Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Marius Tucă Show (partea I). Ion Cristoiu: Cred că preşedintele României e decis de acum un an, dar noi nu ştim

Cu un prilej despre care nu-mi amintesc mare lucru am reprodus o fotografie care mă surprinde în holul Antenei 1, împreună cu Marius Tucă, înainte de a intra în emisiunea Milionarii de la miezul nopții, primul talk show realizat de Marius Tucă, punct de hotar în televiziunea postdecembristă, pentru că din acel moment începe destinul spectaculops al unuia dintre cele mai frecventate genuri de jurnalism video.

Fotografia respectivă dă seamă de un adevăr:
Am fost un invitat aproape permanent al taifasurilor celebre puse la cale de Marius Tucă la Antene. Deși interviurile luate mie de Marius Tucă au fost puține, totuși, de a lungul istoriei întruchipate de talk show-urile lui Marius Tucă între noi doi s-a format o chimie. Această realitate se vede cu prisosință în interviul de două ore și 20 de minute, luat de Marius Tucă luni, 22 aprilie 2019, sub titlul Pe contrasens cu un istoric al clipei în studioul Smart Tv, și difuzată în trei părți, miercuri, 24 aprilie, joi 25 aprilie și vineri 26 aprilie pe mediafax.ro, gandul.info, miscarea de rezistenta.ro și smartfm.ro.

În mai multe rînduri am semnalat că despre talentul de ziarist al cuiva îmi dau seama după cum reușește să realizeze cu mine un interviu de excepție. Asta deoarece mă număr printre cei care dau răspunsuri interesante doar la întrebări interesante. Interviul luat mie de Marius Tucă, la zece ani de la interviul luat cu prilejul împlinirii vîrstei de 60 de ani, rămîne un document istoric realizat de un istoric al clipei – Marius Tucă – cu un alt istoric al clipei : Ion Cristoiu.

Găsesc necesar să reproduc acest interviu și pe cristoiublog.ro, în trei ediții. Pentru aceste zile de sărbătoare poate fi o lectură de lucru.

Marius Tucă: Bun găsit, oameni buni la o nouă emisiune Marius Tucă Show, la Smart TV. Sigur că se întreabă foarte multă lume ce înseamnă Smart TV. Este un proiect care este în facere, nu aş putea spune în chinurile facerii, că nu se chinuie nimeni. Până una alta urmăriţi emisiunile pe Mediafax.ro, gândul.info, miscareaderezistenta.ro, până când se va întâmpla ceea ce trebuie să se întâmple, adică să obţinem o licenţă de la CNA şi să ne vedeţi pe cablu aşa cum se văd toate celelalte televiziuni. Dar despre asta o să mai vorbim. Invitatul meu în această seară este domnul Ion Cristoiu. Bună seara, bine aţi venit.

Ion Cristoiu: Bună seara. Ce e aia ”Mişcarea de rezistenţă”?
Marius Tucă: Mişcarea de rezistenţă nu are legătură cu rezistenţa din munţi, e un site, care se cheamă chiar aşa miscareaderezistenta.ro.
Ion Cristoiu: E în legătură cu #Rezist?
Marius Tucă: Nu, nu, nu. Nu are nicio legătură.
Ion Cristoiu: Păi şi împotriva cui rezistaţi?
Marius Tucă: Împotriva prostiei, prostiei revărsate şi aşa mai departe.
Ion Cristoiu: O să-l citesc.
Marius Tucă: E o mişcare plecată de la Jurnalul Naţional pe vremuri când dumneavoastră colaboraţi la noi, dar nu aveaţi timp să ne mai citiţi şi pe noi. Că abia vă citeaţi pe dumneavoastră.
Ion Cristoiu: Nu, pe mine nu mă citesc niciodată. Şi nu mă uit la televizor unde sunt înregistrat că mă enervez.
Marius Tucă: Şi eu la fel. Niciodată nu mă uit la înregistrări şi acum suntem în postura în care o să facem emisiuni live şi nici atunci nu ne mai uităm nici în camera de previzionare. Dar ăsta este un exerciţiu pe care îl recomand jurnaliştilor mai tineri, sau tuturor, să-l citească pe Ion Cristoiu pentru că e o voce cu totul aparte în peisajul presei. Şi asta se întâmplă de 30 de ani.
Ion Cristoiu: De 51 – 52 de ani.
Marius Tucă: Vorbesc de democraţie.
Ion Cristoiu: Şi înainte se făcea presă aşa că…
Marius Tucă: Bineînţeles că se făcea şi înainte presă. Dar cred că în ăştia 30 de ani aţi scris în fiecare zi.
Ion Cristoiu: Aşa e.

Am greşit şi eu. Prin anii ’90 cred că am fost prea pătimaş faţă de Ion Iliescu

Marius Tucă: Toţi aceşti 30 de ani? Sau au fost perioade în care nu aţi scris? Foarte mici. Putem spune sau putem presupune că aţi scris în fiecare zi vreme de 30 de ani. Şi? La ce v-a folosit?
Ion Cristoiu: O pierdere de vreme. La nimic. Nu mi-a folosit la nimic. Poate….acum este un proiect cu Editura Mediafax, culmea, este un proiect pe care Adrian Sârbu îl avea mai vechi, înainte de a avea el problemele, şi anume să public opera mea publicistică, nu cea de proză, de scriitor, pentru fiecare an un volum. Deocamdată avem ’90, ’91 şi ’92.
Marius Tucă: Pentru fiecare an din cei 30. Se fac 30 de ani.
Ion Cristoiu: Eu, oricum, lipsit de modestie, nu lipsit că oricum nu mă înfoiez….
Marius Tucă: Lăsaţi că vă fac eu, vă ridic aici o …
Ion Cristoiu: Merită citite şi mai ales cele ’90, ’91, ‘92, pentru că în primul rând scriam mult mai bine, scriam mult mai scurt, aveam mult mai multă forţă, cred că eram mult mai entuziast, aveam mult mai mult talent – între timp l-am pierdut – fiecare început, fiecare editorial are o poveste despre ce s-a întâmplat. Dacă vrei să vezi istoria în mişcare, chiar şi eu mă uit la unele editoriale şi zic: ia uite măi, cum comentam eu atunci şi ce s-a întâmplat ulterior.
Marius Tucă: Interesantă asta cu talentul care se pierde pe parcurs. Există scriitori mari care şi-au pierdut talentul pe parcurs? Au ars repede?
Ion Cristoiu: Eu mă refer la publicistul Ion Cristoiu. Ba eu spun că nu sunt publicist, sunt autor de proză politică, deşi am şi opere, am şi proză, cred că 3 sau 4, nici nu mai ştiu nici eu câte, şi critică şi eseuri. Cred că în multe din aceste articole se regăseşte proză. Dar, e foarte interesant, citesc în aceste zile 4 publicişti, 10 file pe zi.
Marius Tucă: Publicişti români?
Ion Cristoiu: Publicişti mari din istoria noastră. Unu: Caragiale…
Marius Tucă: Din toate timpurile, adică.
Ion Cristoiu: Da. Dar numai 10 pagini. Am o normă, ca la prăşit. 10 file Ion Vinea, 10 Arghezi şi 10 Nae Ionescu. Ce-am descoperit eu la Ion Vinea şi-mi dau seama că şi eu, mai mult ca sigur, aş fi păcătuit. El era înverşunat anti-PNL, anti-Brătieni. ’19, ’20, ’24, şi avea tot felul de …. Unu: cam semăna cu Rareş Bogdan, era aşa, isteric…
Marius Tucă: Aoleu!
Ion Cristoiu: Nu, isteric însemnând: Brătienii, care fac rău, şi sunt nişte….
Marius Tucă: Cum face acum despre PSD, Rareş Bogdan.
Ion Cristoiu: Da, da, în sensul ăsta am zis. Doi: considera că PNL-ul s-a terminat, şi era în 1919 şi ei au guvernat până în 1928…
Marius Tucă: În 1927 s-a dus Brătianu, săracul.
Ion Cristoiu: Da. Şi mai ales era nedrept, domnul Marius Tucă. În ura lui faţă de Ionel Brătianu, apropos de gazetărie, prestaţia lui Brătianu la Conferinţa de Pace de la Paris, care a fost una extraordinară, naţională, patriotică, au făcut-o ţăndări. Fără să ştie că-l voi citi eu acum şi voi spune: Băi, ce idiot era.
Marius Tucă: Simt că-mi scapă emisiunea din mână, domnul Cristoiu. Trebuia să începem să vorbim despre femei.
Ion Cristoiu: Dar chiar am spus un lucru extraordinar pentru presă.
Marius Tucă: Dacă începem cu Brătianu şi perioada interbelică ne pierde publicul. Glumesc, desigur.
Ion Cristoiu: Am spus că ziaristul are o mare problemă. El este istoricul clipei, nu ştie ce se petrece mâine, se aruncă şi zice…
Marius Tucă: E adevărat. Ştiţi, un ziar este o pâine până la urmă.
Ion Cristoiu: Şi spune: Liviu Dragnea e mort. De unde ştie?
Marius Tucă: Şi dumneavoastră credeţi că vă încadraţi aici?
Ion Cristoiu: În unele am greşit şi eu.
Marius Tucă: De câte ori aţi scris cu ură? Pentru că vorbeaţi adineauri de Ion Vinea că scria cu ură.
Ion Cristoiu: Prin anii ’90 cred că am fost prea pătimaş faţă de Ion Iliescu. Acum am mai…
Marius Tucă: Ion Iliescu, care acum este inculpat.
Ion Cristoiu: Da, da. Să trecem la…
Marius Tucă: La ce vreţi să trecem? Subiectul ar fi Rareş Bogdan, că tot am ajuns aici.
Ion Cristoiu: Subiectul este ziaristul ca istoric al clipei
Marius Tucă: Nu, asta discutăm 5 ore împreună că amândoi am condus gazete.
Ion Cristoiu: Gata, gata să preiau eu conducerea emisiunii.
Marius Tucă: Deja aţi preluat-o. Asta nu mă deranjează deloc. Pentru că o să tai la montaj masiv.
Ion Cristoiu: Am dat o lovitură de stat, ca şi Iliescu. Am dat o lovitură de stat.
Marius Tucă: Rareş Bogdan. E un caz. Vorbim de presă, de istoricul clipei, un ziarist până la urmă, care a făcut televiziune în ultimii ani, el a şi scris într-o perioadă la Cluj, acolo, şi iată, dintr-o dată propulsat. Nu-mi aduc aminte după 1989 cineva să fi fost propulsat la modul ăsta. Adică locul I pe listele unui partid.
Ion Cristoiu: Apropos de activitatea lui de gazetar, pot să vă dau o veste proastă?
Marius Tucă: Vă rog, sunt aici.
Ion Cristoiu: Domnul Rareş Bogdan şi-a scos o carte de publicistică de la Cluj, prefaţată de mine. E în librării, dar el nu o recunoaşte că ar fi prefaţată de mine. Nu mai vorbeşte de ea deloc.
Marius Tucă: Asta mi se pare o prostie. Cartea rămâne, până la urmă care este problema?
Ion Cristoiu: Am dat un exemplu. El e politician.
Marius Tucă: Mai sunteţi de acord cu ce aţi scris în acea prefaţă?
Ion Cristoiu: Da, pentru că am făcut şi unele observaţii, mă refeream la gazetarul de atunci, nu mă refeream la…
Marius Tucă: Am înţeles.
Ion Cristoiu: E un caz.
Marius Tucă: E un caz grav? Pentru presa din România? Că trebuie să discutăm asta. Sunt mulţi colegi care au dezertat, da? Înseamnă că dintotdeauna oamenii ăştia care ajung acolo au vrut să facă asta, şi în perioada în care au fost gazetari au fost ….
Ion Cristoiu: În cazul lui Rareş Bogdan garantez că a vrut să facă asta, el se pregăteşte de vreun an.
Marius Tucă: Doar de un an?
Ion Cristoiu: Se pregăteşte să intre în politică. Eu şi pe dumneavoastră v-aş sfătui.
Marius Tucă: Da? Mulţumesc mult. Eu întrerup emisiunea şi …
Ion Cristoiu: Nu, nu, nu. Staţi să vă spun de ce.
Marius Tucă: Eu sunt foarte dur, să ştiţi.
Ion Cristoiu: M-a întrebat cineva, nu spun nume, o vedetă, aşa la cumpăna…
Marius Tucă: Cumpăna dintre ani…
Ion Cristoiu: La mijlocul vieţii, cum spunea Dante, şi i-am spus următorul lucrul: bun, şi de acum înainte ce-o să faci? O să mai faci încă o emisiune, şi încă o emisiune … şi?
Marius Tucă: Ah, şi îi spuneaţi să intre în politică.
Ion Cristoiu: Da. Măcar acolo e o provocare. Am zis eu. Eu nu fac asta. Acum, fie vorba între noi, eram şi viclean că voiam să scap de el.
Marius Tucă: Da. Ca şi cu mine. Şi de mine vreţi să scăpaţi. Dar nu aveţi nicio şansă.
Ion Cristoiu: S-ar putea….eu nu neg din start, cum fac foarte mulţi confraţi, posibilitatea ca un ziarist să ajungă chiar preşedintele României.
Marius Tucă: Da, vorbim de cazul ucrainean acum. Din ce se întâmplă în Ucraina. Bun, dar e un caz grav pentru presa din România? Sau pentru televiziune, cum vreţi?

La alegerile prezidenţiale, Rareş Bogdan m-a scos din joc fără să-mi spună de ce

Ion Cristoiu: E atât de proastă presa din România…
Marius Tucă: Adică nu mai contează?
Ion Cristoiu: Ar fi meritat discutat dacă am fi avut un club de discuţii despre presă.
Marius Tucă: Domnul Cristoiu, sunteţi necruţător. Cu Rareş Bogdan aţi cochetat, aţi fost într-o relaţie, nu ştiu dacă de prietenie, dar de colaborare aş putea spune exemplară.
Ion Cristoiu: După asta l-am înjurat.
Marius Tucă: Asta vreau să spun. După ce aţi fost într-o perioadă de colaborare, să spunem, chiar exemplară, aţi schimbat cumva mersul scrisului în ceea ce-l priveşte. Ba chiar l-aţi atacat foarte dur, aş putea spune. De ce? S-a schimbat el? V-aţi schimbat dumneavoastră? S-a schimbat lumea?
Ion Cristoiu: Pentru că, să fac o dezvăluire, la alegerile prezidenţiale m-a scos din joc fără să-mi spună de ce. Atunci, între cele două tururi…
Marius Tucă: Ah, a zis că nu mai are nevoie de dumneavoastră. Dar la un interviu aţi participat, mi-aduc aminte foarte bine.
Ion Cristoiu: Nu după primul tur. Eu în seara primului tur…
Marius Tucă: Nu, nu, nu. În primul tur aţi participat, aţi avut emisiune împreună.
Ion Cristoiu: Nu, înainte de primul tur.
Marius Tucă: Şi după care v-au spus… de ce să fi făcut asta?
Ion Cristoiu: Să spun de ce. În seara primului tur, oricine s-ar fi uitat la emisiunea respectivă, în speţă Victor Ponta sau consilierii cărora le dădea bani şi-ar fi dat seama că ceva este în neregulă. Eu am dezvăluit diversiunea cu diaspora. S-a întâmplat aşa: Rareş Bogdan ne-a chemat pe mai mulţi să discutăm primul tur. Rezultatele. Şi, din nenorocire pentru el, eu nu eram lângă el. Eram mai încolo. Şi începem noi, eu neştiind piesa, interesant că eu de foarte multe ori cad într-o piesă fără să-mi dau seama, şi eu discutam cum e cu primul tur, cu rezultatele, şi la un moment dat Rareş Bogdan zice: staţi un pic, problema este la ambasade. Bun, l-am lăsat 4, 5 minute să transmită. Nu am apucat să iau cuvântul să zic: şi, pe locul doi s-a clasat…pe locul trei s-a clasat…Zice: problema e că acum demonstranţi se îndreaptă către Ministerul de Externe, noi avem acolo o …
Marius Tucă: Un car de reportaj…
Ion Cristoiu: Hopa! Când am auzit cu carul ăla….cum aveţi voi acolo, am zis eu?
Marius Tucă: Şi nu avuseserăţi până atunci habar că se poate întâmpla sau că se va discuta despre ce se întâmpla la ambasade?
Ion Cristoiu: Păi nu ştiam, de aia ghinionul meu. Şi atunci ei au decis, după acea emisiune, unde dacă Ponta se uita vedea că acolo se vedea din…pentru că, de exemplu, Rareş Bogdan zice: Şi acum, va fi acolo….unul….
Marius Tucă: Dar unde avea loc discuţia asta?
Ion Cristoiu: În studio. Noi eram în studio, ca şi cum m-aţi invita dumneavoastră.
Marius Tucă: Era live totul.
Ion Cristoiu: Ca şi cum şi eu nu ştiu piesa. Şi la un moment dat să sune, nu ştiu, Udrea, zic şi eu. Să zicem un mare adversar.

Eu am un mare ghinion, nimeresc în piese fără să-mi dau seama, ca prostul

Marius Tucă: Nu ştiu. Eu nu am jucat niciodată în vreo piesă, nu am aranjat niciodată o chestie de genul ăsta.
Ion Cristoiu: Eu v-am spus, dacă tot e să conduc eu emisiunea…
Marius Tucă: Da, da.
Ion Cristoiu: Eu am un mare ghinion, nimeresc în piese fără să-mi dau seama, ca prostul. Prima piesă în care am nimerit ca prostul a fost momentul plânsului.
Marius Tucă: Plânsului de la prezidenţiale.
Ion Cristoiu: Plânsul lui Băsescu.
Marius Tucă: Înainte de prezidenţiale. Hai, acolo, serios. Aia era clară, ce? Îl ştiam foarte bine pe Băsescu. Nu plânge nici, nu a plâns nici când a murit…
Ion Cristoiu: Staţi că eu eram în direct la prostul. Am nimerit în direct, eram la Realitatea, şi era cred că şi Mircea Dinescu.
Marius Tucă: Când l-a luat pe Stolojan de mână şi…
Ion Cristoiu: Da, şi eu am zis, în direct: Domnule, mă luaţi peste picior? Cum adică să plângă?
Marius Tucă: Ah, v-aţi nimenit, nu că aţi fi crezut vreo clipă în lacrimile lui.
Ion Cristoiu: Da, m-am nimerit. Eu am zis aşa: eu nimeresc, sunt invitat, dar ăia nu-mi spun: măi, fii atent că e o piesă.

Diaspora au pus-o la cale ”băieţii” pentru a justifica diferenţa aia uriaşă între turul I şi turul II

Marius Tucă: Cine a pus la cale diaspora, atunci, în 2014?
Ion Cristoiu: După părerea mea au pus-o la cale ”băieţii” şi nu ca să aducă lumea la vot, pentru că nu a venit lumea la vot, ci pentru a justifica diferenţa aia uriaşă între …
Marius Tucă: Turul întâi şi turul doi.
Ion Cristoiu: Da. Asta am vrut să spun că în cazul de faţă…şi apoi nu m-au mai invitat, adică, mă rog, Rareş o să spună o dată, când o să-şi scrie memoriile …
Marius Tucă: A primit ordin, sau ce?
Ion Cristoiu: Nu mi-au zis, că ei nu-mi spun, nimeni nu spune.
Marius Tucă: Dar el?
Ion Cristoiu: Nu ştiu, la un moment dat trebuia să mă cheme, eu făceam în fiecare emisiune, nu ştiu, miercuri, de regulă venea maşinăria, să vină maşina cutare, am văzut, am stat acasă, dar nici eu nu am sunat că mi-am dat seama, am mirosit că e ceva în neregulă…
Marius Tucă: A fost aşa, o înţelegere tacită până la urmă.
Ion Cristoiu: Păi nu, că dacă eu întrebam când vine maşina… ( pentru transportul la emisiune, n.r.)
Marius Tucă: Nu mai venea niciodată. Dar de ce l-aţi făcut un politician isteric mai devreme?
Ion Cristoiu: Nu, am zis ca stil de ziarist.
Marius Tucă: Şi ca politician? Păstrează acelaşi stil?
Ion Cristoiu: Da, şi cred că va fi de mare succes.
Marius Tucă: Credeţi că va ajunge preşedintele PNL?

În momentul în care se va constata că nu are nicio şansă Klaus Iohannis, stăpânii lui îl schimbă mâine

Ion Cristoiu: Nu am nicio îndoială. Ba poate să ajungă şi preşedintele României. Ca să vă enervez.
Marius Tucă: Peste 5 ani, mai e mult până atunci.
Ion Cristoiu: Nu ştiu, nu ştiu.
Marius Tucă: Credeţi că ar fi contracandidatul lui Iohannis?
Ion Cristoiu: În momentul în care marele….
Marius Tucă: Nu are timp. Şef al PNL poate fi.
Ion Cristoiu: Păi, şi ce? Ăla de la Kiev a avut timp? În momentul în care se va constata că nu are nicio şansă Klaus Iohannis, stăpânii lui îl schimbă mâine. Mâine.
Marius Tucă: Are stăpâni? Haideţi, domnul Cristoiu, ce naiba?
Ion Cristoiu: Eeee….păi ce ăla de la … Porosenko nu are? Ce dracu!
Marius Tucă: Apropos, că vine asta şi vom vorbi despre alegerile prezidenţiale că avem atât de multe teme şi nu o să ne ajungă timpul, ca de obicei, lumea vrea feţe noi, de fapt, nu? De asta vorbiţi, că în România s-ar putea să se întâmple. Ce s-a întâmplat în Ucraina? Că aţi scris despre asta.
Ion Cristoiu: Ce s-a întâmplat în Ucraina s-a întâmplat cu Trump, şi el din afara sistemului, cu Beppe Grillo în Italia, cu tanti, cu doamna….doamna….nu am, ca dovadă că nici nu o ştiu, din Slovacia, ( Zuzana Caputova, preşedintele Slovaciei, n.r.), cu Macron…
Marius Tucă: Asta cu tanti sună bine.
Ion Cristoiu: Păi, nu ştiu… era o tanti.
Marius Tucă: O doamnă căreia aţi putea să-i spuneţi ”fă”, ca să ne aducem aminte de un editorial celebru care a costat mult.
Ion Cristoiu: Care era să mă coste casa. Bun. Şi atunci, dacă aţi observat, oamenii… Radu Portocală în cartea lui despre Macron, pe care am şi comentat-o, el numeşte aşa: el numeşte post-politic, adică au venit nişte generaţii, mai ales astea de pe internet, care vor nu feţe noi, nu, nu….cu cât eşti mai ageamiu, adică cu cât nu te pricepi mai mult, cu atâta…
Marius Tucă: Cu cât eşti mai novice, cu cât eşti mai nou, cu cât nu ai habar…
Ion Cristoiu: Da, cu atât ai mai mari şanse. Din două motive. Unu: eşti considerat că nu eşti cu ”gaşca”, toate partidele tradiţionale se duc…
Marius Tucă: Eşti în afara sistemului, de fapt. Trump aşa a câştigat.
Ion Cristoiu: Da.
Marius Tucă: Că nu-i dădea nimeni nicio şansă, aduceţi-vă aminte.
Ion Cristoiu: Da, dar….al doilea motiv mai puţin cunoscut este următorul: poporul, cum este şi domnul ăsta, actorul ăsta de comedie, vede în tine….se vede pe el. Zice: băi, dacă a ajuns ăla preşedinte, nu-i nicio problemă. De regulă, clasa politică de până acum sperie alegătorul. Ăla, care se duce numai pe acolo…
Marius Tucă: Trebuie unul care să semene cu ei, într-un fel, care nu a făcut parte din politică, care nu a făcut parte din sistem…
Ion Cristoiu: Şi care ajunge uşor fără să ştie politică. De regulă, şi la USR se întâmplă aşa, alegătorul ăsta tânăr, omul tânăr zice aşa: nu pot să intru în politică, acolo sunt ăia, Băsescu, Iliescu. Şi apoi zice: stai puţin că e unul Ghinea, uite măi că e ca mine.
Candidatul la Preşedinţia României va fi corespondentul lui Zelenski de la Kiev. După părerea mea va fi cineva care nu a avut de-a face cu politica, şi anume va fi Codruţa Kovesi
Marius Tucă: USR-ul este excepţia din punctul ăsta de vedere.
Ion Cristoiu: Şi USR-ul este expresia asta. Adică ei văd în partidul ăsta, se văd pe ei. Zice: măi, dacă a ajuns Chichirău.
Marius Tucă: E adevărat, dar Cioloş, Cioloş este totuşi unul care este din sistem dacă stăm să ne gândim.
Ion Cristoiu: Dar el nu este de la USR.
Marius Tucă: Nu e de la USR, dar au făcut o alianţă.
Ion Cristoiu: Dar nici el nu trece, nu din sistem, nu trece ca vechi.
Marius Tucă: Nu trece, e adevărat. Credeţi că Cioloş va fi candidat la preşedinţia României?
Ion Cristoiu: Nu. Va fi corespondentul lui Zelenski de la Kiev. După părerea mea va fi cineva care nu a avut de-a face cu politica, şi anume va fi Codruţa Kovesi.
Marius Tucă: Deci, până la urmă credeţi că va fi, va candida Codruţa Kovesi.
Ion Cristoiu: Dacă va primi ordin va candida.
Marius Tucă: Domnule, dar toţi trebuie să primească ordin în ţara asta? Ca să candideze?
Ion Cristoiu: Domnul Tucă, dumneavoastră credeţi că actorul ăla de comedie au venit americanii şi au zis: băi, poporul ucrainean ne-a făcut o surpriză. Hai, domnule mă luaţi peste picior? Sau vreţi să mă provocaţi?
Marius Tucă: Tocmai dumneavoastră sunteţi ăla care sunteţi….nu ştiţi, că de fiecare dată ne puneam întrebarea asta legată de o chestie clasică aveam un răspuns….normal. Dar punem întrebarea. Nu vă aduceţi aminte că la un moment dat spuneam de ce i-a dat ăluia amendă…nu ştiu cine era, ceva cu…şeful SIE.
Ion Cristoiu: Da, există. Ca să fiu agramat, una dintre cele mai virale chestii de pe internet am înţeles că este o întrebare de tip Cristoiu. Nu ştiu, era cu cocaina, am înţeles că a apărut poza mea şi zicea aşa, întrebare idioată de tip Cristoiu: Dar de unde avea marea cocaină?
Marius Tucă: Păi da, şi eu vă întreb atunci.
Ion Cristoiu: Am înţeles că am rămas faimos prin întrebările astea.
Marius Tucă: Bun. Dumneavoastră credeţi că serviciile, americanii sau cine vreţi, că vorbim despre teoria conspiraţiei, ajută.
Ion Cristoiu: Nu e o conspiraţie.
Marius Tucă: Actorul, da? Ca să nu zicem actoraşul cum se poartă la modă, actorul ăsta ucrainean era figura perfectă pentru a fi făcut preşedinte, să spunem, da?
Ion Cristoiu: Da, şi care să lase impresia că e nou.
Marius Tucă: Că e nou. De fapt, este şi el la ordin şi cineva l-a…
Ion Cristoiu: Ei au constatat, se constată, aţi uitat că sunt specialist în CIA, ştiu aproape tot, în operaţiuni desecretizate de ei.
Marius Tucă: În ideea că ei îl identifică, ăsta este personajul de care avem nevoie, ăsta o să fie preşedintele, aşa cum s-a întâmplat şi cu revoluţia portocalie, ăsta-i omul.
Ion Cristoiu: Îl verifică.
Marius Tucă: Da. După care îl lansează în cursă.
Ion Cristoiu: Da, şi poporul mai trăieşte 5 ani în iluzia…până când…
Marius Tucă: Până când ajunge. Dar nu e o figură mesianică. Ştiţi că vorbeam de figuri providenţiale. Este doar ceva nou, apropos de ce spuneaţi.
Ion Cristoiu: Nici Trump nu este figură mesianică.
Marius Tucă: E adevărat. Dar nici om providenţial.
Ion Cristoiu: Nu, nu om providenţial. Dar are o calitate, o trăsătură pe care o spune Portocală despre Macron: nu făgăduieşte nimic. Şi atunci, fiecare vede în el…în Ucraina am stabilit, ăia din Est unde sunt rusofoni au zis: ăsta e omul nostru că ştie ruseşte, tinerii au zis: e de-al nostru, că e cu bancuri, cutare…
Marius Tucă: Tânăr, actor de comedie.
Ion Cristoiu: Actor de comedie nu ştiu cât de bun e, poate ar trebui să vedem. Pro-occidentalii au zis: nu se poate, ca şi mine, să nu fie, să nu ştie….şi atunci ajunge preşedinte.
Marius Tucă: Cu atât mai mult că aţi avut remarca asta incredibilă, şi Porosenko şi Timoşenko au fost aruncaţi la lada de gunoi a istoriei, până la urmă.
Ion Cristoiu: E o lecţie extraordinară. Când vin turcii….puteai să fii….atenţie, dacă erai Ştefan cel Mare te respectau mai mult turcii decât dacă erai un domn fanariot.
Marius Tucă: Am înţeles. Şi Kovesi?
Ion Cristoiu: Mi se pare….
Marius Tucă: Se încadrează în ceea ce spuneaţi dumneavoastră, dar face parte din sistem. A fost procuror general, a fost şef al DNA.
Ion Cristoiu: Nu politician.
Marius Tucă: Ah, nu a fost politician.
Ion Cristoiu: Păi nu trece…nu e vorba de … nu sistem.
Marius Tucă: Ştiţi care e chestia? Dacă-mi spunea cineva acum câţiva ani m-aş fi enervat … acum nu mi se mai pare nimic nelalocul lui.
Ion Cristoiu: Eu nu am înţeles prin sistem cu S sistemul în sensul de ce înţelegem noi acum, binomul. Este vorba că clasa politică, şi ea e de vină, tradiţională, şi în România, e considerată un fel de gaşcă închisă, da? Dacă vrei să intri la…
Marius Tucă: Nu mai intră nimeni…
Ion Cristoiu: …la PSD, trebuie să te duci, să fii nepoata lui ăla, şi atunci e o mare problemă. Dacă partidele astea tradiţionale, uite că am devenit profet, nu se modernizează în sensul că nu dau drumul, în sensul că nu mai sunt din astea….ele sunt ierarhizate strict, da? Cum spunea la un moment dat Camil Petrescu.
Marius Tucă: Foarte greu pătrunzi în ele.
Ion Cristoiu: Dar şi în perioada interbelică erau, şi de aia au venit legionarii în ’37, erau gata gata să vină la putere.
Marius Tucă: Era o clasă politică anchilozată, încremenită, aceeaşi oameni.
Ion Cristoiu: O gaşcă în care nu intrai.
Marius Tucă: Şi o castă închisă.
Ion Cristoiu: După alegerile din 2016, măcar un partid, aţi văzut vreun partid de opoziţie, PNL, să vină nu ştiu, Titulescu, adică să vină unul nou, un mare intelectual, vedetă? Nu!

USL-ul s-a rupt pentru că ”băieţii” din păduri se tem întotdeauna de majorităţi zdrobitoare

Marius Tucă: De ce s-a rupt USL? Unde a avut loc ruptura dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta? Era o alianţă care câştigase cu 70% şi putea să facă orice în România.
Ion Cristoiu: USL-ul s-a rupt pentru că ”băieţii” din păduri se tem întotdeauna de majorităţi zdrobitoare. Cel mai bine ei, cei de la servicii, guvernează, îşi fac treaba, ca să folosesc o expresie improprie aproape, în momentul în care sunt majorităţi din astea, alcătuite…
Marius Tucă: Zdrobitoare?
Ion Cristoiu: Nu. Majorităţile zdrobitoare ale unui partid sau două partide îi omoară. Dar dacă sunt mai multe din alea cum era CDR sau guverne minoritare…
Marius Tucă: Le joacă.
Ion Cristoiu: Da, apelează la o grupare de acolo, care …
Marius Tucă: Bun, deci băieţii au făcut tot posibilul să destructureze, să spargă de fapt…
Ion Cristoiu: Asta a fost una. Şi a doua a funcţionat….paranteză: de aia nici nu cred că PSD va accepta vreodată ca Tăriceanu să fie candidatul lor ….
Marius Tucă: Asta e o problemă pentru că mi-aduc aminte că ani de zile s-a vorbit despre ideea ca să fie candidat Crin Antonescu şi până la urmă nu era adică întotdeauna mai era un pic şi era declarat candidat la preşedinţie şi nu a fost niciodată.
Ion Cristoiu: Păi cum să fie? Hai să luăm, normal.
Marius Tucă: Când ai 70% şi ai mai mari şanse tu, Crin Antonescu…
Ion Cristoiu: Păi şi ce, dacă eram Victor Ponta eram nebun să vină ălă la Preşedinţie şi să mă călărească, ca să mă exprim impropriu, da?
Marius Tucă: Păi cum îl călărea?
Ion Cristoiu: Dacă în momentul în care unul de aceeaşi culoare, Iliescu, da?, ajunge la Cotroceni…
Marius Tucă: Şi tot sunt probleme.
Ion Cristoiu: După anul 2000 a stat liniştit acolo, potrivit mandatului. Că aşa a avut mandatul al doilea. „Domn’le, la al doilea ăla, îţi aranjăm cu Vadim, te confrunţi cu Vadim în finală, îl baţi şi te duci matale prin ţările calde”.
Marius Tucă: Până şi Iliescu a primit… Dar toţi?
Ion Cristoiu: Da, domnul Tucă, pentru că suntem o ţară foarte importantă geopolitic şi trebuie să fii chiar… aş considera… aş avea o părere foarte proastă dacă marile puteri nu s-ar preocupa. Nu neapărat în fiecare zi.
Marius Tucă: Dar nu ne credem cumva buricul pământului mai mult decât e cazul?
Ion Cristoiu Nu noi, dar fiecare din asta, în funcţie de importanţă, Bulgaria nu e atât de importantă, noi suntem inportanţi…
Marius Tucă: Nu vine nicio veste din Bulgaria, nici măcar că au mai furat o maşină nu am mai auzit în ultimii ani.
Ion Cristoiu: Spun încă o dată. Avem o ţară numită Ucraina, nu România, mai importantă ca noi. Geopolitic, cutare. Şi deodată, poporul ăla, care a înnebunit, are de gând să aleagă, şi sondajele…, să aleagă un actor de comedie care, culmea, interpreta într-un serial preşedintele… Domn’le, chiar în halul ăsta, adică nici noi nu făceam aşa ceva. Şi CIA, MI6, că toată ziua nu fac altceva decât se uită…
Marius Tucă: Cu asta se ocupă.
Ion Cristoiu: Şi America, da? Comitetul ăla, National Council, ăla de securitate naţională, şi nu s-a dus unul la preşedinte şi i-a zis „alo, voi ştiţi că acolo ăia au de gând să voteze pe unul? Ia să vedem, cine e?” Nu există. Dacă eşti mare putere…
Marius Tucă: Băieţii au destructurat USL atunci, pentru că era o forţă incredibilă.
Ion Cristoiu: Dar şi ei s-au destructurat.
Marius Tucă: Şi ei, singuri şi în plus eu cred că în momentul în care s-a terminat relaţia de dragoste între Ponta şi Crin Antonescu s-a cam terminat şi cu USL. Păi au fost trădări…
Ion Cristoiu: Păi n-a funcţionat…
Marius Tucă: Păi nu ştiţi că Victor Ponta s-a dus cu alea, celebrele puncte, au pus-o pe Kovesi…
Ion Cristoiu: Ştiu mai multe.
Marius Tucă: Păi ştiţi că aveţi jurnalul Elenei Udrea. Dvs citiţi acolo ca din…
Ion Cristoiu: O să rămân în istorie că am avut jurnalele Elenei Udrea..

Crin Antonescu l-a sunat în glumă pe Klaus Iohannis şi i-a zis “Ponta a decis” şi ăla era să leşine

Marius Tucă: Exact. Au pus-o pe Kovesi procuror şef la DNA, deci au fost mai multe lucruri pe care le-au făcut, dar cu ajutorul băieţilor din jur. Mie mi se pare o chestiune incredibilă care a trecut aproape neobservată…. cum ajuns candidat şi preşedinte Klaus Iohannis. Imaginaţi-vă, Klaus Iohannis era primar la Sibiu şi a fost adus aici de două ori, ca sfintele moaşte, să fie premier. Băsescu nici nu l-a băgat în seamă, aduceţi-vă aminte. Şi Crin Antonescu, şeful PNL, vin alegerile locale, nu cred că erau parlamentare…
Ion Cristoiu: Nu, vine februarie 2013, unde…
Marius Tucă: Erau parlamentare sau locale? Că nu mai ştiu
Ion Cristoiu: Nu am ajuns încă la parlamentare.
Marius Tucă: N-am ajuns, la locale
Ion Cristoiu: Înainte de locale
Marius Tucă: Înainte de locale, da
Ion Cristoiu: În februarie 2013, Crin Antonescu îl aduce prim-vicepreşedinte, înfiinţând funcţia
Marius Tucă: Pentru el. Exact. Asta mi se pare o chestie incredibilă. Un manual de politică sau dacă vreţi de servicii că acolo s-a întâmplat totul. Îl aduce prim-vicepreşedinte, vin alegerile locale, unde rezultatele…
Ion Cristoiu: Nu, au venit europarlamentarele.
Marius Tucă: Europarlamentare sau locale?
Ion Cristoiu: Europarlamentare
Marius Tucă: Da, spun amândoi că-şi dau demisia, dar pentru că unul era preşedinte, unul prim-vicepreşedinte, face un pas în spate Crin Antonescu şi Iohannis pentru ca a doua zi şi el de fapt să nu-şi mai dea demisia şi cu chestia asta să devină preşedintele PNL şi candidatul la Preşedinţia României
Ion Cristoiu: Adaug încă un moment care v-a scăpat.
Marius Tucă: Incredibil
Ion Cristoiu: Pot să mai adaug un moment? Ca să ajungem la o concluzie
Marius Tucă: Da
Ion Cristoiu: Ştiţi ce înseamnă într-un partid ca PNL să ajungi direct prim-vicepreşedinte, că vor toţi ăia… Mai ţineţi minte scandalul ministru de Interne domnul Iohannis şi nu…ce era? la Finanţe sau nu ştiu ce… în Guvernul USL, era încă USL, şi vicepremier cu securitatea naţională, care nu mergea
Marius Tucă: Da
Ion Cristoiu: Păi acum sunt tot mai multe date şi le voi spune că totul era o comedie. Ei erau siguri că Ponta refuză. Există o..
Marius Tucă: Păi şi eu ştiu atunci ei făceau propunerile pentru ca Ponta să refuze. Era clar
Ion Cristoiu: Vă dau un amănunt din interior pe care o să vi-l confirme Crin Antonescu. La un moment dat, Crin Antonescu l-a sunat în glumă pe Klaus Iohannis şi i-a zis “Ponta a decis” şi ăla era să leşine.
Marius Tucă: A decis, ce?
Ion Cristoiu: Că vei fi.
Marius Tucă: Aaa, că va fi.
Ion Cristoiu: Deci ei au zis aşa…
Marius Tucă: Ca să-l pună, ce vrea să-l pună? Viceprim-ministru?
Ion Cristoiu: Păi nu, era ceva incompatibil. Ei au cerut aşa… era ceva un post de ministru, iar ca viceprim-ministru, nu era ministru pe domeniul lui, era locul lui Oprea. Şi-atunci erau siguri. Şi la un moment dat, Crin Antonescu, există dovezi, l-a sunat să facă o glumă. Şi ăla era să leşine deoarece piesa… nu ştiu… dvs ca să scăpaţi de ceva ziceţi: „Domnul Cristoiu, eu sunt de acord dacă staţi în cap acuma şi la un moment dat stau şi dacă dvs staţi în cap eu mă dezbrac”
Marius Tucă: La bustul gol. Şi cine a pus la cale operaţiunea? Acuma pare simplu. Crin Antonescu, şeful PNL cu autoritate 100%, da? Îl aduce el cu puterea lui şi îl pune pe Klaus Iohannis prim-vicepreşedinte. Şi dintr-odată îşi dau demisia amândoi, ăsta pleacă definitiv, din momentul ăla Crin Antonescu iese definitiv din scena politică, iar Klaus Iohannis după ce şi-a dat demisia devine preşedintele PNL şi candidat la preşedinţia României şi până la urmă, cine?
Nu există trădători, ei sunt în limbajul serviciilor idioţii utili. Util în ce sens, ăla e manipulat fără să vrea
Ion Cristoiu: Şi pe Ludovic Orban cine l-a convins să-l aducă pe Rareş Bogdan primul pe liste?
Marius Tucă: Păi cine? Răspundeţi-mi
Ion Cristoiu: Păi nu, să ne întoarcem
Marius Tucă: Eu cred că Hellvig a avut un…
Ion Cristoiu: Întrebările dvs care sunt retorice confirmă…
Marius Tucă: Da, dar vreau să răspundeţi la ele.
Ion Cristoiu: Păi nu, mă confirmă pe mine în teza cu cel din Ucraina, da? În primul rând cum s-a întâmplat, nu zic din Ucraina, cu Klaus Iohannis. Erau nişte tipi, ei fac sondaje, marii regizori, şi aveau problemă în România. „Băi cine va fi preşedinte, că Traian Băsescu nu va mai fi. Păi să-l întrebăm pe Băsescu”. Şi asta ştiu. Şi a venit Joe Bidden şi l-a întrebat şi Traian Băsescu a zis că nu s-a hotărât. Vă imaginaţi, era prin ianuarie 2014. Bun. Şi-atunci ei încep să facă sondaje pe plan… Şi zice aşa ţinta, da? Cine ar fi ? Unul care să aibă, nu ştiu ochelari ca Marius Tucă.
Marius Tucă: Înalt, tandru, mişto, am mai multe calităţi. Să nu rămânem doar la ochelari
Ion Cristoiu: Înalt, cutare, cutare. Eu spun ce spune publicul-ţintă. „Cum vreţi voi să fie preşedintele României?”. Nu ştiu, să fie unul înalt, să fie de la Sibiu, să fie neamţ, cutarte, cutare, cutare. Bine şi începe, hai să vedem pe unde… aaaaa…nu, vorbesc serios.
Marius Tucă: Cine au fost trădătorii? Locali, pentru că nu se poate niciodată dinafară fără să ai trădători în…. şi de obicei sunt cei apropiaţi.
Ion Cristoiu: Nu există trădători, ei sunt în limbajul serviciilor idioţii utili. Util în ce sens, ăla e manipulat fără să vrea. Deci mai mult ca sigur că în jurul lui Crin au fost nişte tipuri care de regulă…
Marius Tucă Nu mai mult ca sigur, au fost…
Ion Cristoiu: Care sunt corecţi până la un punct. Sunt corecţi, cutare, încredere absolută.
Marius Tucă: Şi mai e o chestie incredibilă. În momentul în care şi-a dat Crin Antonescu demisia, ăia au spus „noi am fost corecţi până acum, acuma e treaba noastră ce facem că el şi-a dat demisia”, nu credeţi?
Ion Cristoiu: Cine, ăia din jur?
Marius Tucă: Da, da. Exact
Ion Cristoiu: Da, păi ei au spus aşa: “Domnul preşedinte noi obţinem la europarlamentare”, şi i-au mai vârât şi nişte sondaje.
Marius Tucă: 30%
Ion Cristoiu: Ce 30, 40%, nici nu discutăm
Marius Tucă: Aaa, era deci dinainte planul pus la cale.

Cred că preşedintele României e decis de acum un an, dar noi nu ştim

Ion Cristoiu: Da. Şi a mai zis aşa „Ca să mobilizăm oamenii”, că băieţii sunt buni, da?, „trebuie să veniţi dvs să spuneţi <bă, ori, ori>”. Şi i-au întins capcana. Ăla, Iohannis o fi zis şi el…
Marius Tucă: Capcana era întinsă de-atuncea şi cred că Iohannis ştia din primul moment tot planul.
Ion Cristoiu: Asta îmi spune mie că preşedintele Românie era deja decis de acum vreun an.
Marius Tucă: Şi credeţi că e decis şi pentru anul ăsta?
Ion Cristoiu: Cred că da, dar noi nu ştim. Şi atunci o serie de mişcări care nouă ni se par aşa întâmplătoare sau bizare adică… poate că Secţia aia a magistraţilor, ca să vă enervez eu pe dvs, poate că..
Marius Tucă: Nu mă enervaţi.
Ion Cristoiu: Poate că Tudorel Toader a fost în piesă când a dat-o pe aia afară, pentru că dacă nu o dădea afară pe Codruţa, acum era terminată, de acord?
Marius Tucă: Da
Ion Cristoiu: I se termina mandatul şi era tocată, cu Negulescu…da? Poate dacă nu era chemată chiar în ziua în care se tot discuta…
Marius Tucă: E adevărat
Ion Cristoiu: De unde ştiţi dvs că ei nu joacă…
Marius Tucă: Dar apropos de Klaus Iohannis şi cu asta închidem subiectul şi după aia o să discutăm despre presă, dacă-mi daţi voie, mi-aduc aminte de o imagine epocală… vorbeaţi la începutul emisiunii despre emisiunea lui Rareş Bogdan, alo ambasadele, nu au fost lăsaţi românii să voteze. Klaus Iohannis, după primul tur, a făcut o conferinţă de presă, era uşor euforic aşa, a spus mulţumesc pentru vot, nu ştiu ce, vom învinge, vom face şi a plecat fără să spună măcar un cuvânt despre scandalul ambasadelor care era, de fapt, fitilul sau bomba care urma să fie detonată pentru turul al doilea. A plecat, atenţie, sunt imaginile incredibile, poate le găsim odată şi le dăm.
Ion Cristoiu: Nu mai ţin minte.
Marius Tucă: A plecat şi a făcut câţiva paşi, şi, probabil ziariştii au plecat sau şi-a adus aminte şi s-a întors şi „aaa, era să uit, este indamisibil, ambasadele”… şi cel mai important subiect pe ăla îl uitase, cu care trebuia să înceapă să ţină conferinţa de presă, pentru că presa era prelucrată de aşa natură încât fierbea în legătură cu… s-a şi dovedit în turul al doilea cu ambasadele şi votul la ambasade. Şi s-a întors „aaa, era să uit în legptură cu votul la ambasade, mi se pare inadmisibil că românii nu sunt lăsaţi să voteze”…
Ion Cristoiu: Pot să ridic şi eu o enigmă, poate o dezlegaţi, sunteţi mai deştept ca mine.
Marius Tucă: Doamne…
Ion Cristoiu: Pe 24 septembrie 2014, împreună cu Rareş Bogdan, am şi interviu, i-am luat un interviu lui Klaus Iohannis, la cererea mea, că nu ştiam nimic despre el. Foarte interesant, că nimeni nu a povestit. Am ajuns la emisiune şi traversând holul ăla l-am văzut venind singur pe Klaus Iohannis. Şi mi-a plăcut să ştiţi, nu venise… De regulă…
Marius Tucă: Vin cu oameni, cu staff.
Ion Cristoiu: Singur şi s-a aşezat şi la un moment dat pe parcursul emisiunii i-am zis „domnul Klaus Iohannis, domnul primar, ştiţi că mâine se va deschide procesul cu ANI?” Şi-a zis că cutare… era ăla… eu ştiam lucrătura cu Maior, şi după emisiune şi aici e enigma, a venit şi-a zis „chiar aşa este”. Credeţi că el ştia sau s-a jucat teatru?
Marius Tucă: Eu cred că ştia 100%.
Ion Cristoiu: Ca să vedeţi cât de uşor de manipulat sunt eu.
Marius Tucă: Şi eu de multe ori
Ion Cristoiu: Dar mi-a plăcut că nu a venit cu… pe mine mă enervează când vin cu ăia cu staff-ul, cu ăia, să trăiţi. Nu a fost nimeni în emisiune. Ştiţi că de regulă stă ăla acolo şi zice fiţi atent ce…

Una din cauzele prăbuşirii presei a fost distrugerea pe vremea lui Băsescu a trusturilor

Marius Tucă: Da, am văzut şi eu multe emisiuni din astea, candidaţi la preşedinţie chiar, cu sfătuitorii care spuneau „mai îndreptaţi-vă un pic cravata, vedeţi că acolo aţi spus de două ori şi”, şi aşa mai mai departe. Şi pe mine mă deranjează foarte tare chestia asta, dar, pe de altă parte, mă şi amuză. Cum a ajuns presa aici, într-un punct aproape mort aş spune, într-o mare măsură? Au fost cotidiane care deţineau puterea în România, ziarişti mari care era suficient să scrie un editorial, hai să nu spunem să cadă un guvern, dar puteau schimba lucrurile. Cum am ajuns aici, care este explicaţia?
Ion Cristoiu: E o întrebare interesantă, s-ar putea răspunde printr-o carte. Una din cauze, nu pot să spun că e principala, a fost distrugerea pe vremea lui Băsescu a trusturilor. Eu cred foarte mult în trusturi, chiar şi în cele conduse de moguli, cum se spune, mai ţineţi minte teza cu mogulii… pentru că trustul dă o atmosferă…
Marius Tucă: E adevărat, şi de stabilitate…
Ion Cristoiu: Nu numai asta, ai venit acolo şi vine unul nou şi vede că ăla e şef de secţie, vede pe perete sunt portretele ălora…
Marius Tucă: Am lucrat împreună în trusturi importante
Ion Cristoiu: Şi e o tradiţie, şi trustul ăla are şi agenţie… Bun. Le-au distrus, toţi, pe motiv că dominau… nu, tocmai pentru că erau mai mulţi se băteau între ei. Greu s-au unit între ei. Chiar şi când au încercat să se unească împotriva lui Băsescu, era trustul Mediafax al lui… Bun . În locul lor băieţii au înfiinţat unităţi izolate, bloguri, site-uri, aţi văzut, număr mare, plecau de la un ziar, de la un trust sau de la o agenţie, cum a fost de la Mediafax şi te pomeneai că îşi făceau un site… destul de greu de…
Marius Tucă: Deci acoperiţii ieşeau cumva la suprafaţă,
Ion Cristoiu: Nu i-aş spune…. Acoperiţii sunt un lucru de mare ispravă în servicii. Nu sunt acoperiţi, sunt fripturişti.
Marius Tucă: Ah, deci nu aveau o calitate cumva, lucrători ai serviciilor acoperiţi.
Ion Cristoiu: Domnul Tucă, ei, prin meseria lor, cei de la servicii, ne cultivă şi pe noi, depinde…
Marius Tucă: E adevărat.
Ion Cristoiu: Adică te poţi duce, zici: Da, da, le bei cafelele şi te întorci acasă. Nu eşti impresionat. Unii sunt impresionaţi.
Marius Tucă: Domnul Cristoiu, dumneavoastră credeţi că au existat acoperiţi, cu ghilimele, fripturişti cum le spuneţi dumneavoastră …
Ion Cristoiu: Acoperitul costă foarte mult. Şi nu-l sacrifici pentru…
Marius Tucă: Nu, dar ei au putut funcţiona în redacţii independente de ziare şi de televiziuni?
Ion Cristoiu: Da. Şi aici vine a doua şmecherie care consta în felul următor: se luau mogulii interfaţă, nu mai dau citate acum, le ştiţi şi dumneavoastră, unul care habar nu avea, că vorba lui Ponta: băi, dar de unde are ăla bani? Nu mă refer la ăia clasici care aveau.
Marius Tucă: Absolut.
Ion Cristoiu: Şi spunea: posesorul trustului cutare, dar condiţia este următoarea: în redacţia aia lucrează redactor şef X, Y, Z.
Marius Tucă: Îţi dădeau conducerea.
Ion Cristoiu: Da.
Marius Tucă: Dar tu să devii patron, atenţie.
Ion Cristoiu: Păi, da. Deveneai patron şi nu-i deranjai. Pentru că, atenţie, foarte importantă şmecheria, până atunci era aşa: vorbeai cu patronul,şi spunea: Alo, Marius Tucă. Ia, fii atent aici, spune-i lui Cristoiu …dă-l afară, da? Cristoiu făcea gălăgie sau cine-o fi, Popescu, scria pe Facebook…. Şi atunci au zis: băi, uite ce se întâmplă, ducem pe unul care ştim din start că este tefelist, sau că ce băsist, sau că e luptător împotriva corupţiei, l-am umărit, şi atunci spuneau: matale eşti patron, foarte frumos, dar primeşti aici, în redacţia asta, o echipă. Şi echipa aia face după asta ce vrea. Şi matale nu te vâri. Restul…mai ales că mogulii nu se pricepeau la presă. Că era uşor, venea ăla, spunea: aia trebuie să dăm.
Marius Tucă: Am înţeles. Deci, automat, nu mai erau doar acoperiţi, ci erau cu totul, mijloacele de presă acoperite. În sensul că se numea un şef care făcea ce avea de făcut.
Ion Cristoiu: Mai era o formă de corupţie, în perioada binomului. Marea problemă era, pentru orice redacţie, chiar o redacţie serioasă, să pună mâna pe documentele de la DNA. Păi, ăla de la DNA le dădea numai lui Ionela nu-ştiu-care, Viorica, pentru că era omul lor, da? Şi atunci, chiar Marius Tucă care poate nici nu avea convenţie spunea: “băi, nu am ce să fac, îmi aduce documente”.
Marius Tucă: Trebuie să le dai.
Ion Cristoiu: Dacă puneam pe altcineva acolo, să răspundă…
Marius Tucă: Dar e un principiu, le dai pur şi simplu.
Ion Cristoiu: Nu că le dai. Trebuie să o ţii pe aia, că le aduce. Că altfel, în concurenţă pierdeai. În timp ce ălalalt dădea documente, cutare, cutare, tu şedeai ca prostul şi erai cinstit.
Marius Tucă: E adevărat. Până la urmă şi şefii de ziare care nu erau numiţi la modul la care spuneţi acceptau chestia asta pentru că nu aveai cum.
Ion Cristoiu: Păi, şi eu aş face-o. Şi eu aş accepta. Când e vorba de lovitură de presă cum să o dea ăla şi să nu o dau eu.
Marius Tucă: E adevărat, asta este important. Până la urmă, totuşi, a fost şi ziar, şi presă independentă. Că nu putea într-un sistem ca ăsta, chiar dacă era aşa cum era, să nu rămână nici o oază de libertate.
Ion Cristoiu: S-a mai întâmplat ceva, cred că după 2004, lucrurile ridicate de presă nu mai erau preluate de partide politice. Adică, putem noi să vorbim ….poţi să dai în presă 20.000 de documente dacă un partid politic nu preia tema şi nu face conferinţă de presă …. Uitaţi-vă acum. Poţi să spui despre Iohannis orice, poţi să faci dezvăluiri, da? Câtă vreme PSD nu face o conferinţă de presă şi nu cere expres, hai să luăm Lazăr, da?
Marius Tucă: Da.
Ion Cristoiu: Spuneţi-mi şi mie, în cazul Lazăr, de câte ori a zis PSD la nivel de conducere, nu la televizor, oficial: s-a întrunit biroul executiv şi a decis şi spune aşa: nu mai vrem….
Marius Tucă: Dar de ce? De ce nu fac asta? Care e problema?
Ion Cristoiu: Nu ştiu din punctul de vedere al partidelor de ce nu mai ţin cont de presă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Marius Tucă Show (partea I). Ion Cristoiu: Cred că preşedintele României e decis de acum un an, dar noi nu ştim”

 • CLARIFICARE !

  nu am folosit sintagme suburbane ! Ajung la conclzia cà
  unele texte sunt refuzate din alte motive decât cele enuntate în CLARIFICARE !

  Cît priveste limbajul familiar si „dràguto”, DEZECHILIBREAZA
  CIVISMUL ACESTUI BLOG !

  • @ adria nicol.
   Poate ca l-ati acuzat pe Maestru de manipulare, ca asta nu admite. Orice opinie critica, dar nu acuzatia de manipulare.

 • Atentie,
  Cred ca si dosarele făcute lui Koevesi sunt tot sa trezească revolta ca s o propulseze președinta.
  Si tot timpul va fi chemată cand trebuie sa faca o treaba importantă.

 • pt. domi, DOBI…..LINGĂULE, crezi că Ion Cristoiu are nevoie de limbile tale ? !. Și de urările tale ipocrite?…Ion Cristoiu are nevoie de comentatori de valoare, care să dea calitate blogului. Află, mincinosule, idiotule, că Ion Cristoiu nu i-a sters niciodată pe Baltag sau pe Tecton, pt. că nu avea motive. Doar Facebook i-a șters, la reclamația unor nătărăi ofticoși ca tine. Care nu suportă adevărul, care au ipocrizia in sânge . Bre, lașule, tu ești prea laș să-ți asumi ceva la vedere, deși oricine te bagă in seamă vede că ești un securist prost care curlingi la Johannis.

  • Axonule, Baltagule, pesedistule, în seara asta, înainte de Slujba de Înviere, îti iert prostia si proasta crestere. Hai la biserica, bolsevicule!

 • Tudor Bucur , Dan Balcan ,

  dialogul nu înseamnà familiarism !
  Ne adresàm cu formula de politete , nu cu cea de la o sticlà cu bere !
  Si folositi un dictionar al limbii române , dacà nu cunoasteti sensul unui cuvânt ! A propos de „cenzurà” si „modereare !”
  Multumesc !

  • Draguto, ai grija ca ai intrat într-o lume în care felul în care ti s-a adresat Bucur si Balcan este ceva iesit din comun, pentru ca ei au fost politicosi! Insista, posteaza si abia apoi vei descoperi „familiarisme” de o sa-ti vina sa te retragi urgent!

 • Deci , existà o cenzurà !
  Pàcat !

  • Poate in mintea ta, căci pe blog, nu există !
   Dacă e totuși „ceva”, aia se cheamă … MODERARE !

 • Am trimis un comentariu ! Vàd cà publicati pe acelea trimise
  dupà comentariul meu . Probleme?

  • Citeste cu atentie caseta „Clarificare” de la sfarsitul textului si vezi daca respecti tot ce scrie acolo.

 • pt. domi, ești idiot și de Paști ?……Doar nu mincinos face urări inamicului. In mod sincer, urări se fac doar pt. prieteni. Iar Ion Cristoiu NU găzduiește nimic, blogul e public. Baltag aduce onoare oricărui blog. Pe Ion Cristoiu e suficient să-l respecți, să nu imprăștii minciuni despre el cum fac cei de teapa ta.

  • Esti prost tot timpul, bai axon fara niciun neuron!
   Blogul este al domnului Cristoiu, ca dovada, Ion Cristoiu te vântura de pe blogul lui întotdeauna când se satura de aberatiile tale pesediste.

 • INTERVIUL ESTE EXCELENT ! POATE FI PREDAT LA ORICE SCOALA DE JURNALISM (ROMANEASCA) ARE ÎNSA UN PACAT CAPITAL : EXEMPLIFICA ! FARA SA VORBEASCA DESPRE ACTIVITATEA SI PORTRETUL MORAL SI PSIHOLOGIC AL CELOR CITATI PENTRU POSTUL DE PRESEDINTE ! SA VORBESTI DESPRE KOVESI FARA SA POMENESTI NIMIC DESPRE „SIMFONIA CATUSELOR” INTERPRETATA DRAMATIC SI CHIAR TRAGIC DE DNA , MI SE PARE DE UN CINISM ABSOLUT , SAU O OMISIUNE DE NEÎNTELES !

 • Baltagule,
  îti dovedesti lipsa de educatie si când faci urari de Pasti.
  Nu trebuia neaparat sa le urezi oponentilor tai politici de pe blog „sarbatori fericite”, dar pe Ion Cristoiu care îti permite sa-i folosesti blogul pentru propaganda ta pesedista, nu trebuia sa-l ocolesti!

 • Domnule Cristoiu, doamnelor si domnilor care postati pe acest blog, va urez tuturor sa fiti fericiti de Sfintele Pasti !

 • Umberto Eco: „Reţelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivităţii. Erau imediat puşi sub tăcere, în timp ce acum au acelaşi drept la cuvânt ca şi un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”.

 • Un interviu asa cum nu am mai urmarit de mult timp. Intr-adevar, Dl. Cristoiu este si va ramane in istoria presei romanesti ca fiind figura reprezentativa a perioadei actuale. Pacat insa ca Tuca il intrerupe uneori chiar la mijlocul frazei.

 • S-o fi decis presedintele dinainte, dar planul lor o sa fie dat peste cap de ANONIMUL de catre tot va spun ca o spulbere tot. Deocamdata sta si asteapta momentul prielnic pentru a iesi la lumina, iar cand va iesi, romanii vor intelege ca el este cel mai potrivit sa conduca destinele Romaniei, cel pe care il asteptau sa ridice aceasta tara. El are calitatile unui mare conducator care va marca ca nimeni altul soarta acestui neam. In aceasta lume exista si forte mai puternice decat serviciile si societatile secrete. Un Paste linistit!

  • Poate ne „luminezi” și pe noi, spunându-ne la cine te referi ! Până una alta, din postarea ta, nu se înțelege mai nimic, fiind foarte … „alambicată”, dacă e să mă exprim elegant !
   Deci, hai, zâi … cine-i ANONIMUL ?

 • Excelent. Cu o precizare. Unul ca Ghinea Cristian e un apendice Soros si a fost votat electoratului traditional [rezist] de un miliardar

 • Mișto (vorba lu’ Tucă) interviu ! Mi s-a luat și … somnul, cutare, cutare, … (asta-i a Maestrului) !
  Va doresc s-aveți numai bucurie, de Paști !

 • Multumesc. Sarbatori cu bine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *