Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Iohannis nu spune pe ce se bazează atunci când dă PNL drept câștigător al alegerilor

De fiecare dată când Klaus Iohannis spune, nu „dacă PNL va câștiga alegerile”, ci „după ce PNL va câștiga alegerile”, eu tresar. Trec peste mofturile alea cu constituționalitatea și mă concentrez pe puterile paranormale ale președintelui, de care nici măcar nu-l suspectez, dar sigur are un Aliodor Manolea, care bagă cărbuni. Pe vremuri, eu aveam o întrebare care-i descuraja și irita teribil pe politicieni. Bine, pe vremea când politicienii răspundeau la întrebări, nu băteau câmpii. Cum dădea unul drumul la câte o dumă, eu săream ca arsă. „Pe ce vă bazați?”. Și-i tocam creierii până reieșea că nu se bazează pe nimic. Ei bine, pe Iohannis nu-l întreabă nimeni pe ce se bazează. Desigur, toți știm, de nici nu ne mai vine să mergem la vot, și propun chiar să nu se mai organizeze alegeri, ci să fie declarat, din oficiu, câștigător PNL. Dar eu vreau să-l aduc pe președinte în situația de a spune pe ce se bazează. Pentru că, în unele localități, peneliștii (mă scuzați, eu am cunoscut liberali și i-aș jigni sau le-aș întina memoria dacă pe cei din zilele noastre i-aș numi așa) sunt fugăriți la propriu, în altele, li se întoarce spatele.

În aceste zile mi-am propus să fiu atentă, și la mediul virtual, dar și în viața reală, la reacțiile oamenilor față de peneliști. Bun, să zicem că în bula mea de Facebook sunt mai mulți anti-PNL (socotindu-se că eu sunt cu ciuma roșie, plătită de Putin), de aceea m-am dus în alte bule, inclusiv a lui Caramitru jr. La ora aceasta nu mă interesează PSD, că a stabilit Caramitru că va fi votat de pleava societății. M-am concentrat pe publicul elevat.

Acel public care nu poate scrie pe Facebook tot ce-i vine la gură, că de-aia e elevat, nu ca publicul ciumei roșii, și atunci procedează precum personalul de la școala de bune maniere de unde a fugit directorul economic cu toți banii: „Cine îl vede pe domnul director, să-i spună că-l băgăm în stimabila mamă a domniei sale”.

Sâmbătă și duminică am avut sau surprins niște discuții despre alegeri. Repet, nu cu votanții ciumei roșii. Mulți corporatiști, dar nu tefeliști. Tefeliștii sunt cu USR PLUS, s-a stabilit și asta.
Îmi spun  niște amici că merg cu fetița, care se juca lângă noi, la psiholog, pentru că este din ce în ce mai afectată de închiderea școlii. M-am uitat la fetiță. Parcă era într-un film de groază. Ba făcea o figură blazată, ba țâșnea și chiuia de mama focului; ba se legăna cuprinsă parcă de o criză a autistului, ba râdea din nimic. O știu pe fetiță, era total schimbată. Și am ajuns la dilema caragialească: noi cu cine votăm? „Dacă ar fi să aleg doar între teroriști și PNL, pe primii îi aleg. Măcar de la ăia știm la ce să ne așteptăm. Ăștia, care ne-au distrus copilul, pe ăștia cum să-i votez?”, mi-a spus amicul meu.

Am nimerit într-o discuție, tot despre alegeri, în fața unui mall. Tipi în haine de firmă, limbaj elevat. „Ultimul lucru care s-ar putea spune despre mine este că aș fi fan PSD, dar eu zic că trebuia să ni se aprindă o luminiță atunci când au pornit asaltul împotriva lor. Toată mașinăria, cu presă și influenceri, a fost pe ei. Și au reușit să-i demonizeze. Atunci trebuia să ne dăm seama că, de fapt, asta ascunde altceva”, a spus unul. Și a început dezbaterea politică, în care m-am băgat și eu subtil. Culmea, nu au strâmbat din nas că aș fi o babă comunistă, ci chiar au fost interesați să îmi dau cu părerea, „că păreți mai cu experiență”. În ciuda faptului că le pap banii, și la ciuma roșie și lui Putin, i-am făcut varză (muci-neacademic) pe pesediști. După aceea, parcă era concurs, așa îi potcoveau tinerii ăia pe toți. Pluseriștii că-s hoți care pozează în miei, ăia din partidele mici nu contează, că s-au umplut de fugiți de la ăștia mari, că unele haurite sunt ale serviciilor, ai lui Băsescu sub nicio formă. Despre peneliști, nici nu mai vorbesc. Și au dat și exemple concrete de de-ăia pe care-i cunosc bine. „Băi, și noi, dacă mergem la vot, cu cine drac votăm?”, a întrebat unul. „Să ne spună doamna, că pare mai ancorată”, propune altul. „Eu cred că, cu oricine votăm, iese PNL, că e aranjată situația. Voi nu-l auziți pe Iohannis? În comparație cu el, Iliescu este tăticul democrației”, a conchis altul, care până atunci părea detașat, că-și ghida, la telefon, soția să facă ceva pe net pentru orele copilului. „Doar cu UDMR”, se trezește ardeleanca din mine. „Sub nico formă!”, exclamă toți. „De ce, că sunt unguri?, întreb. „Nuuu, pentru că sunt curve”, explică unul dintre ei.

Închei cu o întâmplare povestită de unul dintre ei. Că un amic de-ai lui este pe cale să divorțeze, că stând cu soția toată ziua s-au certat până nu s-au mai suportat. „Păi, de asta e de vină situația generală, criza”, spun eu. „E, să vă zic ceva. El zice că de vină e PNL, că e la guvernare”, spune el. „Corect. Dacă Iohannis susține că PSD este de vină că mor oameni de Covid, atunci și PNL este de vină pentru tot: divorț, sărăcire și toate”, a conchis altul.

Eu încă nu am întâlnit un om, care să nu fie din partid, să spună că votează cu PNL. Toți cei pe care i-am întâlnit eu înjură PNL. De aceea, sunt și mai nedumerită: pe ce se bazează Iohannis?
Dacă ar fi să facem mișto până la capăt, ar trebui să trimitem un mail la STS cu următorul conținut: „Facă-se voia ta” și să nu mergem la alegeri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *