Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Hersonul – un moment de escaladare și de prelungire a Războiului din Ucraina!

În legendara sa carte, Stalingrad, Antony Beevor descrie pe larg momentul în care, după închiderea de către ruși a cleștelui de la Kalaci (încercuirea Armatei a 6-a ca urmare a spargerii Frontului pe Don și în Stepa Calmucă, două flancuri apărate de Armata României), Hitler, respingînd sfaturile militarilor, ordonă lui Paulus să rămînă în încercuire, pentru că el va alimenta Armata a 6-a pe calea aerului, după care o va elibera. Paulus însuși propune o ieșire din încercuire printr-o retragere în forță spre sud-vest.
Ca urmare a acestui ordin, cea mai mare Armată a Germaniei a fost spulberată de Armata Roșie după un asediu de două luni.

La fel a procedat Hitler și cu Grupul Lascăr, căzut în încercuire după Lovitura de la Cotul Donului, deși Mareșalul Ion Antonescu insistase ca Grupului să i se permită ieșirea din încercuire. Așa a vrut să procedeze și în cazul Crimeii. Începînd cu Stalingrad, ordinele lui Hitler au rămas neschimbate:
Se rămîne pe loc, chiar riscînd să fie măcelăriți.
Mulți istorici militari au criticat această strategie denunțînd-o ca dezastruoasă din punct de vedere militar. Ei i-au reproșat lui Hitler lipsa de elasticitate, scriind că o reatragere strategică era necesară uneori.

Armata Federației Ruse s-a retras din Herson, capitala regiunii cu același nume, făurindu-și poziții de apărare pe malul estic al Niprului. Retragerea a fost justificată prin imposibilitatea de a ține frontul în fața ofensivei ucrainene. În aceste condiții, unei rămîneri pe loc i s-a preferat retragerea, pentru a evita un dezastru.

Din punct de vedere militar, decizia a fost bună. S-au salvat – cum susțin oficialii ruși – mii de vieți de ruși.
Analiștii militari occidentali s-au grăbit să remarce faptul că Vladimir Putin s-a dovedit mai realist decît Hitler, fie și pentru că a ascultat opinia militarilor, favorabilă retragerii.

A fost însă Hitler un dement cînd a respins propunerea de retragere a Armatei a 6-a din Stalingrad?
Din punct de vedere militar a fost o decizie greșită.
Din punct de vedere politic a fost o decizie corectă.
De la debutul asaltului asupra Stalingradului, Bătălia pentru acest oraș a depășit rapid hotarele unei simple confruntări militare. Ea s-a mitizat rapid, datorită atît lui Hitler, cît și lui Stalin.

Pentru Hitler cucerirea Stalingradului a căpătat o valoare simbolică ieșită din comun.
Nu numai pentru că orașul purta numele lui Stalin, dar și pentru pînă la Stalingrad, în cadrul ofensivei de vară, nemții au avansat sute de kilometri cîntînd în timp ce Armata Roșie se retrăgea în derută. În aceste condiții, cucerirea Stalingradului părea pentru Hitler floare la ureche. Și nu numai pentru Hitler, dar și pentru o lume întreagă; inclusiv aliații rușilor – americanii și englezii – erau convinși că Armata Roșie va fi aruncată peste Volga.

Și pentru Stalin apărarea Stalingradului avea o valoare simbolică ieșită din comun.
Nu numai pentru că orașul purta numele lui Stalin, dar și pentru că era ultimul oraș înainte de a începe Rusia asiatică. Nu întîmplător, luptătorilor de la Stalingrad li s-a vîrît în cap gîndul că dincolo de Volga nu mai e nimic . Stalingradul era pentru Stalin momentul de curmare a degringoladei rusești. Armata Roșie o luase la fugă spre Est. Undeva trebuia să se oprească și să se întoarcă cu fața la nemți și să-i înfrunte.

Asemănător s-au petrecut lucrurile și cu Bătălia pentru Herson.
Din punct de vedere militar, retragerea poate fi considerată un succes pentru ruși.
Din punct de vedere politic e un dezastru.
Unul asemănător dezastrului care ar fi fost retragerea Armatei a 6-a de la Stalingrad.

Hitler a sperat că Armata lui Paulus va rezista pe poziții.
N-a rezistat.
A capitulat.
Dacă ea se retrăgea de la început din încercuire pentru Hitler n-ar mai fi fost o asemenea speranță.

Ca și Bătălia pentru Stalingrad, Bătălia pentru Herson a depășit hotarele unei bătălii militare în cadrul unui război.
Pentru Volodîmîr Zelinski și, mai ales, pentru liderii occidentali alungarea rușilor din Herson era vitală din punct de vedere politic. Un eșec în recucerirea Hersonului ar fi fost catastrofal pentru susținerea lui Zelenski de către Occident. Să nu uităm că, începută la finele lui August 2022, contraofensiva ucraineană nu înregistrase, după trei luni, nici un succes important.

Kilometrii pătrați recuceriți în Est au devenit o Victorie copleșitoare doar în urma unei manipulări grosolane din partea Presei Occidentale. Recucerirea unui oraș atît de mare vizat de ruși chiar din debutul Războiului creează toate condițiile pentru ca Volodîmir Zelenski să respingă orice sugestie de a negocia teritorii contra păcii. Liderilor occidentali le creează condițiile pentru a-i trimite lui Zelenski arme, bani, oameni sub acoperire de ucraineni. Unei posibile bombăneli a cetățeanului din Occident pe tema sacrificiului cerut de dragul ucrainenilor i se va răspunde că acest sacrificiu merită.

Ucrainenii au dovedit că-i pot înfrînge pe ruși, aruncîndu-i în mare.
O semnificație ieșită din comun a avut bătălia și pentru Vladimir Putin. Hersonul e capitala regiunii Herson, anexată de Moscova prin Lege la Federația Rusă. Decizia de anexare a teritoriilor ucrainene a schimbat radical termenii Războiului. Printr-o asemenea decizie Vladimir Putin a dezvăluit că scopul Războiului a fost anexarea a 20% din teritoriile ucrainene. O dată declarat prin lege teritoriu rusesc, Hersonul nu mai putea fi obiectul unor negocieri cum s-a crezut un timp. Ceva în genul, Am cucerit Hersonul, vi-l dau înapoi dacă ne lăsați Crimeea sau chiar și Donbasul. O dată devenit teritoriu rusesc, Hersonul trebuia apărat ca teritoriu național. Toate acestea erau luate în calcul de occidentali, care se gîndeau neliniștiți la ce sînt în stare rușii cînd e vorba de teritoriul lor național. Și cu toate acestea a fost cedat. Lovitura de imagine a fost spectaculoasă:

  • 1) Un oraș pe care Putin a anunțat că-l va apăra la fel cum ar fi apărat Moscova a fost cedat fără lupte ucrainenilor.
    Ce-și spun occidentalii?
    Păi dacă Vladimir Putin a cedat atît de ușor Hersonul, de ce n-ar face-o și în cazul tuturor teritoriilor anexate, ba chiar și în cazul teritoriilor care aparțin Rusiei de multă vreme?
  • 2) Retragerea n-ar fi avut nici un impact politic dacă în fața Lumii s-ar fi războit cu Ucraina Belarusul sau Kazahastanul. Din punct de vedere al imaginii, aproximativ legale. Deși Rusia se bate cu întreg Occidentul în imaginea publică ea se bate cu Ucraina.
    Și dat fiind că Rusia e ditamai Imperiul, Războiul a primit semnificația unei confruntări între David și Goliat.
  • 3) Rusia a început războiul cu imaginea de una dintre cele mai mari puteri militare de pe glob. De decenii o uriașă parte a Bugetului merge la Armată.
    Păi ce fel de Armată e asta care se retrage fără să lupte dintr-un oraș considerat ca ținînd de Federația Rusă?
  • 4) În teritoriile ocupate numeroși oameni, inclusiv ucraineni, au colaborat cu rușii. Retragerea pe malul estic al Niprului i-a lăsat pradă răfuielilor din partea ucrainenilor. Se va spune că unii au fost evacuați în Rusia. Da, dar ei trăiau de atîta timp în Herson. Toate celelalte teritorii ocupate beneficiază de colaboratori din rîndurile ucrainenilor. Acestora li se adaugă rușii din aceste teritorii, care se luptă de ani cu ucrainenii, și pentru care s-a pornit Războiul. Mai sînt aceștia entuziaști în a colabora cu Armata Rusă după ce au văzut cît de ușor i-au vîndut Rusia?

S-a vorbit în ultima vreme, din motive care-mi scapă, că după Herson se poate ajunge la o încheiere a Războiului.
Ce prostie!
Sau mai degrabă, ce manipulare!
Cum să se așeze la masa negocierilor Volodimîr Zelenski după recucerirea Hersonului? Chiar și ucrainenii care ar fi vrut să se ajungă la pace s-ar împotrivi.

Ei au fost convinși că imposibilul e posibil:
Rușii pot fi alungați din toate teritoriile, inclusiv din Crimeea.

Americanii ar fi niște idioți dacă, după această dovadă că rușii pot fi înfrînți, ar pune capăt Războiului. Dimpotrivă, victoria de la Herson îi face să intensifice ajutorul dat lui Zelenski. Și chiar să fie și mai duri cu Federația Rusă, după ce a văzut o lume întreagă că nu-i nimic de capul marii ei Armate.

Rușii s-au retras în ordine pe malul estic al Niprului.
E înfrîngerea de la Herson un motiv să încheie războiul plecînd chiar și din Crimeea?
Nici vorbă.
Dimpotrivă, e un motiv de a-și lua revanșa.
Dacă nu și-o iau mai ceva decît au făcut-o după sabotarea podului din Crimeea, va mai fi Rusia o putere temută, chiar dacă nu iubită.

Sînt toate condițiile ca Hersonul să fie un moment de cotitură în Războiul dintre Rusia și Ucraina.
Nu în sensul unei apropieri a Păcii, ci în sensul unei escaladări a Războiului.
A unei escaladări și a unei prelungiri.
Pe un deceniu, cel puțin.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

25 comentarii pentru articolul „Hersonul – un moment de escaladare și de prelungire a Războiului din Ucraina!”

  • Cucerirea Hersonului de către ukrainieni seamănă ca două picături de apă cu victoria lui Mircea Geoană asupra lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale. Vom trăi și vom vedea câte ajutoare va primi Ukraina pe hârtie și câte pe teren. Cam ca și până acum, nu?

    • Trebuie trimis Geoana la Herson sa negocieze…nu era de ajuns ca era gol in cap, l-au mai ras si în cap…cu prostanaci ca asta se face mare „resetare”….mari tantalai…

  • Stau cu sufletu la gura, încordat, sa vad ce va iesi de la G20 in Bali….pina acum consider ca trebuie temperata frecventa cu care dau din buci dansatoarele traditionale care l-su intimpinat la scara avionului pe Biden…poate sa-l ameteasca si mai tare si cine stie ce mai face cu butonu ala rosu si nuclear….e pericol…

  • Am văzut și pastilă dumneavoastră cu bombardamentele aliaților asupra României iar teoria că totul era planificat pentru a cădea în mâinile Rușilor pentru logica mea și a cunoștiințelor mele rămâne una perfect valabilă (campania lui Hitler a fost plătită de USA si UK , iar odată cu începerea războiului UK a avut mare grija să informeze și sa ajute Armata Sovietică ) dacă sunt valabile acestea atunci înseamnă că Armata lui Antonescu a fost învinsă înainte să ajungă să lupte (a fost dusă in Rusia să fie învinsă ) totul era planificat …in fond Hitler sa sinucis ….nu există dovezi clare ceea ce poate să mă ducă să cred ca a făcut un joc (putea fi si executat căci își făcuse rolul ) sunt convins că si in Ucraina este tot o revoluție de carton ca in 89 …imi aduc aminte când a fost adus Putin la putere lăudat de Occidentalii cu interviuri in USA ..o publicitate enormă …. seamănă cu. Cearta intre Băsescu si Geoană ……toate informațiile legate de război sunt toate citate din bloguri imagini cu fum, cu sunete …tancuri ruginite ….la revoluția din 89 am avut imagini mult mai clare care puteau să te păcălească …….

  • Intreg conflictul asta e o facatura ordinara…nici nu merita urmarit…subscriu total la observatiile Maestrului…Putin se face de cacat…pai ce razboi e asta nene?….90% vorba si televiziuni si 10% distrugere de la distanta, pe principiul: elibereaza bah orasul asta miine ca poimiine il bombardez….bani luati cu japca din bugetele vesticilor dr clica Biden si Davos pt armament si afaceri in Ucraina…ce vrea Putin?… lider mondial nu o sa fie ca nu are economie…pai lumea spera ca el sa le-o traga peste bot la jigodiile astea din camarila americană….si el negociaza in secret cu americanii about the next moves?…rid si curcile…penibil…

  • Maestre, de multe ori aveți dreptate și intuiție însă, de data aceasta, ca și înainte de 24 februarie când erați convins că nu va avea loc nicio invazie, cred că sunteți pe o pistă greșită. Lăsați simbolistica și priviți ce se întâmplă prin prisma logicii și pragmatismul. Amintiți-vă de Dunkirk, de exemplu.

  • 1. Această retragere a rușilor din Herson mă face să pariez pe ei în continuare. Dovedesc ”flexibilitatea” invocată în articol și eu cred că americanii au început deja negocierile cu rușii și retragerea de acum este o înțelegere între ei și ruși. Americanii încep să-l roage pe ”Domnul Goe”, alias Zelenski, să lase sabia din mână pe care tot ei i-au ascuțit-o. Vom vedea ce urmează, dar eu pariez că rușii vor fi ultimii care vor pierde ceva.
    2. Cât de mult trebuie să-i fi urât pe ruși unii români care, văzând ce prăpăd au făcut americanii cu bombardamentele lor asupra capitalei noastre și a altor orașe din țară, au continuat să-i aștepte pe americani ani buni după venirea rușilor și formarea lagărului socialist! Am cunoscut un astfel de om care, prin anii 50′, 60′, când eu eram copil, îi înjura pe ruși continuu și-i idolatriza pe americani! A scăpat de rigorile regimului pentru că era un meseriaș excepțional și un om destoinic, iar cei din jurul lui au reușit să-l protejeze eficient. Omul a murit în patul lui.

  • Euforia presei tampite, dupa asa-zisa eliberare a Hersonului nu are fundament intrucat rusii se regrupeaza si se intorc. Niciodata intr-un razboi, o victorie de moment nu inseamna castigarea razboiului.

  • Cedarea Herson este sfirsitul Operatiunii Speciale… si, probabil Inceputul Razboiului de Eliberare. Nu se va negocia nimic. Grasul Surovikin va conduce operatiunile. Presedintele Putin, invins, isi va pastra totusi postul. Acum oamenii Comediantului vor dezgropa toti mortii ptr operatiunea Bucha 2.Ce va fi, vom vedea…

  • 1. In război există și retrageri tactice și retrageri strategice.
    2. Este cazul sa vă documentați in ceea ce privește dotarea armatei Rusiei.
    3. Acest război nu este un meci cu fani pro și împotrivă…este cazul ca balamucul ăsta să înceteze.

  • Rușii poate ar fi putut ține Hersonul dar cu un preț foarte ridicat. In locul unei posibile victorii a la Pirus s-a preferat o retragere strategică. Asta va însemna ori începutul sfârșitului pentru ei ori cred eu începutul propriu-zis al războiului. Banuiesc că în Rusia a avut loc daca nu o ruptură cel puțin o schimbare de paradigmă. Dacă operațiunea specială era mai curând o acțiune politică condusă de la Kremlin acum intrăm se pare in logica unei conflagrații condusă și coordonată de militari. O dată cu instalarea unui nou comandant al frontului echilibrul la nivelul deciziei pare să se fie schimbat. Astfel că da aveți dreptate Kremlinul a suferit politic o lovitură dar comanda armatei conduce acum orchestra pe frontul RAZBOIULUI din Ukraina și consfințind sfârșitul „operațiunii speciale”. Ukrainenii în funcție de vreme au încă câteva săptămâni să profite de situație altfel frontul se va stabiliza și din primăvară s-ar putea sa asistam la începutul unui alt tip de conflict, lung și imprevizibil.

    • Cum domne, vrei sa fi lider mondial si nu esti in stare sa pastrezi un oras cacacios? Rid si curcile….

  • ‘și a unei prelungiri.
    Pe un deceniu, cel puțin.’

    noul ‘razboiul rece’,
    dintre cele doua nou-noute Lumi, intre care mai degraba nu exista intersectie,
    e o dezvoltare in stil fibonacci a precedentului ‘razboi rece’,
    iar el se va termina atunci cind va incepe Era Inteligentei Artificiale, adica a Noului Zeu

    • dinamica civilizatiei prezente ( si mare cit planeta ) e un efect, cauza e dinamica tuturor celorlalte civilizatii care s-au manifestat ( in stil fibonacci ) pe planeta asta.
      prin urmare ‘celelalte civilizatii’ au drept de veto :)), asa ca noi pe celelalte le ascultam, ca ele au ceva de zis in mod capital

      civilizatia curenta …doar implementeaza dorinte manifestate …chiar de cind misuna omul pe planeta asta ( si ramase neimplinite pina astazi )

      Vremurile astea sint despre Dinamica Civilizatiilor, deci vremurile chiar asa si sint, cu v mare 🙂

  • se vorbeste despre trecerea de la o lume unipolara la una multipolara.
    e na! :)) ,…iauzi braiu’ ! :)))

    trecem de la ‘o lume’ la …’doua lumi’ :))),
    una va ramane unipolara, ailalta insa a ales sa fie multipolara.

  • ‘s-a vorbit în ultima vreme, din motive care-mi scapă, că după Herson se poate ajunge la o încheiere a Războiului.’

    poate ca cei care au vorbit aveau in vedere faptul ca e posibil a retragerea sa fie urmarea unor negocieri, care tocmai ce au devenit vizibile…
    povestea din ucr se va termina atunci cind povestea in ue se va clarifica. deci ne uitam inspre ue pentru a vedea ce se intampla in ucr ( insa si invers… )

    • @
      problema e …dilema asta: exista sau nu exista nazisti in ucr?!
      unii se jura ca nu exista,
      iar altii au ca tinta ‘denazificarea’, deci ei zic ca exista.

      daca nu exista, vor ajunge la o intelegere.
      daca exista, nazistii se vor comporta dupa cum le e natura.
      pisica …latra doar de la 19 la 21,…cit dureaza spectaolul de teatru. dupaia isi manifesta natura,
      implacabil.

    • @
      cei care sint primii care nu doresc sa cistige ceva sint si ultimii care vor avea ceva de pierdut, in ‘povestea vremurilor’

      • sa ramai de partea Naturii, in mijlocul apelor involburate, inseamna sa incetinesti miscarea.

  • ‘Un oraș pe care Putin a anunțat că-l va apăra la fel cum ar fi apărat Moscova a fost cedat fără lupte ucrainenilor.’

    in timp ce unii vad asta ca fiind o slabiciune, mie mi se pare ca e … fix pe dos!

  • Niprul e granita intre Est si Vest, intre doua Lumi, una multipolara, cealalta unipolara.
    Niprul este noul ‘zid al berlinului’, iar Kievul noul Berlin.
    retragerea la est de Nipru este despre avansarea rusilor pina la Nipru.
    pesemne ca singurul pod peste Nipru va mai fi cel din Kiev.

  • Extraordinara lectie de istorie. Va multumesc!

  • Ce a fost, ce e, a fost si e.Ce ma deranjeaza extrem e ca in secolul XXI oamenii de razboiesc de parca ar fi nemuritori, parca nu ar avea familii si viata personala. e destul de trist cind cineva moare de boala sau batrinete…cind iti vine ceasu’, n-ai cum sa scapi nici de boala,nici de batrinete.Da’ cind lupte aiurea sint generate de politicieni, lupte in urma carora pier oameni nevinovati, multi foarte tineri, altii ramin fara parinti, s.a.m.d., aia mi se pare o dovada de primitivism extrem.Deja subiectul”razboi” nu ma intereseaza indiferent unde e razboiul respectiv. Toate luptele sint incepute si sustinute de politicieni. Daca astia ar fi pusi la zid ca altii inaintea lor, sa vezi ce se potolesc toti si poate le vine mintea la cap si se pun pe munca, nu pe trancaneala ieftina, manipulare si minciuna. Lumea e condisa de oligofreni periculosi. Toti sint lacomi, toti aint abuzivi,toti profita, toti mint, toti vor privilegii si control, toti ar calca pe dinti pe oricine le sta in calea asa zisei „dezvoltari personale”,sau pe romaneste, nu cumva sa le stai in cale daca au dat de gustu’ banilor si au posibilitatea sa-si umfle conturile. S-o luam babeste si pe scurt: COVIDU’, aceasta mascarada imputita, nu aofst decit un aranjament international, nu neapara in scopul de amuta trilioanele de la unii la altii, ci pt a pregati acest razboi nejustificat din Ucraina si destabilizarea Europei de est. UE-ul e o caldare cu laturi, o improvizatie a unor derbedei buni la nimic numiit politicieni.Indivizii care au inventat UE-ul asta au avut interese murdare,nicidecum vreo bunastare a Europei. Nu cred ca au fost in stare sa-si dea seama de ce haos au creat, probabil in mintea lor esticii(astia ca noi) ar trebui sa fie pusi cu botu’ pe labe si sa nu miste,doar sa execute comenzile venite de la vestici. Uite ca incet-incet, asta nu functioneaza. Da, fiecare tara si-a trimis javrele la UE, adica aia cum minte putina, usor de manipulat si usor de santajat, egocentrici, prefacuti, lasi si innebuniti dupa functii pe bani multi. Daca iei la bani marunti cine face cartile la UE, ajungi la concluzia ca sint niste sharlatani,javre fara Dumnezei. Asa ca pt Europa, cu asa indivizi la conducere, COVIDU’ n-a fost o problema.Tot ce au avut de facut a fost exact ce stiu ei sa faca cel mai bine: minciuna,manipulare, abuz.Fatzarnicii astia au pregatit in spatele covidului RAZBOAIE. Europa de est e destabilizata, s-a creat ocazia pt maharii din vest sa vina sa „investeasca”. Sa vezi dupa ce pun la pamint tot ce-i pod, sosea, baraj si pe ce-au mai pus vesticii ochii, sa vezi ce repede sar sa „ajute” pe ucraienieni sa reconstruiasca.Citeam ieri ca la granita cu Belarus vor sa construiasca un zid. Uauuuu, mai sa fie, mai sa fie…cine o sa-l construiasca? Trump? Ca nu prea i-a iesit pasenta cu „Mehico”, deci poate-i iese cu nea Jelescu al ucraienienilor….se pun toti pe ridicat ziduri. Una dintre multele dovezi ca mizeria asta de covid a fost acoperire,experiment pt ce urma si vedem azi, e prostia cu scoaterea tancurilor prin Bucuresti. De atunci era clar ca or vor sa scoata oamenii in strada, or e altceva. Extraterestrii n-au dat vreun semn ca ar veni cu „farfurile” zburatoare si cu girofare cu „laser” pe Magheru, asa ca n-am inteles atunci, cum nu inteleg nicic acum, cum omora ciolhanis si cacatu’ asta de cacarafat, cum omorau ei virusu’ cu tunu’??????Mai ales ca „medicii cu reputatie” extra-ordi-nemaipomenita ne spuneau ca virusu’ asta e mare parshiv si periculos, si culmea mai e si invizibil…auzi aici, iesi cu tancu’ si stai pregatit cu tunu’ sa prinzi virusu’ invizibil…..Stai sa vezi cind o veni criza apei…urmeaza…marca vorbele astea domnule Cristoiu.Intre timp politicienii ne tin ocupati cu rahatu’ din mintea lor, cind dau de belea se apuca iar sa discute de pensii, ba mariri, ba scumpiri, ba inflatie s.a.m.d., de parca nu tot ei in cirdasie cu bancile ar crea situatiile astea. Incep sa cred ca distrugerea Ucrainei e pur premeditata international. Desi toate degetele sint indreptate spre putin, toate baragladinele astea din vest au interese puternice in zona. Asa ca nu m-ar mira nici cit bobu’ de neghina ca s-au inteles intre ei si mor oameni nevinovati ca sa faca unii miliarde si sa-i prosteasca pe naivi ca acum e nevoie de reconstructii peste mama reconstructiilor. Nimeni nu-si pune problema pregatirii viitoarelor generatii pt o munca sau alta dupa cit poate si-l duce mintea pe fiecare. Pe vremea mult hulitului nea Nicu, Dumnezeu sa-l odihneasca unde o fi acum, se punea accent pe educatie. Te ducea capu’? Mergeai la facultate. Erai mai tolomac, mergeai la o meserie cu scoala profesionala, pregatire la locul de munca si tot nu ramineai pe afara, tot iti cistigai o piine, tot invatai ceva si multi deveneau buni la meseria pe care aungeau s-o faca. Azi e lene pe linie. Nici scoala nu se face, nici generatiile tinere nu-s interesate de munca. Toti vor sa calatoreasca, sa vada lumea, sa stea la birou sau sa se faca patron. In ritmul asta n-o sa mai fie nimeni disponibil nici sa adune gunoaiele de pe strada, ca toti au impresia ca pot fi patroni. S-a creat un dezechilibru periculos in viata de zi cu zi in tot ce misca in jurul nostru. Dezechilibrele astea nu aduc nimic bun pt viitor, dimpotriva,o sa ajungem ca in filmul ala „Idiocracy” pe care vi-l recomand. Ce vedeti in film e ce se intimpla sub nasul nostru. Cit priveste rzaboiul, in linii generale, ca de el e vorba, v-am mai scris pe aici. Pe la inceputul anilor ’90,am gasit intr-o biblioteca un atlas cu toate razboaiele oemnirii. Cind vine vorba de razboaiele mai moderne, ce sa vezi, ce sa crezi…de cite ori e un razboi, economia hamericanilor creste de nu-ti vine sa crezi. Cum nu e razboi prin lume, cum au rata de somaj ridicata, razmerite si conflicte la ei acasa. Lumea nu pre intelege…astia au idei foarte putine si periculos de fixe. Daca au vazut in trecut ca razboiul pe la altii le aduce lor beneficii, de ce sa se strofoace cu planificarea educatiei si a locurilor de munca, mai bine planifica cite un razboi ici-colea si le iese gras…iese la cine trebuie bineinteles, iar pe „alegatori” ii vrajeste din 4 in 4 ani cind vine timpu’ si totul decurge exact cum e in „Idiocracy”.
    Ce ma mai doare e si fapul ca Romania e terminata. Peste 30 de ani de haos si bataie de joc, cu presedinti care mai de care mai bun in limba si in loc sa mentina ce aveam, au facut praf tot, absolut tot. Orice ar zice otti de nea Nicu, nici un presedinte de dupa ’89 n-a reusit ce a facut nea Nicu pt tara asta. Omul ala a a fost gospodar si patriot. Diferenta asta se vede clar azi. Ce am avut inaite de ’89 in comparatie cu ce avem azi? Daca e sa rezum multele diferente intr-un singur cuvint, as zice AM AVUT ORDINE, azi e mama haosului.
    Orice razboi poate fi incheiat exact cum a inceput: DIN VIRFU’ PIXULUI. Oamenii de rind sind vinovati. Am mai sus asta in trecut deci repet: daca nimeni nu se duce la razboi, ce-o sa faca ala care a dat ordinul sa inceapa razboiul?O sa-i impuste pe toti cei care refuza sa traga in alta fiinta bipeda? Pai ala nu e genocid?Sau ce-ar fi? Diferenta intre un soldat bun si unu’ prost e ca atunci cind vezi ca ceva e gresit total si daunator, nu te apuci sa urmezi ordine de-a-n boulea. Daca ti-e frica de comandant,general ce masa pe gheata se cred unii, imagineaza-ti ce ar simtii ei maharii daca toti soldatii s-ar impotrivi la ordinele distrugatoare. Razboaiele sint penibile si lipsite de orice logica. Poate ar trebui schimbati toti politicienii de pe toata planeta, mai intii ar trebui verificati la cap inainte de a fi lasati sa participe „ca candidati”…Aia e.

  • Inca o data Domnule Cristoiu v-ati inselat,referitor la Herson.
    Spuneti ca pompeaza ue-usa bani si armament.Dar cum stiti si dmv.Cu bani ce faci???Ce cumperi???
    Nu vedeti prapastia in care a intrat Ucraina???
    Deci ce faci cu bani cand ninge si nu ai caldura,electricitate,apa,etc?

  • Este clar ati făcut cu mulți ani in urma armata și nu mai aveți deprinderea lucrului cu harta
    Citeva corecturi la textul Dvs
    Ucrainienii nu au cucerit Hersonul l-au primit si nu întregul oblast ci 38% din el ce este drept și cu capitala
    Ucrainienii au avut 12000 de morți rușii 1400 s-au retras pentru ca au de mers pe malul de est al Niprului spre nord la Zaporoje
    Bucata de front intre Enerhodr și Donetsk este cea mai prost apărată linie a frontului sunt trei zone fortificate la 40 km distanță una de alta intre fiind un spațiu foarte ușor de străpuns
    Pina pe 14 Ianuarie cind au sa sărbătoresca anul nou este posibil ca rușii sa aibe tot malul estic al Niprului inclusiv in Kiev
    19.11.1942 – 19.11.2022
    Comemorarea celor 80 de ani nu are sa treacă neobservata
    Întregul Mapamond este la Bali parca special ales momentul unei răsturnări de situație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *