Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

În căutarea lui Taleyard

Petre Imre m-a sunat vineri după-amiază, pe cînd mă îndreptam spre Găgeşti-Deal, întrebîndu-mă dacă nu-i pot face rost de o carte despre Taleyrand, scoasă cîndva la răposata editură Historia. I-ar fi cerut-o, spunîndu-i şi editura, Gelu Voican Voiculescu.
– O am acasă, la Bucureşti, cînd mă întorc o caut şi v-o trimit! mă grăbesc să-l asigur, amintindu-mi vag că am văzut-o pe rafturile care adăpostesc lucrările despre Napoleon.

Duminică pe la prînz sînt înapoi la Bucureşti.
Noaptea, după ce-mi pun la punct textele pentru ediţia săptămînală a cristoiublog.ro – proză, eseu, note de călătorie, documente, amintiri – purced la operaţiunea de scotocire. Rafturile despre Napoleon sînt pitite în spatele fotoliului, în întuneric. Dau la o parte fotoliul şi, cu ajutorul unei lanterne, luminez carte cu carte.

Nici vorbă de Taleyrand.
Nu e nici pe raftul despre Revoluţia franceză. Descopăr, în schimb, pe două rafturi de lîngă podea, uitate că le am cumpărat, un şir de cărţi despre Rusia prebolşevică. O monografie despre Nicolae al II-lea, o lucrare despre viaţa de fiecare zi în Rusia ultimului ţar, de Henry Troyat, mai multe volume despre Rasputin.

Locul lor ar fi în dulapul cu Istoria Rusiei. Chiar lîngă uşă. Pe primul raft, Istorii generale ale Rusiei. Pe ultimul, jos de tot, acoperit de teancurile de cărți cumpărate și neașezate, volumele despre Rusia lui Putin. N-am cum să le mut de pe rafturile cu Istorie universală. Nu mai sînt locuri. Le las acolo conştient că le condamn la uitare. Scot însă – şi pun la vedere, o carte depre Primul Război Mondial cu gînd s-o duc în sufragerie, unde stau cărţile despre Primul Război Mondial.
E şi acum – luni, după-amiază – acolo în întuneric.

Cartea despre Taleyrand se găseşte la Adevărul Holding, care a preluat zestrea editurii Historia.
Sunat de mine, Cornel Catană i-o duce lui Peter Imre.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „În căutarea lui Taleyard”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *