Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

În 1975, scriitorul român Marin Preda profețea Destrămarea Uniunii Sovietice

Pregătind pastila video din seara de 31 august 2022, despre folosirea lui Gorbaciov ca idiot util de către Occident, am avut nevoie de fragmentul din Delirul, ediția mea, necenzurată, din 1991, în care Stalin îi explică nevestei de ce Rusia nu poate fi democrată. Pasajul era menit să demonstreze că modelul occidental, pe care liderii Vestului se luptă să-l impună în toate țările lumii, ca model ideal de regim, așa cum Moscova plantase în țările din Est regimul comunist, pe motiv că e un ideal de regim în Istorie, era incompatibil cu păstrarea Imperiului. Împins și de nevastă-sa, lipsit de experiența bătăliilor de pe culoarele Kremlinului, Mihail Gorbaciov a destrămat Imperiul, moștenire lăsată de Stalin, realizată de acesta cu prețul a milioane de ruși morți în al Doilea Război mondial, pariind pe democratizare. Democratizarea – îi spune Stalin Alilluyevei – ar fi dus la destrămarea Imperiului. Textul din Delirul, ediție necenzurată, sună astfel:

„O Rusie potolită şi democratică, cum ne-o doresc străinii, ar fi pierdut toate ieşirile la mare, ar fi pierdut Ucraina şi toate republicile din sud şi ar fi dat mari poeţi şi scriitori care ar fi stîrnit admiraţia lumii întregi prin strigătele lor de disperare, atît de adevărate şi hm! da, da, da, atît de pline de măiestrie artistică… Nu uita, Nadejdea, că marii noştri neliniştiţi, Tolstoi, Dostoievski, Cehov şi chiar Gorki al nostru, nu s-au revoltat că Rusia se întinde din Caucaz şi pînă în Suedia şi de la Marea Baltică, pînă la Vladivostok, continuă Stalin cu ironia sa necruţătoare. Blîndul Cehov nu ştiu să fi protestat contra lipsei de independenţă a Poloniei, iar lucidul ucrainean Gogol, care a scris în ruseşte, nu ne spune nimic că ar fi dorit măcar cît de cît o Ucraina ruptă de Rusia…”

Aventura manuscrisului Delirul a fost povestită de mine în prefața la ediția necenzurată din 1991. Scriam în această introducere de tip avertisment că romanul se întemeia, în concepția lui Marin Preda, pe doi stîlpi susținători: Monologul lui Hitler și Monologul lui Stalin.

De aici plecînd se desfășura demonstrarea eminamente artistică a tezei despre Delirul Istoriei.
La apariție, în 1975, romanul avea doar monologul lui Hitler.
La vremea respectivă nimeni dintre cei neinițiați nu știa că monologul lui Stalin, scris de Marin Preda, lipsea din ediția tipărită.

Nu avem date despre ce s-a întîmplat de fapt.
Succesul romanului a fost atît de mare încît nimeni nu și-a pus întrebări.
Era greu de închipuit că romanul a fost cenzurat, în condițiile în care pentru prima dată după 23 august 1944 Mareșalul Antonescu apărea în spațiul public comunist într-o lumină favorabilă.
Nu știm dacă Marin Preda n-a dat capitolul, sfătuit la nivelele înalte în care fusese pusă la cale realizarea cărții sau îl scosese cenzura.

După opinia mea, Marin Preda e cel care s-a autocenzurat.
Apariția unui roman de reabilitare a lui Antonescu se anunța ca deranjantă pentru ruși.
Un capitol despre Stalin mai ales în contextul Marelui Război pentru Apărarea Patriei ar fi încărcat primejdios nota de plată pentru noi.
Sigur e că textul exista.

În 1991, cînd am scos romanul, familia mi-a dat manuscrisul.
Astfel a apărut Delirul și cu monologul lui Stalin.

În acest monolog Stalin al lui Marin Preda se dezvăluie ca un precursor al lui Putin. Polemizînd fără s-o știe cu Mihail Gorbaciov, cel care a distrus URSS, încercînd să facă din ea o democrație, Stalin profețește prăbușirea URSS în condițiile Perestroikăi.
Perestroika a dus la ruperea Ucrainei și a republicilor din sud.

Stalin din acest monolog e însă Stalin al lui Marin Preda.
Numai că Marin Preda a scris acest monolog în care Stalin profețește destrămarea URSS prin încercarea de a face o Rusie democratică în 1975.
Ediția cu monologul a apărut în 1991.

Pentru cititor avertismentul lui Stalin a apărut ca un text scris de Marin Preda după prăbușirea URSS.
Numai că Marin Preda, scriitorul român Marin Preda, a scris acest text în 1975, cînd nimeni de pe lumea asta nu se gîndea la o destrămare a URSS, pentru că nimeni nu se gîndea la ivirea lui Gorbaciov.

În 1975, Mihail Gorbaciov era un simplu șef de partid la Stavropol.
Numirea sa ca secretar general a avut loc abia în 1985, după ce fusese promovat ca secretar cu Agricultura în 27 noiembrie 1978.

Cum de Marin Preda îi atribuie lui Stalin aserțiunea că democratizarea Rusiei ar duce la pierderea republicilor?
Foarte simplu.
Marin Preda era un excepțional cunoscător al Istoriei.
Asta fără a mai pune la socoteală intuiția geniului care era Marin Preda.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „În 1975, scriitorul român Marin Preda profețea Destrămarea Uniunii Sovietice”

  • Domnule Mihnea, „Delirul” ed.Express se gaseste la Anticariatul Targul cartii, Ghe.Sincai, la pretul de 2,99 lei. Este editia ingrijita de d-l cristoiu.

  • Exista culegători de folclor care nu știu să cânte. Așa mi se pare a fi și Adrian Lustig: culegător de glume care circulă sub formă de bancuri. I-am citit cartea „Funeralii fericite”, însăilare de întâmplări hazlii, e drept, dar care n-au acel liant care sa facă o poveste, eventual un roman. E că și cum ai cărămizi, dar n-ai ciment. Tare mă tem că și scenariul filmului pe care l-ați văzut recent, în regia fiului său Alexandru Lustig, are aceeași hibă. Domnule Ion Cristoiu, cred că i-ați „încondeiat” bine pe lustigi.

  • Nu pot decit sa va mulțumesc pentru efortul de a scoate acea ediție completa
    Fără ea orice bibiloteca ar fi fost mai săracă
    Dacă prima ediție era un excelent cozonac acum Dvs i-ati pus și stafidele

  • ‘Monologul lui Hitler și Monologul lui Stalin’
    oare cum o suna monologul lui Hitler ?! :)))

    de departe…pare olecut inricosator :))

  • Super tare articolul dumneavoastra, din pacate nu am gasit sa achiztionez acesta editie !!!
    Cu stima !!

  • Prezentul…nu-si apartine!
    el e Ogorul pe care Gradinaresti Viitorul

    o natie ‘se lucreaza’ exclusiv pe taramul Viitorului, gradinarind Dorinte.
    cei care apartin Prezentului sint pe masura Gradinaritului si fix cu masura aia se vor descurca in vremurile pe care le petrec, insa ei au fost Gradinariti de inaintasi!, de buni, strabuni, de Batrani, cu ani, zeci de ani sau poate ca cu mii de ani inainte…

    e un nunsens sa te apuci sa le ceri celor care le au cu Acumularea, cu cel mai potent Prezent, sa Gradinareasca Viitorul…din care ei nici macar nu vor mai face parte :))))
    acu’ daca Lumea Mare e intoarsa pe dos si mai e si cu capul in jos,…aia e. :))

    • Inteleptii nu le au cu Prezentul, e…complicat sa inserezi o nonactiune in Dinamica Prezentului,….daca ea e depozitata in alta parte decit in felul de a fi al unui om. Inteleptii apartin Viitorului

  • cum tin cei care tre sa se preocupe cu asta, Viitorul in frau, perpetuind dinamici din generatie in generatie?
    pai…e simplu de dibuit cam cum tin ei in frau dinamicile astea.

    stiti care e percepria ‘tinerei generatii’ despre Arsinel?
    intrebati i!,..poate nu credeti ca e asta: ‘tipul din reclama cu farmacia’

    fragmentarea traseului folosit de Intelepti, care e copii-parinti-buni-strabuni a permis manifestarea ingineriei sociale fragmentare pe ‘taramul Cuantic’, permitind inserarea unui nou tip de dorinte, Antiintelepte, in dinamica unei natii, spre ex asta in care misunam.
    cui ii mai pasa cine conduce neamul asta azi sau maine, daca poimaine el isi va implini dorintele inserate in stil cal-troian in Sinele natiei?!
    tefelistii, cum le spune Maestrul, sint o cultura superingrijita, supergradinarita, ea n a aparut din flora spontana…
    Noii Tefelisti vor fi si mai departati de datini, traditii si obiceiuri, fiind si mai apropiati de ‘datinile, traditiile si obiceiurile Antiinteleptilor’…care ii Gradinaresc!

    intrebare…Plenar Lamuritoare:
    cu Dinamica Dorintelor se preocupa cineva in neamul asta?
    daca NU, atunci aruncati la cosul de gunoi ‘rinduielile’.
    e mai cu folos!,
    ca barim asa dai semne ca pricepi ca ele nu fac doua parale…

    • exista ceva…deasupra Constitutiei?
      bineinteles!
      cea care infasoara Constitutia e Dinamica Dorintelor.
      mai intai Dorintele si abia dupaia, ca un Efect, scrijelirea acestora in Constitutie.
      cea care modifica o Constitutie e Dinamica Dorintelor.

      Dinamica Dorintelor are potentialul de a face arsice orice Constitutie.
      cea care ‘nu pica’ e Dinamica Dorintelor …armonizata cu Dinamica Naturii.

  • Cum de Marin Preda îi atribuie lui Stalin aserțiunea că democratizarea Rusiei ar duce la pierderea republicilor?
    Foarte simplu. Viitorul şi trecutul Sunt a filei două feţe, Vede-n capăt începutul Cine ştie să le-nveţe

    • Primavara e vesnica. cele care si cauta implinirea in stil fibonacci sint Dorintele. dorintele rusilor, exprimate peste veacuri, insa ramase neimplinite, se implinesc avand la temelie dorintele deja implinite, ale acestora. prin urmare ramane de vazut care au fost dorintele lui Hitler, ramase neimplinite, nu doar cel ale lui Stalin

    • Gorbaciov e imaginea din Oglinda a lui Stalin. el e un Stalin intors pe dos si cu capul in jos. cea care se cizeleaza, translatandu se de la Stalin la Gorbaciov e Dorinta poporului rus.
      atunci cind Stalin si a vazut chipul, privindu l pe Gorbaciov in Oglinda, o noua Primavara s-a manifestat, un nou Chip s-a nascut, cautindu si si el Sinele, insa implinind pe un nivel superior dorinte neimplinite, ale rusilor…

    • si neamul nostru, daca o fi avut dorinte si daca ele nu s-au implinit, isi cizeleaz, din generatie in generatie Chipul in stare sa le implineasca.
      cunoscind Dinamica Dorintelor cunosti Viitorul.
      Istoria Trecutului e importanta prin ceea ce este, insa ea povesteste despre ceea ce e scris in Istoria Viitrului prin dorintele care s-au manifestat, insa au ramas neimplinite.

      Istoria Viitorului e Imaginea din Oglinda a Trecutului,
      Tot ce-a fost ori o să fie În prezent le-avem pe toate, Dar de-a lor zădărnicie Te întreabă şi socoate.

      la un moment dat, tot asa cum Stalin s-a Oglindit in Gorbaciov, si Natura o sa se Oglindeasca in Artificial
      Marin Preda stia ca se va manifesta Gorbaciov, tot asa cum si noi stim ca se va manifesta Artificialul ( practic Artificializarea, pentru ca Artificialul e una cu Infinit, deci e o tindere si atat… )

    • si daca Hitler a murit…ce?! au ‘murit’ cumva dorintele pe care el a incercat sa la implineasca, fara sa reuseasca?!

      cele mai ‘protejate’ in Univers sint ‘dorintele oamenilor’. ele sint intangibile! odata manifestate ele isi cauta in mod absolut implinirea.

      e suficient un gand…!

      Inteleptii, pe vremuri, …ce vremuri!, gradinareau fix dorintele. le cunosteau Potentialul si pe acestea le gradinareau. cum? pai indreptand gandurile oamenilor catre datini, traditii si obiceiuri…armonizate cu Dinamica Naturii. odata cu trecerea Anotimpurilor ele se implineau, pastrand in Mintea Universului…putine dorinte neimplinite, prin urmare pastrand si neamul in armonie cu Natura…

      astazi, cunoscind Potentialul dorintelor, Antiinteleptii gradinaresc…dorinte :))), calcind peste datinile, traditiile si obiceiurile Inteleptilor si rinduindu si propriile datini traditii si obiceiuri…

      Tiparnitele Nepretuite sint cele care tiparesc dorinte 🙂
      stiind asta Antiinteleptii au pus mina pe ele.

      Dati-le pe mana tiparnita de dorinte a unei tari si n-o sa-i mai intereseze cine face legile in acea tara, pentru ca, astfel, ei ii tiparesc …direct Viitorul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *