Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Japonia va găzdui primele „jocuri de război” comune cu SUA și Franța

Japonia va organiza, luna viitoare, un exercițiu militar comun cu trupele americane și franceze în sud-vestul țării, a anunțat ministrul apărării, în contextul în care acțiunile Chinei în apele regionale stârnesc îngrijorare. Exercițiul, care se va desfășura între 11 și 17 mai, va fi primul la scară largă din Japonia, care va implica trupe terestre din toate cele trei țări, a declarat vineri, într-o declarație, Forța de Autoapărare Terestră Japoneză (JGSDF). Acesta are loc în contextul în care Tokyo încearcă să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării dincolo de aliatul său cheie, SUA, pentru a contracara asertivitatea crescândă a Beijingului în Mările Chinei de Est și de Sud. „Franța împărtășește viziunea unui Indo-Pacific liber și deschis. Prin consolidarea cooperării dintre Japonia, Statele Unite și Franța, am dori să îmbunătățim și mai mult tacticile și abilitățile Forțelor de Autoapărare în apărarea teritoriilor insulare îndepărtate”, a declarat reporterilor ministrul apărării, Nobuo Kishi el.

Parisul are interese strategice în Indo-Pacific, unde deține teritorii, inclusiv insula franceză Reunion din Oceanul Indian și Polinezia Franceză din Pacificul de Sud. Manevrele comune vor avea loc pe terenul de antrenament Kirishima al JGSDF și la Camp Ainoura din regiunea Kyushu și vor include exerciții de operațiuni amfibii. Săptămâna trecută, premierul japonez Yoshihide Suga și președintele american Joe Biden s-au angajat să rămână împreună fermi în fața Chinei și să intensifice cooperarea, inclusiv în domeniul tehnologiei. Cei doi lideri au convenit, de asemenea, să se opună oricăror încercări de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție în Mările Chinei de Est și de Sud. Prima întâlnire față în față a lui Biden cu un lider străin a fost, de asemenea, menită să revigoreze eforturile comune dintre SUA, Japonia, Australia și India, o alianță informală cunoscută sub numele de ,,cvadruplu”, pe care noua administrație americană o consideră un bastion împotriva Chinei în zona Indo-Pacific. SUA a acuzat China de destabilizarea regiunii prin construirea de insule artificiale, precum și de instalații navale și aeriene în Marea Chinei de Sud. Japonia a declarat, de mult timp, că se simte amenințată de vastele resurse militare și de disputele teritoriale ale Chinei.

Statul japonez este îngrijorat în special de activitatea chineză după insulele Senkaku, administrate de Japonia, pe care Beijingul le revendică și le numește Diaoyu. Washingtonul a reiterat, în ultimele luni, că Tratatul de securitate SUA-Japonia acoperă insulele disputate. Statul chinez revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, invocând așa-numita „linie de nouă liniuțe”, pentru a justifica ceea ce a declarat, că sunt drepturi istorice asupra acestei căi navigabile comerciale cheie. Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei și Taiwan contestă părți din teritoriul declarat al Chinei în această mare. În anul 2016, un tribunal internațional de la Haga a invalidat pretențiile Chinei în Marea Chinei de Sud printr-o decizie în premieră, afirmând, de asemenea, că activitățile chineze de revendicare a teritoriului în Insulele Spratly sunt ilegale. Beijingul a respins decizia.

Foto: EPA/Kimimimasa Mayama


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Japonia va găzdui primele „jocuri de război” comune cu SUA și Franța”

  • Iar Europa va ramane descoperita in fata unei eventuale agresiuni Ruse,ca pericolul de acolo pentru Europa nu a trecut.Bravo amerloci jucati va cu copaile in Pacific,cu idiotii de Francezi si cu Japonia(care precum Germania) nu prea mai are voie sa detina armata,consecinta a”faptelor de arme” din al Doilea Razboi Mondial.Ce cauta Franta in Pacific chiar nu inteleg,cand ” Rusia ante portas”,tuturor europenilor(inclusiv Franta).Ca Putin s ar fi potolit,asta nu inseamna ca pericolul a trecut,ci dimpotriva,de regula cand Putin se potoleste,atunci e mai mare pericolul,caci atunci Putin cloceste,iar ce cloceste Putin,vom afla ,mai tarziu decat ar fi necesar,cand cloceala lui ne vine in freza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *