Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Intelectualele care se îndrăgostesc de Alexandru cel Mare

Deosebirea presei independente față de presa le de partid. Tudor Arghezi explică în tableta Legea drumurilor de la Cameră, Seara, 4 aprilie 1913, de ce a fost de partea lui Al. Bădărău, inițiatorul Legii, ministrul Lucrărilor Publice în Guvernul Titu Maiorescu:

„Trebuie să afirmăm că «Seara», care n-a cruțat în ultimul timp pe domnul Bădărău și a divulgat multe din afacerile sale, este, în ce privește Legea drumurilor, e cu totul de partea domnului Bădărău.

Aceasta este de altfel deosebirea între ziarele de partid – care pornesc la luptă cu precugetare și neagă fără distincție toate actele unui guvern ce nu-i al lor – și între ziarele independente, care aleg și pot cu aceeași hotărîre să critice aspru sau să aducă laude aceluiași om, după cum el greșește și fură, sau întemeiază.”

*

Mișcarea la Petru Dumitriu. Vrînd să văd ce mai am prin Folderul Caiete eseuri, am dat peste această însemnare despre Petru Dumitriu, făcută pe vremea cînd l-am citit întîia oară pe marele nostru scriitor:

„Ca şi la Eugen Barbu, care, pare-se, îl imită, un ochi atent observă totul în jur. Strada pe care se îndreaptă, către capitolul următor, eroul, sala în care vor avea loc dezbaterile, puntea vaporului din Pasărea furtunii sunt într-o eternă şi imperceptibilă mişcare. Totdeauna se întîmplă ceva, se mişcă ceva. Spre deosebire de Balzac, la care s-au raportat toţi comentatorii lui Petru Dumitriu, descrierea nu e statică: sub imagini pîndeşte o anume nervozitate. De aici, din aceste instantanee, din aceste mişcări surprinse în curs, impresia de veșnic vie lăsată de proza lui Petru Dumitriu.”

Cînd am făcut observația asta?
Cred că pe vremuri, în comunism, deoarece vorbesc de dezbateri și nu de ședințe de excludere

*

Un personaj tipic mihailsebastian. Căutînd prin textele uitate prin foldere, ca prin niște sertare din cămară, dau peste un citat din Ultima oră, de Mihail Sebastian. L-am pus deoparte, evident, cînd am citit piesa în vederea spectacolului de la Comedie, în regia lui Mircea Cornișteanu.

De ce l-am pus oare?
Recitindu-l acum, descopăr de ce. Personajul Magda e o născocire tipică lui Mihail Sebastian. Ca toți bărbații intelectuali, Mihail Sebastian visa la o femeie frumoasă, de sta floarea soarelui în loc, care să se îndrăgostească de un intelectual sărac, deloc chipos, numai și numai pentru producțiile inteligenței și talentului său. Eu însă, sceptic de tipul lui Caragiale, urînd visurile și cuvintele mari, văd în Magda o exaltată ridicolă. Lumea e plină de astfel de intelectuale isterice, amorezate de bărbați morți demult, deoarece bărbații vii nu le dau nici o atenție. Redau scena în care Magda mărturisește un amor nebun față de Alexandru Cel Mare:

Magda: Se poate. Dar în viaţă nu. Alexandru ştie asta. El merge cu mîinile libere, cu ochii închişi înainte, în neprevăzut, în plină aventură, pînă la capăt.

Andronic: Şi uneori pînă la crimă.

Magda (violent): Nu-i adevărat.

Andronic (cu vocea scăzută): L-a ucis pe Parmenion.

Magda: Minţi!

Andronic (moment de tăcere. Cuvîntul a fost prea tare, dar omul de ştiinţă biruie): E un istoric. Îmi pare rău, dar l-a ucis.

Magda (intens, surd): El?

Andronic: Da.

Magda: Cu mîna lui?

Andronic: Cred că da.

Magda: Crezi? Ce uşor îţi vine să arunci cuvintele. Crezi! (Cu o schimbare de voce, fermă:) Nu avea nici un motiv să-l ucidă.

Andronic: Nici unul. Şi Plutarh spune la fel.

Magda: Dar Plutarh nu spune că l-a omorît el, cu mîna lui.

Andronic: Nu. Asta spun eu. E o descoperire. Sau cel puţin o ipoteză.

Magda: Pe care n-a mai făcut-o nimeni înaintea dumitale?

Andronic: Nimeni.

Magda: De ce îl urăşti? Ce ai cu el?

Andronic (cu o ridicare din umeri): Îl urăsc? Eu n-am deptul să urăsc pe nimeni.

Magda: Dar nici să iubeşti.

Andronic: Sînt un om de ştiinţă. Caut adevărul. Încerc să-l găsesc. În cazul de faţă, cred că l-am găsit. Am probe.

Magda: Unde sînt?

Andronic: Aici. (Deschide un sertar:) Şi aici (Deschide alt sertar:) Şi dincolo. (Arată cu degetul spre un alt dosar de fişe:) Vrei să le vezi?

Magda: Da. (Bruscă răzgîndire:) Sau mai bine nu. N-am ce face cu ele. (Violent:) Păstrează-le! (Se întoarce brusc spre uşă)

Andronic: Magda!

Magda (se opreşte, se întoarce): Păstrează-le! (Mîndră): Alexandru e o flacără. N-ai s-o stingi dumneata. Cu toate planşele, cu toate fişele, cu toate cărţile n-ai s-o stingi. E mai puternic, e mai sus, e mai frumos. E așa de frumos! Uită-te în ochii lui – drept în ochii lui – şi spune-mi: nu ţi-e frică de el?”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Intelectualele care se îndrăgostesc de Alexandru cel Mare”

  • Doamna Adriana,
    cunoasteti vorba cu nuca si peretele?
    Comentariile va sunt ca nuca-n perete.
    Trebuie sa va gasiti un „Alexandru cel Mare”.

  • Cine poate explica de ce UDMR (5%) este în coaliția de guvernare? Din moment ce primele două partide PSD și PNL se înțeleg, de ce a trebuit să fie o triplă coaliție?
    De ce Iohannis a impus UDMR la guvernare? Suntem absolut sătui de problemele provocate de ei.
    Vă mai amintiți de Cseke Attila care a închis peste suta de spitale lăsând regiuni întregi fără asistență sanitară? Vă mai amintiți că au murit oameni la porțiele cu lacăt pe ușa spitalelor? Dar că a închis școlile? Sute se școli. Acum e acest Tanczos Barna să dea lovituri României.

    *
    Transferarea activităților economice legate de patrimoniul silvic de la Romsilva către societăți pe acțiuni a luat pe toată lumea prin surprindere.
    Ieri sindicaliștii din silvicultură au protestat la guvern spunând că acesta pregătește privatizarea pădurilor.
    Tanczos Barna min. mediului (UDMR) a transmis că silvicultorii nu cunosc legea și că este NORMAL ca „Romsilva să fie guvernată de o lege a guvernanței corporative” (!!)
    Pe pagina Guvernului într-un Comunicat de presă a anunțat că „Guvernul propune îmbunătățirea legislației privind guvernanța corporativă” adik OUG 109/2011 (cea cu pricina), și că acest proiect s-a aflat în dezbaterea Camere Deputaților.
    Da, modificarea legislației este primul pas necesar pentru privatizarea pădurilor. Cică așa ne-am angajat prin PNRR.
    Să nu uitați cetățeni că Iohannis și guvernul Orban (PNL) care au semnat acel document infam numit PNRR.
    Ei sunt încrezători că or să scape nepedepsiți așa cum au scăpat toți care au adus prejudicii țării.
    Presa tace, nu se agită de parcă-i de colea ca o țară să-și înstrăineze pădurile.

    *
    În schimb presa se agită cu scandalul fraților Tate. Și se arată indignată de „ororile” comise de aceștia de parcă n-au auzit în viața lor de video-cheats.
    De cel puțin 25 de ani se practică legal video-cheat-ul în România. Dacă mergi în orce facultate, la wc-ul fetelor pe uși sunt sunt scrise anunțuri ptr. video cheat.
    Coana Justiție se va face de râs și cu acest caz. Nu cred că vor găsi dovezi că cineva a fost obligat să facă acestă meserie când la ușa fraților Tate era coadă de doritoare.
    Orcum, Coana Justiție e atât de ridicolă că nu mai contează. În fond și ea face, într-un fel, tot video-cheat la cererea politicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *