Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Interesul național cere ca PSD să depună Moțiune de cenzură împotriva asumării răspunderii de către Guvern pentru o camionetă de legi

Declarațiile mai multor lideri PNL (semn al celor două centre de putere deja marcate, de la Victoria și de la Cotroceni) ne dezvăluie intenția Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea. Nu pe o lege, nu pe un pachet, ci pe mai multe pachete, din domenii aflate în conflict unele cu altele, într-o intenție vădită de a legifera dintr-un foc tot ce e de legiferat în România, de acum pînă la Apocalisă.

Apelul la legiferare prin asumarea răspunderii nu mă miră.
Deși prin bacșișurile care sînt posturile avantajoase date unor partidulețe precum PMP, Guvernul Meu Doi și-a mai lărgit baza în Parlament, totuși, el rămîne un Cabinet minoritar, dependent de șantajul formațiunilor care, din nerozie sau la ordin, au votat investirea Cabinetului Orban. Pentru a supraviețui Guvernul Orban are nevoie de punerea între paranteze a Parlamentului. Aceasta se întîmplă prin apelul la sprijinul ocult al Generalilor din Camarila de la Cotroceni și la practica asumării răspunderii.

Folosirea asumării pentru a legifera tot ce mișcă în România nu mă miră și pentru că manevra a definit în general guvernările de Dreapta, zise și democratice. Încă de pe vremea regimului Emil Constantinescu, democrația a fost pusă între paranteze exact după venirea la Putere a formațiunilor de Dreapta, pretins democratice. Din cel puțin trei motive:

  • Sprijinite de Occident, cum s-a petrecut în anii dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial cu guvernarea PNȚ, guvernările zise și democrate și-au permis grave încălcări ale democrației, știind că Marile Puteri nu vor reacționa.
  • PSD, ivit din FSN, partid avînd la origini nomenklaturiștii de rang secund din anii Ceaușescu, a suferit și suferă de complexul imaginii de antidemocrat. În plus, acest partid de Stînga, displăcut de Marile Puteri pentru tresăririle lui în favoarea unei României altfel decît o Babuinie a Occidentului, a fost tot timpul în vizorul cancelariilor din Vest, a presei internaționale, a ONG-urilor finanțate de Servicii secrete străine prin succesiuni de surse, pentru a se pierde originea banilor. Asta a făcut ca democrația să fie respectată mult mai mult în regimurile de Stînga decît în cele de Dreapta.
  • Guvernările așa zis democratice au fost în postdecembrism slabe din punct de vedere parlamentar. De cele mai multe ori ajunse la Guvernare prin manevrele Sistemului de forță, cum a fost, de exemplu, Alianța DA în 2005, Partidele de Dreapta au căutat să evite Parlamentul în procesul de legiferare. Fie prin ordonanțe de urgență, fie prin asumarea răspunderii. Campion la asumarea răspunderii a fost Guvernul Boc. Acesta și-a asumat răspunderea pe nu mai puțin de 12 legi. Printre acestea au fost legi de o importanță crucială pentru administrarea țării, precum Codul Civil și Codul Penal, Legea Educației Naționale, (de două ori!), Codul Muncii, Codul Social. Prin contrast Guvernul Ponta și-a asumat răspunderea pentru doar două legi.

De la adoptarea Constituției schizofrenice din 1991 am fost un dușman consecvent al legiferării prin Ordonanțe de urgență. Pe cristoiublog.ro am scris de nenumărate ori despre principalul defect al acestei practici. Nu e vorba doar de încălcarea democrației, care așează în prim plan, în activitatea de legiferare, Parlamentul, ci de adevărul pentru care legile trebuie dezbătute în Parlament. Adoptate prin OUG legile rezultă din gîndirea cîtorva persoane, neputincioase a acoperi întreaga complexitate a realității. Parlamentul, prin dezbaterea în Comisii, prin votarea în plen, prin întreg procesul de legiferare, apropie legile de realități, le face mult mai adecvate vieții.

Practica legiferării prin ocolirea Parlamentului explică dezastrul de proporții care a fost Guvernarea Boc. Asumarea răspunderii pentru Codurile Civil și Penal a fost o adevărată crimă împotriva României. Nu numai prin preferința pentru măsuri de forță, dar și prin avortoanele care au fost cele două Coduri. Produse ale clocirii în sufragerii și budoare, cele două Coduri s-au făcut pulbere la întîlnirea cu adevărurile vieții.

Guvernul Orban, dînd curs blestematului nărav al încălcării democrației de către regimurile de Dreapta, vrea să-și asume răspunderea inclusiv pe Legea Bugetului, una dintre legile care au nevoie ca de aer de dezbatere parlamentară. Nu va trece mult și cu sprijinul generalilor lui Klaus Iohannis va fi modificată prin asumarea răspunderii și Constituția, astfel încît Klaus Iohannis să fie proclamat drept Președinte-Monarh.

Ce spune Constituția în legătură cu asumarea răspunderii?

„(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.”

Am redat întregul text pentru a semnala că legiferarea prin asumarea răspunderii nu diferă de legiferarea prin OUG.
Practic înseamnă adoptarea unei legi fără dezbatere parlamentară, în forma întocmită de cîteva persoane și nu în cea la care au lucrat comisii, plen.
Pe ce se bazează Guvernul Meu Doi cînd își propune asumarea răspunderii pe un pachet de legi care include mai multe pachete, la nivel de camionetă ?
Pe faptul că PSD nu va depune Moțiune de cenzură.

N-am nici o îndoială că PSD nu va face nimic împotriva asumării răspunderii, paralizat cum e de luptele interne, de șantajul practicat de Klaus Iohannis, de acțiunea ofițerilor acoperiți ai SRI și SIE.
Motivul pe care îl va invoca PSD pentru a-și justifica noua căcăcioșenie va fi inutilitatea practică a Moțiunii de cenzură.
Ea nu va trece în condițiile actuale de după victoria în alegeri a lui Klaus Iohannis, Mereu Întîiul, Președintele Monarh.

Chiar dacă știe că nu va trece, PSD e dator însă să depună Moțiune de cenzură în numele interesului național.
Ea trebuie să fie un semnal puternic dat regimului Klaus Iohannis că Opoziția stă de veghe la democrație.
Dacă n-o face Guvernul Meu Doi, sprijinit de Generalii lui Klaus Iohannis, va crede că poate face orice în România de azi. 

Acest editorial a apărut în ediția print și online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

43 comentarii pentru articolul „Interesul național cere ca PSD să depună Moțiune de cenzură împotriva asumării răspunderii de către Guvern pentru o camionetă de legi”

  • 18.00 … Cu-cu, … cu-cu, … !
    Cred c-o să avem, in mandatul ll, un președinte PLICTISITOR, dacă o ține tot așa! Sau, … de-a dreptul RECUPERATOR,
    …al lipsei de comunicare, din mandatul l!
    Phtiu, phtiu, să nu-i fie de deochi! ?

  • Am vrut sa ascult conferinta dvs. cu avocatii, a fost imposibil. Nu se intelege nimic, sunetul e prea slab, e si o muzica idioata pe fundal. Va rog, remediati sunetul ca sa va pot auzi. Multumesc.

  • Maestre, cu toata deferenta, care PSD? Va referiti la „bau-bau”-ul decedat, al carui cap este zgait in geam de propaganda scelerata doar pentru a tine in priza armatele de zombi #rezist? Am urmarit „conferinta de presa” a lui Ciolacu. Daca nu erau panourile cu sigla PSD in background puteam sa jur ca povestea are loc la sediul USR. Dupa ce a rezolvat problema Guvernului, sistemul poate acum agata linistit la cingatoare si scalpul Parlamentului.

    „[…] Senate will no longer be of any concern to us. I have just received word that the Emperor has dissolved the council permanently. The last remnants of the Old Republic have been swept away. […] Fear will keep the local systems in line”. (Governor Tarkin’s line, Star Wars series).

    P.S. Celor de la PSD, „it was said that you would […] bring balance to the force, not leave it in darkness.” (Obi-Wan’s line, same Star Wars series).

  • Angajarea răspunderii, Maestre! In constitutie așa-i zice, dar matale, in titlu cel puțin, i-ai zis asumare ! Nu-i nimic, e tot aia, ba chiar sună mai bine, nu de alta dar tot vine ignatul ! O literă … contează !
    Aia cu „guvernul Meu ll” parcă am mai citit-o printr-un comentariu, pe aici !

  • Se mai indoieste cineva ca Werner va mai primi un set de galetuse si lopetele (aka al treilea mandat) la Cotroceni?

    • Evident, prostaleților de votanți la referendumul penibil al lui Iohannis nu o să li se pară nimic anormal. Că de! Nu-i prin OUG, ci prin angajarea răspunderii! Pe ei nu-i scoate nimeni și nimic din amorțirea cerebrală indusă de presa cu epoleți! Așa cum îmi explica mie un cetățean al Brânzăstadt-ului( că denumirea de Sibiu le cam pute locuitorilor-rod al încrucișării dintre cioban și oaie) cum că se pot achiziționa șase case cu bani din meditații! Mă zgâiam la el și-mi părea normal, totuși. Dar nu era.

      • cibule,
        Este evident ca tu esti si Scorilo, ha, ha, ce zapaceala pe blogul asta pe care multi vorbesc cu ei însisi ca la balamuc!
        Sa stii ca zilele trecute, când faceai pe nationalistul-Scorilo în dialogul cu mine si erai mult mai pretentios în exprimare, când ai încercat sa ma faci praf cu niste replici patriotarde de toata jena, am stiut ca erai tot tu. 😆 :mrgreen:

        • ada
          Eu ti-am spus ca ai un fix da’ nu vrei sa ma crezi. Probabil iti inchipui ca toata lumea gandeste ca tine, cu exceptia unuia singur care, saracul, ca sa aiba mai multa greutate, isi ia nspe nick-uri. Nu-i asa ca iti place unanimitatea in democratie?

        • Ha-ha! Doamna internaționalistă bate câmpii, ca de obicei, așa precum bătea și Piața Victoriei!

          • Nu, nu, te studiez de ceva vreme, si asta doar pentru ca m-ai suparat odata prea tare. Tu esti un tip sau o tipa inteligent/inteligenta, dar nici eu nu ma pot plânge. 😆
            Imi este foarte clar ca tu esti si Scorilo si mai postezi si cu alt nick pe care acum nu mi-l amintesc. 😆

          • scorilo
            Vezi, asta a fost exemplu de „asa nu”. Nici o sansa sa discuti pe text cu cei cu certitudini. Eu zic ceva relativ la subiectul zilei si mi se raspunde gen: bah, da’ urat(a) esti si mai ai si nspe nick-uri. Meserie, frate!
            Ce-mi place!

          • Ada, sper ca in viata si activitatea ta nu este important sa faci judecati de valoare corecte, pentru ca esti deficienta la acest capitol.
            Ce poti face in situatia asta? In primul rand sa nu ai foarte repede si usor certitudini, lasa lucrurile sa se sedimenteze, cu rezerva ca orice evaluare facuta poate avea un grad mai mic sau mai mare de eroare.
            Este un sfat sincer si absolut dezinteresat..si mai ales singular, in sensul nerepetabilitatii.

          • Nikola, uita-te, te rog, la minutul diferenta între ultima postare a lui Cib si Scorilo:
            1. Cib posteaza la ora 8 : 17
            2. Scorilo _________ 10 : 05
            3. Eu _____________ 10 : 48
            4. Cib ____________ 10 : 59
            5. Scorilo _________ 11 : 00
            .
            Scorilo acesta s-a aflat din nou într-o legatura telepatica uimitoare cu Cibul nostru???
            Imi pare rau, dar observatiile mele se bazeaza pe ceva evident, deci nu am niciodata doar certitudini din start.

          • ada
            E ultima data cand iti spun ca te inseli. Succesiunea postarilor nu e o dovada. Plus ca ti-am spus ca mi se pare un argument cretin sa-mi fac mai multe nick-uri pentru a-mi sustine propriul sistem de valori. Mai ales ca incerc sa le si argumentez. Regula trolilor e sa dea si sa fuga, adica scriu scurt si in contradictoriu pentru a-si zapaci adversarii. Sunt usor de detectat. Plus stilistica. Si apoi, ce as castiga de pe urma acestei „batalii de blog” care nici nu ne incalzeste, nici nu ne racoreste viata ci e doar un exercitiu de gimnastica intelectuala. Cine are taria convingerilor si a argumentelor nu are nevoie de „steroizi”. Te-ai gandit vreo clipa ca poate suntem mai multi care nu-ti impartasim convingerile? Chiar si asa, ti le respect si ma stept sa procedezi la fel. Intotdeauna in democratie forta argumentului bate argumentul fortei. Sau poate nu mai traim in democratie, ceea ce nici n-ar fi de mirare, dupa indemnurile razboinice ale omului din capu’ trebii!

          • Ada, mesajul meu nu facea trimitere la un eveniment anume, ci la activitatea si perceptia ta in general. Daca atat ai inteles, sa ma combati prin referire la ultima ta postare, nu pot decat sa-mi cer scuze pentru un moment de slabiciune.
            Daca erai barbat, probabil eram mai contondent.. 🙂
            Sa ai o viata frumoasa!

          • cib, nu m-ai convins, dar scrii bine. Si tu, si scorilo. 😆

          • BTW, am dat tutorialul de verificare al IP-urilor..Te-ai obosit sa faci macar chestia asta? Ca te-am sustinut in acest sens cu alt postac, nu pot sa cred ca ai trecut cu vederea informatia…

          • Multumesc, Nikola, la fel îti doresc, dar sa stii ca ma judeci gresit. Tu nu ai în minte schimbarile de replici pe care le-am avut eu cu cib în ultima vreme, asa cum le am eu…
            Sigur ca faceai referire si la ultima mea postare, ca în urma acestei postari ai intervenit.

          • Nikola, nu cred ca acel tutorial de verificare al IP-urilor dovedeste 100% ca o persoana care are un IP diferit de alta persoana nu este una si aceeasi persoana cu prima.

          • Ok, cool! Nu ai nicio tresarire..TU ai dreptate 100%. May God have mercy on your soul!… cum ar veni.:smile:

  • Toate aceste paradoxuri care se intampla acum (lipsa opozitiei, traseism spre PNL de la alte partide) apar pentru ca nu s-au facut alegeri anticipate ca sa eliberezi aceste tensiuni politice dupa 26 Mai.

  • O nuantare la ultima fraza: Krauss si generalii din dotare cred oricum ca pot face orice in tara asta, indiferent de motiune. Si eu cred. Guvernul Mandolina nu crede nimic, asteapta doar comanda.. 🙂

  • Aia cu modificarea Constitutiei prin OUG e super. 😆 Nu va trece mult și tîrfulițele din presa lui Iohanis ,gen Ioanna Dogioiu ziare’com, Dan Tapalabă sau Radu Tudor (A3) vor face rubrici permanente. Or să ceară OUG și ptr plata întreținerii la bloc 😀

  • in cazul primului razboi mondial, dar si in cazul celui de al doilea,
    fix in momentul in care s a manifestat mondializarea
    s-a definit si perdantul.
    nimicul nu exista, universul e plin ochi. cu cit se vede mai mult nimic, cu atit ceea ce se vede e mai aproape de totul.
    totul,
    cel relativ,
    e o suma de dorinte.
    daca ar avea cine sa le imbratiseze…

    • dorintele se nasc in realitate fix asa cum sint nasterile in general.
      exista dorinte care se nasc inainte de termen, exista dorinte avortate,
      … fix asa cum se manifesta nasterile pe lumea asta, asa se nasc si dorintele, in realitate.

      un razboi mondial este echivalentul iernii. razboiul mondial e o iarna intoarsa pe dos. daca natura isi echilibreaza dinamica anotimpurilor prin manifestarea iernii, civilizatia isi echilibreaza dinamica prin manifestarea razboaielor mondiale.

      razboiul mondial este un efect, se manifesta in pamantul curcubeului, cauza aflindu-se in cerul curcubeului.

      am impresia ca atunci cind dorintele, in cer, se grupeaza, se aduna in asa fel incat se manifesta mai multe rezultante, oricare dintre ele fiind capabila sa se nasca in realitate, adica fiecare fiind suficient de potenta incat sa devina realitate, ele asta si fac, devin realitate, chit ca sint incompatibile.

      dinamica curcubeului, aplicata civilizatiei, ii defineste civilizatiei, ca zi de odihna, ca anotimp de odihna, un razboi mondial.
      hai ca e tare de tot!

      deci ce reprezinta un razboi mondial?
      pai ce sa reprezinte, duminica civilizatiei. sau iarna civilizatiei.

      prin urmare civilizatia, pentru a si perpetua manifestarea are nevoie si de odihna, de zi de odihna, de iarna.
      mai altfel spus, dinamica civilizatiei presupune si manifestarea unor razboaie mondiale, periodic, de la un moment al dezvoltarii incolo, momentul rezultind din dinamica dorintelor, mai exact din consistenta dorintelor exprimate, ca daca ele devin suficient de consistente, li se permite nasterea.
      cita vreme nu erau consistente, ele se mai adunau sau se scadeau mai intai in cer, iar cind se nasteau se nasteau deja sub forma de rezultanta.
      asta spre deosebire de cazul in care ele, la un moment dat, devin suficient de consistente incat sa se nasca, deci fara sa se mai adune sau sa se scada in cer pina mai ramane doar o rezultanta, in acest caz dorintele se aduna si se scad, generind rezultanta… in realitate.

      deci ar rezulta ca razboiul mondial ii e de folos in mod fundamental, civilizatiei.
      dar…se mai intampla ceva, ca toate dinamicile sint in foarfeca, in creatie.
      adica ceea ce se mai cere este echilibrarea razboaielor mondiale,ca pina la urma duminica e o stare de echilibru, si cu cit dezvoltarea civilizatiei e mai avansata, cu atit i se cere sa demonstreze ca e capabila sa genereze starea de echilibru.

      civilizatia actuala e mama tuturor civilizatiilor, e mai dezvoltata decit oricare civilizatia de pe pamant, fiind, de fapt, suma lor.
      prin urmare civilizatiei i se cere sa echilibreze in stil fibonacci inclusiv razboaiele mondiale, odata cu trecerea timpului.
      ca daca n o face, razboiul mondial va deveni, odata cu trecerea timpului, suficient de capabil ncat sa se desavarseasca, echilibrind civilizatia intr un fel absolut, adica o intoarce la origini, dar permitindu-i, evident, o renastere, dupa dorinte, din propria cenusa. procedura care se mai numeste si duminica, sau iarna.

      adica ori echilibrezi razboaie mondiale, ori echilibreaza natura, situatia, …in mod natural.

      cine e capabila sa gestioneze dinamica dorintelor astfel incat ele sa se manifeste permanent in deplina compatibilitate, adunindu-se, scazindu-se, in cer, nu in pamant, ale curcubeului, ambele?
      cum cine?! lobalizarea.

      ce face, de fapt, globalizarea, si face in mod fundamental?
      aduce la acelasi numitor dorinte, astfel incat ele sa poata forma un intreg, definind o rezultanta in cer, si abia ea, rezultanta, sa se nasca in pamant, in echilibrul care se mai numeste si pace.

      ca Pace numai natura face.

      • presedinte monarh…
        tare!
        diferenta dintre un presedinte si un monarh o face atitudinea fata de nemurire.
        pe cind monarhiile au inventat nemurirea mai inainte ca noi sa ne nastem, presedintia n-o poarta inca din definitie.
        presdinte monarh…ar insemna, creca, un presedinte care a reusit sa inventeze nemurirea, fiind, abia astfel, adica si monarh, capabil sa i genereze nemurire, …poate chiar vesnicie, unui neam.
        nu Puterea e cea care face prima diferenta dintre un presedinte si un monarh, ci atitudinea fata de nemurire. or pentru asta e necesar simtul ala care nu e definit asa. adica simtul Inimii. sa intregeasca atitudinea unui conducator, permitindu i sa manifeste Bunul-Simt.

    • atunci cind Iubirea e prima dorinta, Alfa, gen,
      pentru ca sfarsitul in inceput sta, orice final, cu toate ca e Omega, tot Iubire e.
      tot asa si cu Zambetul

  • Dacă Orban își închipuie că va putea trece Legea Bugetului prin asumarea răspunderii, se înșeală amarnic!
    Și nu spun asta, așa, „pour les fleurs du coucou”, vorba francezului, din Chirița, cei drept, ci o spun din convingerea că pesediștii (‘trăiți herr K!) chiar vor depune moțiune de cenzură!

    • E.T., se poate vedea si din spatiu ca pesedistilor le convine sa ramâna în opozitie, asa ca…

      • Bine măi Adria ! Stai jos !

        • Si când ma gândesc ca erai totusi un prieten! Ce ai patit între timp? Tu chiar crezi ca nu mi-am dat seama ca postezi cu enșpe nick-uri?! Dintre toate personalitatile tale, ai ales un timp ca George sa fie cineva foarte ok, de ce trebuia sa schimbi asta?
          Stii foarte bine ca eu nu sunt Adria, de ce te prostesti acum, dupa ce multa vreme ai fost cât se poate de rezonabil?

          • Care enșpe nick-uri, ada? Hai, zî-le ! Chiar nu mă supăr!
            Dar poți să le spui și pe ale altora, de genu’!
            IUBESC TRĂDAREA, DAR NU-I IUBESC PE TRĂDĂTORI !
            DIXIT ! ???

          • Eu doresc sa pun punct acestei discutii, habar nu am despre ce tradare si despre care tradatori vorbesti. Ti s-a casunat dintr-o data sa ma superi fara motiv, asa a fost. La revedere si ai grija de tine!

          • Văd că-l mai găsiși pe unu’! De fapt, pe încă unu’! Fiindcă văd că te enervează voi continua așa, fără să-mi aloc un ID „dinamic” ! Cu drag, George!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *