Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Guvernul anunțat de Klaus Iohannis miercuri, seara, nu e unul în jurul PNL, ci un Guvern de colaborare PNL – USRPLUS

Miercuri, 25 noiembrie 2020, am avut pe cristoiuTv, dar nu prin Zoom, ci într-unul din studiourile AlephNews (de aici și imaginea excelentă, dovedindu-mi încă o dată că întîlnirea față-n față cu interlocutorul rămîne imbatabilă), un dialog cu Victor Ponta. E al doilea dialog cu domnia sa pentru cristoiublog.ro. Data trecută, la finele interviului luat în plin val unu al Pandemiei, cînd traversam cu toții pustietatea lockdown-ului, ne-am promis că vom face un interviu lung, de cîteva ore, pe post de memorii vorbite, despre o mie și una de lucruri din destinul său de politician. Interviul de miercuri, 25 noiembrie 2020, n-a fost dialogul anunțat data trecută. A fost un interviu luat de mine președintelui ProRomânia, formațiune angajată în bătălia pentru alegerile din 6 decembrie 2020. La finalul interviului, interesant, cum au fost toate emisiunile cu Victor Ponta la care eu am participat în ultima vreme, președintele ProRomânia a făcut o dezvăluire peste care nu se poate trece. Ea s-a petrecut în hotarele următorului dialog:

Victor Ponta: Vreau să zic ceva de bine despre Marcel Ciolacu. Aseară a trecut în opoziție, domnule. Eu tot trag de el de ani de zile și-i spun: Nu te mai aștepta că te pune PNL-ul, nu mai vota cu ei, el ni, ni, ni, ne. Aseară l-am văzut și eu în opoziție, a zis și el ceva. Cam târziu, e adevărat. A zis că nu se poate ce face Iohannis. Chiar am vrut să-l sun și să-i spun: Măi, Marcel ți-am zis că nu te pun? Ei tot credeau că o să-l pună din nou președintele Camerei, că ei o să voteze din nou guvernul, că se ceartă cu USR-ul. Domnule, aseară a trecut Marcel în opoziție, ceea ce-i foarte bine.

Ion Cristoiu: Dar stați un pic că și eu credeam că…
Victor Ponta: Da, și eu credeam pînă la ieșirea de ieri. Dacă nici eu nu știu ce e în PSD! Erau așa: Stăm cuminți aici, PNL nu face cu USR, că uite ce se ceartă, noi votăm guvernul și cerem și noi. Poate ajunge Dâncu din nou în guvern, cum a fost în guvernul Cioloș, poate prind eu președinte la Cameră, poate… să fie bine, să nu fie rău. Eu cred că aseară s-au lămurit că nu-i va pune nimic și a ieșit, la Antena parcă. A fost prima dată cînd a fost și el în opoziție. Cam tîrziu pentru alegerile astea. Dar eu cred că e nevoie de opoziție, așa, o pisică prezentată ca un tigru, tigru de hîrtie, cum zicea Mao, tigru de hîrtie PSD, nu e bine.

Ion Cristoiu: Și el se iluziona că…
Victor Ponta: Așa i-au zis niște băieți, din ăia cu icoanele, că ați auzit că s-au jurat la icoane.

Ion Cristoiu: Pînă la această dezvăluire, am crezut că e vorba de o tactică.
Victor Ponta: Nu, nu era o tactică, era că după, e nevoie de noi. Eu cred că după ieșirea de ieri s-au lămurit că nu joacă teatru Klaus Iohannis, că nu-i va pune nimic.

Ion Cristoiu: Chiar ați făcut o știre. Nu m-am gîndit că ei chiar mai credeau. Dvs. ați fi crezut în locul lor?
Victor Ponta: Eu nu am crezut deloc și chiar le-am spus: aveți grijă, eu îl cunosc pe Iohannis, nu o să vă dea nimic. Ei, nu, că stau așa, că îi urăște pe USR, că nu au voturi fără noi. Aici era și obsesia lor, ca nu cumva să intre Pro România, ca nu cumva să le votez eu guvernul și să nu mai fie nevoie de ei. Le-am spus: vă gîndiți la ceva ce nu se va întîmpla. O să intru în Parlament și eu, dar oricum vouă nu vă dă nimic, că voi sînteți ăia pe care-i bate..”

Victor Ponta e un politician abil. Nu de puține ori el folosește tactica așa-ziselor dezvăluiri pentru a atinge un anume scop. În cazul lui Marcel Ciolacu putem suspecta dezvăluirea făcută de Victor Ponta ca aparținînd politicii ProRomânia de a lua voturi în cadrul Stîngii de la PSD prin suspectarea partidului condus de Marcel Ciolacu ca făcînd opoziție doar de formă. Nu știu dacă Marcel Ciolacu a pariat pînă marți, 24 noiembrie, seara, în dependența PNL de PSD în viitoarea bătălie cu USRPLUS după alegerile din 6 decembrie 2020. Nu în sensul unei coaliții între PNL și PSD în locul uneia – eșuate – între PNL și USRPLUS, ci în apelul discret la PSD din partea lui Klaus Iohannis pentru a arăta mîța USRPLUS. Știu însă că Victor Ponta a avut drept temei a dezvăluirii sale caracterul aparte al intervenției anti-PSD a lui Klaus Iohannis de marți seara. Pentru că această intervenție a ieșit din tipicul atacurilor tradiționale la adresa PSD. Atît prin ton, conținut, cît și prin context.

Declarația de presă a lui Klaus Iohannis a fost, ca de obicei, anticonstituțională. Avînd în vedere tonul, i-aș spune isteric anticonstituțională. Mulți s-au întrebat ce l-a apucat. A mai avut Klaus Iohannis astfel de izbucniri anti-PSD. Nici una dintre ele n-a avut virulența celei de marți seara. Mai întîi pentru că atacării PSD i-a consacrat Klaus Iohannis o întreagă intervenție de la Cotroceni. Apoi, pentru că această intervenție a fost practic un Mesaj adresat Națiunii la împlinirea unui an de la cîștigarea celui de-al doilea mandat. Împlinirea unui an de mandat presupune un minim bilanț al faptelor și vorbelor prezidențiale în hotarele unui an. Klaus Iohannis n-a făcut așa ceva. Și nu atît pentru că n-avea ce spune (putea să nu țină mesajul sau să mintă în stil politicianist), cît mai ales pentru că a vrut să lanseze un atac la adresa PSD. Un atac avînd valoarea unui semnal. El, atacul, a venit după întîlnirea de la Vila Lac 2 cu liderii PNL. Că și întîlnirea asta e anticonstituțională inutil să mai adăugăm. Din punct de vedere politic, important rămîne că Mesajul adresat națiunii sub forma unui violent atac anti-PSD a avut loc după întîlnire. El pare a da curs unei decizii luate la Vila Lac 2. Despre ce decizie poate fi vorba? Ne răspunde un moment din conferința de presă de miercuri, 25 noiembrie 2020:

Ramona Avramescu, Televiziunea Română: Bună seara! Domnule preşedinte, de la începutul campaniei electorale, în timp ce dumneavoastră criticaţi PSD, s-au înteţit atacurile între PNL şi USR. În ultima perioadă, liderii celor două partide se acuză reciproc de blaturi cu PSD, de populism, de trădare şi aşa mai departe. După alegerile locale, spuneaţi că rezultatele arată că PNL şi USR devin forţele schimbării în bine, încurajînd implicit o coaliţie între cele două partide în vederea guvernării. La cum merg lucrurile în această campanie, aveţi senzaţia că PNL şi USR îşi doresc să guverneze împreună şi ce mesaje aveţi pentru cele două partide azi?
Klaus Iohannis: Mesajul meu este simplu: vor guverna împreună, iar ce numiţi dumneavoastră contre – este o nervozitate, o sensibilitate tipică pentru campania electorală. Nu toată lumea poate să rămînă calmă. Cîteodată, unii sar mai repede cu anumite mesaje, cu anumite acuzaţii, însă între PNL şi USR există o apropiere care nu cred că trebuie să se bazeze neapărat pe simpatii între persoane, ci pe concordanţă între valori şi obiective de reformă. Și asta, evident, există.

Ramona Avramescu, Televiziunea Română: Dacă-mi permiteți, vor guverna împreună pentru că își doresc să o facă sau pentru că sînt încurajați, poate presați dinspre electorat, dinspre dumneavoastră?
Klaus Iohannis: Eu îi încurajez să se apropie și electoratul, evident, așteaptă același lucru de la cele două partide și sunt convins că în conducerile celor două partide va exista o deschidere semnificativă pentru această abordare.”

Experiența conferințelor de presă de la Cotroceni ne arată că anumite subiecte sînt declarate tabu. Ca să dăm un exemplu, faptul că nici un jurnalist nu-l întreabă și nu l-a întrebat pe președinte despre situația din America, dovedește că participanții au fost sfătuiți înainte de conferință să evite întrebări despre bătălia din SUA. Ramona Avramescu de la TVR s-a interesat de relațiile dintre PNL și USRPLUS. Dacă întrebarea nu era pe placul președintelui acesta din urmă putea răspunde – cum a mai făcut-o – că nu se amestecă în relația dintre partide. Acum a răspuns și încă destul de categoric pentru a nu crede că, dacă n-a sugerat întrebarea, a dorit-o. De precizat că a pune o întrebare sugerată de consilierii unui demnitar e o practică obișnuită în presa din întreaga lume. Cîtă vreme această întrebare e interesantă și mai ales cîtă vreme ți se garantează că răspunsul va fi un scoop, ar însemna lipsă de dibăcie jurnalistică să n-o pui. Sugerată sau nu, sigur e că președintele a folosit întrebarea pentru a anunța un Guvern PNL-USRPLUS după alegeri. Spre deosebire de alți lideri PNL de pînă acum, Klaus Iohannis n-a pariat pe varianta guvernării cu PMP. Nu-i exclus ca și PMP să facă parte din Coaliția de guvernare, dacă trece pragul electoral, desigur. Klaus Iohannis a vorbit însă de un Guvern PNL-USRPLUS ca o fatalitate după alegeri. A fost o vreme cînd președintele nu ostenea să anunțe după alegeri un guvern PNL. De ceva vreme vorbește de un Guvern în jurul PNL. Un Guvern în jurul PNL înseamnă un partid pivot, un partid trunchi, în jurul căruia vin mai multe partide, toate cu scoruri suficient de mici pentru a pretinde prea multe de la PNL. Un guvern PNL-USRPLUS anunțat de Klaus Iohannis prin formula Vor guverna împreună nu e un Guvern în jurul PNL. E un guvern de colaborare între PNL și USRPLUS. Chiar așa de mare să fie scorul USRPLUS în sondaje încît Klaus Iohannis să fi renunțat la visul unui guvern în jurul PNL, în care PNL e stîlpul iar celelalte simpli sateliți?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

41 comentarii pentru articolul „Guvernul anunțat de Klaus Iohannis miercuri, seara, nu e unul în jurul PNL, ci un Guvern de colaborare PNL – USRPLUS”

  • Domnule Cristoiu,
    Ne puteti spune ce se aude de la ceasul dv.in timpul pastilei? E vorba de ceasul cu voce feminina, care zice ceva in araba sau idis…
    Cumva „bezrat hashem”?
    Mazel tov!

  • Apropo, subiect de mare actualitate: La Constanta prefectura (guvernul Orban)a interzis procesiunea de Sf. Andrei, organizata de biserica ortodoxa. Imi exprim intentia de a participa!!!

  • Sa presupunem ca baietii cu tableta sunt consemnati in cazarma.
    Participare mica de tot, votul impartit, PSD si PNL cam la fel, usereii cat sa creeze o majoritate. Iohannis a decis deja PNL cu USR. Dar pe ei i-a intrebat?
    Ca Barna si Ciolos nu prea cad pe spate dupa Mandolina.

    • Problema cu „tableta” ramane cea mai mare (vedem cat dureaza la americani – un nebun arunca piatra in lac si apoi e nevoie de 10 intelepti s o gaseasca si sa dovedeasca in instanta daravera..). De aceea speranta se leaga si de prezenta unor profesionisti (l am vazut pe Silviu Predoiu intrat in lupta). Cred ca si el are tableta. Speram sa le contracareze pe cele ale „dusmanilor” si sa lase rezultatul votului asa cum este el!
      Vox populis, vox dei !

      • Domnule, cred ca iei prea in serios lucrurile. Nu uita, cine are asteptari prea mari, va primi si dezamagiri la fel de mari. Asa ca, pentru sanatatea matale, nu le pune la inima. In lumea asta prost croita, intotdeauna bogatii vor fi mai bogati iar saracii mai saraci. Oricum, tableta e la aia bogati, fie ei de stanga sau de dreapta. Fraierii iau intotdeauna doar praful de pe toba. Totul e doar un spectacol jalnic. Sa-l luam ca atare si sa ne veselim daca protagonistii isi mai trag cate-o maciuca-n cap. Alegerile are cine sa le castige. Sa nu le ducem grija.

        • „prea in serios”, „prea mari” unde am mai vazut sintagmele astea?
          A, da, la KWJ. El saracu’, un sas si el acolo, cocotat de niste fraieri din servicii, care asa au crezut ei ca sunt cei chemati sa puna presedinti.
          Asta cu „prea” nu ne lasa gramatica s o folosim.
          Dincolo de gramatica, sunt faptele. Daca ma duc la vot, vreau sa fie pe bune. Asa ca ce tine de mine, fac.
          ps: sa vedeti numa ce distractie o sa fie in curand, la americani, cand or incepe arestarile. Domnul Cristoiu o sa aiba de dat o gramada de stilouri.

          • Sezi bland. Nu vor incepe nimic in SUA. Trump e istorie. Miliardarii pandemici si-au atins scopul. Ca vrei ca votul sa fie pe bune e corect numai ca degeaba vointa daca nema putirinta. Ce, numeri mataluta voturile? Wake up, amigo! Rezultatele se stiu de pe acum, ramane cum ne-a anuntat Voda. Pai aia din servicii iau banu gros moka? Nu crezi ca trebuie sa livreze si rezultate? Doamne, ce de naivi!

          • Ce se petrece acum, e dincolo de pseudoargumentele pe care le invoci tu. Trebuie sa mai ai putintica rabdare, nu mai e mult pana pe 20 ianuarie.

  • Aiurea. Semnalul a fost pentru tabletisti. E posibil ca unii din ei sa nu mai vrea sa cautioneze dezastrul maret condus de Werner. Vot, vot, da’ cineva trebuie sa numere voturile. Daca nu le mai numara asa cum „trebuie”? Un semnal a fost intrarea lui Silvica in politica. Si n-a facut-o ca e el baiat bun si vrea sa lupte pentru tarisoara. Iar Werner e cam prea nervos in ultima vreme. O fi ceva putred in regat?

    • Prea multe aluzii si prea putine lucruri spuse de a dreptul in mesajul tau. Nu mai suntem pe vremea securitatii lui Ceasca. Hai sa iesim din sevrajul ala. Intr adevar daca Silviu Predoiu a intrat in lupta, pe fata, se petrece ceva. Ar trebui sa aflam ce, ca mai sunt 9 zile pana la alegeri. Daca stii mai multe, te rog sa spui clar – am castigat acest drept, hai sa l folosim.

      • N-am castigat nici un drept. Asta este o prostie. Doar modul de abordare al securistilor s-a schimbat. Acum nu te mai bat sa spui (poate doar sa taci). Afla ei si singuri. Acum au tehnologia de partea lor. Si nu pot sa spun nimic pentru ca nu stiu nimic. Doar incerc sa deduc in functie de informatii si sa-mi pun oarece intrebari. In orice caz, orice caft intre astia de la cascaval e un motiv de bucurie. In rest, pentru ‘ulime, ramane cum am stabilit. Adica rau spre mai rau!

        • Frica este un adversar pentru fiecare dintre noi. Rostirea adevarului, fara teama, este terapia.
          Am sperat ca stii mai multe.
          Hai sa l rugam pe domnul Cristoiu, sa l mai cheme pe SP la un nou interviu – pana la alegeri si sa incerece sa mai clarifice peisajul in care ne miscam. Domnule Cristoiu, va rugam!

          • Bre, zau asa, vrei si desene? Atunci unde mai e frumusetea vizionarii spectacolului daca stii deznodamantul? Se pare ca esti inca crud si ai sangele mai fierbinte, n-ai rabdare. Cu rabdarea treci marea!

          • Nu gasesc nici un beneficiu, din a face conversatie, numa asa sa ma aflu in treaba. Daca tot intram „in casa” la domnul Cristoiu si dezbatem, hai sa respectam sistemul eticii si moralei. Adica, credem in ce facem si speram sa ajungem cu bine pe celalalt mal.
            ps: asta e raspunsul la ultima postare. va fi probabil asezat inaintea mesajului lui cib – nu mai avem butoane de replay. Dar oricum trebuie s o oprim. Riscam sa facem un material mai elaborat decat editorialul:)

  • civilizatiile s-au nascut, …au urmat clasica ‘Dinamica a Anotimpurilor’, dupa care au ajuns Cenusa.
    deci peste fiecare civilizatie s-a asternut primavara, vara, toamna si iarna.

    cu civilizatia asta se intampla la fel, insa pentru ca ce i se cere e desavarsirea, adica putinta de privi Binele si Raul, din anotimpuri mai raman doar doua: Primavara, care-si atrage Vara de partea ei, devenind un anotimp, si Iarna, care-si atrage Toamna de partea ei, devenind un singur anotimp.
    alegerea se modifica astfel: intre Primavara si Iarna.
    pe masura acestor doua anotimpuri se cade sa fie construite sania, respectiv carul.
    ( de folos ar putea fi faptul ca Primavara Caldura Sufleteasca se metamorfozeaza in Caldura Pamantului,
    …incetisor!,
    pina cind ajunge la valoarea minima, Caldura Pamantului fiind in acest moment, maxima,
    dupa care Caldura Pamantului se metamorfozeaza in Caldura a Cerului, in Caldura Sufleteasca, pina cind ajunge la valoarea minima, caz in care la maxim e Caldura Sufleteasca. Caldura=Caldura Cerului+Caldura Pamantului…fiind o constanta absoluta. )

    Revolutia Mondiala care se manifesta in civilizatia curenta are aceasta tinta:
    ridicarea ‘binelui’ la masura Binelui
    ridicarea ‘raului’ la masura Raului.
    deci, privind actuala Revolutie Mondiala asistam la desavarsirea binelui si raului, adica asistam la metamorfoza binelui in Bine si a raului in Rau.
    de-asta ‘temeliile’ lumii mari sint…praf!, nevoia unor alte temelii nascind si nevoia unor noi-noute sisteme sociale.

    tranzitia pe care civilizatia curenta o parcurge pe vremurile astea se aseamana cu perioada…Cenusii!, in cazul civilizatiilor anterioare. deci…nici vie nu e…insa nici moarta nu e!
    asta insamnand ca Definitiile…sint in pom!
    care pom?!…pai se stie.

  • exista bine si exista Bine.
    exista rau si exista Rau.

    dinamica civilizatiilor, de cind exista ele paici,
    si care e de tip fibonacci,
    a adus civilizatia de acum intr o stare unica: i s-a disponibilizat intreg potentialul! (daruirea devenind Daruire, civilizatia actuala avind tot potentialul sa ajunga la Granita Creatiei )
    cu Potentialul in carca, actuala civilizatie tre sa aleaga intre Bine si Rau.

    pe cind sistemul politic actual lucreaza cu ‘bine si rau’, ce se cere e sa lucrezi cu ‘Binele si Raul’. iar asta pentru ca Potentialul e deja…Daruit.
    prin urmare actualul sistem politic e expirat.
    e nevoie de un nou sistem politic care sa fie in stare sa puna pe masa
    aceasta alegere: intre Bine si Rau

    iti faci partide, azi, pentru vremea care vine…tot asa cum iti faci vara sanie, insa si cum iti faci iarna car. deci e nevoie de doua partide capabile sa duca ‘Iarna SI Vara’
    daca pina acum se lucra in mod relativ,
    …toate civilizatiile de pina acum au lucrat in acest fel!,
    uite ca civilizatia asta,
    care e suma tuturor civilizatiilor anterioare!,
    e chemata sa lucreze in mod absolut.

    deci…e cam Pa! dinamica de tip ‘bine si rau’
    ce se cere e putinta de a lucra cu absolutul. deci cu ‘Binele si Raul’.
    cine cere? …pai hai sa spunem ca cel care cere e Arbitrul, adica ‘Randuiala Creatiei’.

    de care nu scapi orice ai face, chiar si la modul absolut!…de-ai face!

  • presedintele era partinitor daca si numai daca ar fi iesit, macar cu un pic!, in afara polarizarii plenare.

    insa uite ca el nu iese. tot…raul il indreapta spre ‘opozitie’ si tot ‘binele’ il atribuie ‘puterii’
    psd e…raul si…atit!, pnl e ‘binele’ si numai binele. fara pic! de intersectie!

    insa asta a fost chiar dorinta strigata prin piete si…pe te miri unde,
    asta a fost dorinta manifestata de popor,
    ca ‘opozitia’ sa arate cum arata, iar ‘putrerea’ sa arate…uite asa cum arat ea, azi.

    daca cum a fost a fost rau, inseamna ca cum n-a fost e binele.
    deci…n are decit sa fie cum n-a fost, si pesemne ca asta va zice si poporul, cu ocazia alegerilor, sa fie cum n-a fost, in felul asta poporul tinzind sa aleaga binele.
    daia guvern pnl-usrplus.

    cita vreme presedintele reuseste sa desparta apele intre bine si rau, conturind binele…dupa cum se reflecta el in popor si raul dupa cum se reflecta el tot acolo,
    el e un intelept!, nu un partinitor.
    ar fi fost partinitor daca ar fi laudat psd-ul. sau daca ar fi bestelit pnl-ul.
    insa uite ca nu face asta, ba face chiar invers decit asta, el contureaza cu o claritate…cam cristal!…binele si raul ( pe care poporul de defineste, nu el )

  • Grav este , de fapt nu e grav pentru ca pe romani nu i internează nici măcar ideea de democrație darmite democrația , interesant sa zicem ca Iohannis a schimbat pe nevăzute cu sprijinul masiv al lui Ciolacu arhitectura constituțională a țării adăugând atribuții noi care i conferă aceeași poziție ca și președintelui Franței de acolo inspirându-se se de fapt. Convoacă miniștrii și Guvernul in corpore, organizează videoconferințe cu prefecții, se implica in decizii executive de administrație ale guvernului, conduce politica de partid a guvernului și impune direcții și mai sunt multe …Și asta sub privirile tampe ale PSD condus de Ciolacu Dancu Grindeanu , ale lui Ponta /Tariceanu și ale celorlalți care se dau democrați.Daca acum când PSD are cei mai mulți parlamentari se întâmpla asta realizați ce va fi in țărișoară după 6 Decembrie? Mai bine emigram in Bulgaria la modul cel mai serios.

    • Nu trebuie sa emigram in Bulgaria. Eventual un week end la nisipurile de aur (ca sa ne amintim, ca prea usor si neglijent am cedat partea aceea din trupul tarii).
      Nu ne ajuta cu nimic sa ne tot lamentam – ca romanii is asa si pe dincolo – in orice caz nu s asa buni ca ceilalti. Strategia trebuie sa fie, ca nu suntem mai rai ca altii, ca suntem acasa la noi si trebuie sa ne facem ordine in lucruri.

      • Bre, matale esti baiat bun si gandesti frumos. Doar ca, esti cam naiv. Cum ma-sa esti acasa la tine cand si Grivei stie ca Romania e doar o biata colonie si nu-si mai aprtine demult? Ordine in lucruri pun altii, stai linistit. Aici, ordinele doar se executa, nu se si discuta!

        • Intr adevar in punctul asta vor sa ne aduca. Multi dintre noi au emigrat sperand ca le va fi mai bine. Totusi, cei care am ramas, nu suntem morti. Am stabilit ca nici mai rai ca altii nu suntem. Lucrurile pe lumea asta, nu sunt numai roz. Domnul Cristoiu zice, ca atunci cand il injura si l lucra mai abitir dusmanii, atuncea devine mai creativ si mai eficient.
          Asa ca, hai sa nu ne lasam. Ce nu ne omoara, ne face mai puternici.
          ps. Sa stiti ca nu este vorba de naivitate, este vorba de incredere in propriile puteri. In plus, mentalizarea unei solutii favorabile, va face ca ea sa se materializeze in cele din urma.

          • O fi, ca prea le zici cu foc! Da’ si eu zic ca tot Murphy are dreptate, pana la urma!

          • Pe Murphy asta, tot „dusmanii” l au inventat:) :

          • nicu,
            Te obosesti degeaba! Eu am încercat sa-i explic cibului de mai multe ori ceea ce i-ai scris tu acum, dar degeaba. Dumnealui are un D-zeu în care crede orbeste, Murphy acesta îi umple zi si noapte gândurile si nu-l lasa sa gândeasca LOGIC si pozitiv!

        • Întrebare pentru товарищ Cib:
          Este adevarat ca reciti textul acesta si noaptea în somn?!
          .
          Bre! Nicu nu este naiv deloc! A scris un text corect pentru cei care au putina LOGICA ( 😳 ) si pot sa priceapa. Eu, dac-as fi în locul sau, te-as întreba cam asa:
          „Товарищ Cib, вы, care te plângi tot timpul ca suntem colonie occidentala si nu am ramas una ruseasca, în afara sa te tot smiorcai de câtiva ani pe bloguri din cauza aceasta, ce ai facut matale concret pentru a-ti ajuta concetatenii sa iasa din colonie?!

          • Habibi, n-ai inteles nimic. Eu ma plang ca suntem colonie, nu ca nu suntem colonie ruseasca. E o nuanta. Poate la voi la arabi nu se intelege. Pe de alta parte, nici cu voi in micul Maghreb nu mi-e rusine. V-au facut aia din servicii pe fata cand vi l-au bagat pe gat pe globalist in pat la Versailles. Si inca ceva, eu nu vreau ca cetatenii sa iasa din colonie, ci vreau ca cetatenii sa traiasca intr-o tara a lor. Iar e o nuanta. Asa ca, habibi, salam si ai grija sa nu-ti cada burqa!
            PS E adevarat ca la Paris urinati pe strada in ghiveci, in timp ce sustineti o discutie „elevata” cu vecinul de uritrottoir? Muahahahaha!

          • Bai geo, tot nu ne-ai lamurit, daca nu te-ai vaccinat, nu esti medic si nu ai incalcat legea sau esti medic si ai calcat legea franceza!

          • La noi, la arabi?! Hai, ca adevarul te supara prea tare si aplici tactica loviturilor sub centura!Îti amintesc înca o data, daca ai memoria scurta, ca sunt român în primul rând, si ca nici Franta nu a ajuns înca tara araba!
            S-apoi, cine le ridica pe acest blog osanale rusilor de câte ori prinde ocazia si cine nu oboseste niciun pic denigrând occidentul si UE? A, am uitat, în afara de Trump, amicul lui Putin!
            До свидания si încearca sa fii rezonabil! Daca poti!

          • Alta lovitura sub centura, interesantule! Ti-am raspuns la momentul potrivit ca în Franta, medicilor li se cere, dar nu prin lege, sa-si faca niste vaccinuri, fara sa suporte repercursiuni daca nu o fac.

          • Va rog sa nu ne mai certam pe blogul asta. Pana la urma, suntem in „sufragerie” la domnul Cristoiu, care a facut posibila aceasta dezbatere. Tine de politete!
            In al doilea rand, va invit pe toti, sa urmarim sa ridicam nivelul intelectual la care facem aceste comentarii si dezbateri.
            Va asigur ca asa, vom deveni respectati, inclusiv de aia cu epoleti care baga fitile peste tot (inclusiv pe blogul asta).
            Facand asa, ii vom desconspira pe cei care se vor incapatana sa continue.

          • Nu ne certam, ne contrazicem! Oricâte as avea sa-i reprosez lui Cib, poti observa ca nivelul contradictiilor dintre noi nu a coborât niciodata la nivelul suburban pe care îl practica unii!

          • Merci domnu’ geo! Apreciez. Da’ tot trebuie sa te apuci sa inveti araba. Timpul e limitat. Ca timpul de injumatatire al francezilor e cu mult mai redus decat al habibilor. Sunt mai biodegradabili branzarii. Asta e. Asa ca, salam (pace)!

          • De rien! Esti dat naibii, maître…

          • @geo
            Vezi, d-aia mi-a placut mie de Trump. A reusit sa le strice feng-shuiu lu’ alde Gates si Soros patru ani. Iti dai seama cat din unghii si-au mancat aia in timpul asta? Eh, acum o sa ne mancam noi unghiile in timp ce ne vom iluziona ca lumea e „a better place, imagine there’s no heaven” si alte cacaturi din astea progresiste. Bine, asta in timp ce ne vom fragezi curu’ cu noua lanolina high-tech, in vederea primirii ‘vestilor „fantastice”, vorba lui Citu, de la noii tatici matusalemici care vor sa ne treaca strada da’ pe noi din pacate nu ne-au intrebat! Inteleg ca te oferi voluntar pentru vaccinul lui Gates, cam la fel de „bun si progresist”ca ala de a nenorocit o groaza de copii prin Asia acum ceva ani in urma? Poate vrei o gaina, panaceul aceluiasi, pentru ostoirea foametei din Africa? Doamne, cu ce ti-am gresit noi pacatosii, de trebuie sa ne dai „darurile” astea?

          • Mei, nu ma mai enerva! Ti-am mai zis ca eu nu ma vaccinez, dar din motive rezonabile, nu din motivele pe care le sustineti voi, adeptii conspirationismului! Problema mea referitoare la vaccinul asta prematur si imatur este alta. Ma întreaba fostii si actualii pacienti, rudele si prietenii daca sa se vaccineze sau nu, iar eu nu-mi pot asuma raspunderea sa le spun sa faca asa cum fac eu. Compris?!

          • Bre,daca nu te vaccinezi, ori nu ti-e frica de covrig si asta iti demoleaza tot esafodajul de panica pe care l-ai ridicat noua luni p-acilea, ori stii clar ca e facut la shto, pe genunchi si e chiar periculos. P-aia cu pacientii si deontologia las-o pe alta data. Ori-ori, alta varianta nu exista!

          • Serios?! Eu am fost panicard, eu care va puneam pe tava articole din reviste de specialitate (ceea ce la un moment dat nu am mai facut-o din cauza amicului tau diliu) si care va învatam cum sa va protejati sanatatea, sau tu ai fost panicard, vestind mereu instaurarea Noii Ordini Mondiale si a sfârsitului normalitatii pe Terra?
            Convingerile mele despre unele vaccinuri sunt mai vechi si nu ai tu cum sa îti impui ideile într-un domeniu pe care nu-l cunosti, cu acel „ori-ori”, când poate sa existe foarte bine si „ori-ori-ori…”
            Când o sa am timp o sa-ti explic.

  • Dupa virus urmeaza Apocalipsa economica,abia de la anul se vor vedea efectele Crizei majore provocate de Coronavirus(efectele vor fi in domeniul economic).Cum treaba va fi groasa pentru cei ce vor guverna atunci,iar PSD vrea cu tot dinadinsul in Opozitie inca 4 ani(PSD se roaga,face slujbe la biserica de tipul”Da ne Doamne inca 4 ani de somn dulce n Opozitie,ca in afara de injuraturile lui Iohannis nu ni se intampla nimic rau,dormim linistiti”),PNL are nevoie de un partener la guvernare in carca caruia sa poata pune tot dezastrul guvernarii viitorilor ani de criza(I luam pe fraieri la guvernare si tot raul din anii cumpliti din punct de vedere economic care urmeaza i punem pe astia,si tot ce i bun intra in contul nostru).Asta i calculul PNL,ei au nevoie de niste parteneri care sa fie facuti tapi ispasitori in anii care vin ,de aia vor USR isti la guvernare,sa i transforme in acarii Pauni ai anilor care vin.

    • Bună observație!
      Se naște întrebarea dacă USR realizează acest scenariu?!?

      • USR nu trebuie sa realizeze nici un scenariu. Ei trebuie doar sa execute ordinul, conform fisei postului. Hai sa nu le plangem de dor si jale!

    • Draga Tudy, nu e cazul sa ne speriem. In Romania e o criza perpetua de 2000 de ani. Ar fi culmea sa nu fie criza in colonie. Chiar plictisitor. Chiar ma gandesc cat de monoton e sa traiesti intr-o tara scandinava. Sau in Germania. Prin anii 80 am fost in RDG. Dupa o luna mi-a venit sa urlu. Nu tu cozi (decat la bere cehoslovaca), nu tu intarzieri la tren, autobuz, nu tu cozi la benzina, nu tu mizerie pe strada. Ca acum si-au mai revenit, da, dar oricum, chiar si acum, ca am mai fost p-acolo, te ia de cap. Aia sunt ca robotii, nu au nici o tresarire, nu au nici un sentiment. Nimic. P-aia, la cat sunt de robotizati, i-ar putea conduce si scaunul lui Merkel, nu e nevoie de ea in persoana. Nu m-as muta in frigiderul ala din vestul Europei nici mort. Mie imi place aici la noi, la greci, la sarbi, la baietii cu sange fierbinte, astia cu gura mare ca italienii, care si cand se cearta, zici ca canta. Simti ca traiesti, chiar daca iti ghioraie matele. Asta e, asta sunt. Nu va cer sa ma iubiti! Bai, voi va inchipuiti ce-ar insemna sa asculti o cantoneta napoletana cantata de unul de la Koln? Horror! Sau in rolul lui Zorba vreun suedez? Brrrrr!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *