Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Întoarcerea la origini. Caprele pompierilor din Los Angeles pot salva planeta

Misiunea lor este simplă, trebuie doar să pască. Caprele sunt o „armă” greu de ghicit, dar din ce în ce mai populară, în lupta Californiei împotriva incendiilor de vegetație care fac ravagii în vestul statului american în fiecare an. Într-o dimineață fierbinte recentă de iulie, o turmă de 80 de capre a fost trimisă pe un teren colinar din Glendale, chiar lângă Los Angeles. Acestea au fost păstorite în ultimele 10 zile, ajutând la curățarea vegetației uscate, care ar putea lua foc și amenința casele din jur. Munca lor vine într-un moment vital. Anul trecut a fost cel mai grav din istoria modernă a Californiei în ceea ce privește incendiile de vegetație, cu peste patru milioane de acri (1,6 milioane de hectare) pârjolite.

Din cauza schimbărilor climatice și a unei secete brutale, oficialii se tem că lunile acestea vor fi un infern, așadar orice ajutor este binevenit. „Am început să auzim multe despre capre, atât de la membrii comunității, cât și de la alte departamente de pompieri, alte orașe. Și cu cât am cercetat mai profund, cu atât mai mult ne-am dat seama cât de eficiente pot fi, cât de ecologice pot fi caprele”, a transmis Jeffrey Ragusa, șeful pompierilor din Glendale. Apetitul vorace al caprelor servește două scopuri. Mâncatul vegetației ușor inflamabile ajută la limitarea răspândirii focului și, de asemenea, creează un coridor convenabil în care pompierii pot acționa pentru a proteja casele într-un mediu mai sigur în caz de nevoie. Desigur, animalele reprezintă doar o parte a strategiei de a face față amenințării incendiilor. Dar ajutorul lor este extrem de valoros, ușurând volumul de muncă pentru angajații, deja suprasolicitați, care creează zone tampon prin îndepărtarea vegetației, de cele mai multe ori manual, în căldură sufocantă și pe un teren dificil, înainte și în timpul sezoanelor, tot mai lungi, de incendii. Există întotdeauna o amenințare de rănire a oamenilor, pe când în cazul caprelor, ele fiind niște animale extrem de inteligente și de dimensiuni mai mici, pot scăpa mai ușor de pericol.

Caprele care pășunează în Glendale sunt aduse de Sage Environmental Group, o companie care efectuează lucrări de restaurare a habitatelor și de planificare de mediu. Fondatoarea acesteia, Alissa Cope, a început să încorporeze caprele în activitatea sa în urmă cu cinci ani, iar acum deține aproximativ 800 de animale. Strategia implică un singur risc: caprele, dacă sunt lăsate în voia sorții, vor ronțăi orice le stă în cale. „Le supraveghem îndeaproape. Dacă există o zonă pe care vedem că o pășunează în exces, ceea ce reprezintă în esență dezavantajul utilizării caprelor, le vom muta în mod deliberat, folosind garduri electrice sau atrăgându-le cu fân”, a explicat Alissa Cope. Fără a dezvălui cât câștigă caprele pentru munca lor, Cope spune că sumele de bani aferente angajării animalelor este cu mult mai mic, comparativ cu cele pe care autoritățile le-ar plăti pentru muncitori umani. Dar, marele avantaj, din punctul meu de vedere, dragi cititori, este reprezentat de beneficiile aduse mediului înconjurător. Beneficiile de mediu ale producției de capre includ menținerea coridoarelor pentru animalele sălbatice, prevenirea răspândirii buruienilor dăunătoare și promovarea creșterii speciilor locale de vegetație prin pășunatul moderat. De asemenea, caprele sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de apă decât rumegătoarele mari, cum ar fi bovinele. Precum și faptul că ele au o capacitate mai mare decât alte rumegătoare crescute în ferme de a transforma, în mod eficient, unele surse de hrană în lapte și carne. În plus, caprele emit mai puțin metan decât alte rumegătoare domestice. Pe baza acestor avantaje, părerea mea este că aceste animale vor juca un rol important în atenuarea și adaptarea noastră, a tuturor, la schimbările climatice în toate mediile dificile. Compania derulează proiecte similare în alte părți din California, inclusiv în apropiere de Anaheim și South Pasadena. Ideea de a aduce capre în Glendale a pornit de la Rick Stern, un membru al asociației de proprietari din cartier.

Stern a auzit de această strategie atunci când soția sa a aflat despre capre că au ajutat la menținerea Bibliotecii Prezidențiale Ronald Reagan, tot în sudul Californiei, la adăpost de incendii, în 2019. Cu câteva luni înainte de incendiul devastator, o „echipă de intervenție a caprelor”, fusese trimisă pentru a crea coridoare împotriva incendiilor în jurul celebrului complex. Deși prezența caprelor în Glendale este doar un program pilot pentru moment, acesta va fi evaluat în vederea unei utilizări mai ample.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *