În cartierul Mukuru Kayaba din capitala Kenyei, Nairobi, locuitorii se bazează pe conexiuni electrice ilegale pentru a-și ilumina casele. Firele sunt plasate sub pământ, prin pereți și peste acoperișuri, pentru a conecta barăcile. Distribuția este realizată de către bande organizate. Acestea colectează taxe de la rezidenți și întreprinderi prin intermediul unor rețele de șantaj bine conduse.
Personalul companiei de electricitate Kenya Power se teme să se aventureze în mahalale, de teama atacurilor comise de bande. Uneori, aceștia colaborează cu bandele împărțind un procent din încasările din extorcare. Serviciile de securitate și liderii locali au fost, de asemenea, implicați. Gospodăriile sunt obligate să plătească între 2 și 4 dolari pe lună pentru electricitate, în timp ce proprietarii de afaceri plătesc între 6 și 8 dolari lunar. Cartelurile sunt atât de puternice încât pot refuza aprovizionarea locuitorilor timp de câteva zile dacă nu plătesc. „Dacă vă uitați la condițiile noastre de trai, veți vedea cu siguranță că, uneori, este posibil să nu fim în măsură să plătim pentru electricitate”, a spus un rezident care a cerut să rămână anonim de teama bandelor. Dar conexiunile ilegale, pe lângă faptul că le oferă locuitorilor electricitate ieftină, sunt și o capcană mortală. Atunci când copiii și vizitatorii neștiutori se împiedică de ele, sunt electrocutați până la moarte.
Kenya Power a dezvăluit că cel puțin 500 de persoane au murit electrocutate în mahala în ultimii trei ani. Firele sub tensiune sunt, deseori, doborâte de ploaie și vânturi puternice. Altele cad din cauza structurilor slabe. „De exemplu, există un bărbat în vârstă care a fost ucis de electricitate anul trecut, după ploi. Modul în care sunt făcute aceste conexiuni electrice, cum ar fi acest stâlp care este deja putrezit, atunci când plouă abundent, se rupe și cade pe acoperiș. Așa că, atunci când bătrânul a ieșit din poartă a atins tija și a murit electrocutat”, a explicat un locuitor. Kenya Power a anunțat o operațiune de desființare a conexiunilor neregulamentare din țară. Dacă vor reuși, influența bandelor o să scadă, dar este posibil și să facă imposibil accesul la resurse de care au nevoie cei săraci din Kenya pentru a-și îmbunătăți viața.
Orașul a luat naștere la sfârșitul anilor 1890 drept așezare colonială pentru persoanele care activau în cadrul sectorului căilor ferate, luându-și numele de la o gaură de apă cunoscută de poporul Maasai sub numele de Enkare Nairobi (,,Apă rece”). Când s-au terminat lucrările la calea ferată, în 1899, capitala colonială britanică a provinciei Ukamba a fost transferată de la Machakos (în prezent Masaku) în acest loc, iar în 1905 Nairobi a devenit capitala Protectoratului britanic al Africii de Est. Începând cu anul 1900, când la Nairobi a fost înființat un mic bazar indian, orașul a devenit și un centru comercial. În calitate de centru guvernamental, Nairobi a atras ulterior un flux de imigranți din zonele rurale ale Kenyei, ceea ce a făcut din el unul dintre cele mai mari orașe din Africa tropicală. Când Kenya și-a câștigat independența, în anul 1963, Nairobi a rămas capitală.
Mungiki este o bandă din Kenya al cărei scop este de a reduce efectele occidentalizării în țară și de a reveni la rădăcinile tradiționale ale regiunii. Banda este formată din membri ai tribului Kikuyu, care constituie cel mai mare grup etnic din Kenya. Cuvântul ,,Mungiki” înseamnă, de fapt, un popor unit în limba Kikuyu. Oricât de sănătos ar suna, Mungiki recurge adesea la acte de violență extremă pentru a-și asigura puterea și a-și atinge obiectivele. Acest lucru îi face să fie una dintre cele mai înfricoșătoare bande din lume. Poliția kenyană s-a referit la Mungiki ca la versiunea mafiotă a țării lor. Aceștia domină sectoarele majore din zonele urbane din Kenya și le percep localnicilor taxe pentru apă, electricitate și protecție. Cel puțin dau, totuși, chitanțe.
Lasă un răspuns