Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În caz de necesitate, chiar și adevărul se poate tăia la montaj

1.Realitatea ni se întâmplă într-o succesiune atât de rapidă încât până să adunăm bucățelele mici, disparate- o bucățică din New York unde Salman Rushidie a fost înjunghiat, un ciob din Ucraina, o știre din Siria și multe alte știri de aiurea și de pretutindeni-și să ni le desluşim, mânați de suspiciunea rezonabilă că toate acestea sunt piese ale aceleiași table de șah, apar altele și altele, ca într-un un dans nebunesc. Prea repede pentru a le înțelege sensul, o matrice prea complexă. Obosiți, cei mai mulți abandonează, firesc. Momentul de grație al propagandei, deja pregătită cu explicații simplificate, de tip fast-food, în conformitate cu scopul urmărit. Delicat, se decupează evenimentele, declarațiile și acțiunile care nu sunt conforme. În caz de necesitate, chiar și adevărul se poate tăia la montaj. Un exemplu: toată ziua am citit analize ale unor minți luminate care explicau savant cum rușii, nu ucrainenii, bombardează centrala nucleară de la Zaporojie. Cine nu crede, e troll rus- reieșea din textele nervoase, axiomă lipită în fruntea oricui ar îndrăzni să întrebe de ce s-ar bombarda rușii pe ei înșiși sau de ce ar ataca o poziție pe care o stăpânesc din martie. Deși cu stigma de putinist bălăngănindu-mi-se pe deasupra ochilor, m-am așternut la scris. Timid, anticipând flegmele democratice pe motiv de simpatii proruse. Am combătut, scris, șters, aproape fiind de a publica textul, când țrr!, primesc o notificare. Cine să fie? The Guardian și o nouă declarație a lui Zelensky. Acesta a anunțat că va ataca centrala nucleară de la Zaporojie. Nu centrala, ci soldații ruși care sunt acolo, adică centrala. Mi-am șters textul caduc. Ce rost ar mai fi avut să demonstrez că ucrainenii bombardează centrala când însuși Zelensky recunoaște? Ce facem însă cu textele propagandei? În legătură cu Zaporojie, cu Butcha, cu Ucraina în general? Ce facem cu toate minciunile rostogolite? Ce facem cu suprimarea oricărei voci care nu s-a cablat la refrenul oficial? Și ce facem cu regimul de la Kiev care, disperat, a devenit o amenințare atât pentru Ucraina cât și pentru vecini? Dacă se întâmplă un accident nuclear, ajută să te protejezi cu steagul Ucrainei la profilul de Facebook? Nu mai faci cancer, nu mai naști copii cu patru ochi, nu mai mori? Aş îndrăzni să spun că nu ajută. Deloc.
Ticăloșia se transformă în autoflagelare când auzi liniștea-trâmbițele au tăcut. Un accident nuclear e rău pentru noi, pentru mediu, pentru viață exclusiv dacă este provocat de ruși? De ucraineni, nu. Se consideră că murim eroic? Pentru democrație? În concluzie, vedeți, realitatea este prea rapidă pentru minți încete ca a mea-până îți ordonezi în scris sau în minte gândurile, realitatea s-a și modificat. De fapt, cred că acesta este și scopul- să nu înțelegem sensul și să consumăm știrile ca niște papagali. Le auzim, le repetăm, le cităm, le reproducem, dar nu le pricepem noima. În fond, de ce ne-am strădui? Se scrie istoria, nimic important. Un fleac, viețile noastre, viitorul.
2. În 1997, Brzezinski scria că pericolul cel mai mare pentru menținerea hegemoniei americane îl reprezintă o coaliție între China și Rusia, eventual Iran. O coaliție care să nu fie realizată în jurul unei ideologii comune, ci a unor nemulțumiri comune. Din cauza dezastruoasei strategii americane, un lung șir de greșeli catastrofale, acest moment a sosit. Germenii unei coaliții Rusia- China-Iran s-au maturat, operațiunea specială din Ucraina funcționând ca un accelerator al acestei colaborări. Eurasia a deschis acest secol și nu dă semne că s-ar mulțumi cu un merituoasă medalie de argint. Nu! Resurse naturale, demografie, vastă rețea de drumuri, căi ferate, căi navale, tronsoane, conducte. Eurasia este aici pentru a prelua conducerea de la Occident. Nu este un dat, o predestinare, ci rezultatul matematic al unor politici eronate.
În 13 august, China, Iran, Rusia,Venezuela (în total 37 de țări) au început exerciții miltiare în orașul Barquisimeto, statul Lara, din nord-vestul Venezuelei. Exercițiile comune vor dura până pe 27 august și se desfășoară la doar 2.000 de kilometri de teritoriul SUA, într-o provocare către Washington. Ziarul spaniol ABC a descris aceste manevre ca pe o demonstrație de forță împotriva Statelor Unite în Caraibe, pe care Washington le consideră „curtea din spate”. Rusia, China și Iran și-au consolidat alianța organizând cel puțin trei exerciții militare comune în Asia din 2019. Acum, mută aceste exerciții în America Latină, mai aproape de SUA.
3. Iran
În data de 4 august, negociatorii Iranului și ai Statelor Unite reiau la Viena discuțiile privind revitalizarea acordului nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale. Coordonatorul principal al UE pentru negocierile americano-iraniene în vederea restabilirii JCPOA a declarat anterior că cele două părți erau aproape de un acord înainte ca discuțiile să fie întrerupte în martie. Martie a fost o lună proastă pentru negocieri. Și cele de la Istanbul, între Rusia și Ucraina, s-au oprit.
-10 august, Departamentul de Justiție al SUA anunță că a acuzat un membru al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran pentru un complot cu scopul asasinării lui John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională . Coincidență? John Bolton ia cu asalt televiziunile americane ,pledând pentru schimbarea regimului de la Teheran, think-tank-urile din Washington se activează și solicită ca Iranul să fie considerat stat cobeligerant în Ucraina, alături de Rusia, pentru furnizarea de drone Moscovei.
12 august, Salman Rashid, scriitor, condamnat la moarte de Iran printr-o fatwa emisă acum 34 de ani, este înjunghiat în New York. Atacatorul este de origine libaneză și folosea un permis de conducere fals, folosind numele unui lider al Hezbollah, aliat cu generalul ucis de origine iraniană Qassim Soleimani. Mughniyah este numele de familie al lui Imad Mughniyah, al doilea comandant al mișcării militante șiite libaneze Hezbollah, care a fost ucis de CIA în 2008 în Siria. Indiciile sunt clare. Poate prea clare. Să știm unde să ne îndreptăm, să nu cercetăm inutil. ..
5 august. Israel lansează Operațiunea Breaking Dawn împotriva Jihadului Islamic, grupare palestiniană finanțată de Iran. Pe 9 august, șeful Hezbollah din Liban,Hasan Nasrallah, va „tăia” mâinile Israelului dacă va ajunge la rezervele de gaz disputate. De ce amintesc Israelul? Din toate motivele corecte. Poate că Israelul are o modalitate „mai specială” de a spune că nu este de acord cu un nou acord nuclear cu Iranul, poate că are legătură cu Libanul și disputa privind rezervele de gaz ( importante) din Marea Mediterană. Sau poate nu. Timpul va clarifica motivațiile acestui atentat, întârziat cu 34 de ani.
Pe de altă parte, dacă acest acord nuclear este reînnoit, sancțiunile împotriva Iranului se vor ridica. Poate nu toate, dar va putea vinde petrol, iar această nouă realitate ar echivala cu înlocuirea petrolului rusesc oe piața europeană. Rusia și Iran, ambele țări exportatoare de petrol, se pot trezi pe poziții adverse. Europa este principala piață pentru petrolul rusesc, deci principala sursă de venit. Forțată de sancțiuni, Rusia vinde in Asia, în China, în India, dar veniturile principale nu sunt din aceste piețe. În același timp, introducerea unei cantități mari de petrol ( iranian) pe piață ar genera o scădere a prețului. Rusia ar pierde dublu. Dar nu numai Rusia, și Arabia Saudită ar pierde. Israel, Rusia, Arabia Saudită…complementare în acest dosar, inamici în altele. Iran-Rusia, construiesc coridoare comerciale importante, BRICS, desigur, dar pot avea si interese divergente. Foarte interesant, deși Washingtonul a amenințat Teheranul cu sancțiuni severe dacă va vinde drone Rusiei, astăzi ,ziaristul iranian Elijah Magnier a anunțat că Rusia și Iranul au semnat contractul pentru o cantitate de 1000 de drone. Ce va face SUA?
În mod sigur, nu știm de ce a fost atacat Salman Rashid, dar putem admite că nu poate fi o coincidență momentul ales. Este prea densă țesătură de interese pentru a permite atacatori solitari care decid să înjunghie un activist după ce au vizionat trei filmulețe online despre America cea rea.
Pentru a complica situația și mai mult, săptămâna viitoare Xi Jinping va vizita Arabia Saudită. Se așteaptă semnarea unui contract cu plata petrolului în yuani. Goodbye, petrodolar! Pentru a se asigura că au o replică pe măsură, duminică, în Taiwan, va ateriza o delegație a Congresului SUA.
4.Ucraina.

De ce Zaporojie? În primul rând, pentru că Ucraina pierde războiul. Că Ucraina înregistrează pierderi umane și materiale importante, nu pare să preocupe atât de mult. Deși pare cinic, este un risc asumat de cei care decid să folosească o țară pe post de proxy. Ideea este că dacă Zelensky nu mai reușește să mențină interesul pentru război, el pierde. Faima, postul, poate chiar viața. Joi, Washington Post scria că Rusia controlează resurse în valoare de 12 trilioane dolari care au aparținut Ucrainei. În acest punct, situația este ireversibilă. Ultimele evenimente nu îi sunt favorabile lui Zelensky, semn clar că steaua lui apune. Amnesty International a publicat un raport care acuza Ucraina de crime de război-sigur că aceste informații au circulat pe rețele sociale în ultimele luni, nu aspectul de breaking news al informației este relevant, ci faptul că o organizație recunoscută ca fiind anti-rusă recunoaște acest aspect. Este o schimbare radicală. „Ucraina a folosit civilii ca ținte umane” devine o informație legitimă,și nu propagandă a Kremlinului. Doi, New York Times publică un editorial care strecoară o altă schimbare de atitudine- autoritățile americane nu au încredere în Zelensky. Şoc! Eroul coboară de pe soclu? Da,au mai coborât si alții.. Trei, presa europeană (main stream) publică analize privind corupția regimului de la Kiev .
Capitalul de imagine al Ucrainei s-a diminuat considerabil. Și e vară încă. Cum reușești totuși să atragi fonduri și să perpetuezi starea de război? Mărești miza. Ataci o centrala nucleară. Neîntamplător, în Zaporojie urmează un referendum privind situația viitoare a teritoriului. Odată ce situația teritoriilor cucerite de Rusia se va soluționa prin referendum, apetitul Rusiei pentru negocieri cu Kievul se va reduce la zero. Voința poporului poate fi o armă cu două tăișuri. Ce motivație ar mai avea Zelensky pentru a cere apărarea unei populații a carei opțiune este prorusă? Niciuna.

Am început textul sub imperiul minciunilor din presă și drept este să îi pun punct în același ton. După întâlnirea Rusia-Iran-Turcia de la Teheran, din 19 iulie, informațiile s-au concentrat pe brațul inert al lui Putin sau cum l-a umilit Erdogan. Trebuie să ai o minte liberă de inteligență și cultură sau o mare ticăloșie să prezinți această maculatură drept știre. Deci nu a fost importantă întâlnirea de la Teheran, a fost o glumă, Erdogan aproape că l-a enervat pe Putin, aceasta a fost linia confecționării realității paralele. Așa supărați au fost cei doi că s-au întâlnit la Soci pe 5 august. Trei zile la rând, în prime time, cea mai importantă televiziune de știri din România a permis unei realizatoare să spună că întâlnirea de la Soci a fost un eșec -Erdogan a refuzat să ia cina cu Putin. O minciună sfruntată- la Soci Putin și Erdogan au hotărât eliminarea treptată a dolarului din schimburile directe, o parte a gazului rusesc se va plăti în ruble, iar 5 bănci turcești au acceptat sistemul rusesc de plăți MIR. Nu are legătură cu opțiunile pro sau anti-rus,ci cu generarea unei realități paralele, cu un lagăr al cenzurii. „Insuccesul ” a fost total- Erdogan a acceptat să îl sune pe Bashar al Assad, președintele Siriei, un progres important în criza siriana și a Orientului Mijlociu.
Minciuna are drumul bătătorit încă din timpul pandemiei. Ce se va întâmpla la iarnă? Nu s-a inventat minciuna care să încălzească apartamentele sau să pună mâncare în frigider. Poți interzice rușilor vizele. Poți prezenta știri inexistente, dar nu poți opri pierderea locurilor de muncă, frigul și sărăcia. Ce vor face elitele sub presiunea mișcărilor de stradă? Vor pleca sau vor genera o problemă și mai mare. Un război mare. Nu există cale de mijloc.

(Sursa: Facebook Ana Iordănescu)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „În caz de necesitate, chiar și adevărul se poate tăia la montaj”

  • Da, așa este!
    Adevărul este prima victima a unui război !
    Nu cred in victoria Ucrainei dar nici într-o negociere între cele două țări ordodoxe.

  • Foarte frumos și foarte interesant ,de excepție, articolul dumneavoastră, doamnă ! Nu se taie doar titlul unei știri sau al unui articol la montaj -după cum bine spuneți – ci chiar știrea întreagă,dacă nu are cineva – persoană importantă de la puterea oricărui stat – interesul să se spună adevărul,- uneori dureros de crud ,- pentru cei care nu vor să îl dea în ziar sau pe un post public cu audiență maximă ! Este mult mai simplu să dai știri de senzație, chiar dacă ele nu exprimă adevărul , pentru că ele por fi crezute mult mai ușor de mase întregi de oameni care nu pot să le verifice în timp util Vă mulțumim mult!

  • si nu uitati:
    -nici o masa fara peste!

  • Buna seara…si bun articol.
    Dna Ana ….pffff…uau….miau.
    Scuze pentru sugestia timpita si riscanta.
    Che Sera Sera
    Si de ce ne am strica surpriza?
    La iarna?Pai n auzirati pe Santa?Trebuie cumparate arme…
    Auzeam la cenaclu….in ziua de Azi idiotii au arme…
    Inseamna ca Mai avem vreo Sansa?

  • https://www.national.ro/social/suntem-prea-multi-si-inutili-anunt-socant-despre-depopularea-planetei-771741.html
    :)))
    :))))))))

    totusi, cei care muncesc primii cu sirg la propria pieire sint politicienii-oameni, ca ei vor fi primii inlocuiti cu Inteligente Artificiale,
    insa…pesemne ca ceea ce fac le produce placere, ca altfel nu prea pici sa mi explic cum de și cinta singuri, cu asa mare talent, de ingropaciune:))

  • Apreciez in mod deosebit diferenta pe care o faceti intre ‘drept’ si ‘corect’ 🙂

  • Vor pleca sau vor genera o problemă și mai mare. Un război mare. Nu există cale de mijloc

    cale de mijloc nu mai e de cind distributia gaussiana si a schimbat dinamica…yin-yang:)))), nu de acu:) .
    modific zicerea ta astfel, ca suna mai bine in ochii mei:)) : o ‘frica’ mai mare, nu un razboi mai mare. frica a luat locul razboiului in catalizarea procesului de innoire. deci ceea ce urmeaza e, in opinia mea, e catalizarea fricii…de moarte.

  • Atunci cind succesiunea evenimentelor Marii Revolutii se inteteste, …treci pe Efect-Cauză :)))

    Marea Revolutie e povestea Marelui Reflux, deci iata de la ce pornim.
    Metamorfoza, …adica Marea Revolutie, e povestea Artificializarii, deci iata de la ce pornim.
    Iar pentru ca, tura asta, Actorul principal, chiar daca el Nonactioneaza, e insasi Natura, Referinra Dinamicilor e insasi Dinamica Anotimpurilor.

    toate cele de mai sus, mixate, ajuta in procesul de deslusire, iar tu,… ce i drept asa e si nu altfel…de fiecare data cind e asa :))), …te pricepi 🙂
    Bravo!
    :))))

  • Da, foarte interesant articolul, totuși. Ce preferam? Minciuna vestului si sclavia economică sau brutalitatea prietenului de la est?
    Avem de ales între două rele, că de multe ori în istoria noastră. Cred că drumul ales pro Vest se Nato e totuși cel mai indicat.
    In rest 100% de acord cu dvs. Toate trusturile aservite, sclavii și idioții utili încearcă să îndeplinească porunca ce li s-a dat. Demonizarea lui Putin și ridicarea in slăvi a lui Zelenski. Bineînțeles totul servind clicii monetare internaționale. Sunteți unul dintre puținii jurnaliști adevărați, care gândesc și urmăresc adevărul, și îl și spun pe șleau, oricare ar fi acesta.
    Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *