Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Klaus Iohannis a indicat procurorilor DNA să repornească în forță facerea de dosare ca pe vremea Codruței Kovesi

La conferința de presă de miercuri, 30 septembrie 2020, Klaus Iohannis a fost pus în fața următoarei întrebări:

„Dle președinte, ați menționat ceva mai devreme în discursul dumneavoastră reacția societății civile la saltul PSD asupra justiției, aceeași societate civilă care de altfel este lăudată și în raportul Comisiei Europene privind statul de drept din România își arată tot mai des și mai puternic în ultima vreme îngrijorarea față de faptul că lupta împotriva corupției a stagnat. Recent, peste 24.000 de persoane au adresat o petiție, este adresată dumneavoastră, domnului Cătălin Predoiu și procurorului șef DNA, în care își manifestă îngrijorarea față de faptul că DNA pare să ancheteze în ultima vreme infracțiuni mărunte, de competența altor parchete, în timp ce pe marii corupți nu îi mai deranjează nimeni. Dacă pe vremea Laurei Codruța Kovesi vedeam miniștri, foști miniștri și parlamentari trimiși în judecată, acum, cu cîteva puține… mă rog, notabile excepții, precum dosarul Unifarm, citim despre mită în pizza, destructurări de rețele de comerț pe plajă la Mangalia sau la Eforie, mai nimic despre marea corupție. În consecință, cetățenii au solicitat o analiză a activității parchetului anticorupție și repornirea motoarelor DNA. Aș vrea să vă întreb, domnule președinte, dacă lupta împotriva corupției mai este o prioritate în România și ce răspuns aveți pentru cetățenii care vi s-au adresat.”

Nu mă voi referi la întrebare. Pe vremea cînd lucra la Scînteia Silviu Brucan se întreba în editorialele de pe prima pagină a oficiosului PCR de ce stagnează lupta împotriva dușmanului de clasă. Procurorii erau acuzați de ceea ce comuniștii numeau lipsă de combativitate revoluționară. Se vede treaba că în presa noastră zisă și democratică lucrează multe nepoțele de-ale lui Silviu Brucan.

Pe noi însă nu ne interesează întrebarea. E al unei jurnaliste. Și o jurnalistă n-are nici o responsabilitate. Ne interesează răspunsul. Pentru că răspunsul e al președintelui României. Și președintele României are responsabilități uriașe. Iată ce a răspund Klaus Iohannis:

„Pentru mine, președintele României, lupta anticorupție este extrem de importantă și nu am de gînd să îmi schimb abordarea în această privință. Iar ceea ce am prezentat astăzi în introducerea conferinței de presă cu siguranță poate să arate că nu doar acest aspect al justiției, lupta anticorupție, mă interesează și ne interesează, ci întreaga justiție, din care face parte lupta anticorupție. Ştiți foarte bine că au fost mai multe întîlniri și mai multe inițiative în ultima vreme pentru a reporni în forță lupta anticorupție, pentru a reporni în forță lupta împotriva unor rețele de crimă organizată. Toate acestea trebuie repornite. Să fim foarte sinceri, acest asalt brutal al PSD asupra justiției a stopat într-un fel nu numai actul de justiție sau nu a încercat doar să politizeze justiția. De ce credeți că PSD s-a străduit să pună cizma pe gîtul justiției? Pentru că a vrut să oprească lupta anticorupție. Nu a reușit, că ne-am opus cu toții, dar a reușit într-un moment dat s-o încetinească oareceva. Acum întreg procesul, începînd cu legile justiției, cu felul în care acționează marile parchete trebuie reimpulsionat, exact la asta lucrăm și eu, și ministrul justiției, cu sprijinul Guvernului și, sper, al societății civile.”

Întrebarea i-a dat președintelui României să se pronunțe în legătură cu activitatea unui Parchet, cel numit DNA. Față de poziția domniei sale îmi permit următoarele observații:

  1. Activitatea unui Parchet nu poate fi văzută ca o luptă. Nici împotriva criminalității, nici împotriva furturilor din buzunare, nici împotriva corupției. Identificarea activității procurorilor DNA cu o luptă a avut loc pe vremea Binomului SRI-DNA. Codruța Kovesi transformase o activitate care presupune, pe lîngă profesionalism, discreție, deoarece investigația unui procuror nu e identică cu trecerea pe stradă a mașinii care colectează gunoiul, într-o permanentă larmă mediatică. Pentru Codruța Kovesi DNA n-a fost o instituție de descoperire și trimitere în judecată a unor cazuri de corupție, ci una pusă exclusiv în slujba Codruței Kovesi. A puterii, a gloriei și a frustrărilor Șefei DNA. Lupta împotriva corupției e o formulă de demagogie politică. Politrucul se pretinde luptător pentru ceva și împotriva a ceva. Procurorul nu luptă împotriva a nimic. El investighează suspiciuni de corupție. Potrivit Codului de procedură penală investigația nu duce automat la punerea sub acuzare a suspectului, cu atît mai puțin la trimiterea automată în judecată. Procurorul DNA poate ajunge la concluzia că suspiciunea nu se confirmă. Asta firește în urma unei investigații profesioniste. Dacă procurorul luptă împotriva corupției, cum s-a întîmplat pe vremea Nemuritoarei Codruța Kovesi, atunci toți cei suspectați sînt automat puși sub acuzare și trimiși în judecată. Dosarul, făcut în grabă, sub semnul luptei împotriva corupției și nu al muncii profesioniste, temeinice, se reducea la un rechizitoriu propagandistic. Așa se explică numărul uriaș de eșecuri ale DNA în instanțele de judecată. Judecătorul, care nu și-a asumat sarcina revoluționară de a lupta împotriva corupției, analizînd dosarul a achitat pe mulți dintre cei trimiși în instanță de procurorii care n-au investigat, ci au luptat împotriva corupției. Era normal ca președintele să facă aceste precizări. Nu de alta, dar președintele răspunde și de respectarea drepturilor omului în România.
  2. Nu cred că asistăm la o oprire a motoarelor activității profesionale a DNA. Cred că la nivelul DNA s-a conștientizat faptul că vremea abuzurilor comise de Binomul SRI-DNA s-a dus. Că s-a dus vremea publicității zgomotoase prin Divizia presă a Binomului. Că activitatea DNA în materie de investigare a suspiciunilor de corupție nu mai e hei-rup de Bumbești Livezeni. A reveni la reducerea muncii de procuror la lupta împotriva corupției, cu zăngănitul de cătușe, cu folosirea Parchetului ca instrument de bătălie politică înseamnă a reveni la abuzurile incredibile de pe vremea Codruței Kovesi.
  3. Președintele României ne-a anunțat public și nu fără mîndrie că „au fost mai multe întîlniri și mai multe inițiative în ultima vreme pentru a reporni în forță lupta anticorupție”.
    Am impresia că uneori Klaus Iohnanis nu-și dă seama ce spune.
    Să luăm zicerea de mai sus.
    Cum adică au fost mai multe întîlniri de lucru pentru a reporni în forță lupta împotriva corupției?
    Cine cu cine s-a întîlnit pentru așa ceva? Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu cu procurorii DNA? Doar Cătălin Predoiu cu procurorii? Și ce înseamnă în cazul procurorilor DNA repornirea în forță a luptei împotriva corupției? Să caute cu orice preț suspecți de corupție în rîndul politicienilor vedetă? Să depășească norma la întocmit dosare? Să reia arestările din prime time?

A reporni lupta împotriva corupției înseamnă în cazul DNA două posibilități.
Sau procurorii n-au în lucru dosare de corupție și trebuie să înceapă cu orice preț cît mai multe, chiar cu prețul de a inventa cazuri de suspiciune.
Sau au în lucru dosare de corupție, dar nu s-au ocupat de ele, încasînd leafa pe degeaba.

Din cîte știm Justiția e independentă de politic.
Cel puțin potrivit Constituției.
Și atunci în ce temei constituțional a dat președintele indicații procurorilor DNA să repornească în forță facerea de dosare ca pe vremea Codruței Kovesi?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

16 comentarii pentru articolul „Klaus Iohannis a indicat procurorilor DNA să repornească în forță facerea de dosare ca pe vremea Codruței Kovesi”

  • Dle Cristoiu, nu inteleg de ce va irositi timpul cu acest troglodit de neamt. Din America il vad ca pe cel mai slab presedinte din lume, dar si prost tare. Nu vezi ce „panarame” de scursuri aduna langa el? „Spune-mi cu cine te insotesti si iti spun cine esti”. Intelg sa lupti pentru adevar si dreptate, dar poporul roman este dus tare cu capul. Privesc toate televiziunile din lume si fac analize media pentru o companie din America, in special pe Europa. Cele mai slabe, chiar imbecile, sunt televiziunile din Romania. „Chat on line”, mi-a spus un coleg. Reclamele sunt „anus contra naturii”. Farmacistii sunt doctori. Suplimentele alimentare au ajuns medicamente. Limba romana este tiganita 99%. Sticla (pepsi glasul) ecranului se sparge de chipuri hidoase si tampe. Tara unde toti si toate lucreaza in „IT”, adica se dezbraca in fata unei camere HP si executa comenzi la dolar. Dar nu vad macar un singur soft tradus in limba romana. Dle Cristoiu, nu mai pierdeti timpul cu prostalanul neamt si SS-isti lui.

    • Prietene , Muresan
      nu vreau sa comentez pe marginea comentariului oarecum rudimentar, asa cum se vede din Romania.
      Vreau doar sa spun ca Romania este o forta IT, recunoscuta pe plan international.
      Cel mai cunoscut soft la nivel mondial (Windows10) are varianta in limba romana.
      Dupa cum bine stiti, soft-urile nu se „traduc”
      In rest, numai de bine, din Romania!!

      • Poate o forta in domeniul traficului de femei,si a traficului de persoane in general,acolo Romania e o forta(nici macar droguri sau arme nu suntem in stare sa traficam),traficul de persoane,si modul barbar in care ne tratam orfanii (si copiii in general),asta e brandul nostru de tara,mafia de cea mai joasa speta ,coruptia de tip latino american(ca pe mafiotii italieni i am intrecut de mult),adica mafia de stat,asta reprezentam in lume.Suntem un fel de Mexic,Columbie,Salvador,sau Guatemala Europei.Femeile noastre sunt renumite ca se vand pe bani(toate au un pret),iar barbatii nostrii sunt brutali,betivi,violenti,violatori,hoti si rudimentari,care sar la bataie din orice(daca am avea arme ca in America ar fi zeci de mii de crime ca n Mexic,noroc ca nu avem arme ca in SUA).Institutiile antimafia si de forta de la noi conduc retelele mafiote pe care ar trebui sa le combata.Halal tara.

        • Suntem cel mai probabil cel mai mare exportator de prostituate la nivel European,si de retele de cersetori.

      • Mihai, esti paralel cu realitatea. Ai dreptate, „Romania este o forta IT, recunoscuta pe plan international”. Toate curvele din Romania lucreaza in IT. Forta prostitutiei. Alegerile furate cu ajutorul IT-stilor de la STS. Jigodiile conlocuitare si cu ADN din India fura datele clientilor pe plan international. Apropos, de Windows 10, home sau pro, 64 bit, pana si Burkina Faso are traducere, doar acest soft. Pentru linistea ta intelectuala, softul MAC OS Catlina, nu, dar nici Linux, nici Android. Esti ce esti. Ai auzit de Avid Media Composer, Sony Vegas. AM CUMPARAT AVID, ACUM 10 ANI CU 2500 DE DOLARI, SONY A FOST 700 dolari.In PC ai nevoie de multe „softuri adiacente”, care si ele costa si nu sunt in romana, ci in ceha, slovaca, maghiara, slovena. Dar chiar si programele ordinare au toate limbile de pe glob, dar romana nicidecum. Cred ca esti un peste IT si cunosti doar Windows 10 asa de inceput. Singurul soft care are un oarecare succes este „Bitdefender”, fost romanesc, dar a fost preluat de americani si il poti vedea in magazinele virtuale. Mai nimicule, eu am facut primul Bluray DVD in America, „ars” pe computerul construit de mine, filmat cu prima camera HD din lume, JVC GY 110, si cu primul soft de inscriere Nero sau Avid Liquid. Am facut pana acum in jur de 800 de nunti, cunoscand ca jurnalist de la ministrii la panarame ca tine aciuiti tuciurii pe cantinentul Nord American. Hai beshi ca ti-am dat prea multa Tzatza si ai sa faci diabet si spuza la gura.

    • Aveti dreptate domnu Muresan,din pacate rar vezi mai prosti ca si romanii,ca sa nu mai vorbim ca mai sunt si rai,si isi dau in cap unii la altii,si nu doar in Romania,oriunde se duc pe planeta fac la fel.Natie de oameni rai si prosti,ca de aia profita strainii,ca daca vad o tara de oameni rai si prosti ca si romanii,e normal sa profite,au de cine,uite ungurii si polonezii nu le permit,dar cu niste slugoi lasi,rai si prosti orice se poate.

      • Si pe langa faptul ca suntem o natie de prosti si rai ca dracii ,ne mai credem si desteptii pamantului,ca prostu nu e prost destul,daca nu este si fudul,dar vorba asta vine manusa cand vorbesti despre romani.

  • Iohannis a reusit ceea ce predecesorii lui de la nastase ,pana la dragnea ,incluzandu l pe base,nu au reusit,sa subordoneze sistemul,el si PNL,practic Iohannis PNL reprezinta Sistemul,si tot ei,nu USR ul il vor pune pe Dominick Fritz succesor al lui Iuhannis.Nicusor Dan va sta cuminte sub PNL isti,ca sa nu se puna rau cu guvernul(care distribuie banii).Dupa ce Iohannis a reusit(folosindu se de Dragnea,pe care l a si aruncat la gunoi,dupa ce ala a facut”treaba murdara”),sa se scape de Coldea si Kovesi,el mai apoi a reusit sa preia Sistemul de la cei doi.Acum a reusit sa i incaiere pe PSD isti cu USR istii,iar PNL ul e „lumina”,in timp ce PSD istii si USR istii se bat si se balacaresc ca si chiorii.Si zic unii pe aici ca Iohannis ar fi lipsit de inteligenta.De fapt omul face pe prostul,dar in realitate i face pe toti(din ce vad).

    • Eu zic ca multi il subapreciaza pe Iohanita,dar omul nu e ceea ce pare.Sa nu ma intelegeti gresit,nu il simpatizez de loc,nu sunt un simpatizant de al lui,chiar dimpotriva, dar eu nu cred ca e atat de lipsit de inteligenta cum il cred unii,e mai diabolic decat pare.

    • Adica Dominick Fritz va candida la presedintie sub sigla PNL ,nu a USR,si asa va castiga presedintia in 2024,cu Sistemul alaturi.

      • Ca asa se cuvine,conform „marilor Baieti”.

        • E drept ca Rusii si Nemtii sunt cam certati acum,dupa faza cu Navalnii ,si novicioku rusesc,si Merkel e cam nervoasa pe Putin,ca intrece masura cu ceaiurile lui cu Noviciok si cu retetele lui de „placinte atomice”,dar in fine,la un moment dat Maestrul a spus ca la victorie marile coalitii se destrama.O fi cazul nemtilor si a rusilor? China e cu imaginea terfelita de Covid,toata lumea considerand o responsabila de molima asta(chiar daca culpa ei este mai degraba indirecta,obiceiul de a manca carne de liliac fiind vina astora lor in afacerea asta,si faptul ca mananca toate bazdaganiile,asta ar fi culpa chinejilor,ca de aia e si proverbul”nu tot ce zboara se mananca”dar chinezii nu pot sa l traduca in limba chineza 😆 😆 :lol:) ,America se afla intr o criza profunda,puternic divizata in interior,cu un presedinte populist ajutat de hackerii rusi sa acceada la Casa Alba care isi disputa presedintia cu un mos obosit si bolnav,si cu razboiul intern intre conservatori si progresisti care se acutizeaza,instigat si de hackerii lui Putin,si in care Covid ul face ravagii(America fiind primul focar mondial).Asa au ramas rusii cu nemtii smecherii planetei,iar daca ne gandim la laitmotivul filmelor din seria Nemuritorul,”la sfarsit nu poate ramane decat numai UNUL”,atunci ne putem astepta la aparitia frecusurilor intre rusi si nemti,pe principiul cine va fi acel „UNUL”.

          • Si atunci ne putem gandi de ce Imperiul isi trimite Fritzii prin colonii pentru a le securiza,si a se asigura de loialitatea acestora.

          • 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 Revenind la Trump,se spune pe surse ca 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 De la Moscova a sosit un leac special pentru presedintele Trump,care il va vindeca pe Trump in doua zile de Covid. Pe surse se spune ca leacul se afla intr o sticluta iar Trump trebuie sa l bea ,in trei doze pe zi,in total 6 doze dupa care Trump se va vindeca,leacul creindu i lui Trump superimunitate. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 Pe surse s a aflat in ce consta leacul minune. Se pare ca in sticluta de leac a mictionat Putin,produsul mictionarii lui Putin constituind leacul in sine pe care trebuie sa l bea Trump pentru superimunitate.Mai pe Romaneste Putin i a donat lui Trump plasma superimuna sub forma de urina,aceasta avand proprietati hiperimune. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  • Unde-i opozitia !E sublima, dar lipseste cu desavarsire!
    Dusmanul de clasa al puterii trebuie neaparat decoruptiparazitat de prea cinstita putere reprezentata de malai mare ,preadreputul si cinstitul!

    La el justitia a demonstrat ca in pozie:
    „Catelus cu mintea creata
    Fura casa dintr-o data,
    El se jura ca nu fura
    Dar a fost prins cu casa-n mana!””

    El le spune dragilor lui romani ca in film:

    ””Dragii mei ,ceea ce vedeti nu e adevarat!

    Sau mai clasic, citand dintr-un monstru sacru:

    Domnul prezident una spune si alta fumeaza!

    Justitie, dar doar pentru unii !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *