Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Inocentarea procurorului Negulescu ne va înlesni sau ne va îngreuna admiterea în spaţiul Schengen?

A provocat şi cu siguranţă va mai provoca aprinse comentarii decizia completului de trei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care l-a achitat pe procurorul Mircea Negulescu (alias Portocal) de la Parchetul din Ploieşti. Renumitul procuror de la această ,,Unitate de elită’’ fiind reclamat pentru cercetare abuzivă de către Vlad Cosma. După o atentă cercetare a faptelor şi cumpănind, cu profesionism şi cu obiectivitate, cele trei doamne judecătoare au ajuns la concluzia că ,,faptele nu există’’. Cu alte cuvinte, nu există nici infracţiunea de cercetare abuzivă, nici aceea de influenţare a martorilor şi nici aceea de participaţiune improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, aşa cum a reieşit din dosarul trimis în judecată, în iunie 2020, de către Adina Florea, procuror la SIIJ. Secţie desfiinţată prin legea votată în Senat în februarie 2022 şi promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.

Îmi este greu să fac, aici şi acum, un rezumat al comentariilor pe care le-a generat sus-menţionata decizie, dar pot şi trebuie să confirm că, în marea, covârşitoarea lor majoritate, cei care s-au exprimat în presa scrisă, audiovizuală sau în media alternativă au spus răspicat că această decizie echivalează cu un nou şi foarte împovărător obstacol în calea realizării legitimei noastre dorinţe ca România să fie admisă în Spaţiul Schengen. Decizie pe care nu aş numi-o ,,albire’’, aşa cum i se spune de regulă, ci mai degrabă ,,inocentare’’, termen cu care, în naraţiuni sau în telenovele cu mare succes de public, se califică transformarea unui acuzat într-un personaj candid şi neprihănit.

Idee cu care, sincer să fiu, aş fi fost şi eu de acord, dacă nu aş fi luat în calcul câteva mici amănunte. Amănunte în care, aşa cum ne învaţă istoria scrisă sau cea orală, se ascunde câte un poznaş drăcuşor. Primul şi cel mai semnificativ detaliu este acela că procurorul Mircea Negulescu nu a făcut ceea ce a făcut doar aşa, de capul lui. Dimpotrivă, el a fost parte a sus-numitei unităţi de elită care a operat în spiritul şi în litera comenzilor Binomului DNA –SRI, aşa încât dacă stimabilul complet de trei de la ÎCCJ ar fi concluzionat că există faptele pentru care a fost trimis în judecată procurorul Negulescu, asta ar fi însemnat că şefa supremă de la acea vreme a DNA, Laura Codruţa Kovesi, ori habar nu a avut , ori a ştiut foarte bine dar a tolerat abuzurile comise de subordonaţii săi. Şi atunci, oricum am lua-o, doamna Nefertiti sau Slujirea, tot răspunzătoare rămâne. De unde, mergând mai departe pe firul raţionamentului logic, ajungem la aceeaşi încheiere şi anume că, de vreme ce avea la activ un asemenea comportament, Laura Codruţa Kovesi nu avea ce să caute la vârful Parchetului European. Cu atât mai mult cu cât, reluând discuţia şi analizând viciile de fond pe care le prezintă multe, foarte multe dosare fabricate de către procurorul Mircea Negulescu şi de către alţi procurori DNA, ajungem la concluzia că,de fapt, sub faldurile luptei anticorupţie s-a dus,de fapt, o luptă politică. Luptă politică şi nu luptă în justiţie, care i-a vizat, în primul şi în primul rând, pe anumiţi lideri politici şi, în general, pe indezirabilii sistemului şi ai comanditorior săi. Altă formă a luptei de clasă, în care tot prin procedee din familia corupţiei s-a acţionat pentru a se atinge scopurile.

Rezultă, din toate cele spuse până acum, că nu doar procurorul Mircea Negulescu, zis şi Portocală, de la unitatea de elită din Ploieşti, ci şi multe alte eşaloane importante ale DNA au indus, în mod intenţionat, în eroare Uniunea Europeană şi pe alţi parteneri şi aliaţi strategici, cărora le-au prezentat ca izbânzi în bătălia pentru o Românie fără corupţie meschinele lor acţiuni de hărţuire sau chiar de eliminare brutală a unor persoane sau entităţi care le încurcau interesele financiare şi jocurile de putere. Acţiuni care, la urma urmelor, tot în categoria actelor de corupţie se înscriu.

Dat fiind acest cumul de fapte, fireşte că s-a ridicat şi întrebarea: cum facem ca scăpăm bama curată în faţa instanţelor politice şi diplomatice ale Uniunii Europene? Nu cumva, Doamne apără şi păzeşte, să le vină olandezilor sau mai ştim cui, să folosească subiectul ca pretext pentru a amâna, încă o dată, accesul României în Spaţiul Schengen. Foarte simplu, îl inocentăm pe Mircea Negulescu şi, în acest fel, ne inocentăm şi pe noi! Cam asta ar fi morala poveştii cu albirea, recte inocentarea procurorului zis şi Portocală. Rămâne să mai vedem dacă şi cum va fi ea luată în calcul pe 8-9 decembrie la Consiliul JAI al Uniunii Europene,atunci când se va adopta decizia crucială pe care cu toţii o aşteptăm cu mare nerăbdare.
Atenţie mărită, JAI este acronimul pentru Justiţie şi Afaceri Interne!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Inocentarea procurorului Negulescu ne va înlesni sau ne va îngreuna admiterea în spaţiul Schengen?”

  • Va este greu, foarte greu sa acceptati o decizie a unui tribunal, a unei curti de justitie (care este chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie!!), fara a presupune ca este ceva putred la mijloc, o meteahna de care nu ne vom dezbara asa usor.
    Desigur, vorbim de sentinte si decizii care nu ne convin, alea care sunt pe placul nostru sunt OK!
    Ma si mir ca domnul Cristoiu nu emite si dumnealui niste ipoteze de conspiratie si dedesubturi de alcov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *