Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Guvernul Orban – O lună de compromitere gravă a Schimbării

Pe 4 noiembrie 2019, taman în prima zi a săptămînii dinaintea primului tur, a fost investit Guvernul PNL Ludovic Orban.
A trecut mai mult de o lună de la acest moment.
S-ar fi cuvenit ca Presa liberă și cu precădere independentă să întocmească un bilanț.
Firește, întreprinderea nu e deloc ușoară.

Guvernul Ludovic Orban a funcționat în atmosfera aparte, creată de bătălia pentru prezidențiale. Deși rezultatul se știa cu mult înaintea primului tur, din vara lui 2018, cînd Klaus Iohannis și-a anunțat, în chip surprinzător, candidatura, mai ales în privința scorurilor înregistrate de candidați la primul tur a existat o anume tensiune. Tensiunea dinaintea primului tur s-a continuat între cele două tururi, produsă de întrebările privind prezența la vot și diferența de scor la care Klaus Iohannis va obține victoria împotriva PSD. După al doilea tur, Guvernul Orban a rămas mai departe în afara atenției tipice Presei din cauza întîmplărilor din PSD.

Cu toate acestea un bilanț al Guvernării Orban se impunea.
De ce nu s-a făcut?
O mare parte a Presei, mai precis cea constituită în Cartelul Pro Iohannis, a fost mituită de PNL în prealabil. Deși Președintele n-avea nevoie de publicitate electorală prin site-uri, ziare și televiziuni de știri, totuși PNL a plătit zdravăn unei mari părți a presei – de regulă pro- PSD, care a luat bani și de la PSD, firește, – spații de publicitate în favoarea candidatului Klaus Iohannis. Din informațiile pe care le am, s-a procedat la supraevaluarea spațiului publicitar și mai ales la mituirea personală a unor lideri de opinie deținători de emisiuni la televiziunile de știri. De fapt, campania electorală a lui Klaus Iohannis a reprezentat pretextul pentru ca o mare parte a Presei să se dedea după alegeri Cultului Personalității lui Klaus Iohannis (ca ăl mai Conducător din Istoria României) și al lui Carmen Iohannis (drept cea mai Răvășitoare femeie din Istoria Omenirii, de la Cleopatra încoace), și trecerii cu vederea a poticnelilor din activitatea Guvernului Orban. Așa se explică faptul că, în divorț cu misiunea Presei, cea de supraveghere a Puterii, site-uri, televiziuni de știri, membre ale Cartelului, s-au ocupat cu pisarea zilnică a PSD, deși partidul e în Opoziție, ocolind cu dibăcie, chiar și la nivel de informație pur și simplu, gafele Guvernului Orban.

Așa se explică și absența încercărilor de a întocmi un minim bilanț al Guvernării Orban.
Un bilanț la o lună de la investire trebuie să țină cont de imaginea cu care a venit Guvernul Orban la Palatul Victoria, după Guvernarea Dăncilă. Altfel spus, pe lîngă criteriile absolut necesare cînd vine vorba de a judeca un Guvern, ținînd de buna administrare a țării, în bilanțul de o lună trebuie să ținem cont de așteptările electoratului față de noua guvernare.

Deși investit în viteză în urma unor manevre evident dubioase ale Generalilor din instituțiile de forță, Guvernul Orban s-a prezentat ca un Guvern venit pentru a sta la Putere patru ani, decis să transpună în practică Programul PNL. Înaintea investirii, Klaus Iohannis a vorbit de un Guvern de tranziție. Un Guvern care, în interbelic, s-ar fi numit, de alegeri. Altfel spus, un Guvern cu un mandat limitat la organizarea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare și, evident, la administrarea curentă a țării. Ipostaza de Guvern de tranziție a fost folosită ca argument și de formațiunile care s-au implicat în investirea Guvernului Orban. Deși prin constituirea noului Guvern nu i se puteau limita prerogativele, așa cum menționa Kelemen Hunor într-un interviu la Gîndurile lui Cristoiu, era de la sine înțeles că Guvernul PNL, minoritar fiind, va evita ambițiile unui Guvern rezultat din alegeri și, prin urmare, pus pe concretizarea unui Program de-a lungul a patru ani.

Așa credea toată lumea.
Că știindu-și condiția de Guvern minoritar, fără un Acord de sprijin în Parlament din partea altor formațiuni, și de Guvern doar pînă la Parlamentarele din 2020, anticipate sau nu, Guvernul Orban se va anunța ca lipsit de ambiții politice mari.

La această credință a contribuit și alcătuirea Guvernului. În multe funcții de miniștri, au fost puși oameni de mîna a doua ai PNL. Părea că PNL, conștient de caracterul trecător al Guvernului, nu vrea să-și compromită liderii, nu vrea să-și arunce în joc adevărații titulari. La Finanțe, de exemplu, cînd se discuta cine va veni, țin minte că mulți realizatori de emisiuni tv, se rugau să fie adus Flori Cîțu, personaj halucinant, greu de conceput chiar și de Gogol. Ar fi mană cerească pentru noi veșnic agitatul Florin Cîțu – ziceau moderatorii-, dar n-avem noi norocul ăsta. Spre surprinderea jurnaliștilor, tocmai Florin Cîțu a fost pus. La Educație a venit o persoană din categoria celor despre care jurnaliștii spun că e nedusă la presă. Monica Anisei, pentru că despre ea e vorba, incapabilă să tacă și să facă, a reușit într-o lună să compromită postul de ministru al Educației la proporții neatinse pînă acum de nici un ministru post-decembrist. Dătătoare neobosită din gură e și Violeta Alexandru, de la Ministerul Muncii, plantată aici personal de Ludovic Orban, evident Protector al distinsei. Prin inițiativele sale nesăbuite, prin sporovăiala mediatică fără contenire, urmare a sindromului de starletă, Violeta Alexandru a reușit să producă pagube imense Guvernării PNL.
Dacă adăugăm celor două pe Raluca Turcan, și ea pe cît de lipsită de căluș la gură pe atît de lipsită de portofoliu, obsesiei lui Ludovic Orban de a fi prezent oricînd, oriunde și oricum, avem imaginea unui Guvern preocupat bolnăvicios de publicitate, în dauna efortului tăcut de minimă administrare a țării.

Dar românii nu așteaptă de la Guvernul Orban doar minima administrare a țării.
Românii așteaptă transpunerea în practică a Schimbării.
Asta pentru că Guvernul Orban e raportat de români la marile ambiții asumate fățiș de premier după investire, ambiții de Guvern deținător prin alegeri a unei majorități zdrobitoare în Parlament. investire, în contrast cu sprijinul parlamentar.

Refuzînd modestia de a se prezenta drept Guvern de tranziție Guvernul Orban s-a pretins și se pretinde:

 1. Guvern întruchipînd schimbarea radicală, spectaculoasă, după șapte ani de Guvernare PSD.
 2. Guvern net opus politicii duse pînă acum de PSD în planul integrității morale, Guvern întemeiat pe principiul un alt fel de politică.
 3. Guvern de Dreapta, menit a pune capăt politicii de tip populist practicate în ultimii ani de PSD.

Nenorocirea Guvernului Orban stă tocmai în raportarea la aceste așteptări uriașe, induse românilor tocmai de ambițiile nefirești ale lui Ludovic Orban.
Prin raportare la așteptările supradimensionate ale românilor, bilanțul Guvernului Orban e catastrofal.
De la investire și pînă acum, Guvernul Orban n-a făcut nimic pentru a răspunde uriașelor așteptări.
Practic, Guvernul Orban nu se deosebește de Guvernul Dăncilă. De la măsurile luate pe picior, negîndite, contradictorii, pînă la cultivarea clientelei politice.
Guvernul Orban continuă să treacă drept Guvernul PNL.
Dacă nu vor fi anticipate, stînd la Putere un an de zile, el riscă să compromită nu numai PNL, dar și Schimbarea.

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

34 comentarii pentru articolul „Guvernul Orban – O lună de compromitere gravă a Schimbării”

 • Maestre, va contrazic vehement. Stia poporul muncitor cine este Iohannis? Stia. Stia poporul muncitor cine este Orban? Stia. N-a votat poporul muncitor acum nici o luna, in cunostinta (?) de cauza si de o maniera zdrobitoare pentru tatucul PNL-ului, cu PNL aflat deja la guvernare? A votat. Ca atare, tot ce face Iohannis si guvernul meu 2 este minunat. Oricine spune altceva este psdist, ciuma rosie, tine cu Putin, este infractor, etc. Musai ca asa stau lucrurile pentru ca alternativa n-ar fi prea magulitoare, recte ar insemna sa insulti idiotii cand ai eticheta astfel cateva (multe) milioane de posesori de pasaport romanesc.
  P.S. Daca ar fi sa-mi dau cu parerea probabil ca as miza pe varianta 2.

  • Dar poporul muncitor știa și cine este Barna, dar „i-a dat” (poporul, da) voturile Dăncilei, că deh, trebuiau să aibă și serviciile ceva de muncă!

   • Asa e poporul, darnic…iar la schimb primeste placute. Aproape ca ai putea crede ca-i place.
    P.S. Am uitat de servicii…mea culpa…si despre servicii a spus poporul muncitor ca sunt minunate.

 • Am scapat de proasta lui Dragnea, am ramas cu prostul de KiWI. Poate ne ¨esplica¨ sasul ce inseamna ¨un grup NEMOTIVAT de vesel¨… 😀

 • Este clar că a inceput vanatoarea de vrajitoare, de genul celei a lui mc Carthy, din America anilor 60! Toata lumea incearca sa faca dosare, la toata lumea, dar numai cele care trebuie vor avea sorti de izbanda!
  Una dintre ținte este chiar Raed Arafat, poate singurul care n-ar merita acest lucru! Dar banateanul ala de Vela are o misiune precisa , respectiv sa faca „totul” ca, dupa asa-zisele controale la IGSU, sa i se intocmeasca un dosar penal!

  • Nu stiu de faza cu dosare, am fost simplu membru PSD cam doi ani – incepind din 2002. Ce am observat: toate functiile erau pe masa, de la conducatori de institutii, pina la simpli angajati. Totul trebuia platit, mita mergea piramidal, de la tine catre seful direct si mai departe. Nu oricine putea sa dea mita, trebuie sa fie recomandat. Acest sistem era in toate judetele/organizatiile, perpetuat de 30 ani. In preajma alegerilor incepea batalia pe functii, fiecare voia sa fie undeva. Apoi se platea taxa de protectie, iar acei bani trebuiau si recuperati, nu? Sa nu ne facem ca nu stim. Psd este corupt si va ramane corupt pina la disparitie

 • Tot ce conteaza este ca PSD sa fie eliminat de la butoane. Chiar daca pentru asta vom avea deficit 5% pe buget 10 ani. Ce PNL fratica? Ce guvern minoritar? pesedisti traficau si posturile de necalificati… vezi ancheta de la timisoara cu vama…Din ce il ce mai mult, prin hotarirea care da dovada, johanis seamana tot mai mult cu Carol 1

 • Marea schimbare se face pe model cunoscut – vin ai noștri, pleacă ai voștri. Tăierea pensiilor speciale rămâne un mister încă…toți se plâng că ies in stradă…noroc ca nu-s f.multi. Cu alegerile anticipate ne-am lămurit, nu se poate!

 • @același Zmau
  Înțeleg, te-ai supărat,
  n-ai altceva de făcut!
  Dar cuvântul de la urmă
  de ce oare l-ai băut?

 • @ Zmau
  Și tu ai întrecut măsura,
  când ai băgat aia cu „zbura”!
  Cât despre „clipi” și „aripi”,
  nu pot să-ți dau decât „bipi”!

 • Guvernul Mandolina va cadea daca „interesul lui Klaus Iohannis este ca Guvernul Orban să cadă”. S-ar putea însa ca si liberalii sa-si doreasca acelasi lucru, nu cred ca exista vreun conflict între molîul Orban si celalalt molîu. 😆

 • „Guvernul Orban – O lună de compromitere gravă a Schimbării”
  Nu-i bai , populimea il iubeste si va continua sa-l iubeasca . E o clara negatie a maximei :”poti iubi ca un nebun , dar nu ca un prost”. Iata ca se poate !

 • Zmaule, încearca sa scrii si versuri albe, pentru ca tu ai idei bune, dar câteodata faci niste „anti-rime” de ma doare capul citindu-le! 😆 😉

 • Pai PNL este PSD doi,nu o sa faca nici astia mare branza la guvernare,era de asteptat,iohanita s-a reales,il doare undeva de tot,iar astia de la PNL o sa fie tinta ironiilor opozitiei PSD iste,care prin cele 2 guri de tun Antena 3 si RTV,o sa-i toace marunt,PSD la guvernare nu-s buni de nimic,doar de hotii si porcarii sunt buni,dar sunt a dracului de buni in opozitie,daca e ceva la care se pricepe PSD sa faca bun pe lumea asta,e sa faca opozitie,ajutati si de masina de „tocat”si de aruncat laturi de la Antena 3,numai buni de opozitie.Pe de alta parte PNL istii,cu stilul lozincard,preluat de la USR isti,nu au inteles ca o tara nu se conduce cu lozinci,lozincile te ajuta sa iei puterea,dar dupa aceea,puterea trebuie exercitata,si tara administrata,si asta nu se face cu lozinci a la rares bogdan,guvernarea e alta mancare de peste,e bine,liberalii,useristii,pmpistii au o problema,au dat oamenilor speranta,si trebuie sa „livreze”,chestiuni concrete,si nu lozinci,e si aici este o problema,mare de tot… 😕 😕 😕 Pentru ca am o senzatie,ca nu vad niste genii in ale guvernarii la astia de dreapta,si foarte curand poate veni decontul,vezi exemplul PSD,de la o mare victorie in 2016,s-a ajuns la o mega prabusire in 2-3 ani,istoria se poate repeta,si pentru cei de dreapta(asa ca o cugetare filosofica). 😕 😕 😕

  • Chiar si sa dea foc la tara, nu se prabuseste nimeni. Baietii de „dreapta” au spate in Padure si la Kolhoz la Buxelles. Ca doar aia i-au pus cu mana!

  • Un singur lucru i-ar putea darama pe „dreptaci”. Daca se ating de cascavalul securicilor, procurorilor si judecatorilor, atunci au pus-o. Dar sigur n-o vor face, ca toti au scheleti prin sifoniere. Tot ‘ulimea o s-o ia in freza. Si asta cu mare satisfactie si cu dedicatie speciala de la ala din capu’ trebii din deal.

   • Dar țurcanca ce-ar avea, s-o ia-n freză? Sau ghiorbanu? Da’ el n-are freză, cei drept! Că câțu (!) a cam luat-o!

   • Hai, mai cibule, mai scrie si tu si altceva, ca sa-ti îmbunatatesti „miscarile” exercitiului mintii, despre care povesteai ca-l practici pe acest blog! 😆
    Ori, asa, repetând aceleasi doua-trei idei la fiecare postare, exercitiul tau nu poate avea efectul scontat si te poti ramoli ca si când nu ai fi exersat niciodata. 😆 😎

    • Repetitia e mama invatarii. De-aia repet, ca sa va intre-n cap. Ce, e ceva gresit in ce afirm eu, recte ca suntem condusi de kolhoz prin bajetii din Padure, care n-au vazut, n-au auzit nimic din taote pradaciunile facute in tara asta in afara de alea ale oponentilor kolhozului. Se vede si de pe Luna. Ce, Sica daca nu sarea, nu cumva avea si el bratari si nu era mare ciumete la Victoria? Despre ce vorbim? Ce naiba, doar nu ne-am nascut ieri! Despre talentatul din deal nici nu cred ca e cazul sa ma obosesc. Cat despre dublul limbaj si dublul standard pe care le afiseaza kolhoznicii, mi-e greata!

    • O sa ajungem sa fim condusi de egreta aia suedeza si abia atunci o sa ne apuce plansul. Ma ia cu fiori numai cand ma gandesc cati adepti poate avea. Brrrr!

     • Mda, repetitia este mama învataturii, dar la un moment dat, nici prostul nu mai are nevoie de repetitie, ca-i intra în reflex. 😆
      Oricum, eu îti vorbeam despre cu totul altceva, subiect pe care ai reusit sa-l ocolesti cu pricepere, ca un veritabil maestru al disimularii carele esti! :mrgreen:

     • ada
      Si cam despre ce imi vorbeai? Eu stiu ca daca vrei sa combati niste efecte te duci la cauze. Eu discut despre cauze. Efectele sunt bine cunoscute. Una din cauzele pentru care se intampla toate nenorocirile in tara asta e si aprtenenta la kolhozul pompos numit UE, unde ipocrizia si dublul standard sunt la ele acasa. A doua cauza e lipsa de cultura care ii face pe foarte multi sa confunde respectul pentru altii (cand merita) cu slugarnicia (pentru oricine si oricand, numai din vest sa fie). Linsul la dosul occidentului nu ne va duce nicaieri, ba din contra, fix in sant.

     • cib, scurt si la obiect, eu spuneam ca ai putea sa mai scrii si despre altceva! Dar tu, înca o data, chiar si acum, la sfârsit, scrii despre acelasi lucru, ca o placa zgâriata. Esti atât de previzibil, încât este suficient sa-ti vad nick-ul si stiu despre ce ai scris.
      De ce te complaci în situatia asta, daca nu ai o misiune clara pe acest blog, chiar ca nu pot întelege.

     • ada
      Mieii zburda, pasarelele ciripesc, ce frumosi e norii roz si caii verzi!
      Acu’ e bine?

     • 😎 :mrgreen:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *