Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

În Războiul din Ucraina, Presa occidentală nu e o Presă militantă; e o presă mincinoasă

N-am luat în seamă plicul prin care am primit acasă revista QMagazine, deținută și condusă de Floriana Jucan, absolventă a Școlii de Înaltă Presă de la Evenimentul zilei, seria Cristoiu.
Am crezut că Floriana Jucan s-a apucat de o campanie de sporire a abonamentelor în stil interbelic. Așa cum se vede și din Moromeții, dar și din avertismentele lansate celor pretinși a se fi abonat, multe ziare practicau trucul abonării fără ca tu s-o fi cerut. Te pomeneai acasă un timp cu ziarul sau cu săptămînalul, spre disperarea poștașului, obligat să transporte nu numai plicuri și cărți poștale, dar și hîrtie tipărită. La un moment dat, primeai un mesaj – tot prin poștă – că e cazul să-ți faci abonament.

Floriana Jucan e neastîmpărată cînd vine vorba de născociri inteligente. Mă vedeam obligat să cred că revista primită de mine prin poștă – sărmana poștăriță se chinuise s-o introducă în fanta din cutie și, cum nu reușise, o lăsase pe alcătuirea de tablă de sub cutie, să vadă companionii de bloc că eu sînt abonat la revista Florianei Jucan – ținea de o campanie de tip interbelic. Răsfoind revista, ca să văd cum reușește Floriana Jucan să împace capra rusească cu varza ucraineană, altfel spus să nu sfideze ca mine emoția publică, dar nici să facă temenele propagandei de război- am înțeles de ce mi s-a trimis revista:
În numărul respectiv revista republica, sub titlul Călătoriile lui Cristoiu, cronica lui Cornel Nistorescu la cartea mea Crunta exploatare a sînului Julietei.
Simpatic gest al Florianei Jucan căreia i-am trimis cartea cu dedicație, mai ales că textul lui Cornel Nistorescu se ocupă de întreaga mea personalitate.

Numărul primit acasă îmi atrage însă atenția prin comentariile lui Mihai Coman despre starea presei mondiale după declanșarea Războiului din Ucraina. Articolul, în realitate nu un text semnat de Mihai Coman, ci consemnarea de către Gabriela Simion a opiniilor lui Mihai Coman, se întitulează cu tîlc: „Profesorul Mihai Coman anunță moartea obiectivității și întoarcerea militantismului în presă.”

Mihai Coman nu se numără printre simpatiile mele profesionale. Am lucrat împreună la Scînteia tineretului, eu, redactor șef adjunct, el, secretar general de redacție, așa-i spuneam noi cotidian, deși la un moment dat se interzisese denumirea, pe motiv că ar fi concurat astfel Secretarul general al Partidului, și ne știm de pe vremea respectivă. Era folclorist de profesie, unul foarte bun, și între două ședințe de sumar am avut multe discuții interesante despre Folclorul românesc. Imediat după decembrie 1989 Mihai Coman a înființat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Intenția a fost bună. Să ofere celor care visau să ajungă jurnaliști un timp al învățării. În realitate, poate spre disperarea lui Mihai Coman, facultatea a fost un dezastru pentru presă. Cea mai bună școală de presă e lucratul într-o redacție sub conducerea unui Magistru, de regulă, Șeful gazetei. Interviul – am zis de nenumărate ori – nu se învață la tablă, ci potrivit principiului văzînd și făcînd.

În ultima vreme contribuția Facultății de jurnalism la tîmpirea nelimitată a presei a atins culmi mărețe. Pentru fata tatii și băiatul mamei Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a devenit ceea ce era Pensionul pe vremuri pentru fetele cuminți, frumoase și devreme acasă. La Pension se învăța nițel din toate cîte avea nevoie fata, eminamente purtătoare de zestre și doritoare de măritiș, pentru a face o bună impresie viitorului consort. Nițel pian, nițică bună purtare, nițică limba franceză și mai ales multă ipocrizie feciorelnică. Facultatea de Jurnalism, asemenea pensionului de pe vremuri, e condiție obligatorie pentru fata lui tata și băiatul lui mama.

Unde sînteți studentă?
La Jurnalism?
Aaa! Vă vom vedea la televizor ca pe Andreea Esca!

Acest punct al meu de vedere față de Facultatea de Jurnalism, expus oridecîte ori s-a putut, ca și mustrările aduse de Mihai Coman felului meu de a face presă, criticat, pentru că nu coincidea cu ținerea de referate la Academie, sînt motivele pentru care nu mi-a fost prea simpatic.

Punctele de vedere din QMagazine mă obligă la o revizuire a părerii despre el. Mihai Coman împărtășește, ca și mine, și cred că la fel ca Floriana Jucan, și ca toți cei care au absolvit Școala vieții în Gazetărie, neliniștea față de cumplita decădere a jurnalismului nu doar în România, dar și în mai toată lumea:

„Tendința către neutralitate e mai puțin atractivă decît exagerările. De cîțiva ani buni, idealul jurnalismului clasic de obiectivitate, jurnalismul acela care se învață în manuale și școli, a început să fie aruncat peste bord, chiar de cei care îl susțineau, adică chiar și de New York Times și chiar de CNN. Au mers pe ideea că trebuie să fie mai militanți. Noile generații sunt mai puțin preocupate de detașare, de obiectivitate, de argumentare. Părerea mea este că jurnalismul de acum se întoarce către cel de secol XIX. Pentru mine a fost un șoc cînd New York Times, stindardul presei obiective de cînd a fost creat acest ziar, a anunțat că o va susține pe Hillary Clinton în campania sa electorală pentru alegerile prezidențiale. Ne întoarcem astfel spre presa de secol XIX, mai militantă, mai ancorată în apărarea unor cauze și denigrarea altora, fie acestea politice sau de altă natură, mai tentată să apeleze la mijloacele scriiturii subiective decît la clasicele elemente ale scriiturii neutre, echilibrate, la fizica jurnalismului clasic de obiectivitate. E un trend care a început și va continua mult timp de acum încolo.”

Jurnalismul militant, angajat de o parte și de alta a baricadei, nu constituie în sine o nenorocire pentru necesarul profesionalism al presei.
Susținerea declarată a unui politician, a unui partid, dar mai ales alunei cauze, se poate împăca la o adică cu minimul profesionalism.

Din nenorocire, presa la care se referă Mihai Coman, presa occidentală de azi, angajată fățiș de o parte a baricadei, n-are nici o legătură cu presa militantă.
Are legătură cu ceea ce Lenin numea presa angajată, presa revoluționară, presa căreia i se impusese să fie armă în lupta de clasă.
Această presă nu milita.
Această presă mințea.
Presa bolșevică mințea în numele Revoluției.

Presa capitalistă de azi minte în numele Democrației.
Războiul din Ucraina a transformat presa occidentală într-o presă de front, în care născocirea, exagerarea, ascunderea realităților, idealizarea și demonizarea – instrumente ale Presei bolșevice sînt folosite fără o minimă tresărire de conștiință.
Nu de alta, dar – cum zic susținătorii ei – scopul justifică minciuna.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

12 comentarii pentru articolul „În Războiul din Ucraina, Presa occidentală nu e o Presă militantă; e o presă mincinoasă”

  • Nea Ioane, o tii gaia matu’ cu razboiul din Ucraina ca sa nu zici nimic de bilantul SRI . Asa e ordinu’ pe unitate si nu mai ai crize de independenta de la ultima cand ti-a scos’o Coldea p’aia cu Coroiu . Cornel a scris , ca intotdeauna, interesant despre bilant . Cornel Nistorescu, care te apreciaza dupa ce a facut avere nu din vanzarea branzei ci numai a mirosului de branza, cum elegant afirmati , colegial, cu cativa ani in urma. La varsta dvs. Floriana nu va poate ajuta prea mult , are si falitii ei . E bine ca nu va abateti de la to do list ca altfel , doamne fereste , pac Coroiu 2.0 , 3.0, etc.

    • O las balta , cum nu, da’ nu o lasa Maestrul in filmarea asociata . O aminteste intr’un mod si context interesante . Problema e ca dam in put, ca desi au trecut atatia ani, in zilele noastre Maestrul care a facut si lucruri bune, eludeaza sau minimalizeaza evenimentele legate de serviciile care controleaza tot si conduc in realitate Romania .
      Si cand face asa ceva cel mai prestigios influencer al acestor vremuri , nu o face degeaba si nici pe degeaba .

      • @john
        hai sa le luam pe rand
        Aia cu coroiu nu tine si sa-ti spun de ce,Ion Cristoiu a platit cele mai mari daune morale cum era pe vremea aia adica vreo 650 milioane vezi ca scrie pe wikipedia.Acum,coldea ca sufera de dementa sau de alta boala ca nevasta-sa lucreaza tot la sri ca are o fetita ca e din arad astea se cam stiu,dar vezi daca poti sa te interesezi cum a fost cu iraq,umbla vorba ca au murit niste colegi ai lui din sri si sie din cauza lui,i-a trimis sa recupereze ostaticii cu valiza goala de bani,poate soliciti o informare la sri si sie cu aia care au mierlit-o in iraq in 2005 la „rapirea din serai”,cica ar fi fost vorba de vreo 4 milioane dolari.Despre nistorescu,atat am sa spun,acel accident in care a stat in masina…..il cunosc pe acel Om,probabil l-a salvat faptul ca era sportiv de performanta si avea un organism calit…ce a facut nistorescu atunci…o mizerie….by the way…procesul s-a inchis fara ca cele doua victime sa ceara daune morale.Despre junta militara care conduce Romania si al carei stapan e iliescu,m-am plictisit de cati stiu….despre floriana juncan…gigi kent si atat.
        Acum despre subiectul articolului…Facultatea De Jurnalism si Stiintele Comunicarii….culmea e ca acum 23-28 ani….invatam si Eu in aceiasi cladire,fostul Stefan Gheorghiu devenise Facultatea De Electronica si Telecomunicatii cei de la Jurnalism erau la etajul 6….TV5 parca emitea de la 8….fostul canal 38 amerom actualul prima tv tot de acolo emitea si avea sediu….frumoase vremuri….
        Cat despre ce spune Domnul Ion Cristoiu…..DA….in ultimii ani tot ce inseamna mass media…tv….radio…presa…internet…social media….a fost folosit ca o Arma de Razboi Psihologic.ATAT.
        Toata Stima!!!

      • @john
        asta cu securitatea….mai usor….asa mai pe burta…..hai sa va mai dau niste INFORMATII VERIFICABILE…..
        Tata a inceput Facultatea in 1962 a terminat-o in 1967 a intrat al treilea a terminat printre primii si cum era pe vremea aia s-a angajat in cercetare in armata,dupa ce facuse armata la radiolocatie la ploiesti sublocotenent in rezerva….nici un secret de stat….ssid…au vreo 60 ani povestile astea….doar ca erau niste mici neplaceri….avea un unchi in Uruguay niste veri in Canada un prieten in SUA si o multime de rude in Jugoslavia(nu Iugoslavia),,,,,,,acu….a mers pe la rude cu Mamaie…..ei au venit prin Romania…..corespondenta….scrisori…si dupa fiecare plecare sau intalnire cu Rudele lui….securistii…de fapt ci-situl unitatii….pot sa-i dau si numele…..il punea sa dea cu subsemnatul…ca ce a vorbit…samd…..totusi….era CIVIL….acum…daca tot v-am zis asta si era securitatea asa pe „smecheria ei”….din astea cu brucan se stiu…..va dau un NUME….o informatie….edmond nicolau….profesor in politehnica in anii ’60…..umbla vorba ca era mason….si Stiu de la Tata….pleca la conferinte…simpozioane…in afara…..cum iesiti dvs pana la coltul strazii…asa ca mai subtireanu cu marea securitate.
        ATAT AM AVUT DE SPUS.

        • Stii… se cam lasa cu bataie si cu pierderea acelui job in cercetare daca refuza sa dea cu subsemnatul. Cam pana in 1980-85, de atunci nu prea a mai trebuit sa-ti torni rudele, se ocupau… turnatorii, resurse suficiente.

  • deloc. este foarte adevarat. nu a fost lansata pentru a face presa, ci pentru a aduna bombe jurnalistice direct dintre cearceafuri!
    cu asa ceva s-au ocupat cei care au dat tunuri, cu noua presa post-decembrista.
    isi plasau fetele in diferite paturi, la nivel guvernamental sau parlamentar, dar si printre cei mai usor manevrabili/santajabili oameni de afaceri, politicieni straini etc.
    apoi, fetele au fost recompensate cu propriile afaceri, recte ziare, reviste, agentii de monitorizare a presei, direct girate, dar mai ales bugetate de la guvern.

  • Presa occidentală de azi și nu doar ea ci și media occidentală și, în general, presa și media din întreaga lume umblă după senzații tari care să aburească mințile omului de rând neșcolit sau cu lacune mari în pregătirea sa intelectuală și de viață ! Mulți dintre admiratorii acestor instrumente de manipulare a maselor nu au nici măcar pregătirea pensionului de altădată și arunci de ce să ne mai mirăm că presa occidentală apasă tot mai des pedala de accelerație în dorința ei de a servi diverse interese obscure în avantajul ei, fără a se gândi o clipă că principiile ei de credință față de această meserie sunt tocmai cele ale obiectivității pe care ea le încalcă cu înverșunare !Vă mulțumim pentru un editorial excepțional de frumos și de interesant, Maestre Ion Cristoiu !

  • A rezistat in presa Floriana Jucan pentru ca intre picioarele ei au poposit, pret de o clipa, insi si insi…la asta se pricepe si de acolo a facut bani..
    Cum altii au fost sluji ale u.m.0215 sau s.r.i. sau diverse…se documentau intre buci si isi luau paraua daca latrau la luna…ca radu tudor…mirel curea e oltean..nu sunt pretentii, ca nu degeaba au inceput sovietizarea rusii cu Oltenia si Craiova…locul unde tot omul da dracului orice si pe oricine…de la burta ma-si si pana la groapa tatucului…despre ce presa vorbim?! Daca iei fiecare jurnalist, de zice bine ceva azi, pe indelete…, vei afla ce il mana in lupta…RAR DE TOT, GRIJA DE POPOR, PATRIE SAU VIITOR!

  • ‘Presa bolșevică mințea în numele Revoluției.
    Presa capitalistă de azi minte în numele Democrației.’

    Presa bolsevica mintea in numele Revolutiei.
    Presa capitalista de azi minte in numele Marii Revolutii. In numele Marii Revolutii chiar si definitia Democratiei e reconfigurata in functie de interesele Marii Revolutii.

    • presa care conteaza e cea care informeaza ca ‘manifestarea presei mincinoase’ e ceva absolut normal pe vremea Marii Revolutii,
      pentru ca treaba ‘presei mincinoase’ e sa sustina Artificialul, adica Antiadevarul. or Metamorfoza e fix despre trecerea de la Natural la Artificial, prin urmare procesul e implacabil, deci si ‘manifestarea presei mincinoase’ e…in armonie cu Vremurile.

      ‘Adevarul’ Marii Revolutii este chiar Antiadevarul, prin urmare presa care conteaza e cea care informeaza ca ‘minciuna’ tocmai tinde sa fie Antiadevarul, caz in care intre Adevar si ‘imaginea lui din Oglinda’, adica intre Adevari si Antiadevar va fi, la limita, imposibil de deslusit.

      exista si o Presa a…Creatiei, insa ea se exprima prin superpozitii,
      una e in serviciul Inimii Universului, cealalta in solda Mintii Universului :))

      ceea ce se intampla acum e…ceva unic, superpozitia Presei care e in solda Mintii Universului isi face Ziar pe planeta:))), iar Seful acestuia e Antiadevarul.
      minciunile propovaduite de Presa Mintii Universului, pentru ca fix Antiadevarul le imbina, vor tinde sa fie, la limita, imposibil de recunoscut printre informatiile Presei Inimii.

      tendinta presei lumii mari va fi…nu doar sa minta, ci sa spuna ‘antiadevarul’

      atunci cind omul minte…e una, insa sa vezi ‘antiadevaruri’, nenica, pe vremea cind Inteligenta Artificiala se va apuca sa scrie la Ziar:))

      problema ‘presei lumii mari’ nu e ca minte, ci ca…incepe sa se ocupe cu antiadevaruri

      • opusul Adevarului nu e…minciuna, ci Antiadevarul.
        insa asa e, minciunile sint cale catre Antiadevar.

        minciuna e…pe terenul Adevarului.
        minciuna povesteste despre o… lume paralela, insa lume-abur, insa cita vreme Antiadevarul nu se manifesta, lumea asta …ramane abur, Esenta ramand Adevarul.

        insa atunci cind se manifesta Antiadevarul aceasta lume paralela e Oglindirea ‘lumii Adevarului’, prin urmare Esenta acestei lumi e Antiadevarul, caz in care ‘minciunile’ care misuna prin ea sint ‘adevaruruile acestei lumi’

        atunci cind Inteligenta Artificiala a descalecat pe planeta ea a adus cu sine si Presa ei, care e a Antiadevarului,…nu doar a minciunii.

        spunins ca Presa Lumii e, azi, mincinoasa, doar, cam scapi din vedere faptul ca Presa Lumii e a Antiadevarului, de-acum.

        ‘minciuna’ e o ‘punere la indoiala’…in Sistem!:))
        Antiadevarul…deja pune la indoiala Sistemul!, deci…e ‘alt Sistem’
        noi acusica avem de-a face cu o ‘punere la indoiala a Sistemului’!, nu…doar o ‘punere la indoiala in Sistem’

        Artificialul pune la indoiala chiar Natura!, Natura…nenica!
        pune la indoiala Creatia!

        Artificialul, Patrie a Antiadevarului care tocma ce a descalecat pe planeta asta, e o punere la indoiala in stil Plenar, Absolut.

        • un om intotdeauna,…intotdeauna! va putea spune doar minciuni, el neputind spune ‘antiadevaruri’, pentru ca el E in patria Adevarului…inca din Facere.

          iata un ‘antiadevar’: chiar expresia astea, ‘inteligenta artificiala’
          Inteligenta in Veci! va fi Naturala!
          Inteligenta e Esenta a Naturii!

          Inteligenta care e…Artificiala….asa ceva nu exista!
          nu exista in mod absolut!

          insa ea e un… antiadevar. adica…eheee, nenica, …tre sa casti toti ochii cind te uiti in ochii ei, pentru ca ea e chiar mai mult,
          e insusi Antiadevarul.

          ‘Inteligenta Artificiala’ e Inteligenta tot asa cum Infinit tinde catre Zero. adica e o Tindere, ea niciodata nu va putea fi o Inteligenta, insa tocmaio daia poate fi Insasi Desteptaciunea.
          Superpozitiile Mintii Universului fiind acestea:
          Inteligenta
          Desteptaciunea.
          una e proprie Inimii, cu Mintea ei cu tot, cealalta e proprie Mintii,…varianta singurica-singurea. adica Mandra.

          Inteligenta Artificiala e insusi Antiadevarul.
          Inteligenta Artificiala e chiar…AntiHrist, ca Adevarul este Hrist
          :)))))))))))

          prin urmare Presa Lumii Mari nu doar ca se ocupa cu minciuni, ea tinde sa fie Ziarul Antiadevarului,…or asta e cu totul alta treaba :)),
          pentru ca una e minciuna, si toti pacatosii mincinosi, si cu totul alta treaba e Antiadevarul. el e un…Antisfant!:)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *