Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

Ion Cristoiu, despre rechemarea lui Maior: Probabil că Klaus Iohannis are interes să-și pună un om de-al lui

Ion Cristoiu declară, pentru MEDIAFAX, că rechemarea lui George Maior din SUA poate să arate un interes pe care șeful statului îl are de a-și numi un apropiat în postul de ambasador. Jurnalistul neagă vreun scenariu care să vizeze PSD-ul prin rechemarea lui Maior.

Ion Cristoiu a comentat situația generată de anunțul președintelui Klaus Iohannis, într-o discuție informală cu presa, potrivit căruia îl va schimba pe George Maior din funcția de ambasador al României în SUA. Jurnalistul a negat însă un posibil scenariu care să vizeze rechemarea lui Maior pentru ca acesta să se îndrepte către PSD.

“Nu cred că face parte dintr-un făcut cu ochiul pesediștilor, deoarece era vorba de rechemare. Rechemarea e un fel de sancțiune. Ea nu s-a întâmplat, ea nu știm dacă a ajuns la președinte, dar poziția președintelui a fost ambiguă: a spus că o să facă o reevaluare, la anul…nu uitați că a răspuns unei întrebări. Noi trebuie să ținem cont, în declarațiile politicienilor și de contextul în care au fost făcute. Una este când politicianul sau președintele ține un statement și asta înseamnă că voia să ne anunțe ceva și alta este când îl întreabă cineva. Și atunci, la întrebarea asta, dl. Klaus Iohannis a dat un răspuns din acesta de după piersic. Adică o să evaluăm, o să vedem”, a susținut Ion Cristoiu.

Acesta nu exclude totuși posibilitatea ca președintele Iohannis să aibă un interes în rechemarea lui Maior.

“Probabil că are și el un interes să scape de Maior, dar nu pentru că ar avea o antipatie, ci pentru că vrea, într-adevăr, să-și pună un om de-al lui. Deocamdată eu nu am văzut în acest răspuns vreo decizie luată. Când politicienii încep să spună că vom evalua, atunci probabil e sigur că nu se întâmplă nimic. Dacă vrei să-l rechemi pe Maior, nu trebuie să-l reevaluezi. Din punct de vedere al puterii Klaus Iohannis are totul. Are și Ministerul de Externe, are și premierul, nici nu se pune problema să evalueze. Evaluează ce? Se așază așa la masa și se gândește: <ce fac, să-l rechem sau să nu-l rechem?> Evaluarea e făcută din mers. Probabil că a răspuns unei întrebări și nici el nu s-a decis ce face cu George Maior”, a afirmat jurnalistul.

În opinia sa, nici scenariul că George Maior va fi rechemat pentru a prelua PSD nu stă în picioare deoarece Klaus Iohannis nu ar face un astfel de bine partidului condus de Marcel Ciolacu pentru că nu are niciun interes.

“Nu văd de ce trebuie să-l recheme pe Maior, câtă vreme Marcel Ciolacu este omul lui. Nu văd de ce trebuie să aducă pe cineva ca să-i dea partidul. După părerea mea, ar face un bine partidului. Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis să facă un bine PSD-ului. George Maior e, totuși, o personalitate. El are nevoie de Marcel Ciolacu, se discută și de Vasile Dâncu. Dacă ați observat, se repetă anul acesta, istoria și din 2004 și din 2009, adică în primul an al unui președinte foarte puternic, la PSD vine cineva care joacă tontoroiul așa cum îi spune dl. președinte. El nu are niciun interes să vină George Maior. El are o imagine, e ambasador la Washington, e om de stânga, nu văd de ce ar face Iohannis un bine PSD-ului și, în plus, nu văd de ce l-ar schimba pe dl. Ciolacu, care ați văzut că deja a anunțat că <ar candida dacă…> Până acum a zis că nu, acuma, deocamdată <ar> – începe cu <ar>. Dacă spune <ar candida dacă> – atunci sigur candidează”, a explicat analistul politic.

Cât privește declarațiile președintelui Iohannis potrivit căreia sunt șanse 50% ca anul viitor să fie alegeri anticipate și tot Ludovic Orban să fie premier, acestea sunt considerate de Ion Cristoiu ca făcând parte dintr-o piesă de teatru jucată atât de șeful Guvernului, cât și de președintele Iohannis.

“Nu cred această alintare a lui Ludovic Orban are menirea de a-i adormi suspiciunile în așa fel încât Ludovic Orban să accepte de bună voie și nesilit de nimeni să plece de la guvernare. Și dintr-un simplu motiv. Nimeni, poate doar cu excepția lui Dumnezeu, nu se poate angaja în fața lui Ludovic Orban că el va fi premier după. Pentru că alegerile anticipate înseamnă până la urmă și o loterie, nu știm cât va obține USR, PNL și nimeni nu poate garanta lui Ludovic Orban că tot el va fi. Poate câștigă USR, nu avem de unde să știm. Bănuiesc că acest calcul îl face și Ludovic Orban. În plus, Ludovic Orban nu are niciun motiv să-l creadă pe Klaus Iohannis deoarece ar însemna ca el să-și întrerupă această prestație, această poziție pe care și-a dorit-o toată viața, ar însemna ca el să se înscrie în campanie. Nu cred că Klaus Iohannis a făcut acest lucru pentru a-I adormi suspiciunile lui Ludovic Orban. Știe și el că Ludovic Orban e suficient de lucid ca să nu creadă în aceste cuvinte”, a afirmat analistul politic.

Ion Cristoiu este convins că nici premierul și nici președintele nu vor anticipate, argumentând că liberalii și Iohannis nu vor să împartă beneficiile guvernării și cu alte partide.

“Eu cred, sunt convins că inclusiv declarația de astăzi face parte dintr-un teatru, jucat atât de Ludovic Orban, cât și de Klaus Iohannis. Nu cred că vreunul din ei vrea anticipate, dar această permanentă amenințare cu anticipatele, fie public, fie prin mașinăria de zvonistică, are drept scop șantajarea PSD ca să nu depună moțiune de cenzură. Mi-e tot mai limpede. A fost o vreme când credeam că Iohannis are interesul unei moțiuni de cenzură. Acum nu. Cred că dl Klaus Iohannis are și el tot interesul ca Guvernul Orban să rămână până în noiembrie 2020. Printre altele și pentru că tortul ăla, friptura nu mai e împărțită cu nimeni până în 2020. Dacă sunt anticipate, poate că va fi o friptură pe care va trebui să o împartă PNL mai mult ca sigur cu cineva și, probabil că nici Klaus Iohannis, nici PNL nu vrea să împartă”, a explicat jurnalistul.

Jurnlistul a mai spus că Guvernul Orban este mai prost decât Guvernul Ciorbea și că zvonistica despre posibile neînțelegeri între președinte și premier fac parte dintr-o diversiune, menită să creeze impresia că actualul guvern liberal e pe cale să pice.

“Singurul lucru care m-a uimit este entuziasmul lui Klaus Iohannis față de Guvernul Ludovic Orban, care după părerea mea, este mai prost decât Guvernul Ciorbea. Este un guvern, ați văzut și astăzi în care un ministru îi prezintă ordonanțe de urgență despre care nu știe, este un guvern în care șoferii lui Dragnea au fost înlocuiți cu șoferii lui Ludovic Orban. E un guvern în care, ca și Guvernul Ciorbea, are nesfârșite ședințe de guvern în care nu se decide nimic, deci după părerea mea, nu văd niciun motiv de entuziasm, dar probabil că lui Klaus Iohannis îi place, îl agreează, deoarece nu cred că va mai găsi în viața lui un tip ca Ludovic Orban care să nu-I iasă din vorbă. Eu cred în continuare că aceste zvonuri, fakenews-uri lansate prin presă că ei nu se înțeleg fac parte din diversiune pentru ca noi să credem că mâine-poimâine pică acest guvern”, a explicat analistul politic


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Ion Cristoiu, despre rechemarea lui Maior: Probabil că Klaus Iohannis are interes să-și pună un om de-al lui”

 • Incidentul de azi, cel cu cârja, din Piata Universității, mi s-a părut cam cusut cu ață albă! Individul este o figură cunoscută, care frecventează, de regulă zona, mimând tot felul de proteste!
  Gestul lovirii lui Gelu Voican, sub ochii forțelor de ordine, mi se pare ceva ce n-are legătură cu democrația, sau cu respectul între semeni, sau al opiniilor fiecăruia!
  Ceea ce este și mai trist este faptul că vin să ne dea lecții niște indivizi care acum 30 de ani erau niște puștani, de 10 -12 ani! Și asta nu e bine, mai ales ca, din câte văd, sunt chiar „susținuți”!

 • ‘cei sapte ani de-acasa’…
  oare nu cumva cei sapte ani de-acasa…de la mama
  sint un efect?
  Io asa zic, ca sint un efect, cauza fiind cei sapte ani de acasa…de la tine.
  acuma…oare unde-o fi ‘de acasa..de la tine’?
  :))))
  ce e clar ca ce semeni, aia rasare, iar cu sinele e la fel:)
  foarte foarte tare:))))

  • se poate insamanta un neam cu un soi de oameni? :))))
   Io zic ca se poate, pentru ca…ce semeni, aia rasare, iar ce e de semanat…se stie, dorinte.
   dupa cum sint dorintele, asa si oamenii care rasar di…dorinte:))))

   • oare cine sa si doreasca sa insamanteze neamul cu un soi anume de oameni? :)) el de ce soi ar fi?:)))
    sa presupunem ca vrea. acuma…mai e o faza, cu ce soi?!…ca daca insamantezi neamul cu un soi care Actioneaza, o sa rasara prin neam si un soi de oameni care Reactioneaza, iar asta doar spre dreapta echilibrare:)))
    deci oare cu ce soi de oameni se poate insamanta neamul pentru ca Actiunea si Reactiunea s-o dea la Pace?!:))))

    • e clar ca Batrinii neamului au insamantat neamul cu soiul potrivit. e clar cristal.
     oare semintele-dorintele pe care ei le auinsamantat, din soiul potrivit, or fi ramas in gestatie si pina pe vremurile astea?:)))
     adica daca o dorinta poa sa stea in gestatie mii de ani, samanta asta din soiul potrivit de ce n ar sta?:)))
     faza tare e ca…oare daca ea rasare prin neam, neamul, azi, o sa mai fie in stare sa recunoasca soiul?:))) sau o sa zica ca e buruiana?:)))
     Io zic ca doar cu inima poti face diferenta!:))))))

 • Pentru care motiv ar mai fi ales PNL-istii in 2020 atat timp cat nu isi respecta promisiunile din campania electorala a primului PNL-ist al tarii? Daca vor ramane in vigoare pensiile speciale si de serviciu de orice tip, categorii exceptate de la cumulul pensiei cu salariul, nu vor reduce TVA-ul sau se vor opune la majorarea alocatiilor pentru copii sa nu se astepte la vot majoritar la vreun tip de alegeri. Marea masa a cetatenilor vor ramane ca si acum cetateni de mana a doua!
  PS Sa nu mai spuna ca nu se pot desfiinta pensiile cu pricina. Ei au facut legile in parlament, tot ei sa le desfiinteze.

  • Auzi, cu ce drept discuți tu despre pensiile militare, mme G?
   Mai bine vezi-ți de curățenia de Xmas, de sarmale, șorici, cârnați, sau alte alea!

  • Problema nu e ca sunt pensii nu stiu cum si nu stiu cat la unii sau la altii. Problema e ca discrepanta dintre pensiile din Romania e de-a dreptul strigatoare la cer. Asta dovedeste sfidare si perversitate, cinism, nu stiu cum sa mai zic. Aici e buba. Ce ma enerveaza cel mai tare e ca magistratii au aroganta sa spuna ca salariile lor astronomice sustin independenta justitiei. Nu nenica, cei sapte ani de acasa sustin independenta justitiei. Dar daca nu, nu!

 • Maestre, chiar nu-ți este clar că Ana BIRCHALL va fi numită ambasador în SUA? Ei uite că mie, poate și altora, ne este clar!

 • Maestre, ce e așa de greu de întrevăzut că viitorul ambasador în SUA va fi nimeni altul decât … ANA BIRCHALL!
  Că doar e una dintre „servantele” cauzei!

 • @Adriana Petrescu
  Structurile militarizate n-au avut niciodata un control civil. Din contra, ei controleaza societatea civila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *