Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Inteligența Artificială și flatulența neuronală

Deși s-a mai potolit valul de uimiri și prostiri provocat de marea „revoluție” a IA, pe burse continuă să crească mai ceva ca Făt-Frumos companii care creează cipuri și alte minunății indispensabile. Să vedem doar câteva cazuri. Din motive tehnic diferite (hard/soft), prețul unei acțiuni NVIDIA este de cinci ori mai mare decât în august 2022, Super Micro Computer e de trei ori mai mare, iar Microstrategy a crescut de șase ori mai mare. (Cei care știu povestea companiei de acum 25 de ani, când prețul a crescut în câteva luni de zece ori pentru ca apoi să revină chiar sub bază, își freacă palmele și urmăresc cu atenție momentul shortării.) Dar cu ce ne afectează pe noi toate astea? Deja e oficial, se lucrează la scoaterea pe tușă a programatorilor de rând, care până la sfârșitul deceniului o să fie nevoiți să se reprofileze. Altă utilitate? Unii sunt înclinați să spună că o să avem filme (doar se vede clar cum cutare personaj „a fost făcut să cânte manele de inteligența artificială”), cărți, minuni și tot felul de trăsnăi. O să fie foarte dezamăgiți de realitate, care e departe de ce visează ei pe baza pastilelor de marketing împrăștiate cu dărnicie de actorii interesați. Dar e oarecum inutil să încerci să ferești ambulatorii dezorientați să dea cu capul de stâlpi și praguri. În fond, rația de cucuie a oamenilor e relativ constantă de niște mii de ani, și avem toate motivele să credem că scade doar în cazuri extraordinare (s-a întâmplat cu ciumele super-agresive și cu conflagrațiile mondiale). Să încercăm un exercițiu de imaginație mai cuminte, căutând urmările pe care o să le aibă raptul cibernetic actual pentru populația de rând.

Cine are un card știe cum funcționează aplicația asociată de pe telefonul mobil: când și când, cu instalări și dezinstalări etc. La casele de marcat automate din supermarket am văzut cu toții situații absurde, în care inteligența a capotat mai mult sau mai puțin definitiv. Asta pentru că inteligența umană face posibilă sau imposibilă funcționarea celei artificiale, din motivul evident că aceasta din urmă nu poate lucra decât cu parametrii cu care a fost programată să opereze. (Cei pe care-i culege pe parcurs sunt selectați și folosiți tot conform instrucțiunilor, așa că nu poate fi vorba de inițiativă IA.) Iar dacă-i ascunzi codul de bare în pliul ambalajului sau îi ceri să te întrebe dacă ai folosit pungă de legume când roșiile sunt deja ambalate nu e vina ei. Dar ce o să se întâmple dacă într-o bună zi – care nu e prea îndepărtată – cineva o să vrea să treacă în sarcina IA câteva „mizilicuri”, cum ar fi diagnosticele din medicină? Au fost încercate deja, și maeștrii propagandei susțin că rezultatele sunt semnificativ mai bune decât ale medicilor. Să presupunem că ar fi așa și că putem rezolva șirul nesfârșit de probleme în privința răspunderii pentru erorile comise. Traducătorii IA ne-au arătat cum pot să trateze un text pe care nu-l recunosc în baza de date. Iată doar câteva exemple grăitoare: Mind blowing = „suflarea minții”, screw you = „înșurubează-te”, he got cold feet = „i s-au răcit picioarele”, make-up sex = „sex machiat”. Să luăm aceste „mici” eructații ale inteligenței artificiale și să le transferăm în domeniul mai sus amintit, schimbând ce e de schimbat. Ce facem cu eventualele diagnostice de eczemă femurală, encefalită de colon, bronșită pancreatică sau pojar renal? Și, mai ales, cine ni le tratează? Și cu ce? La cum merg lucrurile azi cu științele și convingerile, chiar dacă turnesolul realității o să dea de gol noile mașini de muls guguștiuci, o să se găsească destule argumente pentru flatulenței neuronale la rang de puseu de geniu.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Inteligența Artificială și flatulența neuronală”

  • O alta faza` misto apropo de big boys care dau cu prafuri ecologice si sustainability. Windows11 nu se poate instala (cel putin teoretic) decat pe calculatoare cu TPM2 sau asa ceva. Adica sa nu facem gunoi (e-waste) dar sa aruncam vechile calculatoare. Bine, exista Linux dar asta e alta poveste. Sau hardurile si Ram-ii sudati pentru care Apple sunt vestiti. Daca s-a prajit ceva, ia alt calculator tati. Dar sanchi, suntem ecologisti si salvam planeta. Astia sunt mai potlogari decat gainarii marunti. Aia cu alba/neagra ar avea multe de invatat de la marile corporatii. 😆

  • Dacă e adevărată, faza cu indienii e mortală! Dar, ca orice hocus-pocus, ține până când leșină. În camera lui Urmuz cred că se vede deja că omul nu mai coboară, ci urcă…

  • AI is the scam of the century, cum ar zice iubitii nostri licurici. Eu sunt pafarist in domeniu dar macar atat am prins din zbor: computerul e un idiot util in care ce bagi, aia iese. Poate fi ceva bun dar poate fi si garbage in, garbage out.
    PS Smenul s- a fasait la Amazon cand s-a dovedit ca mareata AI din magazinele de legume-fructe (daca nu ma insel) erau de fapt niste indieni amarati care urmareau pe camere video ce cumpara yankeii si bateau prin internet codurile la calculatorul caselor de marcat (sper ca nu astia sunt mirobolantii programatori ai Indiei de care se face atata caz). Jenibil. Asa va fi si cu EV, alt scam al secolului care ce e drept arata frumos ambalat. Baiat istet domnu’ Musk. Si da bine la absolventii de stiinte exacte cu diplome luate pe retelele sociale. In fine, nimeni nu a demonstrat inca cu dovezi palpabile daca omul se trage din maimuta sau invers. Oricum suntem la un pas de a se verifica practic varianta a doua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *