Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Invitații cristoiublog.ro – Constantin Șolga

În urmă cu aproape un an de zile, am trimis o listă cu întrebări comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Încă mai aștept răspuns

Având în vedere prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, respectiv în baza art. 3, art. 4 și art. 6 din Legea nr. 544/2001, în data de 02.07.2018, am trimis pe e-mail o solicitare adresată domnului Iulian Claudiu Manda – Președintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Iată întrebările de interes public:

 1. Legislația actuală permite SRI să dețină firme private. Este legală participarea la licitațiile publice din România a firmelor deținute de către SRI?
 2. Legislația din domeniul achizițiilor publice conține proceduri create special pentru ca firmele Serviciului să câștige permanent contracte cu statul?
 3. SRI a influențat întocmirea legislației din domeniul achizițiilor publice pentru ca firmele proprii să câștige licitațiile publice?
 4. Documentațiile procedurilor de achiziții inițiate de către unele dintre autoritățile publice sunt întocmite sau aprobate neoficial, în prealabil, de către lucrătorii Serviciului Român de Informații? Firmele SRI câștigă licitațiile pe baza documentațiilor întocmite de către proprii angajați?
 5. Care sunt instituțiile publice din România obligate să pună în practică interesele economice ale SRI, prin demararea unor proceduri de licitații aranjate astfel încât să fie câștigate chiar de către firmele deținute de către Serviciu?
 6. Funcționarii publici sunt forțați să încalce legea pentru ca firmele servicilor secrete să câștige procedurile de achiziție publică? Există angajați SRI acoperiți care lucrează ca funcționari publici asigurând câștigarea licitațiilor publice de către firmele SRI?
 7. Există posibilitatea legală ca funcționarii publici să semneze o declarație prin care declară, pe propria răspundere, că nu sunt lucrători ai SRI sau colaboratori ai acestuia? 7. Care sunt contractele cu statul câștigate de firmele serviciilor secrete din România? Care este valoarea contractelor câștigate de către firmele SRI?
 8. Există „concurență neloială” între firmele serviciilor secrete? Companiile deținute de SRI sunt dezavantajate de concurența făcută de firmele Direcţiei Contrainformaţii şi Securitate Militară, STS etc?
 9. Lupta dintre firmele deținute de serviciile secrete pentru câștigarea contractelor cu statul blochează implementarea proiectelor cu finanțare europeană? SRI sprijină unele dintre companiile străine pentru câștigarea licitațiilor publice din România?
 10. Corupția și frauda din achizițiile publice sunt cauzate și de implicarea serviciilor secrete?

Comunicarea Comisiei

Pentru că nu mi s-a confirmat primirea solicitării, am sunat la secretariatul Comisiei și după vreo două zile am primit telefonic un număr de înregistrare, respectiv 4C-20/719/03.07.2018. Apoi am așteptat o vreme, iar pe data de 05.11.2018 le-am scris o revenire asupra listei cu întrebări, în care îi rugam să răspundă conform prevederilor legale.

În ziua de 20 noiembrie 2018, am primit următorul răspuns:

„Ca urmare a solicitărilor dumneavoastră adresate Comisiei și înregistrate cu nr. 4C-20/719/2018 și nr. 4C-23/1035/2018, vă comunicăm că am întreprins măsurile necesare în vederea formulării unor concluzii ale Comisiei referitoare la problemele ridicate urmând a vă transmite răspunsul Comisiei”.

De atunci, nu am mai trimis nicio revenire și nu am mai primit niciun răspuns.

În loc de alte comentarii asupra listei cu întrebări

Cică instituţiile publice din România au obligaţia legală să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării.
Înainte de a ajunge europarlamentar, Claudiu Manda poate își aduce aminte replica „sunt cetățean european și am drepturi”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Invitații cristoiublog.ro – Constantin Șolga”

 • Între ei, înttre sclavi. Fostul securist de la Aiud, Avgustin Lazăr vrea să-i facă nazistului de al Cotroceni Klaus Iohanis un ultim cadou. casarea unei plîngeri penale în legătură cu casele sale. În schimb, nazistu i-a rezolvat lu Lazăr drumul spre o pensie de 5000 eu dată din banii noștri, și nu spre gherlă. Mafia se înțelege bine cînd e vorba de .. justiție

  https://www.cotidianul.ro/ultimul-cadou-al-lui-augustin-lazar-pentru-iohannis/

 • Maestre, vezi c-ai intrat pe-un teren „minat” !

 • Ce-o mai pasă lu manda de alții și alte datorii publice, odată ce se nășește cu Drgnea? Din presă rezultă că Romînia lu Manda e o jmecherie psdistă, de la un cap la altu, în care -în funcție de ce „spate” are, află dacă să își facă treaba cum trebuie sau nu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *