Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

ISIS controlează regiunea Palma, următorul pas este Nordul Mozambicului

Forțele armate mozambicane asigură populația civilă că luptă pentru a alunga gherilele din orașul Palma, aflat în nordul Mozambicului. Localitatea a căzut în mâinile jihadiștilor în noaptea de vineri spre sâmbătă. Milițiile fanatice terorizează regiunea de cel puțin 4 ani (2017), atacând orașul pe trei fronturi. Există mai multe motive pentru haosul din regiune, după cum explică Jakkie Cilliers, de la Institutul Sud-African pentru studii de securitate:

„Acum, problema este că Mozambicul nu a controlat în mod eficient partea de nord a teritoriului său. Vestul și nordul Mozambicului au fost implicate în războaie și conflicte continue cu gruparea Renamo, care inițial a fost înființată de fostele forțe de securitate din Rhodesia și de sud-africani ca un fel de grup intern de contracarare a terorismului din țară. Așadar, este o regiune care a suferit din cauza guvernării proaste, a corupției masive. Și apoi, există această descoperire masivă de gaze care oferă potențial pentru regiune. Dar localnicii nu văd nimic (nu obțin profit). Cei ce văd ceva sunt sutele de străini, inclusiv sud-africani, expatriați și din alte părți, care vin să construiască, să proiecteze și să furnizeze resurse. Dar localnicii primesc foarte puțin din această sumă sau, cel mai des, mai nimic.”

Populația încearcă să scape de teroarea la care sunt supuși din plin de către milițiile fanatice. Potrivit martorilor, cadavre de adulți și copii uciși sunt văzute pe străzile din regiune. O ambarcațiune cu 1.800 de persoane, care au fugit de atacurile teroriste, se află deja în orașul Pemba. La bord se aflau 200 de expatriați de diferite naționalități, mulți dintre ei lucrând pentru compania petrolieră Total, care s-au refugiat în hotelul Amarula din Palma începând cu ziua de miercuri, când a început atacul armat asupra orașului. Mozambic a trăit în ultima vreme în pragul unei catastrofe umanitare, legată de masacrarea populației, multe persoane fiind decapitate și cel mai recent de un nou exod în masă. Există cel puțin 700.000 de persoane strămutate, cele mai multe dintre ele căutând refugiu în taberele din apropierea orașului Pemba, un loc în care, din punctul meu de vedere, locuiesc în nesiguranță. Dacă am străbate la pas taberele acestor bieți civili, nenorociți de soartă, din cauza unor oameni inconștienți și corupți, am vedea ceea ce văd și reporterii africani, și anume: „Unii oameni își freacă stomacul și vorbesc despre foamea lor. Alții descriu satele arse, rudele răpite și agoniile unor drumuri lungi prin junglă pentru a ajunge în siguranță”.

Este anul 2021, lumea a evoluat, omul este o ființă rațională, complet de acord, dar unde ? Care lume? A noastră, în mod clar nu. Poate cei care fac sondaje și afirmă aceste bazaconii fac parte dintr-un univers alternativ, în care, lumea este privită prin fumul unui trabuc, iar cea mai mare durere este reprezentată de cea de ficat, de la prea multă îmbuibare.

Foto: https://issafrica.org/iss-today/how-serious-is-the-islamic-state-threat-to-attack-south-africa


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *