CCR a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României. Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate

Iohannis va trebui să se bată pentru banii de la Bruxelles. Comisia Europeană propune un buget de 2,4 trilioane de euro

Comisia Europeană a propus, miercuri, planul de relansare prin care țările blocului comunitar să își revină după criza sanitară care a afectat toate cele 27 de state membre.
„2,4 trilioane euro, în total, pentru Europa, din care 750 miliarde pentru redresarea economică! Aceasta e propunerea Comisiei Europene. Posibil să vedem apariția de noi taxe pe mediu pentru statele membre şi altele impuse, în sfârşit, giganților din digital. România, potrivit unor informații, ar urma să primească peste 30 miliarde euro, parțial nerambursabili, parțial sub formă de împrumuturi în condiții preferențiale. Dar! Tot ce ni se va da va trebui folosit prin respectarea cerințelor impuse de Pactul Ecologic. Bătălia e abia la început, totuşi. Urmează negocierile la nivel de şefi de stat. Noi, ştiți deja, nu trebuie să ne facem iluzii că ar avea cineva planuri mărețe de viitor sau curaj să ceară mai mult. O să luăm ce rămâne”, a scris europarlamentara Carmen Avram pe Facebook.

Adina Vălean, comisar european pe transporturi a precizat: „România va primi, conform propunerii Comisiei Europene, numai prin fondul de redresare economică Next Generation EU, adoptat astăzi de Comisia Europeană, un total de 31,206 miliarde de euro. 19,62 de miliarde sunt sub formă de granturi și 11,58 de miliarde sub formă de împrumuturi. România este, ca total alocat, a șasea țară din Uniunea Europeană, după Italia (172), Spania (140), Polonia (64), Franța (39) și Grecia (32). Germania va primi 28 de miliarde, iar Ungaria 15”.

Perioada anterioară a scos în evidență fracturile existente între statele membre, potrivit Reuters.
Franţa şi Germania au propus, în 18 mai, un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare de către Comisia Europeană „în numele UE”. Banii ar urma să fie alocaţi sub formă de finanţări de programe de la bugetul UE şi de ajutoare pentru sectoarele de activitate şi statele membre cele mai afectate de criza coronavirusului.

De cealaltă parte, Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia, pledează pentru politici bugetare riguroase şi se împotrivesc emiterii de datorie comună, sunt reticente la ideea unor simple transferuri de fonduri spre statele membre şi preferă opţiunea împrumuturilor rambursabile către statele cele mai afectate.
Proiectul Comisiei Europene va figura pe ordinea de zi a următorului summit european, din 18-19 iunie.