Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Ionel Brătianu: Valoarea unei domnii, ba chiar și a unei președinții, se judecă după Proiectul de țară

1. Caragiale e convins că oamenii nu sînt egali. Ca inteligență, ca talent, ca înzestrare. În anii proletcultiști se afirma că oricine poate să scrie un roman precum Balzac sau Tolstoi, cu singura condiție de a avea o viziune revoluționară. Cînd am scris despre neghiobia campaniei duse de Scînteia din anii staliniști pentru promovarea Talentelor din popor aș fi avut nevoie de acest punct de vedere al publicistului Caragiale :

„Oricît ar fi cineva de înaintat în vederile politice, oricît ar crede că, numai din ridicarea necontenită a nivelului intelectual și moral al unei societăți, și numai din treptata egalizare a condițiilor de trai al indivizilor, poate rezulta ordinea ideală a statului și culmea de înflorire a speței umane – trebuie să recunoască un lucru, că niciodată nu se vor egaliza puterile și virtuțile particulare ale indivizilor. În lumea viitoare, în lumea pe care cel mai extrem utopist o poate visa, vor fi diferențe de închipuire, de judecată și de gust de la individ la individ.

Cel mai extrem utopist nu și-ar putea, credem, închipui o lume compusă din indivizi absolut deopotrivă la spirit, o lume în care toți indivizii să fie egal de talentați sau lipsiți de talent, egal de inteligenți sau egal de proști. Mai înțeles să nu crează cineva că la un moment dat domnul Voltaire poate fi mai de spirit decît lumea; oricine, care se simte singur zicînd noi decît zicînd eu, are dreptul să se mîndrească de concursul anonim ce el îl dă lumii ca să o facă mai de spirit decît celebrul bărbat. Dar ceea ce n-ar fi înțeles ar fi să-și închipuie cineva o vreme cînd, în toată lumea, fiecare să aibă tot atîta spirit ca domnul Voltaire.” (I.L. Caragiale, Cîteva păreri, Ziua, 22, 29 febr. 1896, 1, 7 martie 1896).

2. Observație pătrunzătoare a lui Ionel Brătianu, găsită de mine în volumul Cuvintele unui mare român. Fragmente din discursuri 1914-1927, apărut în 1927 la editura Ramuri și reeditat (de mine) la Mediafax în :

„Valoarea şi strălucirea cea trainică a Domniilor nu se măsoară, nici cu lungimea lor, nici cu rezultatele lor imediate, ci cu idealul cu care s-au solidarizat pe veci. Cele mai temerare, şi, în fiinţa lor, chiar cele mai precare, pot deveni cele mai glorioase. În istoria noastră, în tragica epopee a lui Mihai Viteazul, în jertfa fără izbândă a Domnului Tudor, răsare cea mai strălucită slavă pentru viaţa obidită şi jertfită a acestor eroi. Nu fapta omului în sine, ci legătura ei cu ideia nemuritoare, îi face nemuritoare pomenirea.”

Așadar, valoarea unei domnii, a unei dictaturi și chiar a unei președinții se judecă după idealul numit Proiect de țară.

3. Am terminat, în fine, Obiecte care au făcut Istorie, studiul franţuzesc despre asocierea în timp a unui obiect cu imaginea unei vedete a Istoriei universale.
Care obiecte m-au atras în mod deosebit?
Păi cele mai pitoreşti prin aparenta lipsă de legătură dintre mediocritatea lor şi rolul jucat în destinul unei personalităţi.

Poşeta lui Margaret Thatcher, umbrela lui Ludovic Philip de Orléans zis şi Regele Cetăţean, întronat prin Revoluţia din iulie 1830 şi detronat printr-o altă Revoluţie, cea din 1848, marcată de distrugerea tronului, secvenţă de mare impresie asupra lui N. Bălcescu.

Textul din eseu îl surprinde pe Rege ieşind la plimbare prin Tuileries cu umbrela la subsuoară.
Curios rămîne că intelectualii francezi ai momentului n-au apreciat acest comportament de Rege Cetăţean. Pamflete, caricaturi, poezioare – toate – au văzut în umbrela de sub braţ semnul mediocrităţii.Asta însemnînd că societatea franceză se mai afla încă sub influenţa imaginii de maiestuozitate a Regelui, uns al lui Dumnezeu prin sacralizarea în Catedrala de la Reims.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Ionel Brătianu: Valoarea unei domnii, ba chiar și a unei președinții, se judecă după Proiectul de țară”

  • Dna Ecaterina Oproiu,o adevărată doamna,am întâlnit,o o data ,vad ca are 92 ani,cum trece timpul! Sper ca este bine,sanatoasa.Acele vremuri pe care mulți le înjură azi ,au fost extraordinare cu oameni deosebiți.

  • Acum spre seara am găsit un articol superb,plin de melancolie scris de simpaticul Cornel Nistorescu despre ziarul ,,Secventa,,coordonat de I Cristoiu la Festivalul filmului de la Costinesti .Poate va găsește și pe dvs melancolia sa povestiți. Nu știu nimic despre ziar deși vara ajungeam la Vox Maris

  • Va felicit dle Cristoiu cu ocazia Zilei Duhului Sfint.
    Bineinteles ca si pe distinsii surferi .
    Si acum sport:
    Cita duiosie mA cuprinde cind citesc despre campaniile timpite ale Scinteii din proletcultiste vremi…
    1.Dar domnule Cristoiu va intrebarati vreodata ce ar fi scris Voelkischer Beobachter ,Signal,Tempo sau poate vreo gazeta romaneasca despre promovarea talentelor in epoca hitlerismului militant si biruitor?
    E prea lunga intrebarea?
    Pe scurt…daca rusii cedau…la Stalingrad sau Moscova…poporul Roman aflat cu amindoua picioarele de partea corecta ( si neaparat buna )a istoriei era multumit de proiectul de Tara?
    Veneau alde Magda Goebbels,Paulus cu consoarta,Goering,Canaris si ne scarpinau dupa urechi…
    Si acum meteo:
    2.RSR avea independenta si suveranitate.Ce I drept fara Assos si films +18…
    Acum sintem colonie …suveranitatea noastra si independenta reies din aceleasi apucaturi pe care le am fi practicat in scenariul dela punctul 1.
    * (adica Asterix cu grasanul Depardieu)
    Voiam sa va intreb ce parere aveti despre structural societatii romanesti de acum…
    Va dadurati cu parerea despre structural armatei …cam multi ofiteri superiori (col. De. ex)…minunate…ii facem ghinarari sa si Pina stelele la trening si sa presteze la TV.
    Avem zice flux 24 parca fo 8 milioane pe afara.
    Astia neplecatii…pe caprarii…cam cum stam?
    Telectuali…class muncitoare…militauri…soimii patriei…tefelisti …cotofendri…ciocoflenderi…
    Sa VA Mai intreb dle Cristoiu?
    Au recensamintul competent ne elucideaza.
    Project de Tara?
    Trebuia referendum la aderarea la ue si NATO.
    Ramine pe altadata.

  • ‘Franţa ”a intrat într-o economie de război, în care cred că ne vom organiza pe termen lung”, subliniază Emmanuel Macron’

    pasii de fapt sint acestia, teoretic:
    -modifici definitia ‘razboiului mondial’
    -observi ca noua definitie, adica ‘revolutia mondiala’ e activa
    -declari stare de ‘revolutie mondiala’
    _
    …asta ar fi trebuit facut si pacilea de vreo… trei ani, creca atata a trecut.

    • Revolutia Mondiala, Metamorfoza, care e un proces unic in istoria civilizatiilor care se perinda pe o oarecare planeta, …ar fi cazul sa fie trata cam cu masura asta, …nu-i asa?
      pare a fi ceva de Bun-Simt.

      • dinamica aferenta Marii Revolutii, a Revolutiei Mondiale, adica a Metamorfozei, e unica, nu are istoric.

        iar acest proces,
        care acopera dinamica tuturor civilizatiilor anterioare acesteia si care in fapt au reprezentat o dezvoltare in stil fibonacci a ‘civilizatiei’,
        papa cu fulgi cu tot Marea Resetare, o inghite pe nemestecate.

        Marea Resetare e subordonata Marii Revolutii.
        Marea Resetare o fi un proiect artificial, treaba lui cum e, insa Marea Revolutie e un proces eminamente natural, chiar daca el e despre Artificializare.
        tocmai daia Marea Revolutie e o dinamica implacabila

  • La noi Proiectul de Tara a lui Golannis inseamna distrugerea, inclusiv a podurilor. La minutul 2.55 se observa perfect stalpul vertical rupt ca si cum ar fi fost stunjit. Dovada clara a demolarii controlate. Numai o banda explosibila folosita la demolari controlate fixata pe circumferinta stalpului in zona respectiva putea produce o semenea sectionare. https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt/podul-siret-s-a-prabusit-fusese-inaugurat-sase-luni-rezista-greutati-340-tone-1_62a1e9045163ec427163793f/index.html

  • Am fost la BF,nu l-am văzut pe RT.A3,și cu pensia mea am cumparat:Silvia Nasar,Geniul economic,Istoriile mass-mediei J.Attali și Michel Hudson,Destinul civilizației,capitalism financiar,capitalism industrial sau socialism.si TT,Abandonați.Articolul dvs de azi ,Excelent

  • pe vremea Marii Revolutii se simte cel mai bine nevoia de manifestare a unui Conducator pentru care Tara are un Proiect:))
    de ce?
    pai pentru ca Marea Revolutie e o manifestare plenara, prin urmare pe valurile Marii Revolutii poti naviga daca si numai daca permiti intrarea in armonie a Neamului,…indiferent ce o insemna asta!
    cel care e in fata Testului e chiar Neamul, asa ca mai inainte de orice altceva el se cade a fi lasat sa si gaseasca singur solutiile capabile sa echilibreze.
    acolo se nasc solutiile, in Neam,
    si ele se prea poate sa arate ciudat…la prima vedere, insa indiferent cum arata…alea sint solutiile Capabile, Potente.
    daca s-o fi putut, vreodata, conduce neamul de sus in jos acusica nu se mai poate, garantat. el trebuie condus privind spre opinca, ca acolo se naste echilibrarea.
    prin urmare momentul in care devine clar-cristal ca Neamul are un proiect pentru Conducator, si nu invers, e chiar cel in care Marea Revolutie da semne ca se manifesta,… si tocmai da semne ca face asta 🙂

  • ‘Caragiale e convins că oamenii nu sînt egali. Ca inteligență, ca talent, ca înzestrare.’

    pai…Primavara e egala cu Toamna? :)))
    avem tendinta sa privim oamenii prin prisma Timpului si uitam sa i privim si prin prisma Anotimpului in care se afla:)

    oamenii sint egali! :)),
    cum sa fie altfel, nenica, daca au fost ‘facuti’ dupa Chipul SI Asemanarea Sfintei Treimi?!

    insa…in drumul lor catre ‘recunoasterea de sine’ ei se afla…ba in anotimpul Primavara, ba in ….altul.
    ba in Toamna Primaverii, ba in Toamna Primaverii Verii :))),
    deci ei se afla in diferite Anotimpuri ale ‘recunoasterii de sine’

    insa atunci cind se vor desavarsi, adica…uite, pe Vremurile astea, din ei va ramane ori Mintea, ori Inima ( cu Mintea ei cu tot ),
    caz in care ei nu doar ca vor fi egali, dar se vor mai si ‘suprapune’ unii peste altii recompunindu l pe Adam :))))

    deci…oamenii sint egali, Maestre, atata tot ca ei se afla in diferite anotimpuri ale Vietii lor 🙂
    indiferent cum arata cel pe care l privesti, cindva ai fost ca el, sa…cindva vei ajunge ca el 🙂

    problema Vremurilor e ca Timpul e insuficient pentru a deslusi Vremurile 🙂
    Timpul e o Superpozitie, cealalta Superpozitie e Anotimpul,
    prin urmare doar cu ‘doi ochi’ mai poti Vedea pe vremurile astea, iar asta doar daca al treilea, referinta acestora, se reazema pe Pace :))))

  • Ionel Bratianu, cind a zis ‘Nu fapta omului în sine, ci legătura ei cu ideia nemuritoare, îi face nemuritoare pomenirea’ fix despre ‘proiectul de tara’ al unui oarecare conducator nu vorbea:))

    vesnicia ‘facerii’ unui Conducator sta in faptul ca el intotdeauna va Insamanta, roadele urmand sa se vada mai degraba atunci cind el de mult nu mai e pacilea :),
    iar asta e ceva de bun-simt, pentru ca si el, la rindul lui, sade pe roadele aduse de semintele Insamantate de alti Conducatori, care s-au manifesta, poate, chiar cu mii de ani inaintea lui.

    in rezulat: un Conducator lucreaza in Viitor, el pe acesta il Gradinareste 🙂
    si, in general, un Conducator ‘nu are’, deci…’nu are’ nici ‘proiecte pentru tara’ :)), insa cea mai potenta non-avere pe care o are este aceasta : nu prea are dorinte :)))

    acuma doar inchipuiti va: cum sa ajunga, domne, azi, in fruntea tarii asteia unul care n-are dorinte?!:)))), cind creca toti isi doresc ‘conducerea’ pentru a-si implini propriile visuri, personale si ale gastii ?!:))

  • cum stim noi ca o tara e intr un moment de ratacire, posibil cumplit?!
    pai…de fiecare data cind auzim ca un presedinte i-a mai pregatit unei tari un ‘proiect de tara’ :)))

    daca fiecare conducator i ar pregati unei tari ‘proiecte’, pesemne leite visurilor conducatorului,
    doar inchipuiti va ce nebunie de tara e aia, de care fiecare conducator de tara trage ba hais, ba cea:))), …dupa dorinta, adica dupa cum i se pare lui ca e ‘bine’ :))))

    tara are un Proiect pentru Conducator, nu conducatorul pentru tara :))
    Tara e ca un ogor, fiecare Conducator vine si il gradinareste, Insamantind seminte…deja selectionate:)))
    asta e faza tare, ca un Conducator foloseste semintele deja selectionate de a lungul vremurilor de ceilalti Conducatori.

    un ‘proiect de tara’ dureaza si el cit ‘dureaza conducatorul, …zeci de ani, daca e vreun imparat sau dictator, insa atat!
    ‘Proiectul tarii’ unul si doar unul, perpetuarea din generatie in generatie si dincolo de generatii a datinilor, traditiilor si obiceiurilor care in fapt armonizeaza dincolo de timp dinamica Natiei cu dinamica Naturii

    deci…cum auzim ca un conducator are el un proiect pentru tara…ne facem o cruce, zicem: Doamne, ajuta-ne sa trecem si peste asta!:))), si…aia e:))

  • V-am ascultat dimineața la radio și cred ca IPS Teodosie va ajunge președintele tarii,banca R va ajunge prim ministru,Orașul va fi cunoscut la nivel european iar VC va fi omul negru.Rezultatul,romanii vor scoate banii de la saltea.

  • FAPTUL CA BISERICA SI CRESTINII ROMANI AU CTITORIT BISERICI SI MANASTIRI SI PRIN TOATE TREC CONTINUU PELERINI SI TURISTI, CRED CA ACESTA E SINGURUL PROIECT DE TARA, ARC PESTE TIMP. CREDINTA, NADEJDEA SI DRAGOSTEA. ROMANIA TRAIESTE PRIN CREDINTA CRESTINILOR SI CAPACITATEA EI DE REZISTENTA SI REGENERARE VINE DIN CREDINTA.
    SA NU UITAM CA SI DORINTELE NESABUITE SE IMPLINESC. VREM SPITALE SI NU CATEDRALE!! SI AU ADUS MOLIMA PE CAPUL POPORULUI PROSTII SI PROGRESISTII. CASATORIA E DEMODATA!! PESTE UN MILION DE CRIME-AVORTURI…ACESTE MAME CARE AU PREFERAT SA UCIDA, DECAT SA CREASCA COPIII, SE VOR INTREBA PESTE UN TIMP, DE CE AU URMASI RATACITI, NEFERICITI, DEPRESIVI, SLABANOGI CA FIRE…PAI, DINTR-O MAMA UCIGASA CE URMASI PUTERNICI SA RASARA! TOT CEEA CE ESTE SPRE SLAVA SI MULTUMIRE LUI DUMNEZEU DUREAZA…RESTUL E NUMAI DESERTACIUNE! NU INTELEGE LUMEA NIMIC DIN VIATA, GONIND CONTINUU SA ISI UMPLE GAURILE TRUPULUI SI SA ISI FALFAIE ZDRENTELE DE FIRMA…IAR CAND DAU DE NECAZ SE PLANG CA II DOARE SUFLETUL…DAR PANA SA TE CHIRCESTI DE SUFERINTA SUFLETULUI, AI OBSERVAT CA AI SUFLET? SI CE AI FACUT PENTRU EL??! PROIECTUL DE TARA VIABIL ESTE PASTRAREA CREDINTEI ORTODOXE SI TOATE CELE BUNE VOR IZVORA DE ACOLO. POPORUL ROMAN A REZISTAT SI TRAIT NUMAI CU AJUTOR DE LA DUMNEZEU. CONDUCATORII DE AZI SUNT NISTE PUTORI, AVENTURIERI, TALHARI, FIINTE CARE NU IUBESC NICI TARA, NICI POPORUL, NU DORESC BINELE COPIILOR, II DERANJEAZA BATRANII SI ALIMENTEAZA CU DROGURI TINERII. UITATI-VA LA IOHANNIS…ATATA AVERE SI FAMILIA LUI DOAR AVENTURA SI CONSUM. CARMEN IOHANNIS MAI SI PREDA CEVA PE LA SCOALA, CICA IUBESTE COPII, DAR A FOST INCAPABILA SA ADOPTE UN COPIL. TRAIESC CA SA LE TREACA VREMEA..NELASAND ABSOLUT NIMIC DUPA EI. BATRANII SPUNEAU CA METEHNELE REGELUI LE IAU SI SUPUSII…DACA AU AJUNS SA SE VACCINEZE CA SA POATA INTRA IN MALL…ADICA SA FII COBAI CA SA TE POTI DISTRA UN PIC…CREIERE IN CRACI…

  • Și dacă nu există un proiect de țară dar există un oarecare conducător întrebarea este eșuează țara sau și conducătorul?

    • una e ‘tara’, alta e ‘neamul’
      tara o esua, habar n am, insa neamul asta e gradinarit pina dincolo de timp, asa ca un conducator ar putea esua ‘tara’, insa ‘neamul’… nu rea cred 🙂

  • Bună seara și bun găsit,Maestre Ion Cristoiu ! Un editorial foarte frumos și foarte interesant ! Ce idei nemuritoare de pus în practică, care să reziste de-a lungul veacurilor, ar putea să aibă actualul guvern , când el nu știe nici să se orienteze în spațiu, Maestre ? Este mare păcat ,că nu putem nici măcar să ne ridicăm la valoarea înaintașilor noștri ;darămite să îi întrecem !
    În ceea ce privește prezentarea de la „Obiecte care au făcut istorie
    „,aș avea o remarcă personală în legătură cu aceste obiecte aparținând marilor personalități ale vremii ! Nu întotdeauna obiectul respectiv reflectă întrutotul personalitatea celui care îl folosește sau îl poartă, că poate , chiar dacă ne place un lucru și se asortează ca accesoriu la hainele naostre , el nu este potrivit firii noastre ,felului nostru de a fi ! Importanța acestor obiecte constă, sau cel puțin așa cred eu ,în modul in care au fost întrebuințate aceste obiecte și în ce împrejurări !(cu grație ,fără grație, la nervi ,că era nevoie ,că nu era nevoie ,pentru apărare ,de politețe , la o recepție, la o căsătorie,la o înmormântare sau mereu ! )Vă mulțumim pentru un editorial superb ,absolut minunat, Maestre Ion Cristoiu !

  • sa faci greseli in text , mai treaca mearga …
    dar sa gresesti chiar numele unui articol ?!
    e normal sa te intrebi : valoarea , unde mai este valoarea in zilele noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *