Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Iunie 1935. După 16 ani de dușmănie ruso-română primul vapor românesc intră în portul Odessa

Aducerea osemintelor lui Dimitrie Cantemir de la Odessa, cu vaporul Principesa Maria, (15 iunie 1935), înlesnește o premieră în istoria relațiilor dintre București și Moscova. Relațiile diplomatice dintre România și URSS au fost întrerupte în 13 ianuarie 1918, stil vechi. Membrii Legației și ai tuturor instituțiilor românești din URSS au fost expulzați. Din acel moment timp de 16 ani între România și Rusia a fost un fel de Război rece local. Reluarea relațiilor diplomatice din 1934 a creat climatul pentru o serie de premiere. Una a fost organizarea primei excursii a unui grup român în Uniunea Sovietică. Alta a fost intrarea primei nave românești în Portul Odessa și șederea echipajului în oraș și prin asta în URSS timp de două zile. Adevărul din 17 iunie 1935, scriind despre aducerea osemintelor cu nava Principesa Maria, găsește de cuviință să abordeze și premiera cu intrarea în port. Relatarea stă sub semnul interesantului:

„D. căpitan Em. Paraschivescu, comandantul vasului, un distins marinar, a avut amabilitatea să ne împărtăşească impresiile primei vizite făcute de un vapor românesc într-un port sovietic. D-sa e încîntat de primirea de la Odessa. Oaspeţii au fost timp de două zile obiectul atenţiei şi gentileţelor de tot soiul, din partea autorităţilor şi publicului.

– Am fost primiţi admirabil, ne spune d. Paraschivescu. Întîi cîteva lămuriri despre misiunea noastră. La Odessa am fost aşteptaţi, în afară de autorităţile locale, de d-nii consuli Popovici şi Nicolau, care au luat în primire lăzile şi osemintele domnitorului Dimitrie Cantemir. În port am primit o telegramă de salut din partea d-lui Ciuntu, ministrul României la Moscova, cu următorul conţinut:

«Salut cu deosebită bucurie prezenţa pentru prima oară a pavilionului românesc, într-un port sovietic. La aceasta se adaugă faptul că veniţi aci cu o însărcinare care înseamnă în acest timp o solie de încredere şi prietenie între U.R.S.S. şi ţara noastră. Vrednicului comandant al „Principesei” şi echipajului le spun din toată inima bun venit şi le urez sănătate».

D. căpitan Paraschivescu a răspuns următoarele: «Primul vapor românesc intrat într-un port sovietic a fost primit cu multă prietenie şi bunăvoinţă de către autorităţile U.R.S.S.-ului, bucurîndu-se de tot concursul pentru îndeplinirea miniunii. Întregul echipaj vă mulţumeşte pentru atenţiunea dv. şi vă roagă să primiţi respectuoase salutări».
Încărcarea lăzilor a durat două zile, decurgînd în modul cel mai desăvîrşit, graţie contribuţiei date de comandantul portului Odessa. Aşa ne spune d. Paraschivescu.

VIZITAREA ODESSEI

În acest timp, continuă d-sa, s-a îngăduit ofiţerilor şi echipagiului să viziteze oraşul, punîndu-ni-se la dispoziţie automobile şi conducători. Odessa ne-a făcut o impresie deosebită. Ne-a plăcut în special simplitatea şi afabilitatea mulţimii, a cărei curiozitate o trezisem în gradul cel mai mare. Tot timpul cît am stat ancoraţi în port, cheiul în faţa «Principesei Maria» era aglomerat de oameni, de şcoli ce ne priveau cu simpatie şi interes.

Am vizitat multe instituţiuni oficiale şi întreprinderi industriale. Am fost la o fabrică de pîine, edificiu colosal, în stare să alimenteze aproape întreaga populaţie. Se fabrică o singură calitate de pîine, din făină integrală, excelentă la gust. Se face şi pîine albă, care nu se vinde prin cooperative, ci în magazine speciale destinate consumului străinilor. În această ordine de idei mi s-a comunicat că recolta pe anul acesta este extrem de înfloritoare.

Am fost invitaţi la un spectacol de operă, foarte interesant ca diversitate de teme şi sens, în special muzica atît de nouă şi variată ne-a surprins. Portul are o activitate de o intensitate simţitoare. Deasemeni şi mişcarea oraşului e interesantă pentru noul venit. Am vizitat şi o catedrală unde la 11 dimineaţa, se slujea cu toate formele liturgice. Ne-a impresionat corul admirabil. Credincioşi numeroşi asistau. În rezumat, Odessa ne-a furnizat impresii din cele mai alese, a încheiat d. Paraschivescu.”

Sîntem în august 2022. Deși România n-a rupt încă relațiile diplomatice cu Federația Rusă, relațiile dintre cele două țări nu sînt mai calde decît cele din 1918, cînd între noi și ruși s-a instalat Războiul Rece. După 16 ani membrii unui echipaj românesc descriu popasul la Odessa ca unul pe o planetă străină din afara sistemului solar. Să credem că așa se va scrie peste 16 ani, în 2038, cînd primul vapor românesc va intra în Portul Odessa?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Iunie 1935. După 16 ani de dușmănie ruso-română primul vapor românesc intră în portul Odessa”

  • Vă mulțumim pentru un editorial de excepție superb absolut minunat, Maestre Ion Cristoiu ! Este adevărat ca suntem în plin război întreaga Europă și că lucrurile nu sunt tocmai bine nici pentru est europeni,nici pentru occidentali , dar, probabil că întreaga lume se va trezi la realitate mai curând decât ne-am aștepta și va dori o înțelegere de pace pentru a nu se transforma tot îPământul într-o planetă fumegând de bombe , lipsită de viață și plină de cenușă și radiații, de spectrul unei morți tragice inevitabile ! Prin urmare, s-ar putea să vedem mai curând de 2038 zorii unei Europe noi, pacifiste, care să înțeleagă că fără armonia și echilibrul dăruite de Dumnezeu pe Pământ nu va fi bine pentru niciunui dintre locuitorii lui !

  • Numele marelui cărturar roman eu îl tot pomenesc din Februarie incoace
    Pentru mine acesta este deoasebit de importat pentru ca a elaborat cea mai documentata lucrare științifică intre 1714-1716 – comandata și platita de academia de la Berlin – Descriptio Moldaviae ne arată nu numai ce însemna Moldova acelor timpuri dar mai ales vecinii ei
    Ucraina lipsește cu desăvârșire și asta da multora de gindit
    Mulțumim Dimitrie Cantemir

  • civilizatiile urmeaza o dinamica fibonacci.
    potentialul disponibilizat, cu treaba asta ocupindu se chiar Universul,
    fiind un dar plenar e de tip fibonacci, iar ulterioara metamorfozare a lui in dezvoltarea civilizatiei duce la o dinamica, tot de tip fibonacci, in civilizatie.

    atunci cind un nou tip de potential e disponibilizat, adica atunci cind un nou termen fibonacci se manifesta, sint obligatorii doua manifestari:
    -demolarea paradigmei expirate
    -construirea unei noi-noute paradigme

    in cazul Razboiului Mondial ‘demolarea paradigmei invechite’ s a suprapus, pesemne, peste ‘primul razboi mondial’, iar cu manifestarea noi-noutei paradigme s-a ocupat, pesemne, ‘al ii-lea razboi mondial’
    insa ‘primul’ si ‘al-ii-lea’ sint parti ale aceluiasi Intreg, Razboiul Mondial.
    _________________
    faza e ca noi traim, pe vremurile astea, Metamorfoza, Revolutia Mondiala,
    adica ‘urmatorul termen fibonacci’ care se manifesta in ‘dezvoltarea civilizatiilor pe planeta Pamant’
    Revolutia Mondiala e ‘desavarsirea Razboiului Mondial’

    in cazul Revolutiei Mondiale cele doua manifestari obligatorii se suprapun, adica se manifesta concomitent,
    prin urmare ‘paradigma actuala, expirata’ e demolata din temelii, alte temelii ridicindu i se, concomitent, Civilizatiei mare cit planeta ( de marimea asta s a ocupat Globalizarea )
    __________________
    prin urmare raspunsul meu la intrebare este acesta: Marea Revolutie, teoretic, e o Armonie a Matricii Universului, caz in care cam pina prin 2026…. si expiratele temelii vor fi Cenusa, insa si nou-noutele temelii, ale Noii-Lumi ( care va avea ca esenta ‘perpetua revolutie’ ) vor fi cam finalizate.
    prin urmare, teoretic, 2038 e olecut mai curind, ca pina si timpul se comprima in stil fibonacci, deci povestea cu vaporul si cu… portul se devanseaza in stil fibonacci, in relatie cu Razboiul Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *