Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ion Cristoiu: Starea de spirit se va consuma la locale, primarii aleși pot întoarce spatele partidelor

„PSD şi PNL au un interes comun ca alegerile locale şi parlamentare să aibă loc simultan pentru a se putea folosi de primari şi pentru ca liberalii să atenueze efecte erodării din perioada crizei coronavirusului”, a declarat Ion Cristoiu la Mediafax.

El a devoalat şi ce calcule îşi fac cele două partide legat de stabilirea datei alegerilor locale şi parlamentare.
„Există discuţii în PNL, sprijinit de PSD, să fie întâi alegerile parlamentare şi localele să se mai lungească sau să fie simultan. Şi PNL şi PSD au interesul ca alegerile locale şi parlamentare să aibă loc în acelaşi timp. Eu cred că vor avea loc simultan. Alegerile decalate, mai ales locale, sunt în defavoarea PSD şi PNL pentru că testul, starea de spirit se va consuma la locale. PNL are nevoie de un pic de timp. În septembrie e prea devreme, încă mai are efect erodarea din timpul pandemiei. Dacă alegerile locale vor avea loc în septembrie, Nicuşor Dan nu are nicio şansă. Vocea lui nu s-a auzit până acum şi e nevoie de 4-5 luni ca PNL-ul să-l scoată în faţă”, explică jurnalistul.

El a explicat de ce interesul celor două partide mari este să contracareze USR: „PNL şi PSD au interes comun, diferit fundamental de cel al USR: alegerile locale să nu fie cu mult înaintea parlamentarelor. Dacă alegerile locale vor fi în septembrie, sondajele arată va fi un val de victorii ale primarilor în exerciţiu, dar poate fi şi un val al USR. Acest val ar putea să ducă la influențarea alegerilor parlamentare care vor avea loc la termen, în noiembrie-decembrie. Primarii când se vor vedea aleşi în septembrie vor zice «Pa» celor două partide la parlamentare”.

Ion Cristoiu a precizat că Guvernul este cel care trebuie să stabilească data alegerilor, locale sau parlamentare, aşa cum a decis CCR, dar numai în urma consultării şi celeilalte părţi: „Potrivit tuturor regulilor, chiar nescrise ale posdecembrismului, într-adevăr, Guvernul este cel care decide, dar niciun guvern postdecembrist nu a decis până nu s-a consultat şi cu cealaltă echipă. Indiferent cine a fost la guvernare, au fost consultate şi celelalte partide”.

Jurnalistul a mai spus că ideal ar fi ca președintele Iohannis să convoace partidele parlamentare la Cotroceni, să le asculte pe fiecare şi apoi să decidă și crede că așa se va întâmpla.

Ion Cristoiu a dat exemple din istoria electorală postdecembristă în care puterea şi-a folosit poziţia de a decide data alegerilor în favoarea sa: „Sigur că, de regulă, cei de la putere îşi trag spuza pe turta lor. În martie-aprilie 1990, guvernul FSN a programat alegerile în luna mai. Opoziţia ceruse ca aceste alegeri să aibă loc în toamnă. Puse în mai 1990, alegerile erau clar câştigate de FSN deoarece Opoziţia nu avea timp să se consolideze. S-a impus punctul de vedere al lui Ion Iliescu care era convenabil Puterii. Nu de asta a câştigat FSN alegerile, dar a contat. În 1992, Iliescu avea o problemă legată de înscrierea partidului care îl susţinea în alegeri la tribunal, iar Opoziţia a cerut ca alegerile prezidenţiale să aibă loc cât mai repede. Şi atunci a învins punctul de vedere al lui Ion Iliescu. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare au fost puse în octombrie”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *