Zeci de mii de oameni au mărșăluit, miercuri, în Columbia împotriva unei propuneri de reformă fiscală despre care spun că îi va lăsa mai săraci, în timp ce țara se luptă cu pandemia de coronavirus. Guvernul președintelui Iván Duque vrea să impoziteze veniturile celor care câștigă mai mult de 656 de dolari pe lună, scăzând pragul pentru a lărgi baza de impozitare. De asemenea, dorește să impună o taxă pe serviciile de bază în zonele de clasă medie superioară și pe înmormântări. Măsurile sunt menite să strângă aproximativ 6,3 miliarde de dolari în 10 ani pentru țara care a înregistrat o scădere a PIB-ului de 6,8% în anul 2020, cea mai mare din ultima jumătate de secol.
Protestatarii au ieșit pe străzile mai multor orașe pentru a denunța reformele pe care le consideră un atac nejustificat asupra clasei de mijloc într-o perioadă de dificultăți economice grave. „Nu acceptăm reforma fiscală. Ne gândim la copiii noștri, la noi înșine… Ori murim din cauza virusului, ori murim de foame”, a declarat protestatarul Victor Córdoba, în vârstă de 33 de ani. Aproximativ 47.500 de polițiști și agenți de securitate au fost desfășurați în întreaga țară. Columbia, unde una din cinci persoane este în șomaj, iar salariul minim este echivalentul a 248 de dolari pe lună, se luptă cu un nou val mortal de Covid-19. Reforma planificată va face ca alte milioane de columbieni să sufere de foame, a afirmat Francisco Maltese, președintele sindicatului muncitorilor CUT. La Bogota, mii de oameni au mărșăluit în piața centrală, care găzduiește președinția și congresul, în ritmul tobelor. Caravane de taxiuri, camioane și motociclete au încetinit traficul pe principalele drumuri ale capitalei și au fost raportate confruntări cu poliția. „Ne-am săturat de abuzurile pe care populația trebuie să le suporte… ne-am săturat ca președintele nostru să nu facă nimic în această privință. Ne este mai frică de guvernul nostru decât de virus!”, a declarat, pentru AFP, la Bogota, protestatarul Added Felipe Zapata, în vârstă de 24 de ani. În orașul Cali din sud-estul țării, protestatarii indigeni au dărâmat o statuie a conchistadorului spaniol Sebastián de Belalcázar. Primarul orașului, Jorge Iván Ospina, a spus că o persoană a murit într-un incident legat de demonstrație și a avansat până la ora 13.00 ora stingerii de la ora 18.00, instituită pentru controlul epidemiei. Alte mii de persoane au mărșăluit în Medellín, Barranquilla și în alte orașe. Au existat apeluri pentru anularea demonstrațiilor, având în vedere riscul pandemic, iar marți un tribunal a ordonat amânarea adunărilor, o decizie care nu a fost respectată. Ombudsmanul din Columbia a condamnat, de asemenea, decizia de a organiza proteste în masă în această perioadă de risc atât de ridicat pentru sănătate și viață.
Cu 2,8 milioane cazuri de Covid-19, această țară, cu 50 de milioane de locuitori, se află pe locul al treilea în topul celor mai multe cazuri de infecții cu coronavirus din America Latină, după Brazilia și Argentina. S-au înregistrat aproximativ 72.200 de decese. În timp ce Duque a încercat să prezinte reforma fiscală ca pe un instrument de atenuare a crizei economice declanșate de pandemie, inițiativa se confruntă cu numeroase obstacole într-o legislatură în care partidul de guvernământ nu are o majoritate absolută.
Bogotá, 28 aprilie 2021. | Foto: AFP/JUAN BARRETO
Lasă un răspuns