Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

În 1970, cu o jumătate de secol înainte de Criza coronavirus, Eugen Ionescu profețise dezastrul moral-politic al vremurilor de restriște de acum

În 1993, pe vremea cînd conduceam Evenimentul zilei, cotidian de 700.000 tiraj, la rugămintea pe atunci studentei în anul doi la Regie, Beatrice Bleonț, în prezent Beatrice Rancea, am sponsorizat spectacolul ei de la Institut, din banii ziarului, cu piesa lui Eugen Ionescu, Jocul de-a măcelul. Jocul de-a măcelul, scrisă de marele dramaturg în 1970 pare ruptă din realitatea Crizei Coronavirus. Orașul din piesă, care poate fi planeta de acum, e lovit de un virus. Se înțelege că panica, prostia, paranoia politicienilor, absurditatea măsurilor nu diferă de cele ale măsurilor de acum.

Printre altele am cumpărat patru televizoare pentru ca, în timpul spectacolului, Cornelius Roșianu, faimosul crainic tv de pe vremea Psihozei teroriste, să anunțe numărul crescînd de victime, și am realizat un caiet de sală sub forma unei ediții a Evenimentului zilei care s-ar fi difuzat în Orașul atacat de virus, și se distribuia la un moment dat în sala de spectacol.

Ca și edițiile obișnuite ale Evenimentului zilei, caietul de sală conținea știri de senzație din coșmarul care era realitatea din piesă. Iată cum suna știrea de deasupra titlului, acolo unde Evenimentul zilei punea informațiile cele mai importante:

„O boală misterioasă s-a abătut asupra ORAȘULUI
190.000 de morți doar în două zile
Autoritățile cer denunțarea celor bolnavi

De două zile, în ORAȘ s-a abătut o boală misterioasă, care a făcut, deja, 190.000 de victime. Cauza acestei epidemii este necunoscută. Autoritățile au luat măsuri extrem de dure. ORAȘUL este înconjurat de soldați care au ordin să tragă în oricine ar încerca să fugă. De altfel, ORAȘELE vecine au declarat că nu vor primi nici un locuitor al orașului contaminat. Se fac eforturi disperate pentru a găsi noi locuri pentru cimitire (locuri virane, șantiere etc.). Cai bolnavi au obligația de a nu-și părăsi locuința. În caz contrar, sînt lichidați. Se interzice, de asemenea, orice întrunire publică. Locuitorii vor trebui să circule doi cîte doi, pentru ca fiecare să-l poată supraveghea pe celălalt și să-i anunțe pe gropari dacă se prăbușește.

Autoritățile au făcut un apel călduros către cei sănătoși de a-i denunța pe cei bolnavi. Pe fiecare casă contaminată este pictată o cruce roșie înaltă de un picior, în centrul ușii, cu inscripția «Doamne fie-ți milă de noi!».”

În dreapta sus, tot pe prima pagină, am tipărit următorul text, și el de o stranie actualitate:

„Un personaj din „Jocul de-a măcelul” sau o declarație de mare actualitate
«Sîntem cu toții niște idioți; din păcate, sîntem conduși de niște imbecili»

Fotografiile care însoțesc acest articol dau seamă de conținutul piesei, de frumusețea spectacolului, dar și de ingeniozitatea redacției.
Pentru acest caiet de 5.000 de exemplare, moment unic în istoria presei românești, am scris și un editorial întitulat O meditație asupra politicii de după decembrie 1989. L-am recitit, grație exemplarului adus de Beatrice Rancea cu puțin înainte de a fi toți arestați la domiciliu. Și mi-am dat seama că aș putea să-l republic acum sub titlul O meditație asupra politicii din vremea Coronavirus.

După ce veți citi editorialul veți pricepe ce înseamnă un dramaturg de geniu.
În 1970, cu o jumătate de secol înainte de Criza coronavirus, Eugen Ionescu profețise dezastrul moral-politic al vremurilor de restriște de acum.

O meditație asupra politicii de după decembrie 1989

Aproape patru ani de răsturnare a tuturor lucrurilor, ani care au trecut de la 22 decembrie 1989, ne-au dat peste cap multe obișnuințe. Întîlnind în viață ceva mai deosebit, obișnuiam să spunem: așa ceva se întîmplă numai în cărți. Cărțile ne învățaseră să citim realitatea. Acum, cînd dăm peste ceva mai deosebit în cărți, spunem: așa ceva se întîmplă numai în viață. Realitatea ne-a învățat să citim cărțile. Aflat și eu, ca orice muritor postdecembrist, sub puterea acestei norme, n-am putut citi Jocul de-a măcelul decît din perspectiva a ceea ce-am văzut și trăit în ultimii patru ani. Eugen Ionescu a scris piesa în 1970. La acea oră, fuga lui Ceaușescu cu elicopterul se afla la două decenii depărtare în timp. Celebrul moment de pe acoperișul Comitetului Central nu exista nici măcar în închipuirea scriitorilor. Nici măcar în cea a scriitorilor anticeaușiști. Departe, departe de tot, se aflau demonstrațiile și contrademonstrațiile, mineriadele, asalturile împotriva Televiziunii, afacerile de corupție, bătăliile politice meschine. Și cu toate acestea, n-am putut citi Jocul de-a măcelul decît cu ochii celui ce a trăit toate aceste momente ale realității românești. Eugen Ionescu a scris această piesă cu gîndul la ale lui. Eu n-am putut-o citi decît cu gîndul la ale mele. Eugen Ionescu s-a referit la o realitate imaginară. Eu nu mă pot referi decît la o realitate concretă. Realitatea noastră postdecembristă.

Ce se întîmplă în piesă? O boală misterioasă se abate asupra unui oraș. Nenorocirea nu cruță pe nimeni. Morții se numără cu zecile de mii. Dezastrul ia aspecte înfricoșătoare. Pericolul îi amenință pe toți: pe gardieni și pe deținuți, pe medici și pe bolnavi, pe bogați și pe săraci. În aceste condiții, ce fac politicienii? Caută să realizeze o mobilizare a tuturor împotriva răului? Firește că nu. În posibilitatea unei solidarizări împotriva ciumei credea Albert Camus. Autorul romanului Ciuma era însă un optimist. Mai român decît Camus, Eugen Ionescu e un pesimist. El nu crede în posibilitatea acestei solidarități. De aceea, în Jocul de-a măcelul, politicienii încearcă să tragă un ce profit din nenorocirea abătută asupra orașului. Dezastrul e pentru ei un bun prilej de a obține capital politic. Un orator caută să folosească dezastrul pentru a-i răsturna pe cei de la putere. În mijlocul miilor de cadavre, în timp ce în jurul său oamenii cad secerați, el pune boala misterioasă pe seama unei conspirații a conducătorilor. Discursul său aparține din plin arsenalului tipic demagogiei electorale. Ca și în alte locuri ale creației sale, Eugen Ionescu e aici un mare sarcastic. Oratorul se lansează într-o scenaristică menită a stîrni rîsul: «Sub pretextul unei boli care bîntuie printre noi, și toate pretextele sînt bune pentru conducătorii noștri, sub pretextul că ne feresc de boală, ne imobilizează, ne împiedică să acționăm», «vor să ne împiedice de la o revoltă sănătoasă», «mă întreb dacă această boală nu e cumva o născocire a lor», «cine are interes ca această boală să continue?», «această moarte e politică. Le facem jocul opresorilor noștri».

La rîndul ei, puterea se străduie și ea să facă din nenorocire un capital politic. Spre final, un reprezentant al puterii, numit în piesă Funcționarul public – se fălește în fața populației cu mărețele realizări ale regimului său în lupta împotriva dezastrului. Iată în ce-ar consta bilanțul: «Administrația nu v-a ascuns niciodată realitatea. În perioadele cele mai cumplite, v-am expus datele statistice. Nu vi s-a ascuns niciodată numărul morților și al muribunzilor. Am făcut tot ce ne-a fost posibil pentru a stăvili boala luînd măsuri austere, fie și antipopulare. N-avem nici un motiv să mințim azi».

Nu vi se pare că aceste lucruri vă sînt cunoscute de undeva? Nu vi se pare că atît declarațiile Oratorului, cît și cele ale Funcționarului public le-ați mai auzit? Nu vi se pare că ați mai întîlnit astfel de momente în care politicienii au încercat să folosească dezastrul pentru a obține capital politic?

Scris în 1970, piesa lui Eugen Ionescu poate trece oricînd drept o meditație pe marginea întregii noastre vieți politice de după decembrie 1989. O viață dominată de bătălii politice meschine, în timp ce dezastrul țării se adîncește.”

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „În 1970, cu o jumătate de secol înainte de Criza coronavirus, Eugen Ionescu profețise dezastrul moral-politic al vremurilor de restriște de acum”

 • Poveste

  cred ca am gasit o esenta, in tot ce se intimpla.
  io zic ca daca stam si privim esenta asta, doar atit, vom sti spre ce ne indreptam

  iata esenta: numarul mortilor.

  daca numarul mortilor se va pastra in tendinte naturale, adica va putea fi asimililat, in statistici, cu dinamici naturale, atunci…teoretic ne putem astepta la chestii nasoale rau, urgie, gen.
  si
  daca numarul mortilor iese din tendinte naturale, atunci …urgia aia se va diminua proportional.

  cu toate ca pare a fi fix pe dos decit spune bunul-simt,
  cred ca am putea spune, io unul spun, …Doamne fereste! ca mortii rezultati din treaba cu virusul sa se pastreze in tendinte naturale! Doamne fereste!
  daca asta s-ar intimpla, atunci conducatorii lumii raman in offside!,

  prin faptul ca, prin reactiunile lor, in fata virusului, reactiuni duse la extrem!,
  au activat ‘fricile oamenilor’, dupa care s-a intimplat ceva…unic in istoria civilizatiilor: o civilizatie, asta!, a tins…tinde! sa se opreasca din miscare…pentru ca asa i-a fost dorinta!
  sta mintea in loc!

  deci vinovatii vor fi conducatorii lumii mari, care au excitat ‘fricile oamenilor’, care ‘fricile oamenilor’ au…generat ceva unic, au tins sa opreasca miscarile Lumii Mari.
  si…cum ‘fricile oamenilor’ vor fi Impulsul bulgarelui de zapada care se va porni, demolind lumea mare din temelii, atunci…pentru ca dinamicile tind sa fie plenare pe vremurile astea, si presiunea pe oameni va deveni plenara, astfel oamenii ajund sa lupte…plenar, asta insemnind ca vor lupta pentru supravietuire.

 • Totul este mai actual că oricând

 • Presa romaneasca este angajata in diversiunea spitalelor in loc sa se ocupe de subiectul principal: – prezenta armatei guvernului mondial pe strazi si restrangerea deosebit de grava a unor drepturi si libertati pe termen nedefinit, dublata de insituirea supravegherii electronice de masa.

  Nu va lasati antrenati in aceasta diversiune. Cititi „Protocoalele inteleptilor Sionului” si veti intelege ce ni se pregateste.
  Sabotati presa tabloida, face parte din acelasi sistem ticalos care ne va transforma in sclavi.

 • Munții noștri aur poartă
  Noi testăm din poartă-n poartă!
  Pe aleea de la bloc,
  Cu băncuță la mijloc!
  Coborî-vor „blocatarii”,
  Rând pe rând, ca militarii!
  (N-am găsit altă rimă )???

 • Emil Zmau, multumim, la fel! Dar ai grija, în caz ca temperatura urca, nu faci bai fierbinti, ci reci! Iei doar paracetamol si nu iei sub nicio forma AINS, si nici steroidiene. 😎 😆

 • Maestre, fictiunea ca fictiunea, dar realitatea devine tot mai interesanta !
  Iata ce am citit acum 15 minute si am paralizat fiinca nu stiu ce se va alege de mine si sotia mea, singurele persoane ale familiei mele, amindoi in virsta de 70 si….ceva , daca, Doamne fereste, pe scara mea se va gasi vreun ”pozitiv” :https://romania.europalibera.org/a/streinu-cercel-testarea-bucure%C8%99tenilor-%C3%AEncepe-cu-un-e%C8%99antion-de-10-000-de-persoane/30511038.html
  Oare cum vor rezista oamenii ajunsi la virsta senectutii, cind vor fi scosi din casele lor cu forta starii martiale si aruncati in ”carantina”, de unde sigur vor veni bolnavi, fiindca, se pare, numarul bolnavilor , respectiv al mortilor din Romania e prea mic…..
  Vin vremuri grele si cred ca ar trebui sa ripostam cumva !

 • Felicitari

 • Emil Zmau, daca ai senzatia ca nu-ti ajunge oxigenul, da fuguta la medic si fa-ti un test, covid 19 da si simptome de sufocare! 😯

 • Revolutia Mondiala

  Dinamica Civilizatiilor, care e de tip Fibonacci, impune desavarsirea. Alta cale nu exista, Universul e o Platforma pentru Desavarsire, deci si pentru desavarsire.

  Actuala civilizatie, care e suma… in stil Fibonacci
  a tuturor civilizatiilor care s-au manifestat pe Pamant,
  taman ce a dat de o ‘desavarsire’, ajungiund la Granita Universului.

  Astfel, actualei civilizatii i se cere…Universul o cere!, deci e treaba implacabila!, ‘desavarsirea’!

  ‘Termenul Fibonacci’ care sta in Calea civilizatiei trebuie asimilat, asa e.
  Aceasta procedura presupune manifestarea unei Revolutii Mondiale, asa e.
  Fara ca aceasta procedura sa fie implementata, ‘desavarsirea’ e imposibila, asa e.
  Prin urmare in mod plenar trebuie acceptata implementarea acestei unice Revolutii Mondile, asa e. E implacabila.

  Prin urmare cer!,
  Transmisia e generata in eter, deci plenar!,
  acceptarea starii de echivalenta a Artificialului si Naturalului,
  si de trecere a Ro pe Dinamici Naturale, pina cind ‘orientarea in spatiu-timp’ va conta.

  Am zis!
  Asa e?

 • Estimated Influenza Disease Burden, by Season — United States, 2010-11 through 2018-19 Influenza Seasons:

  37,000
  12,000
  43,000
  38,000
  51,000
  23,000
  38,000
  61,000
  34,157

  SURSA:
  https://www.cdc.gov/flu/about/burden/past-seasons.html

  * * *

  2019-2020 U.S. Flu Season: Preliminary Burden Estimates:

  CDC estimates* that, from October 1, 2019, through March 14, 2020, there have been:

  38,000,000 – 54,000,000 flu illnesses
  17,000,000 – 25,000,000 flu medical visits
  390,000 – 710,000 flu hospitalizations
  23,000 – 59,000 flu deaths

  SURSA:
  https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

  * * *

  Coronavirus in the U.S.: Latest Map and Case Count

  By Mitch Smith, Karen Yourish, Sarah Almukhtar, Keith Collins, Danielle Ivory, Allison McCann, Jin Wu and Amy HarmonUpdated March 26, 2020, 12:58 A.M. E.T.

  Cases Deaths
  USA 68,508.00 990.00

  SURSA:
  https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/coronavirus-us-cases.html

  CONCLUZIE: Ceva intre 23,000 – 59,000 de americani au fost omoriti de gripa in perioada October 1, 2019, through March 14, 2020, dar ditamai imperiul cica ar fi paralizat de un virus care a omorit 990 de insi.

  • Pai si in Romania, in sezonul 2018-2019 (iarna trecuta) au murit de gripa normala, sezoniera peste 200 de oameni.. Asta numai din ce se raporteaza oficial.. cati or fi murit de infectiile din spitale, bacteriile, virusii, malpraxis, etc.. fara numar, fara numar..

 • BREAKING NEWS
  NEA COSTACHE SIBIANU’ ȘI-A DAT DEMISIA DIN FUNCTIA DE MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII ❗❗❗???
  Demisia lasă loc unor suspiciuni, privind motivele:
  1. Numărul cadrelor medicale infectate cu COVID19, prin neasigurarea echipamentului de protecție necesar!
  2. Isteria rezultată în urma anunțului făcut aseară, privind testarea „tuturor” bucureștenilor!
  3. Cazul de contaminare din rândul Jandarmeriei București!
  4. Posibilă secretizare a situației de facto, privind cazurile existente de infectare cu COVID19, aceasta fiind MULT MAI GRAVĂ ❗❗❗
  NELU TĂTARU A FOST DEJA NUMIT CA MINISTRU INTERIMAR ❗❗❗

 • Maestre, vaaai,..acuma vad!:)))
  … ‘Jocul de-a măcelul’ e dezechilibrat!:))) Sta pe o răna.
  Da, e clar,:)), operei ii lipseste ceva, un personaj.
  Eugen Ionescu…creca intentionat!, a uita un personaj pe drum:)
  Pe cind Politicienii si Functionarul Public sint ‘pusi plenar la indoiala’, Oratorul ocupindu-se cu asta,
  ‘punerea la indoiala’ naste, spre echilibrare, nevoia unei…’lipse a indoielii’, care sa echilibreze Viitorul…plin de Indoiala,
  or asta e Profetul!:)))

  Deci e clar, Eugen ionescu a uitat un personaj, Profetul, pe drum, …creca intentionat, doar pentru ca sa ne faca partasi ai operei sale geniale, descoperindu-l…lipsa!

  Oricum, e tare de tot, tipul! :)) Odata, cu mult timp in urma, cind eram tinar, un om cu o inima de aur mi-a daruit niste versuri, erau scrise chiar de Eugen Ionescu.
  Citindu-le, i-am zambit ( :)) )
  Si sub timp si dincolo de el…

  • mutarea originii Impulsului de la Artificial pe Natural ( pe natura umana ) va depresuriza Civilizatia transferind suprapresiunea la nivel micro, pe populatie.
   Manifestrile fiind plenare, asta va initia o dinamica de supravietuire. Starea Impulsului se joaca…oleaca, dupaia, odata trecut purleazul spre natura umana, nu mai e nimic de facut, presiunea se va muta la nivel micro.

   • domne, cu virusul asta trebuia luptat…in lupta dreapta!… deci nu cu pitit prin case!
    era o lupta dusa impotriva unui virus.
    transferarea ‘luptei impotriva unui virus’ intr o lupta a ‘fricilor oamenilor’ cu ‘actualele rinduieli’ ale civilizatiei,
    pentru ca fricile oamenilor pititi in casa opresc Miscarile Civilizatiei,
    transfera lupta cu un virus in lupta omului cu proprii conducatori,
    pentru propria supravietuire,
    pentru ca ‘rinduielile actuale ‘ sint ‘proprii conducatori’.
    Mai simplu spus, daca aceasta criza va genera o alta criza, apai doar fricile oamenilor au fost cauza, deci nu mai e virusul!,
    iar daca in urmatoarea criza, spre ex economica…dar toate! sistemele sociale vor fi vizate, vor muri oameni,
    vinovati,…e adevarat, la modul absolut, vor fi cei care au excitat fricile, or astia sint conducatorii…nu doar ai nostri, ci de prin lumea mare…

    • se priveste ce face omul in lupta cu virusul, dar ce i face omul Civiluzatiei…aia nu se mai vede!
     Pai…ii opreste Miscarea, aia face!
     Chipurile virusul ar fi de vina.
     Domne, nu i asa ca daca virusul isi va pastra Efectele in limite naturale, omul…ramane in offside?
     Ramane, cum sa nu, ca n are pe cine da vina, ca virusul si a pastrat manifestarea in limite naturale, deci….intrebarea se va pune asa: mai nenica?!…de ce v ati speriat?
     N aveati motiv! Faza e ca dinbcauza sperieturii voastre ati oprit Miscarea Civiluzatiei si…deci din cauza voastra a ajuns Civilizatia moloz….
     Acuma…voi trageti ponoasele!…

     • daca fricile oamenilor devin impulsul unei revolutii mondiale, atunci ele vor fi cele perdante, prin urmare finalul revolutiei va consfinti acceptarea plenara a…realitatii.
      vor disparea fricile…probabil pentru ca increderea in…ceva va deveni plenara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *