Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Jurnal de pandemie în Prahova | Brezeni blocați în… Paradis

Scriu aceste rânduri în dimineața zilei de 20 aprilie, când este marcată Ziua Internațională a Presei Libere, după inițiativa organizației Reporteri fără frontiere. Ea este sărbătorită încă din 1991.
Cum cristoiublog.ro este un spațiu prin excelență al presei libere, vreau să îl salut pe proprietar, pe administrator, pe toți cei care dau consistență acestei pagini, unde a apărut și o… televiziune.

Așa cum am promis în episodul anterior, revin azi cu un text intitulat Brezeni blocați în Paradis.
În vara trecută, când am relansat publicația locală din oraș, cu un nou titlu, ZIARUL BREAZA, șeful mă întreabă:
Ce bombe mai aduceți ?
Ce spuneți de titlul acesta? Brezeni blocați în Paradis…

Câţiva locuitori din Breaza au rămas sechestraţi pe insula Samothraki, parte a Paradisului grecesc, aşa cum ne asigură pliantele turistice şi nu numai, după terminarea frumoaselor zile achitate la o agenţie de specialitate. Cauza – s-a defectat feribotul SAOS II, iar apoi și nava care a fost trimisă pentru a suplini această lipsă.
Brezenii au fost parte din grupul celor peste 200 de români, din totalul de 1.500 turişti bulgari, sârbi, francezi, britanici, italieni şi din România.

Dar, să începem cu… începutul. 17 septembrie, anul de graţie 1947. Are loc premierea spectacolului „Insula” de Mihail Sebastian, autor legendar, care se leagă prin numeroase fire de trăire de Breaza. Aici, nişte turişti rămân blocaţi pe o insulă, pentru simplu fapt că nu au cum să se întoarcă pe continent. Cum realitatea egalează şi de multe ori întrece ficţiunea, în august 2019, chiar asta se întâmplă cu familia Rusea din Breaza, formată din patru persoane, tatăl, mama şi doi copii ajunşi la vârsta maturităţii .

Aşa se explică faptul că oamenii au rămas blocaţi în nordul Mării Egee, pe o insulă de 17 km lungime şi suprafaţă de 178 km pătraţi. Aici vin anual numeroşi turişti atraşi de frumuseţea locului. Te poţi bronza pe o plajă sălbatecă şi pustie, ai la dispoziţie trasee montane, faci o baie în piscine natural de la munte, mâncarea este gustoasă şi proaspătă, insula este ferită de elementele modernităţii şi turismului excesiv, nu este foarte departe de România, te învăluie permanent în aura sa magică. Așa ne asigură pliantele turistice locale. Dar, lumea a fost blocată acolo efectiv și nu toți turiștii aveau bani să plătească alte zile în plus. Să nu iasă scandalul prea mare, autoritățile au decis să ofere mâncare, la restaurante, pe gratis. Fiecare a putut să doarmă în spații oferite de gazde. Până la urmă, au reușit alte nave să îi aducă pe continent. Pentru un text legat de lumea elenă, am semnat cu un nume în ton – Aristotel Bunescu.

Revenim în urgisitul an 2020. Acum suntem în alt episod subiectului, deoarece localnicii, brezenii, alături de oameni veniți din diverse locuri, în special, bucureșteni sunt din nou blocați iar în Paradis. Din motive de pandemie. De data asta, Paradisul este chiar Breaza, cu peisajele sale incredibile…cu atmosfera culturală foarte densă, cu oamenii speciali de aici. Calitatea aerului este unică, priveliștea copleșitoare, cromatica florală incredibilă și așa mai departe. Noi suntem blocați în Paradis, dar nu putem admira prea mult din el, ci doar puțin, în limita ordonanțelor militare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *