Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Inflația de texte anticomuniste riscă să compromită spunerea Adevărului despre Comunism

Profit de o plimbare prin ziua de duminică pentru a face un popas la Librăria in Piaţa Romană. Am mai scris, cred, despre cît de bine e să cumperi cărţi fără să te întrebi la ce-ţi folosesc. Indiscutabil, va veni o vreme cînd vei avea nevoie de ele. Cărţi despre comunism am întîlnit de fiecare dată cînd am fost la vreo librărie. N-am cumpărat nici una, zicîndu-mi că nu voi reveni niciodată asupra subiectului. Ei bine, iată că am revenit. Şi deşi pe tot raftul de sus al dulapurilor din sufragerie stau una lîngă alta cărţile despre comunism, nu găsesc nici una despre Cote.

Încăperea cărţilor de Istorie e situată la etaj.
La ora asta a duminicii (13 şi ceva), Librăria e pustie. Pustie e şi încăperea rezervată Istoriei. De sus, de la etaj, unde s-a amenajat o sală de sindrofii, răsună din cînd în cînd aplauze. – E vreo manifestare intelectuală!, îmi spun, ştiind despre ce-i vorba, una din acele sindrofii în care autorul cărţii crede că asistenţa i-a citit cărţile şi, prin urmare, vorbeşte fără sfîrşti, în timp ce asistenţa abia aşteaptă sandvişurile de după.

Despre cote găsesc o singură carte, Cooperativizarea în Maramureş.
Nu e dedicată cotelor.
Ca în toate lucrările de propagandă anticomunistă, cotele sînt amintite ca argument la teza crimelor comise de comunişti. Rămîne semnificativ astfel că despre cote (inclusiv legile şi N.CM.) apar date în volume dedicate cooperativizării agriculturii. E însă o prostie propagandistică, obligativitatea cotelor a fost introdusă în 1945 şi ea nu-şi are izvorul în Proiectul de cooperativizare a agriculturii. Dimpotrivă, cooperativizarea e gîndită ca o soluţie de a asigura aprovizionarea Oraşului fără a mai apela la cote.

Pe un raft mai de jos, dau de Analele Sighet, risipite pe ani.
Iau la rînd fiecare volum, doar-doar voi găsi vreun articol despre cote.
Nu găsesc nimic. Observ din nou cîtă literatură şi, evident, cîte parale s-au scos din condamnarea comunismului.

Presa anilor 1947-1965 stă să plesnească de texte despre viaţa grea din regimul burghezo-moşieresc.
Fără discuţie, în regimul interbelic s-a trăit greu, cel puţin de către cei care n-avuseseră norocul să iasă din sperma lui Malaxa. Numai că inflaţia de text pe această temă ajunsese să compromită sinceritatea.
La fel şi cu amintirile din anii comunişti.

Sînt de la un capăt la altul vaiete, lamentări, revolte, ţipete de indignare.
Produse pe bandă rulantă, ei sfîrşesc prin a avea efect invers.
Cititorul neutru începe să se întrebe dacă n-a fost şi ceva bun în comunism.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Inflația de texte anticomuniste riscă să compromită spunerea Adevărului despre Comunism”

  • Dacă nu cunoaștem trecutul cu adevărat- in totalitatea lui – atât cu fapte rele dar și cu fapte bune, nu vom putea să construim niciodată un prezent și un viitor sănătoase pentru noi și viața noastră ,fiindcă observând doar răul din noi și din ceilalți-din jurul nostru-nu vom mai vedea deloc binele și toate acțiunile noastre prezente și viitoare nu vor face decât să distrugă și puținul bine făcut înainte ,în trecut , dar pe care -‘ din prea multa negare din gândurile și din concepțiile noastre actuale -am putea sau riscăm să -l anihilăm total ,așa cum nu putem spune că în comunism s-au întâmplat doar lucruri rele ! Vă mulțumim pentru un editorial extrem de frumos și de interesant, Maestre !

  • M-am născut și am copilărit la țară. Bunicii mei țărani saraci au luptat în primul război mondial, motivația, ,,vă dăm pământ „.
    Pământul primit a fost puțin, satisfacția a fost mare,au făurit ROMANIA MARE.
    Perioada interbelica a fost foarte grea pentru țărani.
    Niciodată nu i-am auzit pe bunicii și părinții mei criticandu-i pe comuniști.
    Urmașii lor am reușit să ne depășim condiția socială, am reușit,prin munca noastră, sa studiem, să accedem învățământul superior, să devenim,,oameni „.Pentru ei a fost sensul și bucuria vieții.

  • Domnule Ion Cristoiu
    Am publicat acelasi comentariu si pe ortodoxinfo.il postez si la Dvs.mi se pare Foarte Important.e o Poveste Veche de 54 Ani.Maine Se Fac Fix 54
    https: * //historia. * ro/sectiune/general/apoteoza-lui-ceausescu-21-august-1968-581884.html
    Poate ma insel.dar din punctul Meu de vedere.in agitatul an 2017 a scapat o declaratie ce merita extrem de multa atentie.o citez cuvant cu cuvant.adica acest om.iohannis.nu il consider lipsit de inteligenta.trebuie sa explice afirmatia.
    03 mai 2017
    „Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vedeți, de fiecare dată când se provoacă o discuție între autorități locale și autorități centrale, după puțin timp ajungem la cam aceleași concluzii de fiecare dată. Administrația din România funcționează, în principiu, după arhitectura din ’68. Deci arhitectura statului român este cea din 1968.”
    https * ://www. * presidency. * ro/ro/media/reforma-institutiilor-publice/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-si-transcrierea-dezbaterii-din-cadrul-evenimentului-modernizare-dezvoltare-descentralizare-administratia-locala-vorbeste
    Aveti Constitutia din 1965.o puteti citi.aveti Constitutia din 1968.facuta pentru ion iliescu.eram in liceu in 1990-1994.dirigintele nu stiu cum a facut.l-a adus pe iorgovan sa ne explice.”constitutia”.aveti modificarile din 2003 parca.dar ce e asta cu 1968.cehoslovacia si „democratizarea Romaniei”.adica una sunt legile.si alta e „statul”.aveti aceiasi structura a securitatii statului de atunci.dss-sri die-sie dgia-contrainformatii militare dipi-0215 a sasea e parca actualul spp exista si sts.sper ca e suficient.au facut extrem de mult rau Romaniei.cat despre „justitie”.exista aproape 10.000 legi si acte normative.iar „lex-ii” nu cunosc nici macar 4 cp cpp cod civil cod procedura civila.veti spune ca exagerez.mi s-a intamplat acum vreo 20 ani la tribunal ca Avocatul Meu sa invoce nu stiu ce alineat din codul civil sau cel de procedura civila iar judecatoarea nu stia.a deschis carticica si a verificat.iar pe vremea aia inca mai invatau un pic de carte.

  • „Observ din nou cîtă literatură şi, evident, cîte parale s-au scos din condamnarea comunismului.”
    A fost o vreme (dupa 1990) cand anticomunismul post festum furniza avantaje . Cei ce scriu azi sant din categoria „me too” in speranta unor avantaje ulterioare.
    „… amintirile din anii comunişti….Sînt de la un capăt la altul vaiete, lamentări, revolte, ţipete de indignare.”
    Da , „ieri intuneric , azi lumina ! …ieri intristarea , azi veselia !”

  • Domnule Cristoiu, Pe burtierea blogului dvs. ruleaza stirea ca Marcel Ciolacu reconoaste ca politicienii au facut o tampenie. Dupa mine, cei care fac tampenii se numesc tampiti. Deci, daca avem in frumtea tarii niste tampiti, n-ar fi logic si necesar ca sa-i schimbam si sa punem in locul lor profesionisti? Este uimitor cu cata candoare recunosc cei de la putere ca au facut tampenii. Unul zice ca statul nostru e unul esuat, ca si cum el nu ar fi contribuit la acest fapt. Iar presedintele PSD de la guvernare spune ca au facut o tampenie. Pai mai frate, daca ati facut o tampenie, atunci pedepsitii pe vinovati, imputati-le paguba, faceti ceva, nu suntem de loc multumiti ca sa va spuneti singuri ca sunteti tampiti. E vremea sa lasati pe altii sa conduca tara.

  • Domnule Ion Cristoiu
    Doua citate mi-au venit in minte in dimineata asta
    The people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do. Steve Jobs
    Oamenii care sunt destul de nebuni să creadă că pot schimba lumea sunt cei care o fac. Steve Jobs
    The strongest people are those who win battles we know nothing about. Jonathan Harnisch
    Cei mai puternici oameni sunt cei care câștigă bătălii despre care nu știm nimic. Jonathan Harnisch
    Poate nu va vine sa credeti…dar sunteti unul din ei…si asta de multi ani…
    Toata Stima Maestre!!!

    Valentin-Ionut Constantinescu

  • @maxtor a scris pe 20/08/2022 la 00:39
    Sincer nu am inteles ce ai vrut sa spui…chiar nu inteleg…
    Acum…avem o pasiune comuna…Maestrului Ion Cristoiu(nu am zis domm sau tovaras)…ii place Istoria…si Mie…
    Acum Istoria…ca si acum 3.000 ani sa spunem…e cunoscuta din relicve arheologice sa zicem…izvoare scrise sau orale mi se pare…
    Datorita mijloacelor de informare in masa…carti…mai nou internet…Oamenii au acces la foarte multe informatii…ceea ce e bine…
    Articolul trateaza ceva interesant…si acum 77 ani…stiu de la Parintii si Bunicii Mei…si azi…aveti o uriasa masina de propaganda oficiala care incearca sa „spele constiinta oamenilor”…poate va aduceti aminte…1988-1989…ce vedeam la tv 2 ore sau auzeam la radio si ce era in realitate…
    Cu cat realitatea e mai rea…daca pot folosi acest cuvant…sau cruda realitate…cu atat aceasta masina de propaganda devine mai agresiva si deformeaza/distorsioneaza…”realitatea”…
    Concret era o stire in ziar acum vreo cateva zile…partidele au platit in ultimul an…in Romania…61 Milioane Euro…Articole Platite…Enorm…
    Toate Bune!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *