România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

În cazul Bacalaureatului 2020, Klaus Iohannis gîndește ca și cum n-are avea copii

Între 22-25 iunie 2020, se va desfășura potrivit calendarului tradițional, Bacalaureatul 2020. Pe seama importanței Bacalaureatului în viața unui elev, dar și în viața părinților acestuia, n-are rost să fac adnotări. Diploma deschide drumul către facultate. Pentru cei care nu dau la facultate, ea înlesnește ocuparea, fie și temporară doar, a anumitor slujbe. Nu în ultimul rînd Bacalaureatul are semnificația unui examen de maturitate. Nu întîmplător, pe vremuri el se numea de Maturitate. Odată cu obținerea diplomei tînărul lasă în urmă adolescența, fie și din punct de vedere intelectual.

Această importanță a Bacalaureatului a făcut ca perioada de desfășurare să primească note aparte nu numai în România, dar și în toate țările europene. Atenția opiniei publice e concentrată asupra participării, a rezultatelor, a subiectelor date. Bacalaureatul e un eveniment și în viața familiilor care au copii supuși examenului.

A trece sau nu examenul de Bacalaureat e pentru mulți elevi și pentru părinții acestora o chestiune de o importanță deosebită.

Sînt toate acestea adevăruri care au făcut ca unii să se întrebe dacă examenul de Bacalaureat nu e cumva lipsit de elocvență în ce privește aprecierea cunoștințelor dobîndite. Alături de ce ai învățat în anii de liceu intră în joc pentru a obține un rezultat bun și factori fără nici o legătură cu pregătirea profesională. Emoțiile în primul rînd, dar și adevărul că nici un examen din lume, desfășurat timp de două-trei zile, n-are puterea de a verifica dacă ești sau nu pregătit pentru viață.

Semnificația aparte a Bacalaureatului a provocat în opinia noastră publică o amplă dezbatere în legătură cu desfășurarea acestui examen în condițiile impuse de protecția împotriva Coronavirus. Masca obligatorie, balamucul distanțării fizice, termoscanarea creează multor elevi o stare aparte. Adăugată emoțiilor tipice unui examen de o asemenea importanță în viața tînărului, această stare aparte sporește stresul pînă la proporții care pun la îndoială condiția Bacalaureatului de verificare a asimilării cunoștințelor. Cei mai afectați de acest stres sînt – culmea! – tocmai elevii buni, silitori, ambițioși. Nu se pune problema că din cauza stresului ei ar putea să pice la Bacalaureat. Se pune problema, deosebit de importantă pentru un elev strălucit, de a obține o notă cît mai bună.

Plecînd de la această realitate, au fost și părinți, elevi, lideri de opinie, politicieni care au susținut că în condițiile impuse de starea de alertă Bacalaureatul riscă să distorsioneze grav aprecierea corectă a elevului prin examenul zis și de maturitate. Petre Movilă, deputat al PMP, a depus în Parlament, pe data de 13 mai 2020, un proiect de lege prin care se propune anularea examenelor naționale în caz de stare de urgență sau stare de alertă.

Potrivit proiectului, Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar urma să fie înlocuite cu mediile și rezultatele obținute de elevii clasei a VIII-a cu cele în clasele V-VIII, iar pentru absolvenții clasei a XII, cu cele din clasele IX-XII.

În replică, au fost părinți, elevi, politicieni, jurnaliști care s-au opus acestei variante. Chiar dacă în unele cazuri – Daniel Funeriu – reacția mi s-a părut disproporționată față de subiectul în discuție (în definitiv se confruntau două poziții, amîndouă justificate prin grija față de elevi) totuși nevoia de susținere a Bacalaureatului a cîștigat. În acel moment s-au pus două probleme importante în starea de spirit a elevului examinat:
Necesitatea purtării măștii și necesitatea termoscanării.

Amîndouă elementele se constituie într-o noutate stînjenitoare, care poate spori stresul elevului.

Masca a rămas mai departe obligatorie, deși medicii spun că și fără emoții, accesoriul ăsta e greu suportabil.

Pînă la urmă s-a ajuns la un compromis în privința termoscanării. Și anume elevii care vor avea o temperatură mai mare de 37,3 să dea examen într-o sală separată. Să dea, totuși, examen. A fost propunerea asociațiilor de elevi și a asociațiilor de părinți. Nu știu dacă Monica Anisie, nefericita ministră a Învățămîntului, nefericită, pentru că e una dintre protejatele lui Ludovic Orban și ca să te protejeze mandolinistul nostru chiar că trebuie să fi ajuns într-o situație nefericită, s-a dus la Cotroceni, la adunarea de colhoz convocată de Klaus Iohannis cu propunerea înaintată de elevi și părinți. Sigur e că după întîlnire, ca de obicei un exercițiu de autoritate a lui Klaus Iohannis (tare-i mai place cînd miniștri vin să-i pupe poala surtucului, nici Ceaușescu nu avea o asemenea beatitudine!), în declarația de presă susținută pe tonul unuia care ne-a mai acordat niște libertăți, drept pentru care ar trebui să-i mulțumim precum partidului pe vremuri, Klaus Iohannis a proclamat următoarea soluție pentru ținerea Bacalaureatului:
Cei care vor avea o temperatură mai mare de 37,3 vor fi trimiși acasă pentru a da bacalaureatul în a doua sesiune, cea din august, consacrată tradițional loazelor.

I s-a reproșat lui Klaus Iohannis că n-are copii. E un reproș incorect. Într-un interviu din septembrie 2014, candidatul de atunci Klaus Iohannis a recunoscut că vina pentru asta îi aparține. Nu poți reproșa cuiva un defect pe care i l-a lăsat Dumnezeu. I se poate reproșa însă lui Klaus Iohannis că gîndește ca unul care n-are copii. Eu de exemplu n-am copil care trebuie să dea Bacalaureatul anul acesta. Da, dar pot gîndi ca un părinte de copil. Cum adică? Un elev strălucit, care s-a pregătit zile și nopți pentru o notă bună la Bacalaureat, pică examenul (pentru că asta înseamnă neprezentarea) numai și numai pentru că o chinezărie de aparat i-a găsit o temperatură de peste 37,3? Dar nu numai atît. Elevii străluciți, elevii silitori vor avea emoții nu în legătură cu subiectul tras la examen, ci în legătură cu examenul termoscanării. În cazul unui elev care decide să nu se prezinte la Bacalaureat lucrurile sînt limpezi. Își asumă conștient venirea în toamnă. La fel se întîmplă și cu elevul care nu se poate prezenta pentru că e bolnav. Dar elevul care n-are nimic? Cum se va duce el pînă la intrare mort de emoție la gîndul că o simplă cifră îi va distruge destinul, pentru că amînarea pe toamnă înseamnă imposibilitatea de înscriere la facultate? Ni se va spune că termoscanarea e o operațiune de ochii lumii, că nu s-a văzut pînă acum român respins de la intrarea în magazin pe motiv că aparatul a arătat peste 37,3. Dar chiar dacă nici un elev nu va fi trimis acasă pe motiv de temperatură rămîne crima, pentru că nu e altceva decît o crimă morală de a chinui un adolescent, de a-l face să aibă emoții pînă la intrarea în școală. Emoții împărtășite și de familie. S-a gîndit o clipă Klaus Iohannis cînd a impus această măsură iresponsabilă, cinică, la ce înseamnă pentru un părinte să-și vadă copilul trimis acasă de rezultatul unei chinezării?

Nu, nu s-a gîndit. Pentru așa ceva trebuie să gîndești ca și cum ai avea copii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „În cazul Bacalaureatului 2020, Klaus Iohannis gîndește ca și cum n-are avea copii”

  • Atentie, desi Parlamentul s-a pronuntat in chestiune, Rafila insista cu vaccinarea obligatorie (e foarte important):

    https://ziare.com/social/legea-vaccinarii/medicul-rafila-vrea-o-lege-a-vaccinarii-haideti-sa-nu-discutam-numai-de-vacante-si-terase-ezitarea-din-parlament-nu-e-buna-1613182

    Religia virusului continua, nu va lasati aburiti de deschiderea teraselor.. vi se arunca doar o bomboana la colt de drum, ca la mort.

  • Și la noi polița a împușcat în piept cu 6 gloanțe în scara blocului un om. Așa-zisa societate civilă a tăcut mâlc, s-a focut că nu vede.

  • Șerbane, guvernul e jumate-jumate.
    Șpăgarii ca Grindă și Tătaru sunt a lui Orban.
    Morticia (aia de la muncă), Monica Anisie, Cîțu și Alexe sunt ai lui Iohannis.

  • Nu inteleg acest scandal artificial.
    E una dintre putinele ocazii in care sunt perfect de acord cu KWI.
    Copilasii sa mearga sa-si dea BAC-ul, conform programului.Nici macar nu dau BAC pe metodologia Marga.
    Daca ai febra, nu ai ce sa cauti la BAC.Oricum nu vei obtine maximum posibil, bolnav fiind.
    Daca nu exista incredere deplina in termometrul digital, se poate recurge la cel clasic, si exista 3 zone unde poate fi instalat pentru a se lua temperatura fidel.
    Elev-ul de-a doispea, de anul asta, a avut la dispozitie 2 luni in care sa stea sa invete si sa tot invete.Sa fi fost el stresat de lipsa manelelor, bericilor, petrecerilor si tigaretelor ? Nu cred, zilele astea ii vad recuperand.
    Eu zic sa nu le mai punem palma la dos atata.
    Sa mearga sa-si finalizeze studiile.
    Discutille astea nu fac decat sa-i dezorienteze, odata ce s-a hotarat clar ce se intampla nu vad rostul.
    Sau sunt vreunii, care vor diplome de BAC (in mod legal), fara sa fi dat vreun examen pentru ?

    • Mai prost decat tine nu cred ca exista. Si asta ti o spune un parinte al carui copil da bac ul acum

      • E foarte probabil sa aveti mare dreptate, dar am luat BAC-ul, si asta fara meditatii, si fara conditii speciale.Ba chiar erau conditii vitrege as zice.
        Daca se intampla sa fiu bolnav, exact intr-o zi cu proba de BAC, reluam toate probele, in toamna, sau alta data.Domnul Marga avusese grija sa fie multe probe la momentul respectiv.
        Prezenta la BAC depinde si de noroc.
        Va tin pumnii.
        Sa speram ca pregatirea suplimentara n-a fost in zadar.
        Ma indoiesc insa ca un elev cu ~38 Celsius poate performa la acest examen.

  • Pentru cei care au certitudini. Eu am avut o invatatoare care nu avea copii. Era un om si un dascal exceptional. Deci nu are legatura cu a avea sau nu copii. E doar o chestie de buna sau rea vointa! Bineinteles si de vocatie!

  • Toți copiii după ce au stat un ultimele 3 luni izolați obligatoriu în case sunt sănătoși tun.
    La fel și profesorii care au trecut și ei prin toate restricțiile.
    În schimb, guvernul împreună cu șeful lor trebuie scanat la cap cu un scaner care măsoară prostia.

  • Daca parintii a macar 66.6% dintre elevi ar fi acceptat sa-i plateasca lui Joha cateva ore de meditatie poate ca lucrurile ar fi stat altfel.
    La nivel personal imi pare sincer rau pentru mizeria prin care vor fi obligati sa treaca acesti copii (am si eu un baiat in clasa XI si ma gandesc cu groaza ce va fi si la anul) dar…DAR…revin la povestea cu „babutele” si trecutul strazii. Evident ca nu-i vina copiilor pentru prostia parintilor, dar daca parintii nu s-au gandit la propriii copii cand s-au incolonat ca oile sa-si voteze icoana jermana (pe motiv ca nu i-a lasat Dragnea sa voteze, desigur), de ce m-as gandi eu? Voi vedea la anul ce va fi. Eu unul stiu sigur ca voi face ca trenul daca vreun imbecil va indrazni sa-i spuna fiului meu sa stea pe tusa un an pe motiv ca n-are sapca. Oile n-au decat sa plece capul si sa-nghita.

  • Am indoieli ca aceste examene se vor putea organiza in conditii civilizate, fara stres pentru elevi. Ganditi-va numai ca, pana acum dadeau examen 30 de elevi intr-o clasa iar acum vor da numai 10-15 intr-o clasa. Asta inseamna un numar dublu de profesori supraveghetori..
    Iar scanatul temperaturii cu cititorul ca la casa de marcat, DA, este o masura sinistra care incalca demnitatea umana. Oamenii nu sunt produsii statului astfel incat sa-i scaneze statul pe fiecare la intrarea intr-o incinta si sa zica – „tu in stanga, tu in dreapta”. Numai Hitler facea acest lucru.. vad ca ne-am intors abrupt in acele vremuri.. si se practica un hitlerism tehnologic impotiva fiintei umane, pe motiv ca, vezi Doamne, ne termina virusul…
    Cine are ochi, sa vada si sa inteleaga vremurile pe care le traim.. ca lucrurile nu sunt intamplatoare.. toate au un scop in aceasta viata.
    Numai in China statul se comporta cu oamenii ca si cu niste fiinte „tolerate de guvern” intocmai cum un proprietar de gaini se uita la ele si se gandeste cate sa mai taie, cate sa mai lase, in functie de cate oua produc, ce varsta au.. daca se lasa sau nu calarite de cocos si tot asa..
    Societatea umana parca era mai evoluata.. chiar ne intoarcem pe timpul cruciadelor, a vanatorii de vrajitoare in care aveam crucea intr-o mana si sabia in cealalta.. ce drku…

  • Si atunci cum vreti sa gandeasca acest om despre propasirea natiunii!
    Il doare undeva de ce va ramane in urma!
    Nu a vrut, nu i-a dat Dumnezeu, nu avem de unde sa stim si nu e treaba noastra, dar nu poate intelege lucrurile din prisma unui parinte!
    Pe deasupra mai e si profesor la baza!

  • In general scoala romaneasca se desfasoara ca si cum cadrele didactice in functii inalte si factori de decizie nu ar avea copii. De la manualele scolare elaborate in graba, mai nou si invatamantul exclusiv online, la derularea examenelor propriu-zise sunt doar cateva exemple. Ma mira ca vajnicii sindicalisti din educatie care stateau alta data numai micile ecrane nu vad si nu aud nimic in aceasta perioada.
    Daca va creste si temperatura aerului peste 30 de grade bietii copii vor avea mult de suferit chiar daca intra in scoli avand temperatura sub 37.3 grade (asa cum s-a stabilit printr-un act administrativ) si eventual masurata cu o jucarie chinezeasca necalibrata. Mastile nu ii vor lasa sa respire si sa nu uitam ca o parte din copii au astm,boli de inima,alergii de tot felul. Medicii de medicina muncii si cei scolari ce parere au? I-a intrebat cineva?

  • de ce nu era buna solutia aia cu sala separata pt. cei cu temperatura mai mare? de unde si pana unde trebe sa decida K si chestia asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *