România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Gîndul lui Cristoiu de sîmbătă, 16 martie 2019

Marin Preda despre cum le „aranjăm” noi, românii, pe toate, şi n-avem de ce să ne îngrijorăm

Într-un număr anterior surprindeam în cadrul tinerei generații o largă categorie pe care am poreclit-o Proletariatul digital. Încercam și o schiță de portret al proletarului digital tipic:

„Personajul tipic e tînărul casual îmbrăcat, avînd în spate rucsacul cu laptopul și mergînd pe trotinetă sau cel mult bicicletă. Acest proletariat digital n-are avere, chiar dacă duce o viață bună, deoarece cîștigă bine la locul de muncă.”

Pe trotinetă sau pe bicicletă, întîlnesc proletariatul digital ori de cîte ori mă duc la Bibliotecă sau vin de la Bibliotecă.
Într-una din rătăcirile sale electorale, Sorin Oprescu a oferit bicicliștilor și trotinetiștilor un sfert din Calea Victoriei sub forma unei fîșii de asfalt protejate de o bordură continuă. Cînd aștept la stop, văd trecînd prin față ca spectacolul lumii prin fața unui filosof antic, proletarii digitali. Pe bicicletă sau pe trotinetă. Din cînd în cînd apare și cîte un bătrîn bărbos, care ține, asemenea lui Mihai Șora, să fie pe placul nepoțelelor cu blugi rupți în genunchi pe post de minijupă, sau mai precis ca să fie cool. Dacă din nenorocire dau să trec peste fîșia cu care i-a împroprietărit Sorin Oprescu, fără a aștepta ca stopul să fie pe verde, dracu m-a luat. Un proletar digital, trecînd pe trotinetă, se oprește, și dacă nu mă bate, atunci sigur mă înjură. Nu pentru că am încălcat regulile de circulație pe arterele destinate trotinetelor, ci pentru că l-am deranjat pe el, proprietarul fîșiei, din drumul său către viitorul de corporatist pe trotinetă. De la un timp pot fi văzut cu un rucsăcel în spate. Nu pentru că aș vrea să fiu și eu cool, ca și Mihai Șora, ci pentru că nu-mi încap în valiza pe rotile, pe care o tîrăsc în dimineața și seara pe traseul casă-bibliotecă și invers, cărțile și manuscrisele în lucru.

După ce-am schițat portretul proletariatului digital, cineva, care a studiat și studiază tineretul, cum le ziceau legionarilor, în interbelic, politicienii și ziariștii lingușitori cu viitorul patriei, mi-a semnalat că o altă caracteristică a proletariatului digital e refuzul unui text care depășește proporțiile unui SMS. Un taximetrist mi-a zis că un astfel de reprezentant al proletariatului digital, suindu-se în mașină, era să fie lovit de dambla văzîndu-l că citește o carte. Cum adică? s-a întrebat junele, cu uluirea băștinașilor din America Latină la vederea spaniolilor pe cai, posesori astfel ai patru picioare, în loc de două, dumneavoastră chiar citiți?

E limpede că viitorul e al SMS-urilor, care vor înlocui romanul și al emoticoanelor, care vor înlocui sensul minim al textului pînă nu demult descoperit cu ajutorul culturii.
Cel care mi-a înfățișat acest viitor în care A fi sau nu a fi, strigătul metafizic al lui Hamlet, se va pricopsi cu un emoticon menit a avertiza că e vorba de ceva serios și nu de o glumă de team building, ne-a căinat pe noi, aștia bătrînii, care mai credem, ca și cronicarul, că nu există mai dulce zăbavă decît cetitul cărților. Eu însă cred că proletarii digitali trebuie căinați. Nici nu știu ei de ce mare, uriașă fericire se lipsesc:
Cea de a se cufunda în lectura unui text cu beatitudinea cu care Seneca s-a cufundat în apa caldă din baie după ce și-a tăiat venele.

Eu, de exemplu, cînd am terminat de scris despre proletariatul digital, am simțit nevoia, o nevoie ca o dulce durere, de a reciti din publicistica lui Marin Preda. Și în chiar primele pagini din Imposibila întoarcere, am dat peste această trăsătură de esență a noastră, a românilor, cea de a le aranja pe toate. Pentru cei cărora, spre uluirea proletariatului digital, le mai place să citească, le ofer această bijuterie care e tableta Reflecții asupra prezentului, publicată de Marin Prea întîia oară în Luceafărul din 3 octombrie 1970:

„În zilele noastre o țară în care locuitorul ei cîștigă mai puțin de o sută de dolari pe lună este numită cu dispreț țară subdezvoltată. Cum ai spune despre un om a cărui inteligență nu răspunde la un anumit test că a întîrziat mintal! Cine a hotărît să fie numite astfel majoritatea popoarelor lumii? Și cine a decis ca suta sta de dolari să devină, pentru un imens număr de oameni, o obsesie? Oare înainte de apariția acestei sute de dolari oamenii nu trăiau fericiți?

Un poet spaniol din generaţia mea, pe care l-am cunoscut fugitiv aici la noi, avea fruntea încreţită de o nelinişte şi indignare care i se întipăriseră pe figură parcă pentru totdeauna. Şedea la masă şi abia se atingea de feluri, în timp ce colegii săi români, spre a nu-şi desminţi latinitatea, erau sau păreau veseli nevoie mare, ca şi cînd ar fi vrut să spună că alţii au motivele lor să-şi încreţească frunţile, în timp ce noi, le «aranjăm» noi pe toate şi n-avem de ce să ne îngrijorăm. Recunosc că filozofia asta nu e lipsită de temei, deşi ar trebui puţin reconsiderată. «Aranjarea» asta ne costă, în momentele de răscruce, vieţi omeneşti. Asta nu mai e «aranjament», ci tragedie. Mi se poate răspunde, printr-un eseu filozofic, că e o trăsătură specifică a poporului nostru să ocolească denumirea dezastrelor şi să facă haz de necaz. Da, aşa este. Numai că pe spinarea acestei filozofii unii dintre noi am prins obiceiul să facem haz şi cînd nu e cazul, şi atunci cînd treburile ne aşteaptă şi gunoiul s-a adunat maldăr la uşă şi nu mai putem ieşi din casă. Ce mai e de rîs într-o asemenea situaţie?

Să revin însă la spaniol. «Domnule, a început el cu o grimasă parcă de disperare, după ce i-am pus o întrebare pe care o pun adesea străinilor: care e situaţia ţăranilor din ţara lor? Domnule, eu sunt ţăran de origine şi vara asta am petrecut-o la ai mei. Sînt indignat…: nu-i mai recunosc. Îşi pierd demnitatea. Mîndria lor… îşi pierd mîndria! Nu mai muncesc ca să-şi cîştige existenţa, ci ca să-i întreţină pe străini… Să cîştige dolari! Citesc în presă că îşi oferă la cele mai scăzute preţuri din lume camerele lor, peisajele lor, potecile şi mormintele lor. Îşi dărîmă frumoasele lor case şi construiesc peste ele altele, care seamănă cu hanuri… infame hoteluri… birturi şi industrii, pentru ca posesorii de dolari din întreaga lume să vină la ei, să se simtă în largul lor şi să mai vină şi la anu… Sînt revoltat, domnule… Sînt gonit din propria mea ţară… Sînt un om fără ţară, n-am unde să mă mai duc…»

Şi poetul spaniol se opri din vorbit şi expresia chipului său deveni tragică. O simpatie adîncă mă năpădi pentru el, cu toate că-mi dădeam seama că în starea sa de spirit era şi ceva din exagerarea donchişotească a vestitului hidalgo. Încercai deci să-l aduc pe terenul realităţilor. «Domnule, îi spusei, înţeleg că o mare ruşine s-a abătut asupra plaiurilor dumneavoastră natale. Dar în schimb puteţi fi mîndri că aţi scăpat în felul acesta de o altă ruşine, poate mai mare: nu mai sunteţi subdesvoltaţi. Am citit recent că Spania a depăşit nivelul fatal şi a intrat în rîndul ţărilor ai căror locuitori cîştigă mai mult de o sută de dolari pe lună. Gata! Aţi cîştigat! Sînteţi desvoltaţi! Victorie! Ruşinea a fost spălată. Mîndria spaniolă»…

Dar tragicul poet, după ce mă ascultase cîteva clipe şi pesemne dîndu-şi seama că i se cîntă acelaşi cîntec pe care îl auzise şi răsauzise pînă la saturaţie, îşi întoarse privirea în sine şi încetă să mai fie atent la spusele mele”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

32 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de sîmbătă, 16 martie 2019”

  • Iacata , a aparut moralista tefelista Roxula , s-o dea pe opinii ,desi gurile rele au dat ca sigur ca s-a aruncat de la etaj , cica-i asta-i trendul sorosist :azi in Timisoara , maine-n toata tara .Pasamite a scapat , ordinul fiind sa se azvarle musai in functie grad ,la nivelul ei i s-o fi impus parterul drept trambulina , sau o fi fost prinsa in ula de Jirpula ,confrate de cruce in tembelism , ce tocmai ciclea prin zona , marturie stau boasele umflate ,expuse mediatic ca trofeu de pitifelnic .

  • Iacata , a aparut moralista tefelista Roxula , s-o dea pe opinii ,desi gurile rele au dat ca sigur ca s-a aruncat de la etaj , cica-i asta-i trendul sorosist :azi in Timisoara , maine-n toata tara .Pasamite a scapat , ordinul fiind sa se azvarle musai in functie grad ,la nivelul ei i s-o fi impus parterul drept trambulina , sau o fi fost prinsa in ula de Jirpula ,confrate de cruce in tembelism , ce tocmai ciclea prin zona , marturie stau boasele umflate ,expuse mediatic ca trofeu de pitifelnic .

  • Care-i deosebirea dintre proletariatul muncitor și cel digital!? E la fel ca la jocurile cu fise, când treci de la ștangă la păcănețe!

  • Rareș Bogdan a fost numit, la mișto, de către kwj, DOMNUL NUMBER ONE ! JA, ja, jaaa !
    Începe să fie din ce in ce mai clar al cui joc îl face !

  • După ce bulgarii ne-au informat despre prezența teroristului autor al atacului de la Christchurch, in România, in două rânduri, respectiv 2016 și 2018, s-au trezit și cei de la SRI să înceapă o ‘anchetă’ privind activitatea lui în țara noastră !
    In 2018 el a ‘participat’ chiar la … parada de 1 Decembrie !

  • ¨Dacă ați văzut filmulețul antreprenorului care a făcut un metru de autostradă, ați sesizat, probabil, că el vorbește, la început, despre legea dată de parlament pentru construirea autostrăzii unirii. Și pleacă să vadă dacă au început lucrările. Doar că pleacă spre București. Autostrada votată în parlament este între Iași și Târgu Mureș.¨
    Patrick André de Hillerin

    • Dar nu (va) trece nici pe … centura Bacăului, cum a prezentat ‘prolema’ PSD-ul ! Lăsând la o parte poza copy-paste !

      • Bravo, ba!! Mai ai frati, sau doar cele 14 nick-uri??

        • N-am, bă, dar văd că tot insiști, ca prostu’ ! Poate tu ai mai multe, man !
          Stai in banca ta, cu ciocu’ mic, că-i mai bine !

          • In ambele postari ai raspuns ¨off topic¨.. In prima, dovedesti ca nu ai simtul umorului nici cat o bordura, in a doua am eu senzatia, sau ma ameninti??

          • Dac-aveai, tu simțul umorului, nu mai întrebai, n’așa ?

  • Sa comenteze cib! El este frate de… texte cu spaniolul ofensat. Si expert pe aceasta tema.
    Hai, cib, spune tot! Înca si înca… pâna le intra bine românilor în cap ca ei nu au nicio vina ca nu le merge bine. Multinationalele, UE, agenturile straine, dusmanii lui Dragnea etc., bata-i vina!

    • domi
      Ba da, romanii sunt de vina. Romanii ca tine!

      • De ce sunt de vină ?
        Fiindcă locuiesc in România ?
        Fiindcă nu știu să-și exprime nemulțumirile decât pe rețelele de socializare, sau, eventual, prin cârciumi ?
        Fiindcă ies în stradă doar când sunt „activați’, de la CENTRU ?
        Ce să-i faci ? Așa-i romanul !

      • cib, nu trebuie sa te superi, ci sa iti postezi ca de obicei textele împotriva UE si a imperialistilor care ne fura fara acceptul puterii politice de la noi, putere care nu este votata si sustinuta apoi de bobor si de media româneasca cea mai influenta.
        Strainii sunt de vina în Spania, vorba spaniolului din articol, tot strainii sunt de vina si la noi, vorba ta si a altora. Ne uitam la nivelul economic al Spaniei si la nivelul economic al României, la diferenta ca-ntre cer si pamânt. Aceiasi straini, doua popoare diferite. Se poate vedea cu ochiul liber ca diferenta economica vine de la diferenta dintre natii, si nu din în alta parte.
        Spaniolii au construit autostrazi în exces, ai nostri nu au construit nicio autostrada. De vina este UE si imperialistii mondiali, nu-i asa?!

        • „sunt”, nu „este” – în ultima fraza

        • domi
          Nu ti se pare ciudat ca in singura tara din Europa care are o institutie cica specializata de lupta impotriva coruptiei, nu se mai construieste nici un mm de autostrada? Sau poate crezi ca prin alte tari nu se dau spagi la construirea de autostrazi? Oho, se dau si inca cum. Doar ca aia prefera sa aiba sosele nu detinuti. Pricepi cum vine chestia?

          • cib, ciudateniile românesti sunt proverbiale, dar ar fi culmea sa zicem ca Guvernul nu construieste autostrazi din cauza DNA-ului.
            Deci sugerezi tu ca fara dare de mita nu se pot construi autostrazi?!

          • domi
            In tarile cu apa calda spaga se numeste comision si e legalizat iar traficul de influenta se numeste lobby si de asemenea e legalizat. Oare de ce nu e voie si in Romania?

          • cib, m-ai dat gata! Pai, sa facem un referendum în favoarea spagarilor, sa avem si noi autostrazi! Te asigur ca nici cu spaga aprobata la un anumit nivel nu va fi bine, pentru ca spagarii români nu se murdaresc cu spagi „normale”, astia vor sa suga mereu mult mai mult decât ar fi „normal”. Sa aiba ei si fameliile lor, câteva generatii.

          • domi
            Ce spun eu si ce intelegi tu! In toata lumea, constructiile de autostrazi si in general toate afacerile se fac cu firme dedicate si se misca multi bani pe langa. Sau crezi ca acolo se fac licitatii pe bune? Poate aia mici de la gradinita s-o creada. Daca ai sa te uiti si in presa straina ai sa vezi ca prin State si chiar si in vestul european, exista concerne care acum sunt cercetate pentru „atentiile” oferite in tarile sarace cu scopul de a le penetra pietele. Dar la aia totul se termina cu amenzi si firmele merg mai departe. Cu aceleasi obiceiuri.

          • cib, am înteles perfect ce ai zis tu. Ok, avem lipsurile pe care le-ai amintit, avem situatii vitrege pentru încheierea contractelor de constructie a autostrazilor, dar de aici si pâna la lipsa cu desavârsire a autostrazilor la noi, este ceva de neînchipuit pentru orice om sanatos la minte.
            Si asa, ne întoarcem de unde am pornit. Guvernantii români, cei votati de majoritatea românilor, ar fi trebuit sa aiba grija de crearea tuturor conditiilor pentru constructia de autostrazi si de toate cele, dar pe ei i-a durut în cot. Concluzie inevitabila, românii sunt principalii vinovati pentru toate relele care li se întâmpla. Toate cele bune.

          • cib, toate cele bune tie, ca sa nu se înteleaga altceva.

        • Da ba , ca ciordesc 40 miliarde de coco anual , de unde bani de autostrazi ; i-a intreba-l pe Ponta cum i-a interzis Coldea sa se apuce de Buc-Brasov , altfel mergea la bulau , crezi ca Coldea , care abia se screme sa vorbeasca , hotara asta , era ordin din afara , ca daia sunt imperii , ei hotarasc . Stii tu cumva ca Valahia sa fi fost vreodata imperiu ? , in schimb Spania cam da , inlcusiv Olanda , cat doua judete ,a avut colonii , cam aici e diferenta , ca doar n-or fi aia prosti sa le facem concurenta , ei dau bani de orice , numai de produs babuini ceva nu .Cand tara asta a avut ceva bruma de suveranitate , a construit in 30 de ani cati alti in 100 , la vremea aia , plus ca este singura din istoria de 6 mii de ani are si-a platit datoriile , adica mai pe capul tau , cand a fost lasata , a facut , in rest aia de afara , cu cozile de topor gen tu , au inventat fel si fel de dusmani interni , tocmai ca sa nu se faca .

          • Da, ba, doar ca strainii care fac sau care ar vrea sa faca afaceri în România sunt interesati sa avem si noi autostrazi, de unde rezulta clar ca buba principala vine din interior, bagaciosule!

        • cib, toate cele bune tie, ca sa nu se înteleaga altceva.

          • domi
            Merci de urare!
            P.S. Strainii care au facut autostrazi la noi au facut chiar lucruri minunate. Ex: autostrada invizibila Bechtel si autostrada surpata. Ce mai, adevarate inventii in materie! Autostazi in Moldova n-o sa vezi pentru ca Basarabia nu e o piata interesanta iar in Ucraina sau Rusia se poate ajunge si pe alte cai directe! Deci UE nu e interesata. Dar joaca comedia ca da bine la naivi!

          • Da, da. Bechtel si-a batut joc, tot cu ajutorul autoritatilor române.
            Eu nu vad autostrazi nici în Transilvania, care este mai „interesanta” decât Moldova. Asa ca… zic QED si pun punct.
            A+

          • Ba , de la a fi interesati pana a se vrea si a se face autostrazi e cale lunga , care poate fi scurtata cu donarea catre olandezi a portului Constanta , altfel au interes sa nu se faca , si nu se va face , indiferent cine latra , gen sa fie bine ca sa nu fie rau .

  • GS, n-are bre nicio cârpă cascopitecul in zona inghinală, e șaua de la bicigletă, bagată-n chiloti, ca n-a avut omu´ alta idee pentru antifurt. Iar dintii lipsă e de la criblură, când se râde la masinele care-l depăsesc.. 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *