În cazul Bacalaureatului 2020, Klaus Iohannis gîndește ca și cum n-are avea copii

Între 22-25 iunie 2020, se va desfășura potrivit calendarului tradițional, Bacalaureatul 2020. Pe seama importanței Bacalaureatului în viața unui elev, dar și în viața părinților acestuia, n-are rost să fac adnotări. Diploma deschide drumul către facultate. Pentru cei care nu dau la facultate, ea înlesnește ocuparea, fie și temporară doar, a anumitor slujbe. Nu în ultimul rînd Bacalaureatul are semnificația unui examen de maturitate. Nu întîmplător, pe vremuri el se numea de Maturitate. Odată cu obținerea diplomei tînărul lasă în urmă adolescența, fie și din punct de vedere intelectual.

Această importanță a Bacalaureatului a făcut ca perioada de desfășurare să primească note aparte nu numai în România, dar și în toate țările europene. Atenția opiniei publice e concentrată asupra participării, a rezultatelor, a subiectelor date. Bacalaureatul e un eveniment și în viața familiilor care au copii supuși examenului.

A trece sau nu examenul de Bacalaureat e pentru mulți elevi și pentru părinții acestora o chestiune de o importanță deosebită.

Sînt toate acestea adevăruri care au făcut ca unii să se întrebe dacă examenul de Bacalaureat nu e cumva lipsit de elocvență în ce privește aprecierea cunoștințelor dobîndite. Alături de ce ai învățat în anii de liceu intră în joc pentru a obține un rezultat bun și factori fără nici o legătură cu pregătirea profesională. Emoțiile în primul rînd, dar și adevărul că nici un examen din lume, desfășurat timp de două-trei zile, n-are puterea de a verifica dacă ești sau nu pregătit pentru viață.

Semnificația aparte a Bacalaureatului a provocat în opinia noastră publică o amplă dezbatere în legătură cu desfășurarea acestui examen în condițiile impuse de protecția împotriva Coronavirus. Masca obligatorie, balamucul distanțării fizice, termoscanarea creează multor elevi o stare aparte. Adăugată emoțiilor tipice unui examen de o asemenea importanță în viața tînărului, această stare aparte sporește stresul pînă la proporții care pun la îndoială condiția Bacalaureatului de verificare a asimilării cunoștințelor. Cei mai afectați de acest stres sînt – culmea! – tocmai elevii buni, silitori, ambițioși. Nu se pune problema că din cauza stresului ei ar putea să pice la Bacalaureat. Se pune problema, deosebit de importantă pentru un elev strălucit, de a obține o notă cît mai bună.

Plecînd de la această realitate, au fost și părinți, elevi, lideri de opinie, politicieni care au susținut că în condițiile impuse de starea de alertă Bacalaureatul riscă să distorsioneze grav aprecierea corectă a elevului prin examenul zis și de maturitate. Petre Movilă, deputat al PMP, a depus în Parlament, pe data de 13 mai 2020, un proiect de lege prin care se propune anularea examenelor naționale în caz de stare de urgență sau stare de alertă.

Potrivit proiectului, Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar urma să fie înlocuite cu mediile și rezultatele obținute de elevii clasei a VIII-a cu cele în clasele V-VIII, iar pentru absolvenții clasei a XII, cu cele din clasele IX-XII.

În replică, au fost părinți, elevi, politicieni, jurnaliști care s-au opus acestei variante. Chiar dacă în unele cazuri – Daniel Funeriu – reacția mi s-a părut disproporționată față de subiectul în discuție (în definitiv se confruntau două poziții, amîndouă justificate prin grija față de elevi) totuși nevoia de susținere a Bacalaureatului a cîștigat. În acel moment s-au pus două probleme importante în starea de spirit a elevului examinat:
Necesitatea purtării măștii și necesitatea termoscanării.

Amîndouă elementele se constituie într-o noutate stînjenitoare, care poate spori stresul elevului.

Masca a rămas mai departe obligatorie, deși medicii spun că și fără emoții, accesoriul ăsta e greu suportabil.

Pînă la urmă s-a ajuns la un compromis în privința termoscanării. Și anume elevii care vor avea o temperatură mai mare de 37,3 să dea examen într-o sală separată. Să dea, totuși, examen. A fost propunerea asociațiilor de elevi și a asociațiilor de părinți. Nu știu dacă Monica Anisie, nefericita ministră a Învățămîntului, nefericită, pentru că e una dintre protejatele lui Ludovic Orban și ca să te protejeze mandolinistul nostru chiar că trebuie să fi ajuns într-o situație nefericită, s-a dus la Cotroceni, la adunarea de colhoz convocată de Klaus Iohannis cu propunerea înaintată de elevi și părinți. Sigur e că după întîlnire, ca de obicei un exercițiu de autoritate a lui Klaus Iohannis (tare-i mai place cînd miniștri vin să-i pupe poala surtucului, nici Ceaușescu nu avea o asemenea beatitudine!), în declarația de presă susținută pe tonul unuia care ne-a mai acordat niște libertăți, drept pentru care ar trebui să-i mulțumim precum partidului pe vremuri, Klaus Iohannis a proclamat următoarea soluție pentru ținerea Bacalaureatului:
Cei care vor avea o temperatură mai mare de 37,3 vor fi trimiși acasă pentru a da bacalaureatul în a doua sesiune, cea din august, consacrată tradițional loazelor.

I s-a reproșat lui Klaus Iohannis că n-are copii. E un reproș incorect. Într-un interviu din septembrie 2014, candidatul de atunci Klaus Iohannis a recunoscut că vina pentru asta îi aparține. Nu poți reproșa cuiva un defect pe care i l-a lăsat Dumnezeu. I se poate reproșa însă lui Klaus Iohannis că gîndește ca unul care n-are copii. Eu de exemplu n-am copil care trebuie să dea Bacalaureatul anul acesta. Da, dar pot gîndi ca un părinte de copil. Cum adică? Un elev strălucit, care s-a pregătit zile și nopți pentru o notă bună la Bacalaureat, pică examenul (pentru că asta înseamnă neprezentarea) numai și numai pentru că o chinezărie de aparat i-a găsit o temperatură de peste 37,3? Dar nu numai atît. Elevii străluciți, elevii silitori vor avea emoții nu în legătură cu subiectul tras la examen, ci în legătură cu examenul termoscanării. În cazul unui elev care decide să nu se prezinte la Bacalaureat lucrurile sînt limpezi. Își asumă conștient venirea în toamnă. La fel se întîmplă și cu elevul care nu se poate prezenta pentru că e bolnav. Dar elevul care n-are nimic? Cum se va duce el pînă la intrare mort de emoție la gîndul că o simplă cifră îi va distruge destinul, pentru că amînarea pe toamnă înseamnă imposibilitatea de înscriere la facultate? Ni se va spune că termoscanarea e o operațiune de ochii lumii, că nu s-a văzut pînă acum român respins de la intrarea în magazin pe motiv că aparatul a arătat peste 37,3. Dar chiar dacă nici un elev nu va fi trimis acasă pe motiv de temperatură rămîne crima, pentru că nu e altceva decît o crimă morală de a chinui un adolescent, de a-l face să aibă emoții pînă la intrarea în școală. Emoții împărtășite și de familie. S-a gîndit o clipă Klaus Iohannis cînd a impus această măsură iresponsabilă, cinică, la ce înseamnă pentru un părinte să-și vadă copilul trimis acasă de rezultatul unei chinezării?

Nu, nu s-a gîndit. Pentru așa ceva trebuie să gîndești ca și cum ai avea copii.

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „În cazul Bacalaureatului 2020, Klaus Iohannis gîndește ca și cum n-are avea copii”

Invitații cristoiublog
Invitații cristoiublog
📹 Videoblitz 📹
Loading