, unul din Franța și celălalt din Germania. Dacă în cazul franțuzului scorul a mai fost cît de cît normal, în cel al neamțului, urmare a ordinului dat de PPE de a fi votată, se poate vorbi de o umilire a concurentului de către Codruța Kovesi. Scorul uriaș în favoarea lui Kovesi are drept principală menire de a crește și mai mult statura fostei șefe a DNA în țară. Nemaipomenit! exclamă nea Gigel de la Sculărie, cel care, asemenea lui Jupîn Dumitrache, crede tot ce se scrie în ziare și se zice la televizor, a noastră, românca noastră, l-a zdrobit pe neamț. Mai ceva ca Simona Halep la un turneu urmărit cu emoție din țară, audierile din Parlamentul european s-au transformat într-un moment publicitar pentru Codruța Kovesi. Și astfel din uimire în uimire ne-am trezit cu o Codruța Kovesi cu mari șanse de a fi procuror european.

Indiscutabil, această imagine e rodul unei Operațiuni publicitare la nivel european, urmare a unei decizii demult luate ca fosta șefă a DNA să devină procuror european. Nu putem trece cu vederea însă că la această imagine au contribuit și o mie și una de fapte și o mie și una din instituțiile de pe plan intern. Unele manipulate, altele neroade, nu puține cu bună știință. Să trecem în revistă cîteva:

 • Dezastrul de la DNA după plecarea ei. Ca urmare a unor bătălii pentru putere, nici acum DNA nu are un șef. Fără șef plin, e de înțeles de ce DNA e paralizată. Efectul de imagine pe plan intern și extern? Ați văzut că marile succese ale DNA s-au datorat numai și numai Codruței Kovesi? De cum a plecat, s-a și dus totul dracului.
 • Concentrarea campaniei antiKovesi exclusiv pe abuzuri. Nu cred c-a putut exista neghiobie mai mare. Mai întîi pentru că românul de rînd, cel care face opinia, n-are sensibilități la ceea ce se cheamă drepturile omului. Și cum cei loviți de abuzurile DNA erau persoane bogate, și mai ales persoane care și-au afișat bogăția, cine să tresară la dezvăluirile că aceste persoane au fost victime ale abuzurilor. Toată stima pentru Elena Udrea. A fost o victimă a Codruței Kovesi. Pentru omul simplu, care i-a văzut parada de lux, ea n-a fost și nu este o victimă. Toate abuzurile au fost comise în numele luptei împotriva corupției. Această luptă a fost proclamată drept obiectiv de interes național. Corupția, exagerată ca proporții, a fost prezentată drept dușmanul numărul unu al țării, mai periculos decît în anii staliniști dușmanul de clasă. Studierea Marii Terori staliniste arată fără dubiu că aubuzurile și crimele regimului erau aplaudate de marea majoritate a populației, că nu numai cei înhățați, dar și copiii lor erau priviți cu ură de ceilalți ruși. De ce? Foarte simplu. Rușii erau convinși că există un pericol mortal pentru țara lor, pentru viața lor cotidiană:
  Dușmanul de clasă.

La fel s-a întîmplat și în cazul luptei împotriva corupției. Cîtă vreme corupția a fost prezentată drept virusul mortal al societății românești, drept unică responsabilă de inexistența lucrărilor publice, ea, corupția a devenit pericolul în stare să justifice toate abuzurile. Și în clipa în care campania antiKovesi a vizat doar abuzurile, ecoul a fost minor. Altceva ar fi fost dacă s-ar fi arătat adevărul că așa-zisa luptă împotriva corupției a fost un spectacol de sunet și lumini, menit a ascunde răfuielile politico-mediatice. Că în realitate, DNA a stimulat corupția prin posibilitatea dată celor corupți de a se plînge că sînt victimele Poliției Police.

Nu știu dacă în Cazul Codruței Kovesi rezultatul a fost demult stabilit.
Știu însă că advesarii Codruței Kovesi s-au dat peste cap s-o ajute.
Judecînd însă după contribuția lui Tudorel Toader la imaginea de lovitură dată Justiției, mă întreb însă dacă toți adversarii declarați chiar sînt adversari.

Va fi sau nu Codruța Kovesi procuror european?
Nu cred că o dată ajunsă Procuror european, Codruța Kovesi se va năpusti asupra corupților din România. Nu cred nici teza că misiunea ei e cea de a face poliție politică la nivelul UE. Întreaga Operațiune, pentru că Operațiune a fost și nu la nivelul României, ci la nivelul continentului, a ținut cont de principala nevoie a acestei instituții controversate:
De imagine.

Altfel spus, nu atît rezultatele concrete au fost gîndite, deoarece fraudele majore la nivel european duc la nivelele cele mai înalte ale Marilor Puteri, cît mai ales imaginea de instituție de succes. Din acest punct de vedere, Codruța Kovesi e persoana ideală. DNA de sub conducerea ei e un exemplu strălucit de divorț spectaculos dintre realități și imaginea acestor realități. În aprecierea activității depuse de Codruța Kovesi ca șef la DNA s-a luat în calcul doar abuzurile evidente ale procurorilor DNA, dar mai ales concubinajul anticonstituțional dintre DNA și SRI. E limpede că aproape toate dosarele DNA au fost realizate de SRI-ul lui Florian Coldea, procurorii însușindu-și toate probele, ba chiar uneori și rechizitoriile. Cînd SRI-ul nu și-a vîrît coada, pentru că n-avea nici un interes în anchetarea cuiva, dosarele au fost făcute pulbere în instanță. Cu toate acestea imaginea pe plan internațional, și chiar intern a fost una de instituței care sub conducerea Codruței Kovesi a înregistrat succese rar întîlnite în alte țări ale lumii. Această imagine a fost rezultatul unei excepționale bătălii duse de Codruța Kovesi, sub conducerea SRI și cu ajutorul neprecupețit al SRI, pentru imaginea DNA. S-a creat astfel, printr-o rețea de presă bine pusă la punct de pe vremea lui Traian Băsescu, imaginea unei instituții cu misiuni de pușcași marini într-o junglă de corupți. Istoricii din viitor, confruntînd imaginea României de țară coruptă, condusă de corupți, în care cinstiții, fie din presă, fie din procuratură, fie din Servicii, s-au jertfit pentru interesul național, se vor fi întrebat cum de s-a ajuns la o asemenea falsificare a realității. Un răspuns ni-l dă, de exemplu, imaginea Codruței Kovesi de luptătoare la Termopile, de Ioana D’Arc înconjurată de forțe ostile și cu toate acestea sfidîndu-le. Cine cunoaște activitatea procurorilor antiMafia din Italia știe ce înseamnă să te lupți cu Mafia. Știe că în orice moment un procuror poate fi aruncat în aer cu autostradă cu tot. Știe că un procuror antiMafia nu mai are viață personală, aflat împreună cu familia sub măsuri de siguranță excepționale.

Se compară viața și activitatea Codruței Kovesi cu cea a procurorilor antiMafia?
Nici vorbă.
Cine a amenințat-o pe Codruța Kovesi?
Nimeni.
Elena Udrea? Alina Bica? Nenorociții de politicieni tîrîți prin anchete?
Dimpotrivă în anii cînd a condus DNA, Codruța Kovesi a fost Călău și nu Victimă. Ce fel de eroină a luptei împotriva corupției poate fi considerată Codruța Kovesi cîtă vreme ea a fost ținta nu a unor denigrări, ci a unui Cult al personalității, cum rar s-a întîlnit în istoria României? Ce fel de eroină care riscă totul în lupta anticorupției poate fi cineva căreia toți ștabii din Republică de la Președinte pînă la șefii serviciiilor secrete se precipitau să-i pupe mînușițele?
Dacă ar fi o explicație a preferinței pentru Codruța Kovesi la nivel european, ea trebuie găsită în imagine și nu în realități. Chiar și întreaga afacere ține de imagine. Codruța Kovesi are toate notele unei imagini care poate fi vîndute mediatic la nivel european. De dragul instituției controversate a Parchetului european. De dragul tuturor instituțiilor europene, și ele controversate aprig în ultima vreme.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

21 comentarii pentru articolul „Desemnarea Codruței Kovesi ca Procuror european – o amplă Operațiune de imagine”

 • Bai, sa intre unul pe http://www.qbebe.ro sa-i zica lui Cernat ca poate sa vina inapoi, ca s-a dus Butnaru la culcare.. 😛

 • O fi agent de influență ! Mai bine nu-l luăm în seamă, că, oricum, vorbește … ‘in vânt’ !

 • La circ, după ce animalul își face numărul, primește recompensa: o bucățică de zahăr.
  Codruța și-a făcut numărul, și acum își va primi recompensa.
  În rest numai lume bună: petrecem împreună prin vii sau vilele SRI, tăiem porcu’ și ciugulim șorici, cântăm, iar a doua zi ne arestăm.
  Vom vedea dacă la toamnă ne vedem la Bruxelles sau la Sulina-n port

  • Kovesy nu va fi aleasa procuror general european ! Va fi preferat Bonnert !
   Dar, cu lck ne-am putea întâlni la … Cotroceni !

   • Tocmai a apărut o știre bombă :
    Procedura votului va fi reluată !
    GHINION, CODRO, (porecla ei din copilărie) … GHINION !!!

 • Mai bine infractor,
  Decât procuror,
  Mai bine inculpat,
  Decât magistrat !
  Mai bine … penal,
  Decât sorosist,
  Mai bine psd-ist,
  Decât hashtagist !

 • Maestre, nu nea Gigel de la Scularie este cel care ingurgiteaza pe nemestecate „tot ce se scrie in ziare si se zice la televizor”, ca el e trecut prin viata, ci TFL-istul care e beneficiarul unui invatamant de proasta calitate si care si-a pierdut si bruma aia de ratiune in urma a tot felul de inginerii si experimente sociale. Nea Gigel a mai citit o carte in tineretea lui dinainte de ’89, pe cand TFL-istul nici nu stie cum se deschide cartea, ca el are acum „smartphone” si cont pe „Facebook”.

 • Primeste premiul Nobel, cel care-l merita.
  Primeste functia de Procuror General al UE, cel care-o merita.
  Cartianu nu va primi niciodata premiul Nobel, pentru ca nu-l merita.
  Doamna Kovesi va primi functia de Procuror General al UE, pentru ca o merita.
  Logic si clar ca „buna ziua”.

  • Profule
   Ptr voi nici Bună ziua nu e clară, că trăiți în noaptea minții. 😀 Cu cît vi se aduc probe mai multe că Kovesi e o mediocră cu apucături de dictator și o sclavă Sorros, cu atît trageți mai vîrtos pe nas sau în venă și vă guițați sprijinul. Sprijin ptr cine? Una care a făcut căcat din bici la DNA, pe banii contribuabilului, cu sute de dosare în care „fapta nu există”. Plătim procurori care-s mai nepregătiți pe dodsare decît o babă care pune sub acuzare la colț de stradă, într-o bîrfă. Sectir idiotule, marș la ratații Colonelesei Dogioiu la ziare/com,acolo e batalionu disciplinar pt securiști. 😎

  • Rationamentul tau e valabil in imparatia lui Dumnezeu, nu in lumea oamenilor! Premiul Nobel il ia cel caruia un juriul a stabilit ca trebuie sa-l ia, dupa niste criterii subiective si potrivit capacitatii acestuia de judecare. Daca mie in place de X si nu-mi place de Y, ii dau premiu lui X, nu lui Y, indiferent de calitatile celui din urma. Iar procuror general european devine cel sau cea care serveste interesele celor care il sau o aleg, ca asa e in viata reala. Cel mai probabil Kovesi se va alege cu functia pentru ca a servit cu abnegatie interesele straine in Romania, acesta fiind singurul sau „merit”. Pentru tari ca Germania, Franta, Olanda, SUA, Kovesi „merita” rasplatita pentru servilismul sau.

   • Nea Gigele de la Scularie, te ia valul si-i reproduci pe marii parerologi din media, fara sa pui ghilimele. Te rog sa-mi dai câteva exemple din care sa reiasa felul în care Kovesi a servit Germania, Franta, Olanda, SUA.

 • stimati teo matei, cernat si altii de acelasi „calibru” vad ca sunteti adepti al actualei opozitii. Ce va doresc, ca la venirea actualei opozitii, sa nu primiti salariu pe trei sau patru luni, ca pe timpul CDR(sau pensia),sa aveti salariul diminuat cu 15%, sau mult mai mult deoarece s-a pierdut si sporurile, deci 45%, ca pe vremea lui base. Asa ca mai lasati cu coruptia.Sigur mai sunt multe lucruri ce ar putea sa fie mai bune, dar intre imbecilii din opozitie si asa zisii corupti, zic ca Domnul Tiriac: sa ne fereasca Dumnezeu de prosti.

 • Excelent Comentariu. Cît despre Cartianu, un jeg la propriu și la figurat. 😀

  • Laura Kovesi știa de la început unde se duce, i-au deschis alții calea. Bruxelles are corupție și șpăgi, și trafic de influență cît ptr 10 Romînii. Interogată de golance agresive ca Monik Macovei normal că la Comsiia LIBE Luluța a erupt ca un Cartianu în biblioteca de la Răscăuți. Cu ocazia asta a aflat și lumea căp e doar o fomistă Soros la fel ca alții. Răzvan Dumitrescu (ANTENA 3) a verificat informațiile prezentate de parlamentarul englez Nigel Farage, iar concluziile sunt explozive.”Pe lista aceasta sunt 226 de europarlamentari. Pe noi nu ne interesa neapărat lista întreagă, ci am vrut să vedem dacă în Comisia LIBE sunt astfel de parlamentari trecuți la captiolul “aliați de nădejde” de către Fundația pentru o Societate Deschisă a lui soros..
   În Comisia LIBE, care în total are 120 de membri, cu tot cu supleanți, am identificat 52 de persoane de pe lista acestei lucrări făcute de Fundația pentru o Societate Deschisă”, a spus Răzvan Dumitrescu, duminică, la “Subiectiv”.
   Kovesi, o insectă instalată la insectarul Comisiei LIBE de Soros.Parlamentu European e o mizerie plătită de globalism. ?

  • Lăbarii de la PNL, handicapatu Cr Preda, au votat la Comisia LIBE ca-n parlamentu Romînieii. Cel puțin așa scris tovarășii cu grade de la site-urile lu Soros, alde Mircea Marian, Tapalabă, Pantazi, alți milogi la contu senilului de la NewYork. „Astfel, PNL a adus în Comisia LIBE patru europarlamentari în plus, față de unul singur, care era membru de drept, iar în Comisia CONT a votat soroșistul și antiromânul Cristian Preda, fost la PMP, acum la Partidul Libertăţii Unităţii şi Solidarităţi (PLUS) al mercenarului Dacian Cioloș. Iată ce scria, în anul 1998, agentul de influență antiromân Cristian Preda în revista „Dilema”: „Eminescu trebuie contestat şi demitizat, dar nu pentru rudimentele sale de gândire politică. Din acest punct de vedere, el este realmente nul. Nu ai obiect.” (sursa revista Justit iarul)

   • Teo matei
    De furtun să ne iei și la anu de-amîntrei
    Nu prea înțelegi multe, d-aia vă trimit ăia boi aici să vă-ntoarceți vaci la șefi. Patronul tău Soros este mult mai la stînga decît extrema stîngă, așa că nu te îmbăta cu apă rece și nu confunda a aplica legea – cum face Salvini,cu a fi extremist, cum te-au spălat la creieri. Dacă tu iei bani de la Soros de ce salvini n-ar lua de la alții? În SUA oligogfrenii scriu de vro doi ani în ziare că Trumpa a luat de la ruși și tot de doi ani își retrag articolele. 😆

    • Teo Matei
     De gazoduct să ne ei
     Merkel, pattroana voastră nu ia bani de la ruși, pe gazoduct? Cînd o să-i dedici semisenilei din Germania o postare? Sau în obligațiile voastre de serviciu aia nu apare? 😀

     • Teo Matei
      De ciovcan să ne ei
      Mai e puțin și actualul Parlament European pleacă, cu toți senilii lu Sorosi de la grupul Popular European. Garantat că ungurul Orban va reveni cu același număr de europarlamentari, da prăpădiții ăia vor reveni cam decimați, cam 2 din 10. Și cu băsănăul umflat de șuturile alegătorilor.Poartă-ți ție de grije că va trebui să-ți schimbi stăpînii. 😆

  • ..Degeaba aruncati cu zoaie si laturi in „Sarmanu’ nostru Grigorita”, nu e vina lui, el atita poate, atit stie, atit il duce mintea ci capul…Vinovat, daca ii putem spune si asa e cel care la luat de la coasa si sapa, da, „cosas”, si la dus in centru orasului iar apoi la facut ziarist…Totusi omul se pricepe cumva, chiar daca nu o sa straluceasca niciodata, asa cum sa crezut si sperat initial..Ca-vad-ca il si mai invita permanent unii tot din presa pe la emisiuni tv sau top-sauri…Bieetu om..La fel faceti ba’ si cu „saracuta” doamna premier, no mai scoateti din „Proasta si agramata”…E vina EI ?..Nu ! Atita stie si poate, ca noi toti de altfel, fiecare cu propriul sau talent sau anti-talent..Si ca tot a adus majiestrul vorba de premiul Nobel, oare cum va reactiona presa dar si opinia publica cea extrem de critica si intransigenta daca M. Cartarescu de exemplu va reusi intr-un final si dupa incercari nenumarate sa cistige in sfirsit mult rivnitul premiu, desi aici in RO’ nu stiu citi la % si cu 0 in fata dintre cei care mai citesc carti in ziua de azi, chiar ii citesc cartile sau roamanele sau oprele literare….~Cu siguranta ar fi o mare mindrie nationala o asemenea performanta din partea unui__~…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *