Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Grecia, Italia și Turcia au luat foc

Bilanțul incendiilor de pe coasta sudică a Turciei a crescut, luni, la zece morți, în timp ce pompierii au luptat pentru a cincea zi pentru a stăpâni incendiile care continuă să facă ravagii în orașele balneare de coastă. Alte două persoane au murit duminică din cauza incendiilor de vegetație din orașul Manavgat, situat în sudul țării, a informat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, adăugând că alte 10 persoane primesc tratament în spitalele din zonă.

Majoritatea celor peste 100 de incendii care au izbucnit în Turcia în ultimele cinci zile au fost stăpânite, au declarat autoritățile. Cu toate acestea, incendii existau, în continuare, în Manavgat, în Marmaris și în orașul Milas, situate în interiorul țării, a declarat ministrul silviculturii, Bekir Pakdemirli. Asta a determinat evacuarea unor zone rezidențiale și a unor hoteluri. În popularul oraș stațiune Bodrum, un grup de turiști și de angajați ai hotelului a fost evacuat cu barca, în timp ce flăcările se extindeau și coloanele de fum umpleau cerul, după cum reiese din imaginile din mass-media turcă. Localnici, precum și echipe de sprijin din Rusia, Ucraina, Iran și Azerbaidjan au fost mobilizate pentru a ajuta pompierii. Guvernul turc s-a angajat să reconstruiască casele avariate și să compenseze pierderile din zonele afectate de incendii. Pakdemirli a declarat că, cel puțin 13 avioane, 45 de elicoptere, drone și 828 de vehicule speciale au fost implicate în eforturile de stingere a incendiilor. UE a transmis că a ajutat la mobilizarea a trei avioane de stingere a incendiilor duminică, unul din Croația și două din Spania, după ce Turcia a activat un sistem de răspuns la dezastre pentru a solicita ajutor din partea altor țări europene. Subliniez faptul că Turcia nu este membră a UE.

În Grecia vecină, pompierii încearcă să stăpânească un incendiu de vegetație care arde în vestul țării și care a distrus case, iar 15 oameni au fost internați în spital cu probleme respiratorii, au anunțat autoritățile. Temperaturile au fost ridicate în mare parte din țară în ultimele zile și se așteaptă ca luni și marți să atingă 44 de grade Celsius. Pe insula italiană Sicilia, pompierii se luptă, pentru a doua zi consecutiv, cu incendii de vegetație care au ajuns în orașul Catania, obligând oamenii să își părăsească locuințele, iar aeroportul local s-a închis temporar. Temperaturile din Grecia și din țările învecinate din sud-estul Europei au ajuns, luni, până la 50 de grade Celsius în multe orașe și se așteaptă să se reducă abia la sfârșitul săptămânii viitoare. Autoritățile turce au lansat joi investigații privind incendiile. Primarul din Marmaris a declarat că nu poate exclude sabotajul ca fiind cauza incendiului de acolo.

Erdogan a subliniat că Ministerul de Interne și serviciile de informații sunt angajate într-un efort intens pentru a face lumină în cazul incendiilor. Incendiile de vegetație sunt frecvente în regiunile mediteraneene și egeene ale Turciei în timpul lunilor aride de vară, deși unele incendii de pădure anterioare au fost puse pe seama focurilor provocate sau a militanților kurzi aflați în afara legii. În alte provincii turcești, autoritățile au interzis accesul în păduri, în încercarea de a preveni alte incendii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *