Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

În Zimbabwe, deținuții sunt eliberați anticipat din cauza pandemiei

Zimbabwe a început să elibereze aproximativ 3.000 de prizonieri în cadrul unei amnistii prezidențiale menite să decongestioneze sistemul pentru a reduce amenințarea COVID-19 în închisorile supraaglomerate ale țării. Aproximativ 400 de deținuți au fost eliberați sâmbătă din închisoarea Chikurubi și din alte închisori din capitala Harare, iar alții au fost eliberați din alte închisori din întreaga țară. Închisorile din Zimbabwe au o capacitate de 17.000 de deținuți, dar erau încarcerate aproximativ 22.000 de persoane înainte de amnistia declarată de președintele Emmerson Mnangagwa. „Eram înghesuiți în celule, în ciuda sperieturii Covid, uneori eram 25 într-o singură celulă”, a declarat fostul deținut Kudakwashe Maoneka. „Eram conștienți de măsurile de prevenire, dar era dificil să stăm chiar și la un metru distanță de următoarea persoană și chiar dormeam unul lângă altul”.

Cei care urmau să fie eliberați fuseseră condamnați pentru infracțiuni non-violente. Cei condamnați pentru infracțiuni precum crimă, trădare, trafic de persoane și infracțiuni sexuale nu vor beneficia de această măsură. Toate femeile încarcerate pentru infracțiuni non-violente și care au executat o treime din pedeapsă vor fi eliberate, la fel ca și toate persoanele cu handicap condamnate pentru infracțiuni non-violente. De asemenea, Mnangagwa a comutat sentințele de condamnare la moarte în sentințe pe viață pentru mulți prizonieri aflați în rândul condamnaților la moarte. În Zimbabwe există încă pedeapsa cu moartea, dar nu a mai fost nimeni spânzurat de ani de zile. „Amnistia va contribui în mare măsură la reducerea cheltuielilor și a amenințării de răspândire a virusului în închisori”, a declarat Alvord Gapare, comandantul închisorilor din Harare. Acesta a precizat că în închisorile din capitală s-au înregistrat 173 de infecții confirmate și un deces.

Zimbabwe a înregistrat 37.534 de cazuri de COVID-19, iar 1.551 de persoane au decedat până la 17 aprilie, potrivit Centrelor africane pentru controlul și prevenirea bolilor. Autoritățile au suspendat vizitele în închisori, în timp ce se fac planuri de vaccinare a deținuților, ca parte a măsurilor de combatere a răspândirii virusului, a declarat Gapare. Activiștii politici care au fost trimiși în închisoare, ca parte a represiunii guvernamentale împotriva disidenței, au vorbit despre condițiile îngrozitoare, și s-au declarat îngrijorați că deținuții sunt expuși atât riscului de înfometare, cât și de izbucnire a bolilor. Într-un alt răspuns la pandemie, Zimbabwe a anulat sărbătorile de Ziua Independenței, planificate pentru 18 aprilie.

În Zimbabwe, condițiile din închisori sunt, după cum se știe, teribile, iar mulți deținuți nu reușesc să iasă de acolo în viață. Un documentar difuzat în anul 2009 la televiziunea sud-africană a arătat prizonieri emaciați, care trăiesc în condiții asemănătoare cu cele din „lagărele morții”.

Deținuți încarcerați la închisoarea de maximă securitate Chikurumbi din Harare, Zimbabwe.
Foto: Stringer/The World


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *