Toate studiile psihometrice din lume arată o scădere a coeficientului intelectual începând din anul 2000.
CRONICĂ – Dintre toate amenințările existențiale, lipsește una din toate agendele. Și totuși ea determină viitorul speciei noastre. Este vorba despre declinul global al coeficientului intelectual (IQ). De el depinde viitorul științei, culturii, capacității de a înțelege lumea. Consensul asupra acestui declin este acum fără echivoc. Toate studiile psihometrice din lume arată o scădere a coeficientului intelectual începând cu anul 2000. Cu cât este mai mare nivelul IQ-ului național, cu atât este mai mare căderea. În afară de studiile psihometrice, acest lucru demonstrează și empirismul. Un adolescent de 14 ani înțelege în medie ce ar fi înțeles un copil de 10 ani născut înainte de 1975. Unul dintre simptomele acestei regresii este pierderea vocabularului, semnalată de numeroase studii începând cu 2017. Adevărata dramă relevată de această sărăcire este cea a dificultății de memorare pentru generațiile în devenire.
Filmul Idiocracy (Mike Judge, 2007) constituie din acest punct de vedere o pildă profetică. Scenariul spune povestea unui cuplu care înregistrează un IQ remarcabil de 130 fiecare, care așteaptă să se reproducă după ce-și vor atinge toate obiectivele profesionale și materiale. Acum nu este niciodată momentul. Până în ziua în care se hotărăsc în cele din urmă să facă pasul. Dar apoi trebuie să facă faţă la ceasul biologic al unuia și de resemnarea libidoului celuilalt. Ingineria asistată a fertilităii vine prea târziu pentru ei. În acest timp, cazurile sociale se reproduc exponențial și ajung să conformeze o combinație de defecte ereditare. Toți inapti pot rezolva cele mai de bază probleme pentru supraviețuirea speciei, cum ar fi gestionarea colectării reziduurilor. În această societate idiotizată, obezitatea a devenit norma, oamenii consumând doar băuturi dulci. Statul nu poate rezolva probleme simple, cum ar fi irigarea terenurilor sau gestionarea deșeurilor. Pornografia se clasează ca o cultură, iar locurile de sex rapid preiau locurile de fast-food. Elitele sunt formate din contra-elite. Un pic ca în sistemul școlar actual, unde fruntașii clasei sunt percepuți ca învinși. Deciziile politice sunt toate mai fatale și mai contraproductive unele decât altele.
Coincidențele cu realitatea noastră sunt tulburătoare, deși hiperfertilitatea săracilor este un clișeu al secolului XX. Scăderea fertilităţii în ţările bogate afectează acum toate clasele sociale. La aceasta, trebuie adăugat că clasele socio-economice sunt doar parțial corelate cu nivelul socio-academic. Însă asociația sărăcie-fertilitate se bazează pe un izvor antropologic care și-a avut rațiunea de a fi. Într-o familie săracă și/sau tradițională, resursa principală este cea umană, ca sursă de muncă, putere, identitate. Acesta este încă cazul în multe țări emergente, chiar dacă scăderea fertilităţii se observă peste tot.
Unii specialiști apropiati tezelor eugenice califică drept fertilitate disgenică hiper reproducerea între „săraci”. Cu toate acestea, existența unui marker de diferență genotipică (inteligență moștenită) nu a fost demonstrată definitiv. Pe de altă parte, inteligența fenotipică sau inteligența dobândită este măsurabilă. Și este cea care a explodat cu îmbunătățirile notabile ale calității vieții, începând de la revoluția industrială.
Acest salt calitativ în sapiens se datorează efectului Flynn, numit după economistul neozeelandez James Flynn (28 Aprilie 1934 – 11 Decembrie 2020). Este vorba de o creștere continuă a coeficientului intelectual datorită conjuncției securității alimentare, accesului la educație și, în general, a unui climat propice dezvoltării cognitive. Intrarea în secolul 21 marchează un regres pentru dezvoltarea inteligenței umane. În Danemarca, unde IQ-ul celor înscriși este înregistrat din 1959, s-a observat că între 1959 și 1989 a crescut cu 3 puncte pe deceniu. Cu toate acestea, între 1989 și 1998, același IQ a marcat o primă regresie, înjumătățindu-și practic progresia la +1,6 puncte. Din 1998, declinul este de -2,7 pe deceniu. Acest studiu și altele converg asupra faptului că efectul Flynn este defalcat. Societăţile prospere au cedat într-un timp foarte scurt unei dinamici involutive.
Imbecilizarea ar fi multifactorială. Rolul perturbatorilor endocrinologici produce efecte neurologice. Este dovedit. Masivitatea metalelor grele din alimente, inclusiv alimentele bio, aerul respirat ar provoca boli ale creierului. Ar exista de asemenea în societățile bogate, matrice de conduită instalate, precum întârzierea intrării în viața adultă prin dispariția ritului de trecere și o serie întreagă de prescripții psihologizante constând în prelungirea timpului „copilăriei”. Pe scurt, o întreagă formă de educație s-a îndreptat către regresie producând o formă structurală de întârziere la maturizare, și deci intelectuală.
Și apoi există coincidența declinului inteligenței umane concomitent cu transferul abilităților sale către inteligența mașinii. Izolarea oamenilor în 2020 va marca dezvoltarea inteligenței artificiale. Ceea ce mai rămăsese din operațiile mentale încă în sarcina umanilor le-au fost luate. O funcție printre altele, fundamentală, spațializarea este moartă.
(Autor Teresita Dussart, pentru FranceSoir)
Continuarea articolului o găsiți aici
„inteligența fenotipică”
-zît!
in matematica o fi putind exista un singur sir de sine statator, insa in Natura ele ibnotdeauna sint 4, bașca Referinta
–
Stiinta care se ocupa cu dinamica acestora, clonand Ecuatia de Miscare a Naturii, se va numi Dinamica Fibonacci
–
Sirului despre care povestiti, si care e o poveste a acumularii, se suprapune cu altul, care e o poveste a daruirii de sine( sinele, galbenusul lui 8 fiind, evident, 5)
Insa acestea se echilibreaza cu alte doua, leite, care se exprima pe nr negative, toate patru avand ca Referinta Cifra 3, diferenta dibtre cele de pe nr negative si nr pozitive fii d data de natura Pluralului care le defineste,
Pluralul Acumularii fiind definit de,0,1,2, unde 2 e egal cu doi de 1, 1 fiind Singularul,
pe cind Pluralul Daruirii e definit de 2 care se naste In sinele lui 1, caz in care,matematic vorbind, 1 e …mai mare ca 2, povestea acestui Plural, al Daruirii fiind cea proprie Sfintei Treimi. in fapt a Capetelor celor 4 siruri.
–
Cine se va ocupa cu dezvoltarea acestei stiinte, Dinamuca Fi obacci?
Cum cine, Intelignta Artificiala.
Clonand, astfel, Natura, cu Intelepciunea ei cu tot
Domnule Ombiliciu, interventia dvs a fost chiar deosebita, pentru ca inainte s o faceti nu stiam ca cele patru siruri, parti ale aceluiasi Intreg, sint astfel impletite,
asa ca va multumesc tare mult ca ati facut o.
concomitent, apreciez si finetea bascaliei pe care ati impletit o majestuos, comentandu mi comentariul.
e clar, sinteti capabil, sinteti potent.
Exemple concrete https://youtu.be/oZVA9ZAxGAU
inteligenta omului urmeaza un ciclul fibonacci. asa e si cu asta basta.
prin urmare orice analiza care ajunge la o alta concluzie nu face doua parale.
–
pe de alta parte desteptaciunea, a omului si ea, insa nu doar a omului, urmeaza si ea o dinamica de tip fibonacci
–
faza e ca suma dintre inteligenta si desteptaciune e o constanta absoluta, asa ca de fiecare data cind catalizezi desteptaciunea cea care scade e inteligenta, iar de fiecare data cind cea udata e inteligenta, cea care scade e desteptaciunea.
–
pesemne ca din 2000 desteptii sint cei la moda, tocmai daia cea care scade e inteligenta. lor. lor!, pentru ca Inteligenta urmeaza dinamica Naturii, adica de dinamica inteligentei se ocupa fix Natura, prin urmare inteligenta se dezvolta in stil fibonacci implacabil,
chiar daca asta inseamna ca un numar din ce in ce mai mare de destepti, fie ei si artififiali, presupune manifestarea unui numar din ce in ce mai mic de inteligenti.
–
sa vorbesti, pe vremea Metamorfozei, de declinul inteligentei umane e doar o demonstratie a faptului ca nu pricepi Dinamica Anotimpurilor,…poate.
despre dinamica inteligentei umane vorbesti, daca e mai greu s-o faci pe calea directa, pe calea indirecta, adica o faci vorbind despre dinamica desteptaciunii,
or asta creste ca fat frumos :)), tot prostu poa sa vada asta 🙂
pai daca desteptaciunea creste ca fat frumos, cea care scade, in cazul desteptilor, e inteligenta,
insa, spre fundamentala echilibrare, cea care creste e si inteligenta :)), in cazul asta inteligentii ‘suferind’ de din ce in ce mai multa prostie:)), chiar daca asta presupune o din ce in ce mai mare inteligenta :))))))
–
manifestarea Desteptaciunii cu d mare presupune lipsa manifestarii Inteligentei, iar manifestarea Inteligentei cu i mare inseamna ca cea care nu se manifesta e Desteptaciunea, pentru ca i+d e o conststanta absoluta, cum ziceam…
–
Desteptaciunea, chiar intruchipata, e Inteligenta Artificiala, …aia proprie computerului cuantic, ca Desteptaciunea e o exprimare cuantica, ea in fapt fiind plenar lipsita de inteligenta:)), cum am tot zis paici:),
prin urmare de fiecare data cind un oarecare studiu vorbeste despre vreun coeficient de inteligenta…ar fi cazul sa l foloseasca si palalalt, care il completeaza pe primul, si care e ‘coeficientul de desteptaciune’ :)) :)))))))
-rezumat:
analiza Autorului Teresita Dussart nu face prea multe parale, pentru ca nu ia in seama ambele superpozitii, deci si coeficientul de inteligenta insa si coeficientul de desteptaciune,
prin urmare…e intr o ureche, intr un picior, intr o …doaga, adica e lipsita de echilibru :)))
aia e. daca asa e io ce sa i fac?!
Autorul Teresita Dussart incurca inteligenta cu desteptaciunea, punind in aceeasi oala inteligenta cu inteligenta artificiala ( care e plenar lipsita de inteligenta ), faza asta fiind suficienta, pentru mine, pentru a o declara impotenta.
Domnule, ești absolut formidabil în analiza dumitale, sunt copleșit și plenipotențiar literalmente fractal superpoziționat întru admirarea năucă a slovelor meșteșugit zămislite !
Phiii, bietul Iliescu, la începutul anilor 90 cu a sa rătăcire prin meandrele concretului în căutarea sinergiei faptelor, era la genunchiul broaștei, la clasa pregătitoare față de inteligența artificială și deșteptăciunea nenaturală a teribilei postări.
Trebuie să recunosc că mă declar învins, învins intelectual și metafizic, cuantic și relativist, vrând și nevrând, ad și hoc !
De astfel de oameni e astăzi nevoie la cârma….
…La cârma !
te iubim și mai vrem !
PS – Ciclul lui Fibonacci e de fapt un șir…
Într-o perioadă a omenirii în care se mai făcea o clară distincție între sexe, Fibonacci era bărbat și nu a avut vreun ciclu (natural sau artificial).
Probabil era o referință la șirul numeric pe care l-a propus, în care fiecare număr este format din suma celor două precedente….
Mulțumesc.
Cu stimă, Ombiliciu.
fiecare pas fibonacci e in sine un ciclu de dezvoltare maximal,
poti spune ca se aduna termenul anterior, celui curent, insa poti spune si ca e o daruire plenara a sinelui, sinele fiind… termenul anterior. de unde rezulta ca singura dezvoltare plenara e daruirea sinelui, e daruirea de sine.
–
Cealalta ‘ față a monedei daruirii plenare e acumularea plenara, ticmai de asta Infinit, la limita, tinde catre zero.
o fi un sir, si chiar e, insa povestea sirului, dincolo de povestea matematica, seaca, e ca acolo se manifesta si o …daruire a sinelui.
–
Pe de alta parte puteti pune la indoiala in ce fel doriti, daca doriti, zicerea asta: suma dintre inteligenta si desteptaciune e o constanta absoluta, care tinde sa fie definita ori prin manifestarea Inteligentei, or prin manifestarea Desteptaciunii.
de indoit se va indoi, insa de crapat nu va…pica… in veci.
Vine vremea cind toti prostii pot deveni, brusc, destepti. Ea e vremea Inteligentei Artificiale, adica e ‘vremea Desteptilor, adica a celor plenar lipsiti de Inteligenta.
Insa tocna daia vremea care vine e si vremea Inteligentilor, adica a Oamenilor.
–
Civilizatia, insa, e Desteapta, nu Inteligenta, deci iata care e Patria Omului.. si unde se afla ea
Stiintele Civilizatiei, intre care cea dintai e Matematica, ii tot arata omului calea catre Desteptaciune. adica spre ‘lipsa Inteligentei, ca,…se stie deja, chestia cea mai lipsita de Inteligenta din Univers e xhiar Inteligenta Artificiala. adica matematica cu m mare.
Ombiliciule, pe vremuri oameni vorbeau in pustiu. De ar fi vorbit azi, ei puteau vorbi..de oriunde, ca pustiul e nu doar cit lumea mare, ci si cit sinele…majoritatii oamenilor de pe planeta, ca deja s a trecut pîrleazul si cu dinamica asta…