Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În anul 2020, 117,9 mii persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul

Ponderea persoanelor subocupate1 în totalul populaţiei active a fost în anul 2020 de 1,9%, cu 0,2 puncte procentuale mai scăzută decât în anul precedent
Forţa de muncă potenţială adiţională2 cuprindea 117,9 mii persoane, în creștere cu 1,8% faţă de anul anterior

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume:

  • persoane subocupate;
  • persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul;
  • persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”.

Setul de 3 indicatori constituie „arii” de întrepătrundere între populaţia ocupată şi cea în şomaj, pe de o parte, şi între şomeri şi populaţia inactivă, pe de altă parte, după cum se poate observa din diagrama de mai jos.

Populaţia după participarea la activitatea economică şi cei 3 indicatori suplimentari în anul 2020

În anul 2020, 171,0 mii persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,9% din populaţia activă, 2,0% din populaţia ocupată şi 29,4% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 21,6 mii.

Persoane subocupate în anul 2020

Persoane subocupate
– mii persoane –  

– % în populaţia activă –

 

– % în populaţia ocupată – – % în populaţia

ocupată cu program parţial –

Total 171,0 1,9 2,0 29,4
Masculin 109,1 2,1 2,2 34,2
Feminin 61,9 1,6 1,7 23,6
Urban 19,9 0,4 0,4 24,8
Rural 151,1 3,7 4,0 30,1

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (5760,3 mii persoane),  117,9 mii persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în creștere cu 2,1 mii faţă de anul precedent). Dintre acestea:

  • 117,4 mii erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2020, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 1,3%.
  • doar un număr nesemnificativ de persoane* care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul.
Forţa de muncă potenţială adiţională în anul 2020
Forţa de muncă potenţială adiţională
Total
din care: persoane disponibile să înceapă lucrul care nu caută un loc de muncă
– mii persoane –
– mii persoane –
– % in populaţia activă –
Total 117,9 117,4 1,3
Masculin 48,4 47,9 0,9
Feminin 69,5 69,5 1,8
Urban 49,4 49,1 1,0
Rural 68,5 68,3 1,7

Informaţii suplimentare:

1 Persoanele subocupate sunt persoane ocupate care lucrează cu program parţial, care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent.
2 Forţa de muncă potenţială adiţională reprezintă suma a două categorii de persoane: „persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”.

Pentru interpretarea corectă a indicatorilor, vă rugăm să consultaţi Precizările metodologice.

Principalii indicatori privind persoanele subocupate şi forţa de muncă potenţială adiţională sunt prezentaţi în Anexă.

Următorul comunicat de presă referitor la datele pentru trimestrul I 2021 va apărea în data de 18 iunie 2021.

Arhiva comunicatelor de presă: http://www.insse.ro/cms/ro/comunicate-de-presa-view.

Direcţia de Comunicare
e-mail: biroupresa@insse.ro
Tel: +4021 3181869

* Valoare sub 6500, nefiabilă din cauza numărului redus de observaţii


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *