România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Dintre toate partidele competitoare, singurele care există în campanie sunt PSD și PNL

N-a mai rămas mult pînă la 26 mai 2019, ziua alegerilor europarlamentare și a Referendumului. Declanșată de Cuvîntarea lui Klaus Iohannis în seara Joii Mari, campania electorală nu diferă cu nimic de cele consacrate alegerilor pe listă în România, fie ele parlamentare sau europarlamentare. Am ținut să precizez pe listă, deoarece alegerile prezidențiale, singurele care se bucură de o campanie deosebită, sunt opțiuni pentru un om și nu un grup, o opțiune de chibiț și nu de om rațional.

Toți analiștii sunt de acord că europarlamentarele din acest an au importanța unor alegeri parlamentare anticipate. Așa cum am mai scris, pentru cele două partide dominante – PSD și PNL – ele sunt un moment al adevărului. Rezultatele vor spune, în fine exact, prin intermediul votului, și nu aproximativ, prin intermediul sondajelor, dacă PSD s-a erodat atît de tare după doi ani de putere cu două guverne schimbate fără motiv, cu o succesiune amețitoare de remanieri, așa cum susțin adversarii și cum sunt convinși mulți comentatori. De ceva timp, mai ales după plantarea lui Rareș Bogdan în poziție mediatică de number one, PNL face mare caz de creșterea și în sondaje, de iminenta cucerire a puterii după ceea ce partidul numește deja Strălucita biruință din 26 mai 2019. Pentru PNL, care duce o dublă povară – a alegerilor și a Referendumului – singura țintă admisă e clasarea pe primul loc. O situare pe locul al doilea, indiferent de scor, ar fi o lovitură dezastruoasă primită atît de conducerea partidului, cît și de activul căreia i se flutură pe la nas mirosul ațîțător al ciolanului numit parvenirea la guvernare. Despre lovitura primită de Klaus Iohannis n-are rost să mai vorbim. Un eșec al PNL (situarea pe locul al doilea) ar însemna tuflirea activului și a electoratului, tulburări în PNL și un teren nisipos de plecare în campania pentru prezidențiale.

PSD se supune adevărului despre un moment crucial. Chiar dacă impactul nu va fi cel înregistrat de PNL, în cazul unui eșec autoritatea lui Liviu Dragnea va fi zdravăn clătinată. Există riscul ca numărul celor plecați la Pro România să crească.
Un examen asemănător încearcă și alte partide: Pro România și PMP.
Dacă nu trece pragul Pro România se dizolvă. Chiar și dacă trece, în condițiile unui succes al PSD, Partidul lui Victor Ponta va fi condamnat la stagnare. Așadar Pro România speră ca la 26 mai 2019 să treacă pragul și să asiste la un eșec al PSD.
De trecerea pragului depind în cazul PMP atît partidul, cît și Traian Băsescu. Fostul președinte a acceptat postura puțin măgulitoare de competitor cu Rareș Bogdan și cu Rovana Plumb din credința că va trage PMP în sus să treacă pragul. Dacă nu-l trece, PMP își va da suflarea. Traian Băsescu deși va supraviețui ca vedetă, va fi clătinat în imaginea sa de deținător de capital politic.

Oricît ar părea de ciudat, pentru Alianța 2020 alegerile nu sunt atît de dramatice. Dacă se situează pe locul al treilea, cum sugerează sondajele, Alianța poate fi mulțumită. Problemele încep dacă scrutinul o va clasa pe locul al II-lea, înaintea PNL. Aceasta deoarece și succesul în cazul unui partid mai mult amăgire decît realitate, e greu de administrat.
Nici pentru ALDE europarlamentarele nu sunt o chestiune de viață și de moarte. Evident, dacă nu trece pragul, ALDE va avea de suportat aroganța PSD (dacă PSD cîștigă!). Din punctul de vedere al prezenței la guvernare cu excepția unei căderi a întregii Coaliții, ALDE n-are cum să-și facă probleme. Pentru Călin Popescu Tăriceanu eșecul ar însemna o micșorare a ambițiilor de a fi candidatul întregii Coaliții la prezidențiale. Dacă ne gîndim că această postură depinde de PSD, rezultatul scrutinului nu va fi capital pentru Călin Popescu Tăriceanu.

În aceste condiții, de examen crucial pentru partide te-ai aștepta la desfășurarea ieșită din comun a campaniei electorale.
Nu se întîmplă așa.
Cel puțin pînă acum campania nu lasă impresia unui Război pe viață și pe moarte.

Confruntările de la TV nu ies din hotarele monotonelor confruntări politice. Întîlnirile cu alegătorii ale diferiților candidați ne oferă toate clișeele bătăliei electorale , inclusiv cel al huiduielilor, evident aranjate, ca și țucăturile. Huiduielile, întrebările cu cîntec sunt regizate de adversari și amplificate de presă în funcție de interes, în timp ce țucăturile și zicerile gen Sunt fericit că existați! sînt aranjate de partide.

Cum se explică monotonia campaniei electorale?
Printr-o limitare a bătăliei electorale la una singură:
Pro sau contra PSD.

Deși cu interese deosebite, toate partidele din partea Dreaptă atacă PSD.
În partea Stîngă, PSD practică o nepăsare menită a mărturisi conștiința de partid imbatabil. În timp ce toate celelalte partide atacă PSD, PSD răspunde cu măsuri în stare să mulțumească electoratul.

Limitarea bătăliei electorale la Pro sau contra PSD a adus în chip inevitabil o situație nouă pe scena politică.
Dintre toate partidele competitoare, singurele care există în campanie sunt PSD și PNL.

Automat, în partea Dreaptă nu se mai aud celelalte partide.
Pe de o parte pentru că PNL și PSD se confruntă în mitinguri, în marșuri spectaculoase, în polemică privind guvernarea, în timp ce partidele celelalte rămîn fixate în acțiuni banale, pe de alta pentru că și PSD și PNL sunt partide credibile în bătălia pentru Putere.
PNL, de exemplu, e credibil cînd susține că va birui la europarlamentare și, depunînd o Moțiune de cenzură, va ajunge la Guvernare luînd cu el și celelalte partide.

Limitarea bătăliei la Pro și Contra PSD pune în pericol celelalte partide, de o parte și de alta a scenei politice.
Radicalizarea reduce spațiul de manevră al celorlalte partide.

Dacă votul va fi Pro sau Contra PSD exclusivă, alegătorii vor fi obligați să opteze între PSD și PNL.
Celelalte partide nu vor mai avea de unde să ia alegători cîtă vreme ele nu au o campanie cu obiective proprii diferite de cele ale PSD sau ale PNL.
Campania se va anima doar cînd celelalte partide din partea Dreaptă vor ataca PNL pentru a-i lua electoratul de Dreapta.
Și aceste partide vor avea șanse de succes cerînd electoratului de Dreapta să le voteze pe ele, deoarece ele au și alte obiective decît Jos PSD! al PNL.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Dintre toate partidele competitoare, singurele care există în campanie sunt PSD și PNL”

 • Divide et impera?
  Lasati, nu este cazul, maestre!

 • Blejnar condamnat la 5 ani închisoare, cu executare, într-un dosar de trafic de influență instrumentat de către Onea și Portocală, de la UE Ploiesti (să trăiți!) !
  Pai, ce să-i faci, dacă nu și-a dat seama că Maior e greu de … „ucis”, intrând intr-o combinație cu „fugaru” Elan !?!
  Încet, încet, se va ajunge la … reabilitarea Corduței !

 • Analiza domnului Cristoiu impune existența a două variante. Dacă ambele variante se bazează pe axioma că partidul care câștigă europarlamentarele va da și câștigătorul la prezidențiale, rezultă următoarele:

  1. Dacă adevărata bătălie se dă numai între PSD și PNL, rezultă că Johanis este în mod cert unui din cei doi principali competitori la prezidențiale. Această variantă impune concluzia că americanii sunt de acord și prin urmare celălalt posibil candidat de pe dreapta este scos din joc. În acest sens dacă LCK ajunge procuror șef european înseamnă că se eliberează drumul lui Johanis și cu ajutorul francezilor, iar după europarlamentare se va produce și unificarea dreptei la prezidențiale.
  2. Dacă americanii nu sunt de acord, vom vedea la europarlamentare cine câștigă și cu ce scor, pentru a putea face o analiză cât mai aproape de realitate.
  Oricum, consider că Rares Bogdan greșește grav folosind un limbaj agresiv, iar din acest punct de vedere, aproape că sunt convins că o face la comandă, pentru că la experiența pe care o are nu se poate spune că este numai incompetență.

 • Am votat PSD si regret in fiecare zi.
  De 3 ani vad ca isi iau avant sa inceapa sa guverneze si nu mai incep o data, doar se prefac si se lauda cu firimituri, cu vesnicul pretext „greaua mostenire” .
  Toate cele ce urmeaza reprezinta parerea mea si nu am dovezi:
  – Inca de la lovitura de stat din 99 romanii nu au acces la justitie, deciziile judecatoresti sunt de vanzare pe baza de spaga;
  – banuiesc ca de vanzare sunt si probele din dosare (vezi CD-urile Alro sau contractul Bechtel, cica „disparute” dar cu disparitia neinvestigata, EADS, Microsoft, etc, etc, of, etc.) si „statul cu fundul pe dosare” pana la prescriere in cazurile „cosher” care si-au achitat probabil taxa de protectie;
  – primul ministru al justitiei care a indraznit sa miste ceva a fost demis prin retragerea sprijinului;
  – guvernantii se plang de actiunile antiromanesti ale asa-ziselor servicii dar nu iau masuri sa analizeze
  daca exista si sa epureze elementele racolate de alte forte ostile statului;
  – ba chiar mai mult, PSD sponsorizeaza actiuni vadit antiromanesti, prin faptul ca plateste de la buget ONG-uri „de utilitate publica” si oficine de propaganda care ar face orice sa saboteze guvernarea Romaniei.
  – La fel de grav, PSD tolereaza in functie un asa-zis presedinte care nu pierde nicio ocazie de a-si denigra propria tara in fatza oricarui strain e dispus sa il asculte, comportament de sluga in cautare de stapan.
  Nu stiu daca asa e el, marlan din fire, sau daca nu a avut parte de educatie, si daca asa face si cu propria nevasta, daca umbla cu minciuni pe la spatele ei printre amici – nu stiu si nici nu ma intereseaza.
  Ma intereseaza ca banii platiti de mine pe impozite sa fie folositi in interesul tarii si nu sa vad cum sunt impartiti de catre guvernanti intre spagari, mitocani si fosti tortionari securisti care au schimbat doar Volgile negre cu Mercedesuri.
  Politrukul (autodeclarat) vad ca e tare mandru ca a reusit singurul lucru la care se pricepe „partidul lui”: sa mai pagubeasca Romania de cateva milioane de euro prin mascarada asta de asa-zis referendum, fara nicio noima – si asta tot PSD-ului o reprosez,
  ca tolereaza in functia suprema o persoana cu dizabilitati organizatorice flagrante si lipsit evident de calitati morale si umane, posibil si mentale.
  Chiar daca acea persoana initial a fost votata de romani, ar trebui sa faca si altceva in functie decat sa o tina ocupata, sa isi insulte cetatenii si sa isi mai traga o casa dupa 5 ani de plimbari decontate de la buget. Daca nu vrea sau nu poate, exista cai legale pe care PSD se preface ca nu le vede. O fi vreun blat gen lasa-ma sa te las.
  Si ca sa nu fiu inteles gresit, pentru cei cu IQ vadit nespecificabil (recte inteligence), clarific notiunea de antiromanesc:
  Au fost alegeri: PSD+Alde au primit un procentaj majoritar, deci reprezinta Romania, vrem – nu vrem, timp de 4 ani, si teoretic ar trebui sa guverneze.
  Cine ataca PSD+Alde deci, ataca pe cei pe care ii reprezinta, adica Romania: asa functioneaza democratia, sper ca se vor duce o data naibii vremurile alea in care alegeam intre un singur partid si nu conta votul, ca tot smenarii conduceau.
  Deci ce alternativa avem? pedelistii fac singurul lucru de care sunt capabili: sa jinduiasca la banii de pensii si salarii. pimpistii au cam terminat banii de flota si rascolesc dupa ce ar mai fi de vandut, iar astia noi inca nu au primit de la stapanii lor de dincolo instructiuni cu ce sa continue jaful…
  Adio drept de vot, singura concluzie. Am ajuns sa imi fie teama si sa strig „Hai Romania” la vreun meci de fotbal, de teama ca a doua zi sa nu ma trezesc cu un Mercedes negru la poarta pe post de represalii, cu noile lor Biblii in care sa scrie ca locul propice al cuvantului M* e in gura lui Isus? si unii mai viseaza ca au drept de vot?

 • Pt. domi… Puterea de cumpărare a românilor a crescut, cu peste 20 % pe NET, asta se vede și in orășele mici, care au deja câte două hipermaketuri și străzile bucșate de autoturisme. In rest, mănânci kkt cu politica lui Dragnea de a salva baroni. In 2 ani jumate Dragnea nu s-a salvat nici pe el de dosare penale, darmite pe alții. Nici una din Legile justiției refăcute de PSD nu salvează pe nimeni și sunt constituționale, mult mai bune, mai europene decât au fost.

  • Dragnea nu a reusit sa se salveze înca de dosarele penale, dar a facut tot ce i-a stat în putere pentru asta, întorcând cu susul în jos Justitia româna si imaginea noastra ca tara democrata. Baronii si baronetii din PSD l-au sustinut si îl sustin în continuare, pentru ca speranta lor de a fi ajutati cu problemele pe care le au în justitie, moare ultima.
   Tataie, niciun postac nu manânca atâta kkt cât manânci tu, prin toate minciunile pe care le vehiculezi pe acest site si pe altele. Trebuie sa recunosc însa ca ai demnitatea de a recunoaste ca esti pesedist, nu ca Nikola, un pesedist perfid care pretinde ca este apolitic.

   • Îmi pare rău, dar nu ești la curent cu ultimele „știri” !
    Dragnea este ca și salvat din toate punctele de vedere, așa că nu mai băga bățul prin … hazna !

   • Perfida-i ma-ta, ca ti-a ascuns adevarul despre tine..Ma doare-n c*r de politicieni si partide politice, nu suport insa prostanacii care sustin Secu si abuzurile . D-aia nu te suport, si pentru ca esti ipocrit pana-n maduva oaselor.

    • pentru dobi, postarea de mai sus..

    • Da, bai Nikola, nu tu esti ipocritul! Întotdeauna, când eu atac PSD si pe Dragnea, ca mai sus, tu ma ataci pe mine, dar tu nu esti pesedist. Eu nu am sustinut niciodata Secu si abuzurile, bai, panaramo!

    • Ba dobi-vierme, nu incerca sa te supraevaluezi, poti sa-l ataci si pe Dragnea si pe Werner, mi se rupe!
     Pe TINE nu te suport, pentru ca ai un caracter infect!
     Nimeni nu sustine DIRECT abuzurile si pe Secu, ci tot cu peretele, cum faci TU ..poate chiar sa fii atat de prostovan incat sa nici nu-ti dai seama, dar o ai in sange. 😀

     • Bai, caraghiosule, posteaza si tu ceva referitor la subiectul articolului, daca esti în stare si demonstreaza ca esti bun si de altceva, nu doar de hartuirea unor postaci care nu au treaba cu tine! Valea, boschetarule!

      P.S. Eu înteleg ca în lipsa lui Serban îti vine sa-ti bagi gheara-n gât ca pitigoiul, dupa cum tu singur ai afirmat, dar asta nu înseamna ca trebuie sa te razbuni pe mine pentru pierderea suferita, ciudatule!

     • Iar il aduci in discutie? Esti obsedat, pentru ca nu ti-a impartasit iubirea.. 😛
      Cum ziceai??? ¨Cum sa-l iubesc daca¨…nu stiu ce ziceai ca ti-a facut.. 🙂
      Ba, pervers paros, scuteste-ne ba de dramoletele tale!

 • PSD va pierde alegerile pe mâna lui Dragnea.
  Delincventii pesedisti cu functii de conducere nu si-au putut permite sa se debaraseze de seful lor delincvent care le-a promis ca îi va scapa de dosarele penale, ba chiar si de caziere în multe cazuri. Dragnea guverneaza prost, mintind populatia cu cresterea salariilor si a pensiilor, dar majoritatea românilor simt pe buzunarul propriu ca puterea lor de cumparare a scazut.
  Daca românii se vor debarasa de comoditatea lor proverbiala si vor iesi la vot, PSD va pierde alegerile europarlamentare, apoi va pierde si prezidentialele.
  Va avea de câstigat partidul lui Ponta, înspre care vor migra multi pesedisti si România se va trezi cu doua partide de stânga, care… într-un viitor apropiat vor fuziona, refacând vechiul PSD.
  Circul pesedist va fi mereu prezent pe scena politica româneasca pentru ca tarele pesediste sunt practic imposibil de eliminat.

 • Acest studiu e inca o dovada peremptorie ca Maestrul Cristoiu e un adevarat geniu al analizei politice. Un mare analist, un urias jurnalist, un mare, mare scriitor. Ma intreb ce gol va lasa in urma lui, cand nu va mai exista.

  • Altceva: cum a putut baiatu ala care dupa miezul noptii (ca sa nu sperie copiii) se schimonoseste si se scalambaie in toate felurile, sa spuna ca dupa ce nu va mai fi Maestrul, prima lui grija va fi sa mearga la mormant si sa faca pipi pe el!

   • Bucure, de fo 6 luni esti cu pipi-n gura…nu te mai saturi?

    • Gabriela Proca, ieșenii tăi care s-au înscris să-l vadă pe senilul papa Francisc merg acolo că poate le pică vreo ciozvîrtă de miel sau niște colivă. Ăia-s mai nemîncați decît bulgarii. Păi în Bulgaria au fost doar cîțiva rătăciți să-l vadă pe Francisc, acest marxist , slugă la Timemrmans care din cînd în cînd uită dacă Isus a fost doar centru înaintaș la A S Roma. 😀

     • Judecătorul Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, a fost sancţionat de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM, cu reducerea indemnizaţiei cu 5% pentru o perioadă de două luni fiindcă a făcut breasla de rîs. E un mister de ce prăpăditul ăsta #rezist nu e dat afară/ Ptr alea două luni o să-i dea Soros o finanțare da cum rămîne cu pata de pe obrazu Justiției lăsată de această creatură fără onoare? 😎

  • Tudor Bucur. Deși te crezi spiritual nevoie mare, ești mai nesărat și mai puturos decât un butoi plin cu rahat.
   Dintr-un astfel de butoi in care viețuiești par a veni dejecțiile pe care i le arunci in cap lui Ion Cristoiu.
   Bre, sceleratule, ce rău ți-a făcut ție omul ăsta de il urmărești cu o cerbicie de schizoid evadat de la Socola ?

  • Băi buCUR, dacă vrei să mai scrii pe blog-ul Maestrului, ar trebui, mai întâi, să-i ceri scuze, iar ‘dupe’ aceea să … ne lași !

  • BREAKING Presă în stil cotrocenist: cum își aduce Iohannis ziariști „de acasă”. Se simte bine între turnători Secu haimanaua politică, lăudat cu inbformatoiri Servicii cum este CTPopescu și alții . 😆 Da ce e cu TVR de nu reacționezză? Leafa merge, caravana trece, niște bișbuci de doi lei și ăia din conducerea TVR

   https://inpolitics.ro/presa-stil-cotrocenist-cum-isi-aduce-iohannis-ziaristi-de-acasa_18442690.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *