Petre Imre m-a sunat vineri după-amiază, pe cînd mă îndreptam spre Găgeşti-Deal, întrebîndu-mă dacă nu-i pot face rost de o carte despre Taleyrand, scoasă cîndva la răposata editură Historia. I-ar fi cerut-o, spunîndu-i şi editura, Gelu Voican Voiculescu.
– O am acasă, la Bucureşti, cînd mă întorc o caut şi v-o trimit! mă grăbesc să-l asigur, amintindu-mi vag că am văzut-o pe rafturile care adăpostesc lucrările despre Napoleon.
Duminică pe la prînz sînt înapoi la Bucureşti.
Noaptea, după ce-mi pun la punct textele pentru ediţia săptămînală a cristoiublog.ro – proză, eseu, note de călătorie, documente, amintiri – purced la operaţiunea de scotocire. Rafturile despre Napoleon sînt pitite în spatele fotoliului, în întuneric. Dau la o parte fotoliul şi, cu ajutorul unei lanterne, luminez carte cu carte.
Nici vorbă de Taleyrand.
Nu e nici pe raftul despre Revoluţia franceză. Descopăr, în schimb, pe două rafturi de lîngă podea, uitate că le am cumpărat, un şir de cărţi despre Rusia prebolşevică. O monografie despre Nicolae al II-lea, o lucrare despre viaţa de fiecare zi în Rusia ultimului ţar, de Henry Troyat, mai multe volume despre Rasputin.
Locul lor ar fi în dulapul cu Istoria Rusiei. Chiar lîngă uşă. Pe primul raft, Istorii generale ale Rusiei. Pe ultimul, jos de tot, acoperit de teancurile de cărți cumpărate și neașezate, volumele despre Rusia lui Putin. N-am cum să le mut de pe rafturile cu Istorie universală. Nu mai sînt locuri. Le las acolo conştient că le condamn la uitare. Scot însă – şi pun la vedere, o carte depre Primul Război Mondial cu gînd s-o duc în sufragerie, unde stau cărţile despre Primul Război Mondial.
E şi acum – luni, după-amiază – acolo în întuneric.
Cartea despre Taleyrand se găseşte la Adevărul Holding, care a preluat zestrea editurii Historia.
Sunat de mine, Cornel Catană i-o duce lui Peter Imre.
5 comentarii pentru articolul „În căutarea lui Taleyard”