Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Interviu cu Anda Mănescu, regina iilor. Ambiții continentale pentru Breaza

Orașul Breaza a stat mai multe zile la rând sub zodia strălucitoare și binefăcătoare a iei.
Numeroase evenimente au adus în centrul atenției figura Andei Mănescu, adevărata regina a iilor.
În exclusivitate pentru cristoiublog.ro am reușit să obțin un scurt interviu.

— Felicitări pentru Ziua Universală a Iei.
— Vă mulțumesc din suflet! Ziua Universală a Iei este meritul Andreei Tănăsescu, care a reușit să creeze o zi de sărbătoare pentru bogata noastră moștenire. Noi doar serbăm la Breaza frumosul patrimoniu și arătăm lumii moștenirea strămoșească a zonei.

— Vă rugăm să vă prezentați, pentru cititorii care nu știu multe despre dumneavoastră.
— Numele meu este Anda Mănescu, sunt fondatoare a Ii Breaza de Anda Mănescu și mă mândresc că pot contribui la menținerea patrimoniului local prin ducerea mai departe a meșteșugului broderiei. De 7 ani lucrez la acest proiect, am reușit să revigorăm ia de Breaza și să o readucem în actualitate, să o integrăm în ținute moderne, astfel ca și tineretul să se bucure de ea. Am prezentat-o în mai multe țări și la marile Fashion Show-uri românești.

— Cum a apărut ia în drumul vieții dumneavoastră?
— Eu m-am născut cu ia lângă mine. Bunica mea mă legăna și cosea. Mă fascinau cusăturile ei, mătasea care strălucea și formele care prindeau viață sub privirile mele. Asta am visat de mic copil să fac așa ceva, iar acum îmi trăiesc visul.

— Care este cea mai scumpă ie, dar cea mai ieftină din câte cunoașteți?
— Cele mai scumpe ii sunt iile vechi, a căror valoare a fost consolidată în timp. Sunt piese care trebuiesc protejate, un patrimoniu care ne povestește trecutul. Cele mai ieftine ii sunt probabil cele chinezești, care îmi este greu să le numesc ii, sunt doar niște imitații pe materiale de proastă calitate, fără niciun fel de valoare artistică sau culturală.

— Cum comentați apariția iilor făcute în alte țări?
— O afacere, care pentru bani, distruge o cultură, o istorie și lasă comunități fără identitate.

— Personal, cum ați depăși starea de urgență?
— Personal am lucrat foarte mult, cot la cot cu fetele din atelier. Am produs măști, am împărțit măști și am încercat să ajutăm cu ce am putut și știut.

— Frumosul magazin din centrul orașului Breaza cum a trecut peste această perioadă?
— Nu cred ca a trecut, perioada continuă, economia este greoaie și cheltuielile tot mai greu de dus. Sper într-o revigorare și o relansare economică pentru a putea depăși această perioadă.

— Ce vă doriți pentru a doua jumătate a anului 2020?
— Îmi este greu să îmi mai doresc ceva. Anul 2020 se anunța un an minunat, cu proiecte frumoase și creații inedite. Toate s-au prăbușit în câteva zile și am luptat ca să nu închidem. Lupta continuă, sper doar să rezistăm și să trecem cu bine de acest an.

— Unde vă vedeți peste 10 ani?
— De fel nu îmi fac planuri pe termen lung, pentru că am văzut cât de fragil este totul. Dar îmi place să visez și visez ca iile de Breaza să ajungă din nou vedete mondiale așa cum au mai fost. Ca Breaza să își reia strălucirea și să redevină cel mai important centru de broderie manuală al Europei.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *