România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Înainte să ne dorim lucruri mărețe, ar trebui să știm despre sentimente simple

O expresie tare veche și care caracterizează spiritul românesc, este „să moară și capra vecinului”, că e mai bine așa. Sau, într-un alt mod spus, cum să îți clădești fericirea pe nefericirea altuia.
Fie că vrem sau nu vrem să recunoaștem, oricât de împăcați ne considerăm cu propria persoană, oricât de credincioși am fi, purtăm în sufletele noastre, în general, un strop de invidie. Invidie de orice fel, fie că este vorba despre o reușită profesională, fie pe o relație de cuplu, fie chiar și pe reușitele copiilor.

Pe lângă acest sentiment, pe care unii îl arată, iar alții îl țin pitit, mai există o latură în noi și anume aceea că vom căuta să profităm de momentele de slăbiciune ale celorlalți, asemenea unui vânător ce își pândește prada. Iar aici nu mă refer la Zeița Vânătorii, inegalabila Diana, cea faimoasă pentru puterea ei, dar și pentru latura ei răzbunătoare, având un suflet rece și capabilă de o dragoste stranie, împrumutate de la fratele ei, Apollo, asta dacă dăm crezare mitologiei și ca o paranteză în înșiruirea de idei.

Cu toții, de-a lungul vieții, am întâlnit o sumedenie de oameni ce știu să ne lucreze pe la spate, care profită de momentele de vulnerabilitate, sensibilitate, de dezechilibru emoțional, pe care fiecare dintre noi le trăim pe parcursul existenței noastre.
Păcat că ne-am transformat în niște șacali, că rănim fără resentimente sau insomnii, că punem capul liniștiți pe pernă după ce jignim prin gesturi și fapte.

Dacă privim la societatea în care trăim, la locurile noastre de muncă, de câte ori nu ne-am simțit sabotați, manipulați emoțional sau nu am fost nevoiți să facem față unor situații de compromis?
Dacă privim la relațiile dintre oameni, vom vedea că lipsa de moralitate acută în care s-a ajuns, distruge întreguri, distruge fericiri și personalități.

Într-o relație dintre un bărbat și o femeie, atunci când presiunea vine dinspre o altă femeie, a femeii vânător, relația pe care cei doi oameni o au începe să se distrugă și atunci ajungem să spunem că aceasta își clădește fericirea pe nefericirea unei alte femei, ce stă și se frământă, suferă și se întreabă ce a făcut să merite acest lucru.

Depășind acest moment sensibil, găsim explicația, atât de simplă, că goana după orice formă de fericire, atât de greu de găsit în zilele noastre, ne face să nu mai ținem cont de ceilalți, să ne urmărim doar scopurile noastre, să avem suflete reci și insensibile.

Dar totul are un preț în viață, iar dacă îți vei clădi fericirea pe nefericirea altuia, indiferent despre ce plan discutăm, va veni și momentul în care vei simți, pe propria ta piele, cum altcineva își va clădi fericirea pe nefericirea ta.

Va veni acel moment al revigorării conștiinței, acel punct în care vei realiza că nu suntem singuri în această lume, că avem nevoie de oameni, de sprijinul lor, de un umăr, de consolare. Iar atunci, oare îi vom putea privi pe cei pe care i-am călcat în picioare?
Se spune că timpul le așază pe toate în făgașul lor, iar ceea ce ar trebui să învățăm este că pentru a fi fericit nu trebuie să faci ce îți place, ci să nu faci ceea ce nu ți-ar plăcea să ți se întâmple.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Înainte să ne dorim lucruri mărețe, ar trebui să știm despre sentimente simple”

  • @Nausica,

    Sentimentul de „siguranta” este unul dintre cele mai profunde sentimente umane. Fugim de vulnerabilitate ca dracu’ de tamaie. Si totusi, in opinia mea, niciodata si nicaieri nu suntem in siguranta. Oricand si oriunde poate interveni „imprevizibilul”. De fapt, de multe ori suntem mai vulnerabili fix atunci cand ne consieram mai in siguranta. Un exemplu elocvent este Titanicul, considerata cea mai sigura nava, practic de nescufundat. Si totusi, ce-a urmat se stie. Prin urmare viata o avem la „pachet” cu nesiguranta cu tot. Partea buna este ca suntem suficient de dotati si putem face fata oricarei situatii. Uneori cadem sub greutatile vietii, dar apoi ne ridicam si mergem mai departe. Cu sau fara ajutor… 🙂

  • Subiecte si idei cu substanta analizate cu multa sensibilitate si chiar cu intelegere. Si mai ales, foarte vizibil, venite de la un suflet frumos. Imi era dor…
    Multumesc, Doamna! O sa revin la acest text ori de cate ori voi simti ca sunt pe cale sa uit ce e mai important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *