Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

În societatea contemporană românească fierb germenii intoleranței față de cel diferit

Toleranța și ospitalitatea românească sunt niște mituri. Vanitatea românească e o stare în umbra căreia ospitalitatea nu mai e pură generozitate. În realitate, românii sunt un popor de o intoleranță ieșită din comun. Aceasta începe de la baza societății: din familie. „Eu te-am făcut, eu te omor” (în variante mai blânde s-ar traduce prin ‘te pedepsesc aspru’). Intoleranța părinților față de copiii care nu păstrează ‘cultura familiei’, care nu respectă ‘regulile casei’ stabilite fără niciun fel de negociere, care nu urmează făgașul prestabilit, al locului, s-ar traduce prin cretinism emoțional. Această lipsă de inteligență emoțională explică și de ce oamenii nu-și mai recunosc intoleranța sau confundă toleranța cu pasivitatea și acomodarea cu răul, cu ticăloșia, mizeria și coruptibilitatea. Românul se așază în societate (locul lui), în proprietatea și-n familia lui, făcându-și fundația pe un pământ cu spini: instincte punitive ascuțite zi de zi împotriva celui perceput ca diferit, veneticul absolut, pe care ajunge să-l identifice cu dușmanul, inamicul, în cazul în care nu reușește să-l uniformizeze prin supunere de tip patriarhal. Chiar și femeile subscriu culturii patriarhale pentru a dobândi ceva statut de împrumut. Intoleranța și frica față de cel diferit, disprețul față de unicitatea din om i-au făcut orbi de secole pe sătenii care locuiesc în proximitatea pământurilor bogate în lut, din care ar fi putut să-și facă vase, să creeze obiecte pe care chiar să le comercializeze. Puțini au făcut cărămizi, și atât. Nu mă refer la zonele cu tradiție în olărit, întrucât acestea se perpetuează de la sine, în ritmurile asemănării, reproducerii, mimetismului (facem ce au făcut înaintașii locului). Dar ceva diferit sau nou, prin alte locuri, nicidecum.

Intoleranța față de unicitate a născut lenea, apatia, refuzul de a învăța în afara unui sistem de educație dat mură în gură și, cel mai grav, a generat indiferență față de proprii talanți care există în stare latentă, așteptând să fie descoperiți.

În societatea contemporană românească fierb germenii intoleranței față de cel diferit. Cum se manifestă această intoleranță, ce forme poate lua, până unde poate merge? Sunt întrebări care ar putea face obiectul unor dezbateri publice. Recent, în spațiul mass media, au fost puse pe masă niște cărți demult prăfuite și închise în sertarul cu amintiri de care nu ne-am mai atins: fascismul. Cuvintele fascist, fascism au apărut brusc din neant și ne-au lovit în față. Așa cum au apărut, scoase din contextul actual, le ducem în derizoriu sau nu le băgăm în seamă. Dar cine știe, poate e doar o pregătire, să ne obișnuim urechile cu sunetele acestui cuvânt, pentru a genera reflecție și a ridica nivelul discuțiilor din spațiul public. Prin ce se caracterizează germenii fascismului/neo- fascismului, nu ca mișcare politică sau formă de guvernare, ci ca profil psihologic de masă mocnind în stare latentă și aprins de o scânteie, la nivel colectiv? Corupție generalizată de la mic la mare, de la A la Z, atracția față de personalitatea de tip dictator, neputința de a-i rezista, căutarea și găsirea țapilor ispășitori, acceptarea colectivă a terorii, eliminării din societate și a exterminării / asasinării țapilor ispășitori văzuți ca dușmani (neapărat și diferiți). Noi nu, niciodată, noi nu? Ba da, e cumplit, că noi da.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

8 comentarii pentru articolul „În societatea contemporană românească fierb germenii intoleranței față de cel diferit”

  • Doamna , mai mult decat de „fascismul si legionarismul romanesc” care nu mai are rasunet in contemporaneitate , ma ingrijoreaza neo paukerismul actual din unele cercuri , in care niste cioflingari si o “fetiscana “ vor sa ne introduca un nou Index librorum prohibitorum , confectionand un “anti-Semitism romanesc “ pe baza unor parelnice impresii si mai grav , incercand sa hotarasca vocabularul lb rou si scrierea istoriei tarii .

  • Subtil, dar bine punctat, Monica. Valabil în orice domeniu, la orice nivel. Începem cu intoleranta fata de cel diferit si ajungem la neo-fascismul care germineaza bine în ultima vreme în societatea româneasca. Virusul asta nenorocit parca functioneaza ca „serul adevarului” doar prin simpla lui prezenta printre cei care îsi arata adevarata fața, ascunsa bine pâna acum.

    • Asta e dificultatea, sa le vezi adevarata fata. Dar odata porniti, devin stravezii pentru observatie…sistemul de justitie nu se bazează pe observație, din pacate, ci pe probe adunate după un tipic șablonard…cu rezultatul că virusul se multiplică până ce ‘gazda’ crapă. Multumesc, Geo

  • Intoleranta e de doua feluri.
    in timp ce Mintea nu tolereaza manifestarea Inimii, Inima nu indeparteaza manifestarea singulara a Mintii.
    prin urmare nu oamenii-Oameni reprezinta problema lumii mari, ca ei o sa i accepte si pailalti, ci oamenii-Antioameni sint problemaCivilizatiei:)), adica…pina or ajunge sa fie Artificiali, oamenii-Antioameni sint un melanj in curs de limpezire, or cit dureaza limpezirea astaaa…ei vor fi, pentru Civilizatie, un soi de boala autoimuna.
    nu de oameni se sperie Civilizatia, ci de propriile progenituri Artificiale, care pina ajung in starea asta…fac urat!:)))

    • intoleranta e povestea ‘Binelui SI Raului’ 🙂
      iar ea se manifesta prin lipirea de Poli a…’tot ce misca’. daia distributia normala devine, pe vremurile astea, inversa, pentru ca se manifesta… atractia plenara, care ‘curata oamenii’, ei fiind plenar de acord cu ‘un pol’ sau plenar de acord cu ‘celalalt pol’,
      un Pol fiind Natura, celalat Artificialul.
      practic Intoleranta va tinde sa se manifeste plenar, tot asa cum Infinit tinde catre Zero. iar ‘plnar’, asta, trebuie inteles fix asa: ‘daca vremurile n-ar fi fost scurtate, si inimile cele mai inimoase…ar fi picat testul, insa fix aceasta ‘tindere’ a lui Infinit catre Zero e cea care ‘lamureste’, ca Infinit va fi la un singur pas de Zero, insa sa fie Zero nu va putea:), deci Inimile inimoase vor fi la un pas sa se indoaie pina Crapa, insa nu vor Crapa!:))

      intoleranta e un proces care se manifesta inca de cind s-a manifesta omul pe Planeta asta
      si de atunci se misca exclusiv in stil fibonacci, adica dezvoltandu-se plenar.
      desavarsirea intolerantei se manifesta prin Nemurirea care nu tolereaza Vesnicia!:))), pe lumea asta toaaate avand tendinta sa imbratiseze cu drag Nemurirea!:),
      fiind oarecum ilogic sa mori, sa ti dai viata, la schimb cu Vesnicia:), cita vreme pe tarabe se vinde tuturor Nemurirea!:))
      ( cum sa alegi sa mori, domne, daca poti alege sa mai traiesti vro mie doua…zece:)), de ani?!
      cum?! :))
      …cum? pai…asta doar Inima stie!:)))) )

      • cu toate ca logica ar fi ca intoleranta sa fie combatuta prin ‘manifestarea tolerantei’, ea isi gaseste echilibrul doar prin desavarsire!:))
        adica…si mai multa intoleranta!, si mai multa intoleranta!, fibonacci, gen!:))
        …vorb-aia, cei care fura sa fure si mai abitir, cei care ‘nustu ce’, sa ‘nustu ce’ si mai si!:)))
        Universul te ajuta sa te desavarsesti, indiferent pe ce cale mergi, iar asta e un proces implacabil, ca de ‘desavarsit’ oricum te poti desavarsi in doua feluri si-atat!:)))),
        ori Minte, ori Inima, ca alta varianta de desavarsire…pur si simplu nu exista in Creatie:))
        pri urmare indiferent, dar indiferent pe ce cale mergi, fii constiincios!:))), ca vei ajunge ori la destinatia Minte, ori la destinatia Inima.

        • cei care…simt ca ‘toata lumea e a lor’ :))) ii vor pune la indoiala paia care simt ca…’sint dintr o alta lume’:)) :))),

          iar astia din urma, si e tare de tot!, …nu vor reactiona!:)))))
          cei care vor reactiona vor fi tot dintre ‘ai lor’, adica dintre cei care simt ca ‘toata lumea e a lor’:)))),
          adica e ceva de genul: Lumea e a mea!…dupa care vine altul si zice…Ba e a mea!:))))
          aia care incep sa simta ca…nu apartin lumii…vor incepe, …pas-pas, sa intre napoi, in Oul ( l din care s-au nascut:)) )

          cei care biruie lumea mare sint fix cei in ale caror Granite… ‘lumea mare’ n-a facut pui:))).

          Lumea Mare e Magnetul.
          care te atrage…din Tine Insuti, caz in care esti ‘biruit’,
          sau nu reuseste, caz in care Tu Insuti, Sinele tau, a ‘biruit’ lumea mare…

          • Ai scris bine si culmea…și inteleg și zic ca adevăr graiesti. Multumesc, online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *