Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Grecia accelerează planul de revenire la viața normală. Măsurile luate, explicate pe larg la cristoiuTv

Autoritățile române nu reușesc să iasă din captivitatea expresiei mult vânturată acum zece ani, „să nu ajungem ca Grecia”. Doar așa se explică de ce la noi nu se iau măsuri de revenire din criză, în timp ce în Grecia, țară mult mai expusă, care a impus restricții după România, se deschide totul. Mai mult, planul de relaxare a fost accelerat, unele măsuri au fost devansate.

La cristoiuTv, luni seara, corespondenta Radio România Actualități în Grecia, Michaela Lamprinidou, a vorbit despre măsurile pe care guvernul de las Atena le-a luat.
În primul rând, s-a făcut un plan în trei etape începând cu data de 4 mai. Nu generalități, s-a știut fiecare pas, inclusiv detalii legate de amenajarea plajelor și toată lumea s-a putut pregăti din timp. „S-a știut și se știe și astăzi fiecare pas, toate măsurile luate pentru fiecare sector din Grecia. Fiecare știa să se pregătească”, a spus invitata.

Prima dată, când România era încă în stare de urgență, s-au scos declarațiile pe proprie răspundere și s-au deschis tribunalele.
Michaela Lamprinidou  spune că planul a fost asumat de guvern, care a lucrat în strânsă colaborare cu o echipă de experți din Sănătate. A fost, la început, o problemă, o ambiguitate cu măștile, că nu era clar unde purtarea lor este obligatorie.
„Masca este obligatorie numai în anumite spații. Toți cei care servesc, în localuri și magazine, poartă mască. Ceilalți poartă mască în farmacii, spitale și transportul în comun. În magazine nu este obligatorie pentru cumpărători”, a explicat jurnalista.
De asemenea, temperatura se măsoară doar la intrarea la servicii publice și sanitare.

Bisericile au fost închise și în Grecia de Paști, însă din 17 mai s-au deschis pentru toate cultele. De atunci, credincioșii pot participa la slujbe, se pot împărtăși. În ceea ce privește împărtășania cu lingurița, a fost o mare dispută și în Grecia, dar biserica nu a acceptat restricțiile și se folosește lingurița de argint a bisericii.

În ceea ce privește angajații, statul le-a plătit salariile, dar nu integral. Patronii care au activități de comerț și au fost nevoiți să închidă, au au primit 800 de euro pentru 45 de zile. De asemenea, s-au acordat multe facilități fiscale.

În Grecia nu au fost proteste față de măsurile de criză, opoziția. „Partidul de stânga și Partidul Comunist, au făcut, în această perioadă, un moratoriu politic tacit și s-au aliniat guvernului pentru acest hop, au evitat orice tensiune. De acum încolo încep bătăliile”, a spus jurnalista.

Premierul Greciei a anunțat planul etapizat printr-un mesaj televizat, fără să consulte Parlamentul. Asta pentru că guvernanții greci dețin majoritatea în Parlamentul elen.
Planul de relaxare a fost foarte strâns, în sensul că nu au lungit perioadele, ci săptămânal, în 4,11 și 18 mai, s-a mai renunțat la un set de restricții. Deplasarea între insule, cu vaporul sau avionul, era prevăzută în plan doar de săptămâna viitoare, însă guvernul a decis să permită asta începând de luni, 25 mai.
Grecia nu a avut stare de urgență, ci stare de alertă din 18 martie. Starea de alertă a fost declarată de premier.

În ceea ce privește turismul, care contribuie cu 30% la PIB-ul Greciei, autoritățile elene se grăbesc să atragă turiști și să le asigure și confort și siguranță. Plajele sunt deschise din 4 mai, dar turiștii străini din 19 țări, printre care și România, pot intra în Grecia doar din 15 iunie. Cei care au avut rezervare înainte de această dată s-au putut reprograma.

„Deoarece turiștii din Balcani preferă călătoria cu propria lor mașină, se limitează riscul contaminării. Cu avionul se poate călători doar la Atena, celelalte aeroporturi se deschid pe 1 iulie. În Grecia se intră fără pașaport de Covid, se vor face teste aleatorii. Cei găsiți pozitiv vor fi îndrumați către un spital specializat”, a spus jurnalista.

Există, în fiecare zonă, spații amenajate spații pentru persoanele care, eventual, s-ar putea infecta.

Hotelurile care închiriază peste 50 de camere sunt în contract cu un medic care este chemat în caz de nevoie.

„Pe plajă s-au luat niște măsuri de distanțare fizică. Nu poate fi o distanță mai mică de un metru și jumătate dintre șezlongul unei familii și alta. Trebuie să ateste că sunt membri familiei, se pot face controale aleatorii. În mare merge fiecare cum vrea, experții au spus că nu există riscuri, că riscurile de infectare în apă sunt mici”, a explicat Michaela.

Tot luni, 25 mai, s-au deschis restaurantele, terasele și barurile S-au distanțat mesele între ele, la 1,70 metri, iar la o masă pot sta până în șase persoane, la care se adaugă copiii, dacă au.

Grecii s-au grăbit să ia măsuri în turism pentru a salva ceea ce se mai poate. „Turismul a fost foarte afectat. Aduce 30% din PIB. Oferă un milion de locuri de muncă. Anul trecut a adus 58 de miliarde de euro la buget, anul acesta se estimează că poate aduce mai puțin de o treime”, a afirmat invitata.

În 20 mai a avut loc o reuniune informală, în sistem de vide-conferință, în format cvadrilateral Bulgaria-Grecia-România-Serbia, la care a participat și Ludovic Orban. Premierul bulgar, Boyko Borissov, și președintele Serbiei au anunțat că deschid granițele. „De la 1 iunie, ridicăm carantina pentru cei care călătoresc în scop de afaceri, personal sau alte scopuri. Aceeași decizie a luat-o și Serbia. România încă nu s-a decis, încă se discută acolo”, a declarat Borissov, citat de Novinite.

Nici până acum, premierul Ludovic Orban nu a spus ce vor face românii, dacă pot sau nu să călătorească în Grecia.