Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

„În cadrul regimului, trebuie să distingi între permanențele Statului și personalul politic flotant, de care se servește regimul”

1. Din eseul dedicat de Lucian Boia lui Napoleon al III-lea („Napoleon al III – Les mal aimé, editura „Les Belles Lettres”, Paris, 2008) reţin amuzat amănuntul că Alexandru Ioan Cuza şi-a lăsat barbişon pentru a semăna cu Împăratul Franţei.
E drept, la vremea respectivă, Franţa era pentru România ceea ce a fost Uniunea Sovietică în 1950 şi America în ultimi ani postdecembrişti.
Un soi de Unchi protector.

Unirea Principatelor, de exemplu, a fost rezultatul direct al protecţiei exercitate de Franţa. După cum arăta însă Lucian Boia, protecţia Franţei îşi avea temeiul în ambiţia lui Napoleon al III-lea de a fi Stăpînul Europei şi nu într-o dragoste duioasă faţă de români.
Ca dovadă că, în clipa cînd s-a pus chestiunea sacrificării Principatelor de dragul Italiei, Napoleon cel Mic, cum îi zicea Victor Hugo lui Napoleon al III-lea, n-a avut nici o clipă de şovăială.

Dar chiar şi fără a fi ştiut astfel de amănunte, politicienii români de la vremea respectivă, în frunte cu Alexandru Ioan Cuza ar fi putut manifesta mult mai multă prudenţă în atitudinea faţă de Franţa.

Ei însă nu mai ştiau cum să arate lumii că sunt nepoţii lui Napoleon al III-lea.
Alexandru Ioan Cuza murea să semene cu Împăratul la fizionomie.
Mihail Kogălniceanu declara că visul lui e să facă din România o provincie a Franţei.
Lumea din înalta societate se îmbrăca franţuzeşte, vorbea franţuzeşte, călătorea la Paris cu sentimentul musulmanului care merge la Mecca.

Slugărnicia faţă de Franţa era o excepţie?
Nici vorbă.
La fel s-au purtat elitele politice şi culturale româneşti cu Germania, între 1940-1944, cu America între 1990-2008.
Complexe de provinciali ai Europei!

2. Potrivit Memoriilor lui Horia Sima din Sfîrșitul unei domnii sîngeroase, volum apărut în 1977 la Editura Mișcării Legionare de la Madrid, în preajma eliberării sale, parte a jocului operativ al Siguranței și al SSI pentru folosirea legionarilor în cîștigarea bunăvoinței Berlinului, Horia Sima a fost avertizat de Nicki Ștefănescu (Șeful Siguranței) asupra realităților din România lui Carol al II-lea:

„Ce-am reținut din conversațiile avute cu Nicki Ștefănescu după 8 Iunie a fost existența în regim a unor «permanențe ale Statului».
Asupra acestei teme a revenit de cîteva ori.

– D-le Sima, vei fi eliberat după toate probabilitățile. Vei lua contact cu oamenii din jurul Regelui. Dar trebuie să știi să te orientezi, spre binele D-tale. În cadrul regimului, trebuie să distingi între permanențele Statului și personalul politic flotant, de care se servește regimul. Permanențele Statului decid de politica țării, de chemarea guvernelor, de numirile de miniștri și de toate funcțiunile importante. Acești oameni vin și pleacă după necesități, dar permanențele Statului rămîn.

Niciodată nu mi-a destăinuit cine face parte din acest cadru imutabil al Statului, de care depindea întreg angrenajul lui. M-a lăsat să identific singur pe acești stîlpi ai regimului. Din felul cum îmi vorbea, am dedus că Moruzov era unul dintre acești favoriți. Firește că aparțineau permanențelor Statului Regele, șeful Sistemului, apoi Urdăreanu, Ministrul Palatului, și apoi, fară îndoială, Elena Lupescu.

– D-le Sima, mi-a spus tot în aceste zile Nicki Ștefănescu, vei vedea pe Ghelmegeanu. Trebuie să îi spui că deținerea D-tale la Siguranță nu mai are nici un rost, deoarece s-au clarificat toate problemele în discuție și situația politică internă și externă reclamă să intrăm într-o fază de unitate națională.

Acum, îți spun D-tale, Ghelmegeanu deși Ministru de Interne, nu mai are mult de spus, căci nu aparține permanențelor Statului.
Sînt alții care decid. Dar e o formalitate care trebuie îndeplinită.
Am tras concluzia că întreg guvernul nu prea avea mult de spus și că toate afacerile Statului se conduceau direct de la Palat.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „„În cadrul regimului, trebuie să distingi între permanențele Statului și personalul politic flotant, de care se servește regimul””

  • ‘permanentele statului’ sint
    ori armonizate cu ‘permanentele neamului’, ori impotriva lor.

    insa mai intai e Cerul si dupaia Pamantul

  • Bun găsit ,Maestre Ion Cristoiu ! Se pare că este o meteahnă veche a Parlamentului României de a nu putea lua o decizie în fața Permanenței Statului, în trecut formată din rege și palat și in prezent formată din președinte și capii serviciilor !Dar, luând ca exemple situațiile din trecut care ne-au transformat în acoliții Occidentului și în supușii stalinismului rusesc, ar trebui să luăm aminte și să învațăm din trecut, că nimic pe lume nu este întâmplător, ci se petrece cu un scop și ,din acest motiv și pentru binele nostru prezent și viitor ca români ,ar fi salutar să vedem ce scopuri, idealuri ,aspirații are România în contextul actual și viitor al UE ,dacă acestea coincid sau nu cu ale UE ,sunt bune de aplicat sau nu la noi și să fim loiali scopurilor benefice României și cetățenilor români și să nu ne mai căciulim mereu im fața UE !Vă mulțumim pentru un editorial superb, absolut minunat, Maestre !Toate cele bune ,mult succes și tot respectul cuvenit, Maestre Ion Cristoiu !

  • Artificializarea, pe care Marele Reflux o aduce in mod implacabil,
    genereaza in Esenta Naturii, care e Dinamica Anotimpurilor, dezechilibre relative profunde.

    prin urmare dincolo de posibilitatea de echilibrare a inflatiei se manifesta o dinamica fibonacci a imposibilitii echilibrarii acesteia.

    intr o lume Artificiala produsele Naturale tind sa si proiecteze ‘pretul’ catre infinitul care e Zero,
    iar produsele Artificiale catre zero care tinde sa fie Infinit.

    de unde rezulta ca inflatia va putea fi tinuta in frau exclusiv prin intrarea pe piata a produselor Artificiale, printre care ‘moneda’ e la loc de frunte.

    tinerea in frau a dinamicilor care au inceput s-o ia razna se face….dindu-te pe Val, or valul este al Marelui Reflux, de unde rezulta ca putinta de echilibrare a dinamicilor trebuie cautata in manifestarea oazelor, a insulelor, adica la nivel micro, la nivelul Megapolisurilor, care au tendinta sa fie nu doar ‘nou sat’, ci si ‘noul stat’.

    in mod implacabil Marele Reflux defineste ca impotente orice ‘conduceri’ care erau valabile pe vremea Marelui Flux, pe vremea Globalizarii, adica definind centralizat ecuatia de miscare a ‘statului’.

    pur si simplu nu mai poti folosi o singura ecuatie de miscare pentru ‘intreg statul’. nu mai merge! e imposibil! Marele Flux…e pa!, si-a consumat potentialul, Globalizarea….a murit.

    un guvern…care conduce o tara mare cit…Tara?:))) :))))))
    asta e imposibil. adica prin Definitie, a Marelui Reflux, asta e (…va fi in curind ) imposibil de facut.

    pe vremea Marelui Reflux e mai cu folos sa arunci la gunoi toate Definitiile Statului, decit sa folosesti Definitii de-a gata Impotente :))
    pur si simplu sint necesare alte Definitii. aia e!

    prin urmare daca pe vremea Marelui Flux au fost viabile Definitiile, acum, adica pe vremea Marelui Reflux sint valabile aceleasi Definitii, insa…fix pe dos:)), adica ‘conducerea centralizata’ incepe de la…celalalt capat:)), de la ‘noul sat’ care e si ‘nou stat’ si care e Megapolisul.

    • Noua Lume e, dincolo de dorinte relative, o dorinta absoluta.

      indiferent cum arata ‘dorintele relative’, cele absolute definesc Noua Lume ca fiind Patria Artificialului.

      Globalizarea a murit, traiasca Unificarea!
      Globalizarea, adica Marele Flux, si a consumat potentialul, acum e vremea Marelui Reflux, care ‘globalizeaza’ la nivel… nu micro!, ci cuantic )

      Unificarea ( dinamicilor la nivel planetar ) se ‘intampla’ ca urmare a adoptiei aceleiasi ecuatii de miscare la nivel cuantic!, ( in fapt la nivelul Megapolisurilor ),
      prin urmare Unificarea va fi…un Efect!,
      pentru ca Unificarea nu poate fi o ‘Cauza’ pentru care sa porti o ‘lupta’!, adica sa fie o ‘actiune cu japca!’,
      Unificarea va fi…’o dorinta implinita!’, adica ‘va fi acceptata cu tot dragul’, sub nicio forma impusa!

      astazi pesemne ca unii inca au impresia ca pot conduce…planeta…cu japca! :)))), ca…daca pot!, daia!

      nu nenica, indiferent cit de grandiosi sinteti voi, ‘permanentele statului mare cit planeta asta’, cu japca nu veti impune Unificarea…in veci! :))

      daca Natura e cu Intelepciune,
      lumea voastra, Nou Nouta, Artificiala, e cu Antiintelepciune!:)

      or Antiintelepciunea este si ea o ‘intelepciune’, prin urmare si ea lucreaza cu ‘nonactiuni’, chiar daca intoarse pe dos si cu capul in jos!

      de la ‘permanentele statului mare cit planeta’ se cere,
      Universul o cere!,
      Antiintelepciune,

      prin urmare iata ce va este interzis prin Definitie, Japca la nivel planetar!:))), ,,,adica fix ‘bucuria voastra’ :))

      ‘oameni’ tre sa ‘doreasca’ ceea ce faceti,
      daca ceea ce faceti nu e ‘dorinta majoritara’ atunci ceea ce faceti ‘nu se pune’,
      in mod absolut nu se pune:),
      adica nu face doua parale :))
      _______
      de unde rezulta ca ‘permanentele statului mare cit planeta’ sint Antiintelepti!,
      pentru ca sta scris ca civilizatia asta va clona Chivotul, legand ecuatia de miscare a civilizatiei de una dintre Superpozitiile Mintii Universului 🙂 :))))

      astea sint Vremurile Maestrilor!
      astea sint vremurile Inteleptilor si Antiinteleptilor.
      …ce Vremuri!
      :)))

  • Nea Ioane , precis faci parte din permanentele sistemului . Numai asa se explica маскировка pe care ne’o servesti reincalzita ca sa eludezi declaratia de presa a piticului din gradina sri , care a exersat la oglinda, evitand replica ziaristilor, multe din tehnicile securistoide de aburire a romanilor . Alta permanenta a sistemului … Care este opinia dvs fata de aceasta declaratie ca fata de proiectul legilor securitatii o stim . Le-ati minimalizat si declarat tot o маскировка . Ce credeti despre faptul ca , de ani de zile, SRI refuza sa faca un minim gest democratic, sa prezinte public, in fata parlamentului, raportul de activitate ?

    • faptul ca nu prezinta ‘public, in fata parlamentului, raportul de activitate’ e o impotenta a Parlamentului Romaniei, nu o manifestare potenta a SRI,
      prin urmare cel care ‘se cere’ tras la raspundere, daca o avea cine, e Parlamentul.

      • @online
        uite,asta vroiam sa xpun cu „dezmembrat Romania”,si poanta asta e veche,exersata din 1990 incoace de multe ori.
        Bogdan Chirieac, ipoteză năucitoare: Am o teamă că 1 decembrie 2018 nu ne va prinde cu țara chiar întreagă 08 Sep 2016•22:41.
        Toate Bune!!!

  • Arta plecăciunilor și imitației la politicienii noștri vajnici din cele mai vechi timpuri și până în prezent.

    • @Gabriela
      Domnul Ion Cristoiu Spune Altceva………….
      Urmariti Confruntarea Ratiu Campeanu iliescu de la tvr din 1990….ion ilici iliescu kgb spune….”un om din sistem”….din „regim”…….
      Toata Stima Domnule Ion Cristoiu!!!
      ps.Horia Sima Crneliu Zelea Codreanu Napoleon al treilea……frumos…..”gust” aceste articole……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *