Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Gîndul lui Cristoiu de vineri, 19 aprilie 2019

Noua remaniere: Guvernarea PSD – balamuc cu acte-n regulă

Miercuri, 17 aprilie 2019, a avut loc ședința CExN al PSD, organism colectiv de conducere al partidului imediat după Congres ca importanță.
Deciziile luate la reuniune au fost imboldul unor Breaking Newsuri pe agențiile de presă și pe televiziunile de știri.
Informațiilor despre eveniment le-au urmat în chip logic datul cu părerea al analiștilor ziși și politici, pentru a nu fi confundați cu analiștii de la Radiologie.
Mă număr printre cei convocați în chip automat de agenții și de televiziunile de știri în astfel de împrejurări.
Nu neapărat pentru că m-aș bucura de cine știe ce autoritate profesională prin redacțiile contemporane, ci pentru că sînt unul dintre cei mai ușor de găsit și mai ales printre cei dispuși să sară în ajutorul presei active.

Explicabil în acest context că despre hotărîrile CExN de miercuri, m-am pronunțat tot miercuri în mai multe împrejurări. A fost mai întîi un interviu acordat Gabrielei Antoniu de la Mediafax, a venit apoi o intervenție telefonică la emisiunea Cătălinei Porumbel de la Antena 3, iar seara, la 19, dat fiind că emisiunea de la Tvr, România9, a devenit România șapte seara, în direct în dialog cu Ionuț Cristache. Pe la 23 am intervenit, tot la solicitarea redacției, la România tv, pentru a dialoga cu Victor Ciutacu; nu despre PSD, ci despre Augustin Lazăr, mai precis despre cererea de pensionare semnată de acesta, cerere despre care am zis de săptămîna trecută că o are în buzunar.

Verba volant, scripta manent, e un avertisment de care am ținut cont toată viața.
Pentru că vorbele de miercuri, despre deciziile luate la CExN, au zburat deja, și nu cred că le mai găsește cineva prin văzduhul mediatic, voi sinteza aici, în scris, ceea ce am zis la cele trei intervenții despre deciziile forului colectiv de conducere al partidului de guvernămînt.

Decizia privind retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader a dominat relatările și comentariile din presă. Asta a făcut ca esența reuniunii de la vîrful PSD să fie trecută cu vederea. Esența acestei reuniuni constă în decizia de a remania din nou Guvernul. Retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader s-a înscris într-un ansamblu de noi revocări, sub pretextul implicării în campania electorală pentru europarlamentare. A Rovanei Plumb, la Fonduri europene, și a Nataliei Intotero, la Românii de pretutindeni. Ca urmare a acestor decizii, miercuri seara, premierul Viorica Dăncilă a trimis la Cotroceni decizia de remaniere a trei miniștri și înlocuire a lor cu alți lideri PSD. Recapitulînd, miercuri, 17 aprilie 2019, n-a avut loc atît retragerea sprijinului politic al lui Tudorel Toader, cît remanierea a trei miniștri, o nouă remanierea, așadar.

Pe 21 februarie 2019 s-a încheiat epopeea ultimei remanieri, începute pe 19 noiembrie 2018. Timp de trei luni, și prin specularea de către Klaus Iohannis a erorii comise de PSD, imaginea publică a Guvernării a fost cea de balamuc cu acte-n regulă. Nici nu s-au stins bine ecourile acestei instabilități guvernamentale, păguboase printre altele și pentru că timp de trei luni în spațiul public nu s-a discutat despre nimic altceva decît despre remaniere, că pe 25 martie 2019 debutează o nouă epopee din ciclul Remanierea perpetuă:

Liviu Dragnea anunță că Rovana Plumb și Natalia Intotero vor fi remaniate după ce CExN le-a trecut pe lista de la europarlamentare. Nu scrie nicăieri că un candidat la europarlamentare e incompatibil cu funcția de demnitar. Normal ar fi fost ca PSD să fi așteptat rezultatul scrutinului și, dacă cele două candidate erau alese, să le accepte demisia. Asta dacă nu cumva cel puțin teoretic ele puteau opta pentru a rămîne în funcția de miniștri. De ce a forțat Liviu Dragnea demisia celor două și prin asta o nouă remaniere? Am răspuns întrebării puse de Mediafax astfel:

Liviu Dragnea avea nevoie de două posturi în Guvern. Șolticăria prin care el supraviețuiește în fruntea PSD stă în împărțirea de posturi pe post de bomboane diferiților baroni ai Partidului pentru a le închide gura sau pentru a-i fideliza. Pentru locurile celor două Liviu Dragnea ar fi trebuit să le dea afară. Asta ar fi creat un focar de nemulțumire în PSD. Și atunci le-a dat bomboana candidaturii pe listele de la Bruxelles. Evident, cerîndu-le să demisioneze din posturile din Guvern. În felul acesta, Liviu Dragnea a făcut rost de două bomboane pentru alte guri flămînde din partid. Și dacă adăugăm și postul lui Tudorel Toader, sînt deja trei bomboane la dispoziția lui Liviu Dragnea.

Da, dar prin asta, Guvernarea PSD a fost pusă în fața unei noi perioade de balamuc tipice remanierii mai ales în condițiile în care Klaus Iohannis nu numai că poate, dar chiar trebuie să respingă propunerea venită de la Guvern. Din cîte se știe, PSD are și un plan B, restructurarea Guvernului, formulă prin care se poate ocoli semnătura lui Klaus Iohannis. Dincolo de adîncirea balamucului (va fi sau nu va fi majoritate? Cum va reacționa Klaus Iohannis la această provocare?), apelul la restructurare e o nerozie. Un Guvern se restructurează pentru a face mai eficientă Guvernarea și nu pentru a trece o remaniere în pofida refuzului prezidențial. În toate intervențiile mele de miercuri, am semnalat că noua remaniere e un nou dezastru pentru PSD. Un dezastru născut mai întîi din remanierea lui Tudorel Toader. Prin personalitatea sa și, sigur, prin ambiția de a fi și pe cont propriu, Tudorel Toader preluase pe persoană fizică atacurile interne și externe împotriva PSD în chestiunea independenței Justiției. Multe dintre bastoanele date de Opoziție, de Bruxelles, de opinia publică în chestiunea Liviu Dragnea vrea să îngenuncheze Justiția ca să scape de problemele sale penale, au fost contracarate de personalitatea incontestabilă a lui Tudorel Toader. În orice moment se putea spune că Tudorel Toader și nu PSD e autorul unor măsuri în domeniul Justiției. Acum însă PSD se lipsește de Paratrăznetul Tudorel Toader. Pentru Klaus Iohannis, care și-a redus campania pentru Referendum și prin asta pentru prezidențiale doar la acuzația că PSD atentează la Independența Justiției, renunțarea la Paratrăznet e mană cerească. Juri că între Liviu Dragnea și Klaus Iohannis e o negustorie. Potrivit acesteia, Liviu Dragnea face totul pentru ca Klaus Iohannis să cîștige un al doilea mandat fără nici un efort, iar Klaus Iohannis îi garantează că nu va face pușcărie și în plus, ca bonus, se va putea juca și de a candidatul la prezidențiale.

O altă cauză a dezastrului stă în adîncirea imaginii de Guvernare haotică.
Așa cum am scris, sondajele arată că principala acuzație adusă PSD la ora actuală este guvernarea haotică. O restructurare, o remaniere adîncește această imagine de balamuc chiar în fața electoratului PSD. Nu a trecut, cred, o lună și ceva și a fost o remaniere, fără nicio justificare. În cazul PSD, adîncește imaginea de guvernare de balamuc. PSD întotdeauna a avut un atu în buna administrare țării. De data aceasta, prin măsurile luate azi, indiferent că era vorba de doi miniștri care puteau să plece ca să candideze, indiferent de Tudorel Toader, noua remaniere e fără rost în planul guvernării. Are rost doar în planul intereselor personale ale lui Liviu Dragnea. E totuși cam mult sacrificarea unei Guvernări, a unui partid de dragul intereselor pe care le are un om.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Gîndul lui Cristoiu de vineri, 19 aprilie 2019”

 • Frumos, islamiștii spălați pe creeri se bucură că a luat foc catedrala Notre dame. iar site-ul Facebook al lu Mark Suck erberg n-are nici o problemă cu sta și nu șterge mizeriile oligofrenilor. Political corectness a ajuns o boală psihică , cu liderii de la Youtube și facebook printre pacienții de salon cei mai bogați din lume

  https://samizdatul.wordpress.com/2019/04/15/bisericile-europene-sint-vandalizate-si-incendiate-in-fiecare-zi-incendiul-de-la-notre-dame-nu-e-o-exceptie-ci-regula-in-2016-au-incercat-prima-data-sa-ii-dea-foc/

 • Sub comuniști nu era cenzura practicată azi, de ex pe facebooku lu Suck erberg. Asta nue democrație ci dictatură prost camuflată.

  http://www.justi tziarul.ro/ (articol M-a-suspendat-facebook-l-am-suparat-pe-faraonul-klaus)

 • Dar, să vă spun ceva (vorba lu’ CPT):
  Ce-ați zice dacă PSD-ul ar renunța la guvernare, punându-io, pe tavă, opoziției , sau mai exact PNL-ului ?
  Asta, chiar acum, înainte de alegerile (n)europarlamentare, „referendumate” !
  Credeți c-ar fi posibil un asemenea scenariu ?
  Eu sunt convins, că da, ba, mai mult am și curajul sa fac pariu pe o ladă de Ciuc, nu de alta, dar că să-i dau una (o bere biensur) și lu Chirilă, că sa aibă ce sa bea in fața boborului !
  Ce spuneți, vă … băgați ?!?

  • dan balcan
   Nu se există așa ceva. PSD nu poate renunța la guvernare de dragul unei aventuri. PNL e plin de bolnavi cu capul, de la Raresh Bogdan la Sică Mandolină, un spital cu sediu central, cum să dai Romînia pe mîna lor? Tu nu vezi ce zice jegul soros Raresh Bogdan? Că să se renunțe la pensiile speciale, da să rămînă totuși pensiile speciale la militari și magistrați. Cînd l-a fătat măsa, l-a scăpat pe podeaua trenului și nu oricum, dar în cap. 😎

 • Dragnea nu are de ce să își facă probleme cum își fac alții. Idiotul util al lu Soros, premierul spaniol Pedro Sanchez, coleg de bloc socialist cu Dragnea, o să și-o ia în botic de la electorat după ce, ca și în Italia (undea acționat un alt idiot Soros, Matteo renzi) a primit ordin și a executat să umple Spania cu africani ilegali din state islamiste.Acu presa lu soros jelește că Spania ar putea fi următoarea Italie. Unde nu-i creier, nici Dumnezeu nu cere!

  https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-04-18/is-spain-about-to-become-the-next-italy?srnd=economics-vp

 • Gabi Șerban, pardonnez moi,dar la GDS rămîn ciocănitoarele Pleșu și Andreia Pora. Își fac unul altuia cafeaua. Dacă era și fi-su lu Pleșu, puneau de o teorie filozofică despre agnosticismul cînepei indiene și a lu Marijuana. 😆
  Dacă ai tupeu să iei într-o zi o cină romantică cu Pora, înseamnă că ești pregătit pt orice în lumea asta, inclusiv să pleci la neutralizat mine pe cîmpurile din Irak

 • Toader e un profesionist, dar se retrage fiindcă jegurile plătite de Soros, de la Iași al București, i-au făcut o viață grea. PSD e un partid de căkt fiindcă nu a dat nici pînă acu legea finanțării ONGiurilor. Dacă ieșeau șobolanii lu Soros la suprafață, cu rezistenții din Justiție, din actorie sau din grupurile de derbedei „protestatari”, atunci s-ar fi ajuns la o normalitate, nu mai era nevoie de această demisie. Atît cît a putut, Tudoirel Toader a desființat din mafia sorosistă și a dat peste nas mafiei decizionale de la Bruxelles reprezentată prin nimicuri politice ca Timmermans sau Juncker 😎

  • Tot vorbiti de mosneagul ala soros… nici o dovada palpabila, niste idei repetate de media in bucla… nimic de Kremlin si propaganda… mai terminate cu rahaturile astea. Aici e vorba de baroni locali si interese personale pe justitie.

  • Sclavu lu Soros, Andrei Pleșu, cică se retrage. În urma lui rămîn alți producători de bășini toxice sorosiste cum e de ex Pîrțea, rector la Universitatea de Vest.

   Pîrțea produce bășini, sună plauzibil, nu e Fake news, este? 😀

 • Felicitări pt Ionuț Cristache de la TVR, e jurnalist nu mercenar soros ca informatorul serviciilor Cr Tudor Popescu 😎

  • https://jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/anchete/miscarea-rezist-din-justitie-si-a-trecut-averea-la-secret-801289.html?utm_source=antena3.ro&utm_medium=referral&utm_campaign=Antena%203

   Pt uzul unor oligofreni haștag rezist de pe acest site (gen jipă sau Geo Matei), să înțeleagă de ce protestează rezistenții din justiție. Se vor stat în stat și vor doar drepturi, nu și obligații. ETC Nu-i simplu să fii judecător activist în ziua de azi, te poți îneca în marafeți. Cîți dintre ăștia au dosar penal fiindcă fac proteste într-un domeniu unde e ilegal acest lucru? Niciunul! Poate data viitoare!

   • https://jurnalul.antena3.ro/special-jurnalul/anchete/miscarea-rezist-din-justitie-si-a-trecut-averea-la-secret-801289.html?utm_source=antena3.ro&utm_medium=referral&utm_campaign=Antena%203

    Uite-aci, danileții ce venituri uriașe au ei fără să mai punem la socoteală ce le mai intră unora prin fundațiile conectate soros (ex danilețu șef) că lipsa legii ține finanțările ONG rezist în anonimat. Potrivit Antena3,la momentu investigației (febr 2019), în 2018 ăștia nici nu se mai obosisreă să depună declarațiile de avere.
    2.723.711,52 de lei pe an încasează de la stat (unii împreună cu membrii familiilor lor, care lucrează tot în sistemul judiciar) doar 15 dintre cei mai vocali protestatari -așa zis magistrați care au participat la mişcări , plîngîndu-se că luptă ptr „independență”. Față de soros sau față de guvernu Romaniei? Mister! Potrivit A3, între ăștia 15, Cristi Vasilică Dănileţ judecător Tribunalul Cluj, procurorul-şef de secţie din DNA Marius Bogdan Bulancea, iar la nevasta lui , Diana Magdalena Bulancea, care este judecător la Curtea de Apel Bucureşti, locul de muncă şi veniturile salariale ale soţiei sunt menţionate „confidenţial”,
    Procurorul militar Bogdan Ciprian Pîrlog, soţia sa lucrează la Consiliul Legislativ, procurorul Radu George Bucurică, de la Parchetul Tribunalului Caraş-Severin, judecătorul Dragoş Alin Călin, de la Curtea de Apel Bucureşti, nevasta lui e judecător la Tribualul Bucureşti,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *