Reprezentanții a 14 facțiuni palestiniene, inclusiv Fatah și Hamas, au semnat „Declarația de la Beijing”, document prin care se angajează să pună capăt disputelor interne și să consolideze unitatea palestiniană

Istoria ca destin orb

Unui producător britanic i-a trecut prin cap să realizeze o serie de filme documentare dedicate evenimentelor care au marcat destinul unui an. Comentate cu o voce bubuitoare, uşor bombastică, secvenţele au fost puse cap la cap după principiul dinamicii în diversitate.

1989 se încheie cu istoricul moment al căderii Zidului berlinez. Imaginile sînt selectate pentru a oferi puternica impresie de sărbătoare istorică. Mulţimea trecînd prin Poarta Brandenburg, nemţi din Vest şi din Est îmbrăţişîndu-se şi pupîndu-se, arteziene ţîşnind din sticlele de şampanie. Totul pe un fundal sonor exaltant, dat de Oda Bucuriei a lui Beethoven. Drăceasca maşinărie care e montajul video îşi spune cuvîntul. Pus în finalul casetei, momentul se răsfrînge nu numai asupra lui 1989, dar şi asupra deceniilor care vor urma. Sedus de imaginile festiviste, de solemnitatea Odei, rămîi convins pînă la lacrimi că unificarea Germaniei a fost unul dintre marile momente benefice ale Istoriei şi că, drept consecinţă logică, vor urma decenii, secole de fericire generală. Aşa ne apare nouă, celor de azi, unificarea Germaniei. Aşa ni se înfăţişează, sub acelaşi semn al bucuriei sufocante, alte şi alte momente din ultimii ani: prăbuşirea comunismului, destrămarea URSS, modernizarea Chinei. Pe plan intern, ne apar pozitive în exces: decembrie 1989, noiembrie 1996, decembrie 2004.

Peste această percepţie vine să ne răstoarne în cap o cisternă de apă rece ca gheaţa Paul-Marie de La Gorce, autorul cărţii Ultimul imperiu, apărute în 1997 la Editura Bernard Grasset.
Referindu-se la entuziasmul stîrnit în Europa şi în lume de anul 1989, autorul îşi îngăduie un avertisment:
Potoliţi-vă!  Vedeţi acum în aceste evenimente doar latura lor fericită. Cine ne garantează însă că în adîncurile lor nu stă sămînţa unor catastrofe viitoare? Peste ani, cînd ele vor naşte năpîrci, le vom privi de pe alte poziţii.

Nu de altceva, dar aşa cum însuşi autorul ţine să ne reamintească, au mai fost asemenea momente în trecut. Momente care li s-au părut celor fixaţi în prezentul de atunci un carnaval al Istoriei. Pentru ca, după cîţiva ani sau cîteva decenii, urmaşii lor, trăitori ai unor catastrofe, să-şi dea seama că acele atît de cîntate evenimente au fost punctele de plecare ale unor mari nenorociri.

Notează Paul-Marie de La Gorce:

„În momentul în care generaţia mea se dispersează, se stinge şi moare la rîndul ei, cred că trebuie să tragem din aventura noastră şi din Istoria pe care am învăţat-o o lecţie foarte simplă: că nu ştim aproape nimic. Nu ştim nimic despre consecinţele pe care le au, mai devreme sau mai tîrziu, actele noastre, despre urmările îndepărtate a ceea ce întreprindem, despre bătaia reală în timp a iniţiativelor noastre. Am fi trebuit să înţelegem acest lucru de mult. Entuziasmul primelor zile ale Revoluţiei franceze, proclamarea drepturilor omului, abolirea privilegiilor, instaurarea tuturor libertăţilor au condus în scurt timp la masacrele din septembrie 1792, la înecurile de la Nantes, la execuţiile de la Quiberron, la Teroare, la dictatura napoleoniană şi la interminabila serie de războaie care s-au încheiat la Waterloo. Nimic mai legitim decît unitatea germană din 1871, realizată în conformitate cu voinţa unui popor şi cu spiritul timpului: patruzeci de ani mai tîrziu ea a condus la primul război mondial şi, după încă 20 de ani, la cel de-al doilea, două tragedii fără măsură, inclusiv pentru poporul german”.

Viziunea celui ce a scris Ultimul imperiu stă sub semnul unei teze sceptice despre Istorie. Contrar marxismului, care vedea Istoria ca pe un fel de autostradă scăldată în lumină mediteraneană, pe care în chip fatal de la Paris ajungi la Lyon (dacă faci efortul de a intra pe magistrală şi a conduce atent), Paul-Marie de La Gorce percepe Istoria ca pe un întuneric total. Prin bezna fără hotar, nu se vede la doi paşi. Ştim doar unde ne aflăm. Nu ştim însă unde vom ajunge.

Deşi ar putea să pară surprinzător, acest scepticism nu e o noutate absolută. Cel puţin pentru noi, românii. Înţelegerea istoriei ca enigmă înfricoşătoare o găsim în Delirul lui Marin Preda. Publicat cu mulţi ani înaintea Ultimului imperiu, romanul scriitorului român e dominat de teza Istoriei ca delir. Nimeni nu poate fi sigur de nimic în materie de viitor. Avem iluzia că mergem într-o direcţie certă. În realitate, nu ştim niciodată ce se va întîmpla peste cîtva timp. Fericitul de azi poate deveni nefericitul din viitor. Atotputernicul de azi poate deveni sărmanul de mîine. Teza Istoriei ca destin orb e exprimată de însuşi Antonescu în zilele rebeliunii legionare:

„Acestor fanatici ai răzbunărilor a căror cămaşă verde au îmbrăcat-o, puţin le păsa lor de aceste enigme de care e legată şi soarta ţării. Nenorociţi, dezmăţaţi, orbi care cred că văd, care renunţă să vadă singuri, ferm convinşi că lumea merge într-o anumită direcţie, cînd se ştie că niciodată în istorie direcţia nu e foarte sigură. De ce s-a întors Attila din drum cînd Roma îi stătea în faţă pradă sigură? Uite că s-a întors!”

Hachiţele Istoriei întrec puterea noastră de imaginaţie. Cine ar fi crezut în noiembrie 1989 că va trăi peste o lună, o lună doar, o noapte în care-l va vedea pe Ceauşescu, ieşind din Tab scoţîndu-şi căciula şi dîndu-şi părul pe spate, ca un bătrînel de la ţară?!

Dacă ne-ar fi spus cineva că vom avea o asemenea experienţă, am fi rîs batjocoritor. Cum adică? Atotputernicul Ceauşescu va ajunge peste o lună în sala sordidă a unui cazărmi din Tîrgovişte, luat la întrebări de nişte cetăţeni care nici măcar membrii CPEx nu erau?

Şi cu toate acestea, la finele lui decembrie 1989, ceea ce părea incredibil în noiembrie 1989 s-a produs.
Contrar oricărei logici.
Mai rău: contrar oricărei fantezii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

38 comentarii pentru articolul „Istoria ca destin orb”

  • Tot respectul , Maestre ,pentru prezentarea și argumentarea fragmentului citat din ”Ultimul Imperiu ” de Paul- Marie de La Gorce ! Stau și mă întreb,fără a încerca însă să exagerez sau să extrapolez imtr-un anume fel ,dacă nu cumva decăderea USR Plus și realizarea alianței PSD -PNL nu se aseamănă căderii Zidului Berlinului, când toată lumea se entuziasma că în Germania va fi mult mai bine și că ”va curge lapte și miere ” pe oriunde calci ! Doar că azi , oricât ai vrea să demonstrezi asta, nu este deloc așa ! Nu vom ști niciodată cu adevărat dacă alegerile noastre în materie de politică au fost vreodată cu adevărat bune pentru că ele au o importanță istorică, iar istoria oricând se poate schimba ! Foarte bun și foarte bine ales acest material pentru dezbaterea din editorialul dumneavoastră, Maestre! Felicitări și vă așteptăm în continuare cu astfel de editoriale deosebit de frumoase și de interesante, foarte prețioase , ca niște nestemate rare,Maestre Ion Cristoiu !

    Vă multumim din tot sufletul ,Maestre !Pentru mine este o surpriză foarte frumoasă să am plăcerea de a citi și comenta acest editorial, unul de nota 20 +!

  • Vă recomand călduros filmul Războiul lui Charlie Wison (Charlie Wilson’s War), un film care, prin el însuși, ilustrează exact spusele dumneavoastră de mai sus. Există, spre final, și-o mică pildă a maestrului Zen, care vorbește despre același lucru.
    Acțiunea filmului e plasată în perioada Războiului (rusesc) din Afganistan, un subiect care pare să vă preocupe.

  • Aici dnu’ Dancu cu „lebada neagra” a avut partial dreptate. Partial, pentru ca orice „lebada neagra” are de obicei si o telecomanda! 😎

  • Constitutia unui Neam este aceasta:
    Datinile, Traditiile si Obiceiurile ei.

    misiunea fundamentala a unui serviciu care se preocupa cu securitatea natiei este aceasta si numai aceasta:
    protejarea in stil Non a acestei Constitutii.
    toate celelalte misiuni rasar din aceasta.

  • varianta absoluta a acestei ziceri:
    “Dați-mi controlul banilor unei națiuni și nu-mi mai pasă cine ii face legile”,
    este aceasta:
    ‘dati mi controlul asupra dorintelor oamenilor si Lumea va arata asa cum imi doresc’ :))

    Antiinteleptii lucreaza si ei tot cu datini, traditii, obiceiuri, insa…intoarse pe dos si cu capul in jos ( decit Natura )
    chiar nu vi se pare ca va sint rinduite datini, traditii si obiceiuri de tipul asta, in stil Popper, adica mai degraba fara sa prindeti de veste? :))

    atentionarea ca Antiintelepciunea se manifesta ar fi putuit fi recunoascuta in ‘atacul’ asupra Rinduielilor Inteleptilor, adica atunci cind datinile, traditiile si obiceiurile stramosesti au fost terfelite in fel si chip

    • @online
      Benjamin Franklin once said: „Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.”
      „Puterea corupe iar puterea absoluta corupe absolut.”Winston Churchill-e doar adaptat de el
      America has no permanent friends or enemies, only interests. — Henry Kissinger
      We have no lasting friends, no lasting enemies, only lasting interests.- Winston Churchill
      Sir John Dalberg-Acton-„Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe absolut. Oamenii mari sunt aproape întotdeauna oameni răi…”
      Aparheid was legal,colonialism was legal,holocaust was legal,slavery was legal-legality is a matter of power not justice.
      If you want total security, go to prison. There you’re fed, clothed, given medical care and so on. The only thing lacking…. is freedom.Dwight D. Eisenhower
      Sper ca suficient online

      • Actiunea si Puterea e o Superpozitie
        Nonactiunea si NonPuterea e o Superpozitie

        SI-ul se manifesta exclusiv de la NonPutere catre Putere, pentru ca NonPuterea n-are nimic impotriva Puterii
        oricum, dar altfel, se manifesta SAU

        • @online
          atunci putina intelepciune japoneza
          1.Cand mergi, mergi, cand stai, stai, dar niciodata nu ezita!
          2.Nu-l retine pe cel ce pleaca, nu-l alunga pe cel ce vine.
          3.Daca problema poate fi rezolvata, nu merita sa-ti faci griji pentru ea. Daca insa nu poate fi rezolvata, e inutil sa-ti faci griji de ea.
          4.O calatorie lunga incepe intotdeauna cu un drum scurt.
          5.Viziunea fara actiune este un vis cu ochii deschisi. Actiunea fara viziune este un cosmar.
          De fapt totul e flux,electromagnetic daca vrei,care depinde de timp.maxwell…e d h b….static stationar cvasistationar dinamic dinamic permanent,,,,si mai conteaza si timpul….cand actionezi….cand stai…in ce regim functionezi…

          • ‘4.O calatorie lunga incepe intotdeauna cu un drum scurt.’
            ‘primul pas’ defineste ‘ultimul pas’,…care se prea poate sa fie tocma la sfarsitul veacurilor:))

            ‘5.Viziunea fara actiune este un vis cu ochii deschisi. Actiunea fara viziune este un cosmar.’
            viziunea fara actiune ar putea,totusi, sa fie o viziune-nonactiune :)), care abia dupaia sa si caute calea catre implinire :), asa-i?

          • Actiunea fara viziune este, mai inainte de a fi cosmar, o dorinta implinita.

            cindva,…cine mai stie cind, o dorinta s-a manifestat, in mod relativ.
            aceasta, in mod absolut, a aratat…leit cosmarului.

          • ‘1.Cand mergi, mergi, cand stai, stai, dar niciodata nu ezita!’

            adica…fi tu insuti!:))

          • ‘5 Actiunea fara viziune este, mai inainte de a fi cosmar, o dorinta implinita.’

            omul si a dorit Nemurirea…de cind e el pe planeta asta.
            insa dorinta a fost una exprimata in mod relativ.
            ‘implinirea dorintei’ numita Nemurire este o exprimare absoluta, insa. :))

            atunci cind omul si-a dorit Nemuirea…i o fi trecut prin gand ca, atunci cind dorinta i se va implini, ea va arata asa:
            Computer Cuantic ( cu a lui si numai a lui IA cu tot ) ?
            :)))
            …creca nu, ca da semne ca nici azi nu prea pricepe ce si a dorit de-a primit in dar un asa Dar!:))),
            in fapt ‘o Scara pina la Cer 🙂 )

            Actiunea e intotdeauna fara Viziune,
            cea care poarta Viziunea e Nonactiunea 🙂

        • @online
          din toate alea cea mai importanta era prima.numarul 1.mergi sau stai dar nu eziti,nu te codesti,n-am invatat-o la citate motivationale.
          atunci uite ce zice Sun Tzu.tactica e actiune strategia e nonactiune sau cum mai zici cu putere…nu e bine…actiune cu nonactiune adica miscare versus repaos putere cu slabiciune adica ceva relativ…intelegi…slab…puternic….cel mai puternic…foarte puternic…dar tot nu e Absolut
          In timp ce actiune-non actiune e cam Absolut…..adica 1 sau 0….bine nu exista nonactiune Absoluta fiindca nu se poate atinge 0 Kelvin…te-ai prins…
          ‘Strategy without Tactics is the slowest route to victory. Tactics without strategy is the noise before defeat. ‘_Sun Tzu

          • ‘din toate alea cea mai importanta era prima.numarul 1.mergi sau stai dar nu eziti,nu te codesti’

            asa zic si eu 🙂
            insa ‘nu eziti’ atunci si numai atunci cind esti tu insuti,..indiferent cine oi fi si ce hram porti in mod absolut! :))))
            pesemne, spre ex, ca e mai cu folos pentru un hot sa fie hot, decit sa ezite 🙂

          • ‘tactica e actiune strategia e nonactiune’
            …la asta nu m am ‘gandit’:))
            ma gindesc acum.

            Gata!, m am gindit :))))

            strategia Inteleptului e o Nonactiune, caz in care el e cel care ‘face Pace’,
            iar tactica aferenta strategiei e tot o Nonactiune, caz in care cea care o implineste este Natura. asta e faza tare, ca Inteleptul face din Dinamica Naturii…tactica!:)), o lasa pe Natura sa ‘actioneze’, caz in care ‘facatorul de Pace’ e Natura

            …multumesc frumos pentru ‘tema de gindire’ :), a fost chiar tare:)))

  • Viitorul, deja ‘scris’, este Gestatia Prezentului.
    atunci cind se manifesta Sorocul, Viitorul se ‘naste’, devenind Prezent, definind Realitatea

    • Istoricii, cu i mare, sint Inteleptii, pentru ca ei scriu Istoria Viitorului, scrisul lor fiind o Nonactiune.
      ceilalti ‘istorici’ mai degraba habar n au ca Viitorul poate fi ‘scris’ :))

      Istoricii, cu i mare, au ca instrument Anotimpurile
      ‘istoricii’ le au cu ‘timpul’ :)))

      Imaginea din Oglinda a Anotimpurilor este Timpul.
      cei mai mititel ciclu al Anotimpurilor este…’timpul lui Planck’.
      in fapt ce altceva este ‘timpul lui Planck’ decit Gestatia Universului? ( de-asta e si inaccesibila, ca e Taramul unde Definitiile Universului se aflau…in gestatie 🙂 )

      ‘Exprimarea prin Superpozitii’ se afla la Temelia Creatiei,
      iar intre acestea se afla SI,
      Piatra din Unghi,
      adica insusi Adevarul

      • cum sa vorbesti despre o Aripa a Istoriei, aia a Trecutului, si sa n-o iei in seama pe cea care e Cauza acesteia, si care e Istoria Viitorului, ci care e Cealalta Aripa, a Cerului, si care E! Temelie?

        • asta e cam asa:
          chiorul zice ca…de fapt oamenii au un ochi, deci lui nu i lipseste unul! )))

          oamenii au doi ochi si Si-ul dintre ei :)), e asa si altfel nu e, …indiferent care e parerea chiorului 🙂

          Istoria se exprima prin superpozitii.
          acu daca asa se exprima, aia e! :)))
          acuma daca unii spun ca Istoria Viitorului, care si ea e scrisa, mai exact e scrisa inaintea Istoriei Trecutului, nu exista,… treaba lor!, insa Istoria se exprima prin superpozitii indiferent care le e opinia :))

    • @online
      Asta e chinezesc dar e de fapt acelasi lucru…..Dinamica Naturii….
      Dacă vrei fericire pentru o oră, trage un pui de somn.
      Dacă vrei fericire o zi, du-te la pescuit.
      Dacă vrei fericire pentru o lună, căsătoreşte-te.
      Dacă vrei fericire pentru un an, moşteneşte o avere.
      Dacă vrei fericire toată viaţa, ajută-i pe alţii.

      • hmmm…, va ocupati si cu japonezizme si chinezarii, vad :))
        …ce dragut! :))))

        • @online: De ce sa nu se ocupe si de _ si de _. De fapt, la nivel cuantic nu exista limite bine definite in univers intre ceva si orice altceva. Cand le privim, ne fac noua o favoare sa se mai separe ca sa pricepem si noi o realitate accesibila noua.

          • io zic ca limitele sint atat de bine definite pe cita intersectie exista intre Cer si Pamant :), adica intre Superpozitii (..
            ile Mintii )

            pai daca existavun singur foton in Univers, el…e si cel pe care l pruvesti, insa si cel carebti sclipeste prin neurobi, deci…favoarea carevti se face e aia că vezi…superpozitia pe care o manifesti:)

            pina or pricepe oamenii ca in Univers se manifesta un singur foton,
            că el ocupa tot timpul in lipsa spatiului si tot spatiul in lipsa timpului, că el are Trei Componente, a treia fiind ȘÎ ul dintre ‘unda’ si ‘corpuscul’…pesemne ca mai dureaza…
            Intregul este ȘI
            Viata este ȘI

            Ultima Esenta a Unicului Foton, adica Prima, este ȘÎ-ul dintre unda si corpuscul, dintre Inima si Minte 🙂

          • ..eu insumi asamblez intr un Intreg chestii care oficial sint declarate ca fiind incompatibile pe lumea asta:)), …spre ex diverse religii :)), insa ghiveciul e vast:)))

          • promi, azi s a facut filozofie la nivel inalt, paici, așa-i? 🙂

          • „pina or pricepe oamenii …”
            Nu e treaba oamenilor sa priceapa din asta decat ca trebuie sa fie buni. (sa nu punem limite artificiale intre noi, daca la nivelul real ele nu exista.)

          • ce filosofie, am improvizat si eu ceva cu ‘cuantic’, pentru ca am vazut ca de altele de plictiseai. 🙂

          • oamenii,
            insa unii oameni vor pricepe o superpozitie a lui ‘buni’, ceilalti pailalta :)),
            pentru ca ‘sa fie buni’ se exprima prin superpozitii :))))
            pai ce, oamenii care vor imbratisa Nemurirea de ce sa nu fie ‘buni’ ?!:))
            unii sint Buni la Minte, altii la Inima,
            e loc pentru toti, ca MINTEA se exprima prin superpozitii,
            una e Mintea singurica singurea, cealalta e Mintea care sade pe Tronul care E! Inima 🙂

          • @promi si @online
            se pare ca va „chinuie” subiectul asta…..unii spun ca „sufletul” „cantareste” 4.2 grame…..dar ce e „sufletul”……
            vorbiti de „minte”…..”inima”….dar si „suflet”…..pai cum e asta…..adica iq-inteligenta….eq-emotii…dar si „suflet”….si popii sunt preocupati de „subiect”…..minte….inima….suflet…..adica spirit si ce ar fi in el…..adica „spiritul” e asa ca un „suport hardware”….ca o „memorie” ce poate fi „scrisa”…..cu intamplari din viata….emotii…stiinta…cunoastere…intelepciune…..
            Sa Aveti O Seara Frumoasa Si Un Sfarsit de Saptamana Placut!!!
            Toata Stima Domnule Ion Cristoiu si Doamna Cora Muntean!!!

          • Minte,
            Inima
            si
            Fiul ‘Mintii SI Inimii’, care e chiar SI, adica Iubirea ‘dintre’ Inima si Minte

            adica Sfanta Treime

  • cu Dorinte se ‘scrie’ Viitorul 🙂
    atunci cind dorintele se implinesc, Viitorul, deja scris, devine Prezent.
    simplu ca buna ziua :))

    ( insa nimic mai complex, pentru ca dorintele sint manifestate in mod relativ, iar de implinit se implinesc in mod absolut.
    deci Prezentul e nimic altceva decit o exprimare Absoluta a dorintelor oamenilor, generate in mod Relativ )

  • Mda o judecată adâncă și surprinzătoare într-o lume cu o mentalitate optimistă în care totul pare programat și la cheremul omului creator de istorie și deci făuritorul propriului destin. Dar așa cum viața personală și istoria in cursul ei sinuos poate răsturna imprevizibil lucrurile. După mine cel care a înțeles cel mai bine acest adevăr a fost tocmai un fatalist rus, adică Tolstoi. De aia ce se întâmplă acum in Ucraina când rușii au trezit acea bestie care e istoria, mă îngrijorează mai mult decât pe mulți alții

  • Domnule Cristoiu, de ceva vreme nu mai am timp sa citesc ce scrieti si regret…numai cind vad titlurile si-mi dau seama ca pierd cite ceva…n-am citit articolul de mai sus, am „frunzarit” pe diagonala…vreau totusi sa comentez pe un subiect sensibil si care mie mi se pare important…Lumea e in deriva in ultimul hal.Problema nu e omul de rind, nu e neaparat istoria care se scrie dupa cum le bese mintea la astia care se cred „clasa conducatoare”…Problema e in cine conduce si cum conduce….De ex in Romania…avem numai bombalai, pitici,pitulici,shtoarfe si shtorfoi, hoti ordinari de n-am cuvinte sa descriu….la fel s-a ajuns cam peste tot,parvenitii si imbecilii cu tupeu au ajuns in functii chheie si de acolo zbiara ca niste cretini ce sint”sa se faca, sa se dreaga”, si asteapta ca alti idioti alesi de ei sa le fie subalterni, sa rezolve ce e de rezolvat…acum e mai vizibil ca oricind ca pestele de la cap se impute,e mai vizibil ca oricind ca „populatia creste, nivelul IQ-ului general a ramas constant”…Solutia pe termen scurt si mai ales lung e una singura: SCOALA…INVATATI,INVATATI,INVATATI…Fara scoala ne ia Gaia, mama Gaii si muma, mumelor padurii …SCOALA si sistemul de sanatate sint cheie in orice societate.Nea NIcu a fost un gospodar si un patriot.Generatia lui e dusa.Generatia lui a trecut prin greutati inimaginabile ceea ce a determinat o anume gindire in rindul acelei generatii…au muncit, au construit, au vrut sa faca bine pt generatiile de dupa ei…au invatat ce e aia compasiune trecind prin greutati, necazuri, lipsuri fel si fel…ce avem azi la putere sint niste ratati, rasfatati si infumurati care nu-s in stare sa adune 17 cu 19 in cap, le trebuie calculator pt asta, daca ei au ce le trebuie, de ceilalti din jur nu le pasa…cum ziceau cei din generatia lui NEA NICU: „gura bogatului, nu o crede pe a saracului”…cam aici s-a ajuns azi…nu vreau sa bat cimpii, dar cred ca aceste lucruri trebuie mentionate cit de des se poate…nu e acceptabil sa avem un talimb pe post de presedinte care umbla handra-landra doar in vacante, sfideaza si se screme de cite ori vorbeste, iar in tara totul e la pamint…Sintem milioane de romani in afara tarii, am invatat multe pe calea grea…cum porcii vestici au saracit tari ca Romania de creierele educate, asa poate sa faca si Romania, poate folosi experienta pe care o au romanii plecati. Dar in politica sus acolo, sint atit de multi timpiti, idioti, prosti si nenorociti ca le e frica sa admita ca un roman din astia plecati, le da clasa oricind si poate reorganiza, recladi ce s-a distrus. Am citit pe fuga un articol in care se spunea ca un „mare investitor” a cumparat inchisoarea Doftana si vrea sa faca acolo hotel specializat pe conferinte, 1000 de locuri…e un turc cred…cind auz ca pina si Doftana e data moaca la „investitori”, mi se face rau la propriu…Tot ce a avut tara asta, ca a fost bun (fabrici, uzine, pamint, institute de cercetare, patente,idei,etc), sau rau – ceva ce-ti aminteste de durerea unor oameni (cum e Doftana), totul e dat acum strainilor…Nu de aia au murit oameni in ’89, nu de aia au fost impuscati doi oameni batrini, in zi sfinta de Craciun…NU DE AIA.Cum s-a ajuns aici? Cred ca intr-un singur fel: tradare din interior, tradare de zeci de ani buni…De ce vreau sa scot in evidenta „tradarea”?Pt ca vine in principal dintr-un singur loc: HUNIA futu-i mama ei de improvizatie numita tara…HUNIA care doar cere. sfideaza,minte si latra prin turbatii care se lauda ca-s „Alesi” de popor…de acolo a pornit totul, iar romanul naiv a cazut in plasa unor manipulatori plini de ura si dispret la adresa noastra, ei, manipulatorii astia ordinari, confunda bunatatea si cinstea cu prostia…DAca razboiul asta artificial cu ucraina o ia razna, asta se va datora si acestor tembeli din Hunia…uitati-va la minoritatea de puchinosi udemeristi care au schimbat macazu’ de nu stiu cite ori in ultimii 2 ani, iar in ultimele luni afiseaza un dispret si-o aroganta de zile mari…astia vor ca putin sa atace Romania si l-ar linge si-n cur doar, doar o sa-l determine sa faca pasul…daca nu face putin pasul, o s afaca hunu’ tumbe si giumbushlucuri doar ca se se faca o „greseala” cumva si sa iasa taraboi… uite aici un articol care pare birfa si nimic altceva…cine da atentie la detalii, o sa-si dea seama ca e imputita situatia si daca i-ar duce bibilica pe aia la „serviciu” minune ( care a devenit o gluma proasta doar cind stii cine s-a perindat pe la conducerea lui), ar intelege ca nu te poti opri aiurea in hunia, faci plinu’ si survolezi inca un picutz, apoi abandonezi hirbu’ la bulgari…uite aici articolul: https://www.infoactual.ro/incredibil-avionul-misterios-a-fost-abandonat-in-bulgaria-pilotul-si-copilotul-au-disparut-ministrul-dincu-are-o-teorie.html . si udrea s-a facut ca e prinsa la bulgari…deci e ceva cu legile astea in Bulgaria care le permite unora sa joace tzurca…Scuze pt batutu’ cimpilor…da’ cititi si printre rinduri si faceti legaturile ca puteti mai bine decit oricine…fiecare propozitie are sens daca….Va doresc o zi buna…

  • ‘Ştim doar unde ne aflăm. Nu ştim însă unde vom ajunge.’

    pai…de fapt e invers:)))
    Stim unde ajungem, insa nu stim cum arata calea pina la destinatie

    • @online
      putem sa anticipam un pic.
      1989 aveam 14 ani ceva ceva tot am priceput si atunci,cand au dat la tv filmul cu executia sotilor Ceausescu am realizat ca e inselatorie,brusc nici nu se mai tragea
      1996 chiar a fost un val de entuziasm atunci eram in anul 3 la Facultate si observator la alegeri sa castig niste bani de fapt.Dar au fost Alegeri Libere.
      2004 la fel….a fost un „curent”…..practic din 2004 e cam tot asa,o continua schimbare….
      Domnul Ion Cristoiu vorbeste de reunificarea Germaniei,nici acum nu au disparut diferentele/inegalitatile economice intre fostele rfg si rdg.
      Ar mai fi ceva cu germanii,in ultiimii 200 ani toate nenorocirile de la ei au plecat,crucea prusaca de fier,revolutii,masonerii,marx,engels pana si lenin a ajuns pachet la rusi intr-un vagon sigilat venit tot din zona „germanica” 2 razboaie mondiale si tot asa,vedeti azi cu „familia europeana”….bine…si anglo-saxonii…..2 ramuri ale masoneriilor….2 falange ale Bisericii….asta cu masonerii…..sa caute „fratia sarpelui”…..aia a fost prima „societate secreta”…..copilasii astia batrani soros kissinger schwab….au uitat „reteta”…..nici cu „tehnica” n-au inteles ei bine de la astia „tineri” ca bill gates sau elon musk….s-a taiat maioneza….nu se leaga piftia….
      Iar cu puterile astea europene unele sufera de „blestemul imperial” altele de „blestemul colonial” totusi europa a fost leaganul civilizatiei,grecii cu tearul democratia filozofia,romanii cu dreptul si o multime de alte lucruri,doar germanicii au ramas in afara fostului imperiu roman si asta explica multe,dupa asta Crestinismul,renasterea,filozofia,universitatile si tot asa,pana si francezii Napoleon si Codul Civil,rusii ai si ei cultura lor clar….
      ce pot sa spun…desi Europa e un continent mic sunt foarte multe popoare tari natiuni foste civilizatii si la cum inteleg acum nu va exista o putere dominanta politic economic cultural,militar deja e prea tarziu sa mai poata schimba semnificativ cele trei mentionate.
      Domnule Ion Cristoiu
      Noiembrie 1989,noi niste muritori de rand nu credeam…unii stiau deja…v-am spus…chiar la nivel de esalon 2…sa zicem prim secretar de judet…
      Toata Stima!!!
      Nopate Buna online!!!

    • ceea ce se intampla in Ucraina este in mod relativ o constructie care vizeaza infaptuirea unui anumit Viitor,
      insa in mod absolut e o Cale catre ‘Implinirea Dorintelor’, adica…exista o dinamica superioara, care infasoara Actiunile din Ucraina, iar ea e un Efect, cauza fiind Destinatia ( care trebuie atinsa, indiferent care e Calea pe care Curge Lumea Mare ), tocmai daia se pot manifesta, si chiar se vor manifesta!, atatea ‘ploi de la Waterloo’ cite sint necesare pentru ca Destinatia sa fie atinsa.

      ceea ce se intampla in Ucraina este un Efect si o Cauza.
      insa in mod absolut mai intai e Efectul si dupaia Cauza, pentru ca mai intai sint Dorintele Oamenilor si abia mai apoi acestea se implinesc:))
      deci ‘dinamica din Ucraina’ e un traseu catre o destinatie cunoscuta!:)), nu o Constructie catre o destinatie…proiectata avand ca Esenta Pluralul Acumularii 🙂

  • ‘Nimeni nu poate fi sigur de nimic în materie de viitor.’
    ‘În realitate, nu ştim niciodată ce se va întîmpla peste cîtva timp.’

    pai daca nimeni nu poate fi sigur de nimic in materie de viitor, Inteleptii cum de tocmai pe acesta il rinduiau?! :))
    taramul pe care Inteleptii rinduiesc e Viitorul, pentru ei cel mai ‘sigur’ teren e Viitorul

    cum sa nu stim ce se va intampla peste ceva timp?!:))
    bineinteles ca stim, ce nu cunoastem e….cind!, adica sorocul, insa acesta poate fi recunoscut ( aceasta ‘recunoastere’ se manifesta exclusiv in lipsa ‘cunoasterii’, pentru ca pe acest taram n-ai ce cauta cu bocancii propriilor definitii )

    una e Timpul si cu totul alta treaba e Anotimpul.
    exista o Istorie a Timpurilor si o Istorie a Anotimpurilor

    in timp ce Istoria Timpurilor se preocupa cu Trecutul, la limita cu Clipa, istoria Anotimpurilor se preocupa cu ‘Anotimpurile care vin’ :), cu cuvintele Timpului asta inseamna ca se preocupa cu Viitorul.

    Istoria se manifesta prin superpozitii.
    e o Istorie a Trecutului si o Istorie a Viitorului ( a Anotimpurilor ).

    cum de istoricii, si nu numai, se focuseaza exclusiv pe Istoria Trecutului o fi un mister, insa nu prea cred :))

    Dinamica Dorintelor e una a Anotimpurilor.
    insamantezi dorinte, iar peste o vreme, la soroc, ele vor incolti, iar mai apoi vor deveni fructe, caz in care dorinta s-a implinit.

    orice dorinta se implineste in Univers :)), de fapt asta e Temelia Universului,
    pentru ca o dorinta se se implineasca e nevoie ca Anotimpurile sa si faca treaba:)), prin urmare, pe limba Timpului, o dorinta se va implini in timpul lui Planck sau poate ca…in ‘tot timpul din Univers’, insa de implinit ea se va implini negresit.

    cele care definesc…ceea ce pe limba Timpului :)) se numescte Viitorul sint fix dorintele.

    pe vremuri Inteleptii se ocupau cu Dinamica Dorintelor. pentru ca stiau ca cele care definesc Viitorul ele sint:)
    tocmai de-asta au si rinduit datini, traditii si obiceiuri, ca sa puna capastru dorintelor,
    bune de dorit fiind, astfel, cele care, perpetuindu se din generatie in generatie, aveau potentialul de a se manifesta dincolo de generatii erau chiar dorintele armonizate cu Dinamica Naturii,
    caz in care si rinduiala Inteleptilor era purtatoare de Pace, insa si ‘ecuatia de miscare’ a…satului, sau ce-or fi rinduit Inteleptii, erau echilibrate in mod natural…

    un neam il rinduiesti…rinduind datini, traditii si obiceiuri.
    bine, de facut praf tot in felul asta il faci:))), insa de treaba asta deosebita se ocupa AntIntelepciunea :))
    prin urmare un neam se rinduieste azi, se gradinareste azi, se uda azi, insa ‘fructele’ lui se vor manifesta intr o vreme in care ala care a rinduit asa…e de mult plecat pe lumea ailalta:))
    insa fix in asta si sta ‘masura’ Inteleptilor, pentru ca ei, facind asta si stiind asta, nu lucreaza pentru ei, nu au niciun cistig, insa tocmai daia cistigul ramane cu ei 🙂

    ‘Viitorul’ e …clar-cristal :))
    de claritatea lui de cristal se ocupa fix Adevarul 🙂

    Cum arata Viitorul?
    pai…fix cum ti l doresti!:)))
    deci?…ce ti doresti?:)

    atata tot ca omul isi doreste in mod relativ, iar dorintele i se implinesc in mod absolut, adica desavarsit, ca Universul numa daruri de-astea face 🙂

    unele dorinte au ramas neimplinite pina azi, chiar daca au fost manifestate inca de cind e omul pe planeta.
    o astfel de dorinta, …doar inchipuiti va ce potential uriesesc are!, cita presiune pune pe Implinire, este Nemurirea.
    deci bineinteles ca stim ca Nemurirea se va manifesta aievea:)), si stim asta pentru ca ea///inca e o dorinta, si inca e neimplinita :))

    pe parcursul Anotimpurilor unele dorinte se aduna cu altele, se scad din altele, intra in armonie cu alte dorinte de acelasi tip, insa…cind tragi linie,
    …cu asta se ocupa Adevarul, d
    orintele se implinesc implacabil.

    Viitorul e scris cu dorintele oamenilor.
    la soroc aceste dorinte se nasc, definind Clipa, Prezentul.
    prin urmare putem vorbi despre o Gestatia a Dorintelor.

    in rezumat:
    ori folositi ambele superpozitii ale Istoriei,
    ori aruncati la gunoi Istoria Trecutului, ca e mai cu folos sa ramai fara ea, decit sa s-o Construiesti…Matematic :)))
    pentru ca da!, Viitorul poate fi mapat si Matematic, clonind, Matematic, ecuatia de miscare a Naturii :), insa de acest Viitor se ocupa Antiadevarul

    • ‘Nimeni nu poate fi sigur de nimic în materie de viitor.’
      ‘În realitate, nu ştim niciodată ce se va întîmpla peste cîtva timp.’

      Inteleptii scriau Viitorul insamamntand si dorinte care vizau ‘felul de a fi al oamenilor’ care urmau sa se nasca in neam, ..cindva, la soroc:)
      ce altceva e Ileana Cosanzeaza si Fat-Frumos, spre ex?!:)), altceva decat…exprimari absolute ale unor dorinte?

      neamul asta si a scrijelit viitorul pe peretii Creatiei si cu dorintele copilelor, viitoare mame, de a naste Feti-Frumosi si Ilene Cosanzene.
      cine se mai preocupa, azi, cu tinutul in frau, insa cu Intelepciune, a dorintelor …copilelor?!
      deci cine se mai preocupa, azi, cu Insamantatul Ogorului Neamului?, pe care, peste alte si alte Anotimpuri, insa intotdeauna la soroc, sa rasara ‘oameni’ fix pe masura vremurilor, capabili sa le si ‘duca’,
      avand procedura de echilibrare ‘scrisa’ in ei!, inca din ‘fabricatie’ ?!

      azi…e fix pe dos,
      nu numai ca aceasta grija,
      a Semintelor insamantate pe Ogor si care, atunci cind Primavara se ma manifesta, vor defini si felul cum arata Gradina,
      se manifesta exclusiv din inertie,
      chiar si Dinamica Anotimpurilor, adica Istoria Viitorului, e vazuta ca fiind ceva…inaccesibil!
      azi, ‘conducatorii’ fac si desfac ‘in timpul vietii lor’ :)), pentru ei ‘Stiinta Maparii in stil Melc Viitorului’, adica Dinamica Anotimpurilor, nu mai exista nici ca…fantezie :))

      pe vremuri Conducatorii Graninareau Viitorul, atunci cind acesta devenea Prezent, el purta in sine…in mod natural! proceduri de echilibrare.
      in mod natural!
      ei stiau ca Prezentul e Patria Actiunilor iar Patria Nonactiunilor este Viitorul 🙂

      Inteleptii, adica Batranii neamului asta, punind Capastru dorintelor care se manifestau in neam tineau in Fraie chiar Viitorul.
      astazi prin neamul asta se nasc Ilene Cosanzene si Feti Frumosi mai degraba din Semintele insamantate de Batrani pe Ogor , poate chiar cu mii de ani in urma, pe vremea unei Primaveri a neamului nostru

      un Conducator nu cu Timpurile se preocupa, cu cu Anotimpurile.
      ‘timpul’ Inteleptilor este acesta: Anotimpurile. ( anotimpurile Antiinteleptilor sint acestea: Timpul :)) )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *