Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Un roentgen pentru fiecare | Întunericul de la capătul tunelului

Deși mitologia virusologică s-a umflat ca o nouă Iliadă, luând-o înaintea virusării propriu-zise, a ataca alte subiecte în aceste zile poate părea frivol, dacă nu de-a dreptul autism civic. A scrie despre floricele pe câmpii sau despre anotimpurile lui Vivaldi ca antidot emoțional al pandemiei, pe lângă că intră în paradigma țării care arde și a babei care se piaptănă, ar mai avea și „darul” să întețească tradiționala neîncredere a cititorului român, înclinat să suspecteze – în multe cazuri, pe bună dreptate – malefice scopuri manipulative în spatele rândurilor care i se oferă. Ce-a vrut să spună autorul? Unde bate? Cu cine “e”? Unde vrea să ne ducă? „E” cu „ciuma roșie” sau cu „ciuma galbenă”? Sau poate „e” totuși contra pandemiei generalizate – de la fanarioți încoace – a clientelismului și lichelismului politic?

Printre comorbiditățile care ne înconjoară, dilema analistului apare insolubilă: în scrierea lucrurilor, care unghi ar trebui adoptat? Cel critic – determinat de realitatea caleidoscopică, pestriță, incoerentă din care facem parte – la adresa hotărârilor imperfecte ale decidenților de aici sau de aiurea sau unghiul cumva opiaceu al încurajării optimiste, de tip solidaritate, într-ajutorare, empatie cuprinzătoare? Vorbind despre morți și lipsă de ventilatoare, demoralizăm societatea sau, de fapt, o oglindim spre a-i da o șansă de auto-corectare?

Nu credem că rolul analistului este acela de gheișă a mentalului public, menit adică să-i asigure confortul cu orice preț. Nici de propovăduitor, nici de preot, nici de pastor. Un analist neîncartiruit în serviciul nimănui nu este porta-voce guvernamentală (care, într-adevăr, conține și o latură de protejare a umoarei națiunii). Analistul n-are nicio obligație în a ridica moralul nimănui.

Cum toată lumea are ceva timp, așteptând, în bidimensionala izolare, să apară la orizont platoul‚ nu atât cel sexologic, cât cel al curbei de contagiune, urmat repede de panta descendentă, e poate momentul meditativ potrivit pentru niscai clarificări a relației emițător – receptor în presa scrisă sau virtuală din bătătura dâmbovițeană.

În esență, pe înțelesul tuturor, dacă protestezi împotriva unei nedreptăți făcute de Sf. Petru – asta înseamnă că ești partizanul lui Scaraoțchi? Dacă îl critici pe Stalin, înseamnă că „ești cu” Hitler?

Dacă observi că a ieșit la iveală – potrivit HappyMed – un raport al Pentagonului, datând încă din 2017, semnalând apariția iminentă a unei pandemii respiratorii (în timp ce dl Trump ne-a spus tot timpul că nu înțelege ce este cu acest microb, numindu-l „virusul chinez”) – asta înseamnă că ești anti-american și pro-chinez? Dacă dezaprobăm apariția fetiței Siena, pe scena emisiunii „Românii au talent”, îmbrăcată în salopeta comunistă chinezească cu steaua roșie la șapcă – asta înseamnă că realizatorii emisiunii nu sunt profesioniști sau nu le pasă ce mesaje transmit concurenții, fie și fără știința lor? Sau că părinții fetiței, români stabiliți în Statele Unite, își bat joc de memoria chinezilor striviți sub tancurile represiunii din Piața Tiananmen în 1989, doar pentru faptul că au un contract și lucrează acum în China? Ar avea cineva curajul să îmbrace un copil în uniforma nazistă?

Dar dacă ne departajăm de ideologia și metodologia Partidului Comunist Chinez (ca de altfel ale oricărui alt partid comunist) – asta înseamnă că suntem anti-chinezi? Dacă cineva din străinătate se departaja de Ceaușescu și de neo-stalinismul lui – asta însemna că era anti-român?

Dacă președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble (creștin-democrat) cheamă la „mai multă solidaritate şi integrare financiară” în Europa – asta înseamnă că își trădează șefa? A o critica pe dna Merkel pentru că refuză ideea coronabondurilor, adică refuză mutualizarea corona-șocului simetric, înseamnă că ești anti-german? Sau anti-UE?

A observa că până și tandemul franco-german de tip bielă-manivelă s-a gripat (din moment ce preşedintele Adunării Naţionale a Franţei, Richard Ferrand, declară că „regulile în ce priveşte îndatorarea, atât naţionale, cât şi europene, sunt temporar suspendate” și cere ca „prietenia franco-germană să îşi arate eficienţa”) – asta înseamnă că ești euro-sceptic?

Dacă remarci că, la Budapesta, guvernul Orban realocă de la diverse ministere o sumă de aproximativ 3,7 miliarde de euro în scop de protecţie şi relansare economică a Ungariei – asta înseamnă că ești anti-Orban (Ludovic), care nu știi cât, de unde și dacă a alocat ceva pentru relansarea economică a României? Dar a-l critica pe dl Orban (Viktor) pentru acapararea – sub masca virusologică – a unei puteri vecine cu dictatura înseamnă că ești anti-maghiar?

Dacă observăm cum, pentru că nu au de unde plăti chiria, comercianții români sunt executați, în propria țară și în plină criză, de marile companii internaționale imobiliare, indispuse să preia din corona-pierderi – asta înseamnă că, după ce am scăpat, târâș-grăpiș, de ruși, cu occidentalii ni s-a înfundat?

A o critica pe dna Gorghiu – care nu poate fi pedepsită decât în felul în care dorește domnia sa – pentru ideea ispășirii pedepsei la domiciliu înseamnă că ești anti-PNL sau că ai dori ca acest partid să fie desființat?

A observa că, potrivit datelor FMI, în timp ce – pentru stimularea economiei post-virusare – Germania scoate de la teșcherea 28,5% din PIB, Italia 21,4%, Cehia 18%, Franţa 15%, Malta 12%, iar Polonia 6,2%, România se mărginește la 2%, situându-se pe locul 53, lângă Tunisia și Togo – asta înseamnă să fii PSD-ist?

Dacă e adevărat că sistemul bancar din România (care a înregistrat un randament net de circa 1,5 miliarde de euro în 2019) nu și-a plătit impozitul pe profit – asta înseamnă cu suntem anti-europeni? Sau, pur și simplu, doar un sat fără câini?

A denunța prostia dlui Cîțu înseamnă a-l cauționa automat pe Orlando Malagamba? Dacă Malagamba ar fi fost în continuare ministru de Finanțe, e sigur că n-ar fi comis aceleași prostii sau unele și mai mari? Nu putem ști. Putem să speculăm contra-factual, dar nu putem să tragem concluzii decât factuale. A-l absolvi, cât se poate de factual, pe Cîțu–Opiaceus prin eventualele greșeli pe care le-ar fi făcut Teodorovici–Discotecus, dacă ar fi fost în locul lui, este o decriptare greșită, auto-mistificatoare, un primitivism de cititor analfabet funcțional.

Decriptarea expandat-emoțională, prăpăstioasă, disproporționată, de rea-credință, partizană, fanatizată, a oricărui text nu poate fi decât o amăgire periculoasă, ca o călătorie într-o direcție eronată, care te rătăcește sigur.

A spune, ca ultim exemplu, că nu prea se vede luminița de la capătul tunelului – asta nu înseamnă că întunericul de acolo e mai dens decât cel din interiorul tunelului. Și nici că trebuie să ne deprimăm din atâta lucru.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Un roentgen pentru fiecare | Întunericul de la capătul tunelului”

  • Felicitări!

  • Magistral articolul,din pacate multi nu gandesc in societatea de azi.

    • Vad multi postaci,care,cu greu realizeaza contactul intre cei doi neuroni din dotare,care il lauda pe Trump,ca ,cica sa le deie n bot la chineji,ca cica chinejii cei rai au napustit Coronavirusul asupra lumii,si care il lauda pe Trump,cel ce s a luat pana si de aia de la OMS(organizatia mondiala a sanatatii,ca ,cica aia tin cu chinejii,desi aia sunt oameni de stiinta,e drept,mai dau si aia rateuri,dar asa e stiinta ,orice date noi schimba paradigmele,stiinta nu e exacta,ea mereu evolueaza,e intr-o continua schimbare,nu pot sti nici aia de la OMS totul despre Coronavirus,ei mereu afla date noi,pe masura ce ei cerceteaza virusul).Bine,postacii astia sunt mononeuronali,de aia nu pot face contactul de la neuron,la neuron.Pai daca chinejii au napustit virusu pe lume,intentionat,cum se face ca l-au experimentat primii pe propria piele.Doi la mana,China e o tara tropicala,Tropicele si Ecuatorul sunt mari rezervoare de virusi,vedem in Africa,si in America de sud si centrala ce monstruozitati de virusi apar,Ebola,Zika,HIV,Hantavirus,si altii,”vina” chinezilor e ca traiesc la tropice,in numar mare,si maninca multe vietuitoare,traitoare la tropice,care sunt rezervoare de virusi letali,dar asemenea virusi apar dupa cum spunean,si in Africa,si in America de Sud,plus ca si aia maninca ciudatenii pe acolo,asa ca apar virusi si pe acolo,iar solutia lumii civilizate ar fi fost investirea mai multor fonduri in cercetarea medicala,ca linie de aparare in fata acestor focare virale potentiale,si mai reduse cheltuielile cu armamentul,razboaiele inutile,defrisarea padurilor,mancatul de ciudatenii,dar asta e stiinta,asta nu o pot pricepe nici Trump,nici fanii lui mononeuronali,OMS nu este contra lui Trump,ei sunt oameni de stiinta,ei trebuie sa fie obiectivi politic,si sa respecte rigorile stiintei.Oamenii de stiinta obiectivi si neimplicati politic,ei ne pot salva de Coronavirus,fie ei americani,chinezi,japonezi,coreeni,nemti,francezi,israelieni,australieni si de alte nationalitati.Trump ce a facut? A spus ca si Iohanila al nostru ca virusul e o simpla gripa,ca nu i nimic,ca sa ne relaxam,ca omoara doar comunisti,si cand a venit virusu,hat in jos,hat in sus,ca virusu face ravagii,si noi nu suntem pregatiti,ca vedeti voi,nu toate mustele fac miere.Si atunci si Trump,si Iohanila trebuie sa dea vina pe cineva,pe ciuma rosie,sau pe chineji,ca acusi vin alegerile,si ei trebuie sa dea socoteala,la parlamentarele de la noi,si la prezidentialele de la ei,si ce sa spuna amandoi,ca i a prins Coronavirus,cu pantalonii pe vine,ca s populisti,si la vreme de criza s zero,si atunci se acuza dusmanul extern,agenturili „ciumei rosii”,sa nu vada boboru ca ei,ca si conducatori is praf si nu au solutii.

      • In criza se vad adevaratii conducatori,cine e lider si cine e un demagog gol,liderii rezolva,uite la madam Merkel,si Germania,cu bune si cu rele,adevaratul lider al Occidentului,care incet si sigur isi trece tara prin furtuna,in liniste,ea tine criza sub control ,in timp ce Trump urla peste tot cum l au infectat chinezii,si Boris din Anglia care a facut un singur lucru,a fugit din UE,si si a luat un virus,el care i indemna pe englezi sa se infecteze in masa,e bine ca si a urmat sfatul,mai rau e ca i a indemnat pe altii sa faca asta.Of pandemie de prostie,Doamne,mai rau ca si Coronavirus.Vezi Mapamond,daca ne am batut joc de Spital ,Laborator de Cercetare si Scoala,Sfanta treime a unei lumi normale,asa ne trebuie.Lideri cretini,arsenale de armament sofisticat cu care ne stergem la fund,influenceri mononeuronali,cica lideri de opinie,vedete cretine,demagogi idioti,populatii cretine spalate pe creier,cu iesiri neonaziste cretinoid paranoide,care nu pot gandi rational in vreme de criza,carente de educatie la mari mase de populatie care nu inteleg nimic din cea ce se petrece,gandire cu ficatii,si nu cu creierul,asta e lumea de azi.OF TEMPORA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *